•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Jovan Bibulovic

  Putopis iz Kostarike

  Autor Jovan Bibulovic, za destinaciju San Hoze,

  Datum boravka: No value
  Kad sam krenuo u Kostariku bio sam veoma uzbudjen.Iz aviona je bio prelep pogled na Atlantik.Avion je u jutarnjim časovima sleteo u San Hoze, glavni grad Kostarike.Osećao se miris visine jer je na 1200 m nadmorske visine.Klima je bila blaga.Kostarijanci su veoma prijatan narod,gde se svuda oseca opustena atmosfera.Na ulicama San Hozea su sve sami muzicari,koji uglavnom sviraju bubanj i gitaru.U gradu imaju veoma jeftini butici.U njemu nisi ostali puno kolonijalnih spomenika,ali je grad usavrsen savremenom arhikteturom.Posle obilaska San Hozea,pošao sam u neko malo selo,poznato po proizvodnji kafe.Polja su bila prostrana i jedan fini kostarikanac me je vodio u proizvodnju.Imaju različite vrste kafa koje se izvoze širom sveta.Posle toga sam otisli na vulkan Arenal.Pri penjanju primetio sam puno kolibrija,najmanjih ptica na svetu.Kad se penjete imate osećaj kao da letite,ima puno reka i toplih izvora,kostarika je bogata flore i faune.Meni se ukazala sreća i video sam retku pticu keco , prema legendi starih Maja.I to je bilo sve .
  Nikola Pavlovic

  Cahuita, eko turizam na kostarikanski način

  Autor Nikola Pavlovic, za destinaciju Cahuita,

  Datum boravka: 30.06.2014.
  Cahuita je malo selo na obali Karipskog mora, u pokrajini Limon. Najrašireniji vid smeštaja su bungalovi i sobe za izdavanje, veliki hotela nema.
  Ljubiteljima šopinga i zabave ova destinacija nema šta da ponudi, postoji jedan bar sa muzikom do 22h sata. Posle toga je sve zatvoreno, a i ne preporučuje se skitanje po selu noću, što iz bezbednosnih razloga (ipak je ovo ruta kojom putuju narkotici iz Kolumbije ka USA), što zbog pasa koji slobodno skitaju po ulicama.
  Ljubiteljima divljih plaža i prirode, ukusne hrane i dobre kafe, Cahuita će biti zanimljiva destinacija.
  Selo ima desetak restorančića, banku, autobusku stanicu. Ljudi su ljubazni i predusretljivi, glavni pečat ovom delu Kostarike daju doseljenici sa Jamajke, koji su ovde stigli u XIX veku.
  Playa negra i playa grande su dve divlje plaže, prva ima plavu zastavicu, talasi su veliki, more toplo ali ima jakih struja. Playa blanca, koja se nalazi na ulazu u nacionalni park ima mirno more, jer se talasi razbijaju o veliki koralni greben. Plaže su čiste, more je čisto i toplo.
  Iako su me domaćini upozorili da ne ostavljam aparat i druge dragocenosti na vidljivo mesto dok se kupam nisam imao problema nijednom. Jedino što sam video, a što je ovde normalno je da neki lokalni klinci pokušavaju turistima da prodaju nelegalne supstance. Ukoliko se držite po strani, nećete imati problema.
  Hrana je ukusna, u mestu ima nekoliko Italijana koji drže restorane mediteranske kuhinje. Cene su pristojne, pica je oko 7e, espreso 1.5e, pivo 2e, lokalni specijaliteti 7 - 12e, lokalni vodič u N.P. Cahuita košta 20e. Preporučujem Tita.
  U ovo doba godine česte su kiše, ali sam se navikao pa ni kupanje po kiši nije problem. Ulice su uglavnom zemljane, pa sam često bio potpuno blatnjav. Postoje dve asfaltirane ulice u samom centru.
  Turista ima jako malo, meštani se javljaju kad prođu na ulici uz osmeh, tako da sam se osetio kao deo sela.
  U bungalovima i hotelčićima uglavnom ne postoje AC samo ventilatori, međutim nisam ni njih palio, noći su prijatne za spavanje.
  Ima puno komaraca, pa sam non stop namazam sredstvima protiv ujeda, antimalarike ne pijem, malarije ovde ima samo u jednom zabačenom delu gde su plantaže banana.
  N.P. Cahuita je riznica životinja, osim onih koje sam uspeo da fotografišem video sam još i koatija, lažnu loru, razne vrste ptica. Ulaz u park se plaća po principu donacije, ko koliko da, a staza je dugačka skoro 10 km.
  Do Cahuite se iz San Hosea može doći autobusom, šatlbusom ili taksijem, putuje se oko 4.5h. Karta za autobus je $9, šatlbus $49, taksi oko $220. Ja sam koristio taksi, stajali smo usput i jeli domaće specijalitete, čika mi je sve lepo objašnjavao.
  Ponuda izleta je dobra, od raftinga niz reku Pakuare, posete plemenu Bribri, ronjenja,obilaska N.P. Tortugero, vulkana Arenal i Irazu, do posete lokalnom prihvatilištu za povređene jaguare i druge životinje.
  Topla preporuka za ljubitelje eko turizma. Preporučujem da malo savladate španski, drugačije gledaju na vas kad vide da pričate njihov jezik.