• Mladen Vodalov

  Beč (svetski muzički centar)

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 26.05.2016.
  Povod za moju drugu posetu Beču bio je koncert Bečke filharmonije u Šenbrunu (Summer night concert Schönbrunn 2016) i onda sam odlučio da mi taj dan bude za upoznavanje Beča kao svetske prestonice muzike. Detaljno sam isplanirao vreme koje mi je bilo na raspolaganju i sve sam uspeo da obavim. Idemo redom.
  U Beč smo stigli oko 9h. Posle jutarnje kafe otišao sam do Katedrale gde je bila jutarnja svečana misa. Uživao sam u crkvenom horu i orguljama. Ispred je bio postrojen Orkestar državne garde jer je bio državni praznik. U 10h se otvorila Mocartova kuća (Mozarthaus) i bio sam prvi što mi je značilo jer sam izbegao gužvu. Nalazi se veoma blizu Katedrale i ako kupite kao ja, vezanu kartu sa Haus der Musik, platićete 18 evra, ali ste uštedeli 5 evra. U Mocartovoj kući u cenu karte uračunat  je plan muzeja, garderoba i audio vodič. U taj vodič otkucate broj sobe i priča Vam o toj temi. Da sam slušao sve što je pričao, ostao bih ceo dan. Hteo sam da kažem da sam morao da obilazim ubrzanim tempom, jer su mi ipak zanimljiviji bili eksponati. U prizemlju se nalazi prodavnica gde možete da kupite sve što postoji vezano za Mocarta i ovaj muzej. Ima i kafić. To je ustvari prostorija gde uzmete kafu iz automata i proćaskate sa društvom i sredite utiske. Otišao sam do gradskog parka da se malo opustim, ali povod je bio obilazak spomenika nekoliko značajnih kompozitora, Bruknera, Lehara, Šuberta i najatraktivnijeg, Johana Štrausa mladjeg.
  Sledeća stavka je bila obilazak Kuće muzike (Haus der Musik). Posetu ovom muzeju, pored pomenutog koncerta sam najviše iščekivao. Zaslužuje posebnu pažnju. Otvoren je pre 15-ak godina i prvi je takav muzej u svetu. Na prvom spratu je muzej Bečke filharmonije. Na drugom, sonosfera, prezentacija raznih zvukova uz pomoć najsavremenije tehnike i na razne načine. Treći sprat je posvećen najvećim austrijskim kompozitorima, kao i Betovenu. Svaki ima posebnu sobu. Ovde je najatraktivnije u celom muzeju, virtuelno dirigovanje. Na velikom monitoru orkestar Bečke filharmonije gleda u Vas i svira kako Vi dirigujete, brže-sporije, tiše-glasnije. Na četvrtom, izmedju ostalog je i prodavnica gde možete da kupite sve moguće suvenire vezano za muziku. U prizemlju u dvorištu možete da svirate klavir besplatno, a nalazi se i kafić.  Ponekad se održavaju koncerti bilo koje muzike. Zaista ne mogu opisati šta se ovde još sve nalazi. Jednostavno, ovo morate da posetite, voleli muziku ili ne.  
  Posle sam otišao u Muzičku prodavnicu (Vienna World). To je prodavnica gde možete da kupite razne svakodnevne proizvode u muzičkom stilu, od šolja, čaša, kišobrana, benkica, do majica, kravata, olovki. U sklopu ove prodavnice se nalazi cafe ''Violino'' gde sam popio bečki kapućino i pojeo čuvenu štrudlu od jabuka (Apfelstrudel). Zatim sam svratio u Doblinger, najveću prodavnicu nota i knjiga o muzici, a ima i cd-ova. Krenuo sam prema Bečkoj državnoj operi (Staatsoper), a usput sam prošao pored cafea Mozart koji je zaista u elegantnom stilu. Ovog puta nisam video spomenik Mocartu. To sam obavio prošli put. U sklopu pomenute opere se nalazi prodavnica ''Arcadia shop'', gde možete da kupite svašta o muzici, suvenire, note, knjige o muzici kao i cd-ove, DVD-ove i blu rejeve u izvodjenju ove operske kuće.
  Krenuo sam dalje i u podzemnom prolazu pored Opere sam naišao na prvo prijatno iznenadjenje, Opera-toalet. Ovde možete za manje od 1 evra (0.70 evra) da uživate u popularnim delima ozbiljne muzike. Video sam zgradu Bečkog muzičkog društva (Musikverein) gde se održavaju svetski poznati novogodišnji koncerti 1. januara. Zatim sam video ORF, zgradu austrijskog državnog Radija. Vraćajući se prema centru, naišao sam na Muzičku akademiju (Universität für Musik und darstellende Kunst).
