•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Danicaaa
  • Datum boravka: 17.08.2016.

  Pefkohori je za moju porodicu i mene jedno od najlepših mesta koje smo posetili. Moji roditelji su još pre dvadesetak godina posećivali ovaj predivni gradić, te se majka odlučila da moju braću i mene povede tamo po prvi put, 2012. godine.
  More je kristalno čisto, levo od doka(pristaništa) nalazi se plaža sa manje restorana, prodavnica, gužve, dok se sa desne strane doka nalazi deo plaže koji ume da bude prepun u sezoni, a to je i zbog same širine plaže(oko 4,5 metara)...Uz samu plažu nalaze se i marketi, i radnjice sa odećom, restorančići(sa girosom, ribljim specijalitetima), kafići...tako da vam je maltene sve na dohvat ruke, ne morate da trčkarate ako vam se nešto gricka, ako ožednite, i slično. Što se vetra tiče, njega gotovo da nema, može da se desi jedino pri kraju sezone ili ako Vas zadesionaj klasični period o kome nam je vodič pričao, kada vetar duva 3 do 5 dana te izaziva talase. Inače, nisam naglasila, u Pefkohori smo išli 2012.,2014.,2015. i 2016. godine, i samo nas je 2016. zadesio taj vetroviti period. Ja lično ne volim talase te se u tom periodu nisam kupala, ali ostatak boravka sam maksimalno iskoristila i uživala u predivnoj, toploj, savršeno prozirnoj vodi. 
  Već rekoh, restorana ima, tako da možete ručati za ok sumu, nisu cene baš da se onesvestite. Giros je, sećam se, u restorančiću pored same plaže za koji nikad nisam znala kako se zove(zaboravim) 2012. godine bio 2.20e a 2016. je bio 2.70, mada vredi svaki cent, izvrsan je i prepun svega :D Kafić sa ogromnim sladoled kuglama raznih ukusa od po 1e i raznim krofnama 100 puta ukusnijih od onih koje prodaju po plaži takođe za 1e, nalaze se sa desne strrane doka, na početku šetališta. Sporazumevanje nikada nije bio problem, čak ni mom mlađem bratu(8 godina), engleski svi poznaju koliko-toliko. Što se pica tiče, na magistali se nalaze dve glavne picerije, Capri, koja je O D L I Č N A; svake godine poslednjeg dana boravka posetimo upravo nju, i za 12e nas četvoro pošteno najedemo i napijemo, i Roma Pizza, u kojoj smo jeli jednom ali nismo bili oduševljeni onoliko koliko Caprijem. 
  Što se noćnih izlazaka tiče, znam za glavnu diskoteku Pefkohorija, Bombo, koja je takođe tik uz plažu. Radi tokom celog dana ali počinje da se puni tek oko 23h. Puštaju kako srpsku, tako i prerađenu grčku muziku prihvatljivog ritma...mada sve zavisi od ukusa.
  Za decu postoji centar sa igrama, tu se nalaze hokej u vazduhu, one klasične igrice kao po igraonicama tržnih centara, zatim hvataljke itd. Postoji i luna park sa par zezalica, onim brodom koji ide napred-nazad, klasičnim vrteškama, i tako nekim glupostima, prosto kao na srpskim vašarima :D  Cene ulaznica ne znam, njega nismo posetili.
  Na doku se možete raspitati za izlete brodovima koje organizuje Philoxenia travel(i hotel), ako se ne varam. 2014. smo za (ja mislim)50e otišli na obilazak Neos Marmarosa, ostrva Kornjača i Toronija, i bilo je prelepo...Kod ostrva Kornjača se brod zaustavlja i putnici imaju pravo da skaču sa broda, s tim što je sve po bezbednosnim merama naravno, a u povratku iz Toronija gde smo imali 1h vremena za kupanje dobili smo ručak i čašu soka. Pristojno.
  U blizini Pefkohorija, u pravcu Haniotija, nalazi se i najčuvenija plaža Ksenija(Xenia), koja je zaista lepa, i od 2014. do 2016. godine se drastično izmenila, izgradili su kafiće pa se čuje i muzika tokom dana, ležaljke dobijate uz piće po klasičnim cenama od po 2,3e. Voda je tek tamo savršena, mirna, dno od peska, peska i samo peska, čini se kao da vas neko masira dok hodate po njemu.


  Ako bih baš morala da zamerim nešto Pefkohoriju, to bi bila gužva noću, jako je moguće da nećete moći da šetate baš kako vi volite, možda ćete morati i da milite, zavisi i od perioda kada izlazite u šetnju. Noću se tik uz plažu načičkaju crnci sa torbama, novčanicima, satovima, znate već...mama 2014. kupila torbu, iscenkala je za 10e, i evo još koristi...Radnji sa suvenirima ima na svakih 150-200m. Ja taj deo posla obavim u Laura Rossi, tamo ima i nakita, i odeće, stvarno svega, od ukusa zavisi šta ćete naći. Šolje, magneti, kačketi, kugle, brodići, narukvice, kompleti krpa sa varjačama, svega..
  Kažu da je Pefkohori mesto za sve generacije. Bake i deke uglavnom biraju početak septembra, mada ih ima i u sezoni, ima i parova sa decom, bebama, porodica sa decom tinejdž uzrasta, tu je i omladina, zaljubljeni...
  Sve u svemu, Pefkohori meni uvek prija, kao i ostatku moje porodice, rado se vraćamo tamo. Tako da sam uverena da će se onaj ko jednom ode tamo vratiti kad-tad :)


  1