  Tačnije, Univerzitet za muziku i izvodjačku umetnost i pored nje na koncertnu zgradu (Konzerthaus), gde se održavaju koncerti ozbiljne muzike. Prekoputa sam otišao u parkić da malo odmorim i video spomenik Betovenu. To je drugo prijatno iznenadjenje, jer nisam ni razmišljao o ovome da ga obidjem.
  Prošetao sam do pešačke ulice Kärtnerstrasse. Troje mladih uličnih svirača je izvodilo Mocartovu Malu noćnu muziku. Čuo sam jednog gospodina kako odlično peva solo, bez muzičke pratnje. Primetio sam da je slep. Ovo me malo ganulo. U ovoj ulici sam obišao prodavnicu EMI, Britanska diskografska kuća sa austrijskom licencom koja prodaje cd-ove sa (uglavnom) austrijskom muzikom.
  Ipak sam odlučio da odem do glavnog groblja (Wiener Zentralfriedhof) da vidim gde su sahranjeni najpoznatiji kompozitori. Ovo je najduža deonica i prvi put sam bio primoran da koristim javni prevoz. Do sada sam sve obilazio peške. Sačekao sam tramvaj 71 i pratio stanicu kod 2. ulaza (2. Tore). Vozio sam se oko 20 minuta. Od glavnog ulaza se ide pravo i posle, sa leve strane se nalaze humke Betovena, Štrausa (Johana, oca i sina, Edvarda i Jozefa), Lanera, Šuberta, Bramsa, Supea. Nalazi se i Mocartov spomenik, koji je simboličan jer se ne zna gde je sahranjen. Pomenuo sam ona mesta koje sam posetio, a na drugim parcelama se nalaze grobovi Šenberga i Falka.
  Odatle sam odlučio da odem u Šenbrun na pomenuti koncert. Tramvajem 71 sam otišao do Opere i tu preseo u metro (U4). Lako sam znao gde da izadjem jer se na toj stanici metro ispraznio. U pitanju je koncert koji organizuje Bečka filharmonija 15-ak godina u parku dvorca Šenbrun na dan austrijskog državnog praznika 26. maja. Po procenama, svake kodine dodje oko 140.000 ljudi iz celog sveta. Koncert je besplatan. Dobili smo po kabanicu, lepe hostese su nudile po čokoladni kolačić, mogli smo na štandu da dobijemo bombonu kao i razni reklamni materijal. Ove godine su izvodili dela francuskih kompozitora. Počeo je u 20.30h, a predgrupe u 19.45h. To su neki ansambli, posebno odabrani koji su izvodili Štrausovu muziku u obradama. Ja sam došao oko 19.30h i bio sam u sredini, tako da sam imao dobar pregled. U ponudi su bile kafe, piva, sokovi, grickalice, viršle. Poslednje delo po zvaničnom programu bilo je Bolero Morisa Ravela, a onda su usledila 2 bisa, Kan kan Žaka Ofenbaha i Bečka krv, valcer Johana Štrausa mladjeg. Sve se završilo oko 22.00h i u 22.30h sam pun utisaka otišao kući autobusom za Beograd.
  Namerno sam izostavio neke pojedinosti koje se ne odnose na muziku. Toga je bilo veoma malo. Pomenuo bio da sam probao čuvenu Bečku šniclu (Wiener Schnitzel). U turističkom birou (prekoputa opere i kafića Mocart) možete dobiti mape grada i razne publikacije. Ne pomišljajte da se švercujete u gradskom prevozu. Kazna je oko 100 evra i sigurno ćete je platiti ako Vas, daleko bilo, uhvate bez karte. Za pojedinačnu vožnju je cena 2.20 evra, a ako kupujete u tramvaju, cena je 2.30 evra i automat prima samo metalni novac.
  Ovo je suštinsko upoznavanje Beča kao svetske muzičke prestonice. Naravno da može još mnogo toga se vidi i doživi. Možete obići još 2 Opere, narodnu (Volksoper) i novu (Das Neue Opernhaus), videti kuće (muzeje) gde su živeli Betoven, Hajdn, Šubert, Štraus, koje su manje zanimljive od Mocartove kuće. Možete prisustvovati zaista brojnim muzičkim koncertima i predstavama u pomenutim objektima svih muzičkih žanrova. U Grincigu (Grinzig), boeskom mestu severno od Beča (kao beogradska Skadarlija), uz večeru uživaćete u muzici uživo. Tu je i Hor Bečkih dečaka (Wiener Sängerknaben), a u mnogim crkvama se održavaju koncerti duhovne muzike. Preporučio bih Vam da kao ja, odete nekim muzičkim povodom, jer će Vam doživljaj biti mnogo veći. Jednostavno, sve što muzički svet može da ponudi, skoncetrisano je u Beču. Fotografije sa ovog putovanja dostupne su na mom facebook profilu.
  Ako odlučite da upoznate Beč iz muzičkog ugla, želim Vam sretan put!
  m i l i c a

  Divčibare

  Autor m i l i c a, za destinaciju Divčibare,

  Datum boravka: 07.05.2016.
  Posetili smo Divčibare u maju 2016. godine.
  Na oko 30km južno od Valjeva, na planini Maljen, nalaze se planinski centar Divčibare. Netaknuta priroda, čist vazduh i pešačke staze su glavne karakteristike ovog turističkog mesta.  Ima par prodavnica, oko desetak hotela, par kafea, jednu mini pijacu sa proizvodima domaće radinosti i ručnih radova karakterističnih za planinsko područje. Cene u prodavnici su standardne. Posetili smo Divčibarski zamak, gde nas je ručak za tri osobe izašao oko 2.000din (1kg roštilj oko 800din, turska kafa i kapućino u proseku 100din). Sa turističkim vozićem možete obići jedan deo Divčibara (cena 150 din za jednu osobu). U samom centru nalazi se Crkva Svetog Pantelejmona. Vrhovi Maljena pružaju prelep pogled na udaljene krajeve Srbije. Potrebno je 30-40min pešačkom stazom do njih. Saobraćajnih gužvi nema, mesta za parking dovoljno, nema buke i galame. 
  Divčibare su pravo mesto za odmor, šetnju i uživanje.  
  Draganbgd

  Bellissimo Milano

  Autor Draganbgd, za destinaciju Milano,

  Datum boravka: 30.04.2016.
  U Milanu sam bio od 27. aprila do 2. maja. Isao sam redovnom autobuskom linijom prevoznika Lasta, a povratna karta od Beograda do Milana kosta 10930 dinara. Autobus je krenuo u 13 00 casova iz Beograda, a u Milanu smo bili oko  5 ujutru. Za one koji se odluce da idu autobusom, zelim da napomenem da autobus u Milanu ne ide do Centralne zeleznicke stanice u Milanu, vec do autobuske stanice koja se zove Lampugnano. To je ujedno I metro stanica, crveni metro, tako da odatle mozete vrlo brzo stici u bilo koji deo Milana. Sto se gradskog  prevoza u Milanu tice, on odlicno funkcionise. Pojedinacna karta kosta 1.5 evra, dnevna karta koja vazi u metrou, autobusu I tramvaju kosta 4.50 evra I vazi 24 casa od momenta ponistavanja karte, dok je dvodnevna karta, vazi 48 casova, 8.25 evra. Cetiri linije metroa (M1,2,3 I 5) voze besprekorno I veoma cesto. Od znamenitosti, mozete obici Duomo, Milansku katedralu, zatim odmah do nje je Galerija Vittorio Emanuele II gde se nalaze luksuzne prodavnice, na izlasku iz Galerije se nalazi Milanska skala, dok je u produzetku Milanske katedrale tvrdjava (Castello Sforzesco) gde se nalaze Fontana I prelep park u produzetku. Preporucio bih vam da obidjete I jos jedan park u Milanu koji se zove Parco Nord. Ide se zutom metro linijom do stanice Affori Centro, a odatle imate jedno 10 minuta peske do parka. Park je ogroman. Sto se sopinga tice, mozete otici do autleta Serravalle, autobusi iz Milana krecu u 10 I 11 00, a od autleta krecu u 17 00 I 19 30. Takodje, u samom centru grada imate mnogo ulica gde mozete obaviti kupovinu. Od supermarketa mozete obici Conad, Lidl, Esselunga, Penny Market I Auchan.  Veliki Esselunga market se nalazi kod metro stanice Affori Centro I zacudio sam se kada sam usao u isti da je bio pun musterija,a da  su cene bile vise nego u Conadu I Auchanu. Sat vremena kasnije sam otisao do Conada u ulici Via Bernardo Quaranta 42, autobusom broj 95, I bio je potpuno prazan, jedini sam ja bio musterija iako je I taj objekat veoma veliki. Najpovoljniji je Lidl . Ima  ih 3 u Milanu,a ja sam bio u jednom u ulici Via Petro Andrea Saccardo 20. Ide se zelenom metro linijom do stanice Lambrate, a odatle autobusom broj 54 samo dve autobuske stanice. Preporucujem da se poseti u pijaca u ulici Via Giovanni Battista Fauche, ide se ljubicastom metro linijom do stanice Gerusalemme. Pijaca radi subotom I tu zaista mozete svasta da nadjete od voca I povrca, garderobe, hemije do sredstava za higijenu. Slicnu pijacu sam posetio istog dana I u delu Milana koji se zove Lambrate(metro stanica) I 5 minuta peske je potrebno do ulice Via Peroni gde se nalazi pijaca. Ishranu preporucujem u delu Milana koji se zove Navigli. Zahvaljujem se nekim forumasima ovde koji su preporucili taj deo Milana za posetu restoranima, jer zaista vredi svaki evro.  Mozete doci peske od milanske katedrale, treba negde oko 20 minuta peske ili tramvajem broj 3. Taj deo Milana me je malo podsetio na Amsterdam. Kanal,a sa obe strane kanala nacickani restorani u kojima se sluzi Aperitiv, pice u vrednosti od 6 do 11 evra, a za tu sumu se mozete posluziti svedskim stolom gde zaista ima mnogo toga, mada moram priznati da se ponuda razlikuje od restorana do restorana. Bio sam 4 veceri u 4 razlicita restorana. Preporucio bih restorane Maya I Movida, nalaze se jedan pored drugog, 10 evra po osobi, zatim restoran Prince, 8 evra po osobi. Na svedskom stolu su pice, paste sa raznim prelivima, lazanje, piletina, rizoto, cufte, grilovano povrce… , voce I neki kolaci,  a nikako ne bih preporucio restoran Vintage, jer sluze podgrevanu hranu, osetio sam da su pileci bataci I karabataci podgrevani,a I krompiri takodje, verovatno od prethodne veceri sto im je ostalo.  I naravno italijanski sladoled koji je najukusniji. Svuda je ukusan, narocito u lancu poslasticarnica Grom I Shockolat. 3 kugle sam placao 3.20 evra, ali vredi svaki cent. Sve u svemu, Milano je lep  grad u kojem sam se osecao veoma prijatno. Italijani su gostoljubivi,  prijatni I pitomi, hoce da pomognu I daju instrukcije, jedino je problem engleski jezik sa kojim veoma lose stoje. Nadam se da ce ovaj putopis nekome pomoci, a svakom putniku namerniku zelim prijatan I ugodan boravak u Milanu.                            
  montenegrina

  Mini odmor u Termama Catez

  Autor montenegrina, za destinaciju Terme Čatež,

  Datum boravka: 22.05.2016.
  Buduci da uvek kada zelim da putujem prvo pogledam ovaj sajt ne bih li nasla detaljnije informacije o mestu evo da dam i svoj doprinos.
  U Termama Catez smo bili muz i ja za vikend (20-22.maj 2016) zajedno sa mojom sestrom i njenih 4 klinaca. Put od Beograda je trajao 4.30h sa svim zadrzavanjima na granicama, pitarinama i ostalim pauzama za wc. Mogu samo da kazem da je to najbolji mini odmor koji smo do sada imali. Muz i ja smo se po dolasku u Terme odmah cekirali i usli u sobu. U pitanju je hotel Toplice koji preporucuju za decu i porodice. Osim njega u ponudi su hotel Catez sa nizom kategorijom od 3 zvezdice i (prema iskustvu moje sestre) nesto losijim izborom hrane i hotel Terme za koji kazu da je vise za parove jer ima sopstveno rimsko irsko kupatilo i welnes centar koji su gostima hotela besplatni za upotrebu. Mi smo se odlucili za hotel Toplice jer su u tom periodu svi kapaciteti u Termama bili popunjeni.  Check-in je od 13h a izlazak iz soba u 11h. Odmah po dobijanju kljuceva sobe (u vidu plasticnih kartica) sa kojima ulazite na termalne rivijere i u restoran i sa kojima placate pice i hranu u svim dodatnim objektima u okviru bazenskog kompleksa, otisli smo u Zimsku rivijeru jer taj dan jos nije bilo dovoljno toplo za letnju.
  Zimska rivijera ima jedan deo koji je za starije goste tj. nedecu :-) u okviru kojeg imate bazene sa podvodnim masazerima, djakuzijima, termalnim izvorima i pecinom. U drugom delu (koji se nadovezuje tik uz prvi) su bazeni za mladje tj. jedan veci sa talasima, jedan manji sa gusarskim brodom i zanimljivostima za decu, deo sa toboganima i deo sa odeljkom za surfovanje koji je vise za klince od 10 pa navise. U sklopu zimske rivijere postoji punkt sa hranom i picem u kojem po prilicno pristojnim cenama mozete prezalogajiti nesto (sendvice sa curetinom, mini pizze, kolace, palacinke i sve vrste pica). Cene pica su od 2e za kafu sa mlekom, 2.70 za sokove a pivo ispadne najjeftinije u odnosu na kolicinu oko 2.60 za 0.5l. Sendivi su oko 3-4e, mini pizze 2.5e...). Lezaljke su besplatne dok za bade mantile gosti dnevno doplacuju po 4.3e po osobi tako da preporucujem upotrebu sopstvenih kao sto je vecina i radila. Pre ulaska na bazene imate svlacionicu sa ormaricima u kojima mozete ostaviti sve sto vam ne treba i biti sigurni da ce vas na kraju cekati netaknuto.  Treba napomenuti da sam ja prilicno zimomorna ali da je voda u bazenima vrlo prijatna i topla od 27-32 stepena tako da se necete neprijatno iznenaditi.
  Sto se letnje rivijere tice ona je po meni mnogo sadrzajnija za decu i obiluje raznovrsnijim sadrzajima. Prostire se na vecoj povrsini i ima po nesto za svakoga. Ima bazen sa talasima, bazen sa masazerima, jacuzzije, 3-4 bazena za decu sa malom dubinom i toplijom vodom sa razlicitim zanimljivostima za decu i toboganima za mladje, dok za vece imaju 4-5 tobogana koji zavisno od vase hrabrosti mogu da budu interesantni. Ima poseban olimpijski bazen u kojem je voda nesto svezija i jos nekoliko bazena od kojih jedan sa podvodnim strujama koje vas nose odredjenom putanjom i voznja traje ok 10ak minuta. Druga 2 dana je temperatura bila oko 28-30 stepeni i poprilicno jako UV zracenje tako da treba voditi racuna da ne sagorite kao mi :-)
  U sklopu letnje rivijere imate 2 restorana-kafica od kojih je jedan vise poslasticara i sluze pica dok je drugi samousluzni restoran sa toplim jelima sa rostila, kuvanim  jelima, ali i brzom hranom kako prema cijoj potrebi. Cene su nesto vise od nasih ali nijansa je u pitanju. Kompletan obrok se moze pojesti za 8-10 evra.
  Sto se tice obroka u hotelu ljudi uglavnom uzimaju uslugu na bazi polupansiona buduci da je sasvim dovojlno da se najedte ujutru od 7-10h i uvece dodjete na veceru od 18-21h, dok u medjuvremenu mozete utoliti glad necim na bazenima ili, pak, mozete doplatiti rucak u hotelu za oko 17e po osobi sto se po meni ne isplati. Sve je na principu svedskog stola sto je po meni savrseno jer imate obilje hrane medju kojom mozete da birate od pekarskih proizvoda i pahuljica pa do jaja na razlicite nacine, palete sireva i suhomesnatog, salata, voca, kobasica, virsli i pica koje je neograniceno za dorucak ali ne i za veceru. Uz dorucak imate razlicite sokove, vodu, razlicite kafe, cajeve, toplu cokoladu sve free dok za vecerom svako pice dodatno naplacuju na racun sobe.
  Za veceru imate razlicite vrste mesa, ribe, predjela, sireva, salata, pa sve do raznovrsnih priloga od krompira na nekoliko nacina, rizota, povrca raznog, i na kraju vise vrsta kolaca, sladoleda i voca. Gladni ostati necete niposto jer i za najmladje uvek imaju poseban odeljak sa virslicama, pomfritom, pizzom i dr.
  Sto se soba tice sobe su sasvim pristojne i ciste, nista fensi ali imaju sve sto jednoj normalnoj osobi koja je dosla na kupanje treba. TV, balkon svaka soba, kupatilo sa kadom i fenom, mini frizider, sef, telefon i wi-fi. Naravno, sobe se svakodnevno sredjuju.  Osim toga, svako vece imate vecernji program u hotelskoj basti unutrasnjoj obicno do 22h, a mimo toga svakodnevne organizovane vodene aktivnosti za mlade i stare, kako kome odgovara. U sklopu hotela ima i deo sa zabavnim sadrzajima za decu tipa flipera, igrica, bilijara,...ali i salu za sportske aktivnosti poput badmingtona, kuglanja i bilijara. U sklopu kompleksa izmedju tri hotela imate kazino i pub u koji mozete u vecernjim satima dobiti koktele po veoma pristojnim cenama s tim da je svako vece po neki na akciji.
  Oko hotela su zelene povrsine i staze za setanje i citavim kompleksom vlada neki poseban mir tako da se stvarno covek odmori kako treba cak i za 2-3 dana. Nadam se da nism nesto izostavila i da ce vama koji se dvoumite pomoci da se odlucite za neki od ovih hotela.
  Nmiroslav72

  Skotina malo mesto za odmor

  Autor Nmiroslav72, za destinaciju Leptokarija,

  Datum boravka: 19.08.2015.
  Skotina je malo mesto sa ogromnom plazom i par kampova na plazi. Samo mesto je malo i mirno i idealno za odmor sa decom . vec od 9 sati sve utihne .plaza velika i siroka na pojedinim mestima sa plicakom 10-20 metara od obale sto je super za decu. Cene smestaja ok 25-35 evra za apartman sa cetiri kreveta sa pogledom na more .posle 20 avgusta lakse je naci mesto uz more. Voda cista i takodje bez problema se pije voda sa cesme jer je sa olimpa i nema nikakvih tegoba. U mestu imaju dve prodavnice i par malih rrestorancica. Lepotokarija je blizu za nocni zivot i kupovinu u lidlu a ima i pijaca svakog utorka. Malo mesto za odmor sa decom sa dobrom pozicijom blizu su platamoni i neopori
  nikola95borik

  Plitvicka jezera

  Autor nikola95borik, za destinaciju Plitvička jezera,

  Datum boravka: 30.04.2016.
  Pozdrav dragi putnici,
  pisem Vam u nadi da ce nekome moje rijeci i slike pomoci da se odluce na jos jedno putovanje,ovaj put na Plitvicka jezera.Put iz Banjaluke do Bihaca i najzad Plitvica trajao je oko 3sata,mada za mene finog spavanja.Isao sam na jednodnevni izlat sa djevojkom u maju iako nismo imali srece da je bas taj dan padala kisa.Da krenemo sa informacijama
  Sto se tice parkinga veoma je uredjen,sa dosta mjesta,znam da se placa ali koliko tacno ne bi znao jer sam isao preko agencije,Ulaz kosta 110 kuna za starije osobe (30km,15e okvirno) 80kuna za studenete (dovoljno je da ponesete index ili neku kartu cisto da pogledaju) i za djecu do 7godina je jos jeftinije ali koliko tacno ne bi znao.Na ulaznici imate mapu Plitvica tako da u startu mozete vidjeti gdje se sta nalazi sta vas zanima.Ima dosta info kucica gdje ljubazni radnici vam mogu objasniti gdje bi trebali ici.Jos jedan savjet prije polaska na internetu posjetite zvanicni sajt Plitvickih jezera,veoma je koristan oko zeljenih informacija.
  Same Plitvice su izuzetne,definitivno vrijedne za vidjeti svake pare.Jezera,vodopadi,slapovi,suma,priroda,cist vazdug,bjeg iz grada,milina..
  U cijenu vam je ukljucena voznja brodicima i vozicima kako bi lakse stigli na odredjena mjesta.Brodici primaju i do 100 mjesta i ne cekaju se dugo dok vozici idu od ulaza I do ulaza II sa po tri vagona i veoma su komforni.Pri kupovini karte na ulazu,mozete vidjeti i neke plakate kretanja Plitvickim jezerima podjeljenim po slovima abecenim A,B,C,D,E,F,G,H. Svako slovo oznacava odredjeno kretanje sta moze vidjeti i kada idete kroz sume na svakom skertanju imaju table sa slovima gdje vam pokazuju slovo koje pratite,veoma korisno.
  Veoma je cisto,uredjeno,bez ikakvih otpadaka,prava priroda
  Pored setnje i obilazaka ima dosta kafica i restorana,fino uredjenih,za odmor,predah uz domacu kuhinju.Ja sam bio u Lickoj kuci,gdje imaju svoje specijalitete,domace sireve,veoma ukusne,Cijena pristojnog rucka za dve osobe izadje oko 30ak evra.
  Savjet 
  Ako imatte vremena i idete svojim prevozom,u samom parku (mada mislim da je skupo) ali i okola imate privatne kuce,bugalove,razni smjestaj koji nije skup gdje mozete prespavati i na miru bez zurbe detaljno uzivati u prirodi,Za vise informacija pogledajte na internet sajtu Plitvicka jezera
  Ne bih da duzim jer defitivno bez delime trebate vidjeti prirodnu ljepotu.Zivjeli!
  klubva

  RAZGLEDNICA IZ GRACA

  Autor klubva, za destinaciju Grac,

  Datum boravka: 06.04.2015.
  RAZGLEDNICA IZ GRACA 
  Šarmantni Grac(Graz), drugi grad po veličini u Austriji, ima oko 270.000 stanovnika, glavni je grad Štajerske.
  Grad je smešten između doline reke Mure i Alpi, gde se dalje širi u "zelenu"štajersku ravnicu. Multikulturalnost, kreativan duh, poštovanje ideja, različitost i inventivnost prisutni su na svakom koraku. Kontrasti kao što su futuristička arhitektura kraj srednjevekovnih zgrada, sokaka i trgova a eksluzivni butici pored šarenih seoskih pijaca čine Grac još privlačnijim. Gotika, barok i renesansa, očuvanje tradicije i identiteta, avangardna arhitektura, novi trendovi, inovacije sve se to može videti u ovom gradu. U harmoničnoj igri starog i novog, ovde su prošlost i budućnost pomireni u sadašnjosti.
  Panorama Graca sa Grazer Schlossberg(Gracer Šlosberg), zamka na vrhu brda u centru na kome se nalazi i sat-kula Uhtrum(Uhtrum), simbol Graca je očaravajuća. Crveni krovovi kuća u kontrastu sa zelenim površinama parkova, lepe, čiste, prostrane ulice, katoličke crkve u autentičnom zapadnoevropskom stilu gradnje, netaknuti kvartovi iz 19.veka interesantane arhitekture koja pomalo podseća na naš Novi Sad i Budimpeštu. Dobro održavane, dopadljive fasade Grac čine gracioznim, a neke od njih su remek delo italijanske renesanse kao npr. Lueg kuća(Luegghaus)i zgrada pokrajinskog parlamenta Landescojghaus(Landeszeughaus)na koju se nadovezuje Muzej oružja, smešten na pet spratova, sa jednom od najboljih kolekcija na svetu.
  Grac je poznat po lepom starom centru grada(nalazi se na listi kulturne baštine UNESCO), koji je uređen sa puno stila i ljubavi, jedan je od najočuvanijih u srednjoj Evropi. Osim Gradske kuće(Rathaus) glavnim gradskim trgom dominira fontana sa spomenikom nadvojvodi Ivanu, štajerskom princu. Okružen je sa četiri žene koje simbolizuju četiri reke:Muru, Dravu, Ens (Enns) i San(Sann). Nedaleko se nalazi glavni trg u obliku trapeza, Hauptplac(Hauptplatz)odakle polaze sve šoping ulice, tramvaji, tu se nalazi i brojni kafići, restorani, radnje i atrakcije. Posebnu pažnju privlači oslikana kuća(Gemaltes Haus), u centralnoj ulici Herengase(Herrengasse) na čijoj fasadi je slikar Johan Majer(Johann Mayer) oslikao freske sa motivima grčke i rimske mitologije. Mauzolej Ferdinanda II je najvažnija zgrada Manerizma(Mannerisma) u Gracu, u njemu su sahranjeni Ferdinand II i njegova žena. Nalazi se odmah pored velelepne katedrale.
  2003. godine Grac je bio Kulturna prestonica Evrope .Šarenolika i uzbudljiva kulturna scena nudi događaje za svačiji ukus – od klasične do savremene umetnosti. Posebna draž je što su mnogi kulturni sadržaji besplatni. Svoj specijalan doprinos kulturnoj sceni daju Opera i senzacionalni Kunsthaus(Kuća umetnosti), “dobrodušni vanzemaljac” , novi kulturni centar-muzej u kome su izloženi različiti eksponati, jedna od prvih građevina od livenog gvožđa na kontinentu. Neobičan simbol grada je i maštoviti Murinsel(Murinsel), plutajuće, veštačko ostrvo na Muri u obliku haj tek otvorene školjke , mesto susretanja svih generacija, sa kafeom, amfiteatrom, igralištem za najmlađe...
  Jedan od najuređenijih gradova u Evropi nudi sadržaje za svačiji ukus, a građani Graca su srdačni, otvoreni, tolerantni, ljubazni, u harmoniji sa prirodom, puni poštovanja prema drugim narodima i kulturama.
  Grad studenata: Grac je poznat i kao grad studenata. Ima oko 50 000 studenata, od čega 80% stranaca (iz različitih krajeva sveta). Naš Nikola Tesla, Ivo Andrić(u Gracu je odbranio doktorsku disertaciju), Johan Kepler kao i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade studiralo je ili radilo odnosno istraživalo na jednom od fakulteta Univerziteta u Gracu.
  Grac je bogat crkvama, na mene je najjači utisak ostavila grandiozna, rimokatolička crkva u neogotičkom stilu, Crkva Isusovog srca(Herz Jesu Kirche)u gradskoj oblasti sveti Leonard, visoka neverovatnih 110m. Ubraja se u najznačajnije građevine u Štajerskoj. Poseduje treći najveći toranj u Austriji, posle bečkog tornja u Štefansdomu I katedrale svete Marije u Lincu.
  Štajerska regija termi: Polazeći od najzdravijeg kutka Austrije, banje Radkerzburg(Bad Radkersburg)na par kilometara od slovenačke granice(kod Murske Sobote)prema severoistoku Štajerske sledi najstarija banja Glajhenberg(Bad Gleichenberg), lečilišni raj, banja Lojpersdorf(Bad Loipersdorf), još jedan centar wellnessa i zdravlja, banja Valtersdorf(Bad Waltersdorf) i slavna banja Blumau(Bad Blumau) sa atraktivnim cvetnim mestom(blumau) u blizini. Dizajnirao ju je čuveni austrijski arhitekta i umetnik Fridenrajh Hundertvaser(Friedensreich Hundertwasser) našavši inspiraciji u prirodi. Žive, tople, jarke boje, čudni oblici, zlatne kupole koje blistaju na suncu čine da arhitektura banje više podseća na Diznilend, Gaudija ili tursku arhitekturu i ne sliči preciznim, urednim, pravim linijama i nežnim pastelnim bojama fasada karakteristčnim za Austriju. Odlično mesto da se okrepi duh i telo ili barem popije šoljica tople kafe...
  KUHINJA: Bogatstvo različitosti zastupljeno je i u ishrani: uz kulinarske specijalitete Štajerske preko makrobiotičkih, vegetarijanskih jela , do mešavine italijanske i austrijske kuhinje uz dašak nekadašnje Austrougarske Monarhije(u Štajerskoj sam čak imala priliku da vidim kako peku vola na ražnju). Preporučujem da probate:  dimljenu pastrmku u društvu sočiva sa đumbirom, svinjske filete preliveni rokfor sirom uz kriške paradajza, razne vrste peciva, slatke i slane palačinke(npr. punjene vrganjima i lisičarkama pa zapečene), “vulkansku šunku”, slane knedle(austrijske su nešto veće od čeških) i prave se sa dodatkom spanaća ili slanine (speckknodel), supu od kobasica, supu od domaćih rezanaca(fritati)ili supu od bundeve sa uljem od bundeve, ragu od telećih iznutrica, teleću kolenicu u slano-slatkom sosu, štajerske puževe, lazanje, mafine od domaćeg pasulja(kaferbohne), cili kugle-punjene krofne, Šluc krofne, Mocart kugle i obavezno štrudlu od jabuka i svežeg sira(apfelstrudel).Posebnu draž ima piknik u prirodi..Duž tri vinske ceste pravi se čuveni štajerski Savinjon beli (Sauvignon blanc), burgundunac beli, muskat, plavi Cvajgelt(Zweigelt) a zaštićena marka regije je roze vino Šilher(Schilcher). Kao praktičan suvenir može se poneti i flaša ulja od bundevinog semena(kemol)po kome je Štajerska poznata.
  ŠOPING: Centralna zona Graca, odnosno Hauptplac(Hauptplatz), okolne ulice i tržni centar Sajerzberg(Seirsberg) koji se nalazi na periferiji grada idealni su za šoping. Više informacije možete pronaći na www.shoppingcityseirsberg.at.
  jokagm

  POSTOJNA

  Autor jokagm, za destinaciju Postojna,

  Datum boravka: 28.08.2015.
  Slovenija,naša nekadašnja bratska republika,nama je posle 90" bila primer kako treba živeti tj.kako se truditi da lepo živite,pošteno radite i zaradite.Mi se ne možemo pohvaliti kako smo pratili njen primer.
     Krajem avgusta put nas je naneo na malo mesto Postojna.Gradić je nadaleko poznat kao sinonim za lokalnu pećinu,jednu od najsređenijih u zemlji.U pećinu se ulazi vozićem,to je jako lep doživlja možda čak i kulturni šok za nas.Kada bi se reklo da je cena ulaznice oko 30e,možda bi pomislili kako je to mnogo.Jeste za skromne srpske uslove i plate,ali za ono što nam pokazuju u tih sat vremena možda i nije.Jama je dužine 21km,dubine 115m,unutrašnja temperatura je konstantna između 8 i 10 stepeni.Turistički vozić je instaliran još davne 1872.god.Pećina je podeljena na više dvorana.Velika gora predstavlja najvišu tačku obilaska.Preko Ruskog mosta koji su za vreme I svetskog rata izgradili ruski zarobljenici dolazimo do Lepih jama.Nižu se Bela i Crvena dvorana,Zimska dvorana sa snežno belim cvetovima,Špageti dvorana sa bezbroj kalcitnih cevčica...Videli smo i krivi toranj,kokošku sa pilićima kao i uskršnju dekoraciju.Iz Lepih jama put nas dalje vodi do Ruskog kanala.Iz Ruskog kanala dolazimo do najniže tačke na ovom obilasku pećine.Prolazimo pored simbola pećine ogromnog stalagmita nazvanog Dijamant.NJegova blistava belina kao da osvetljava dvoranu bolje od najboljih novogodišnjih lampica.Ovaj hladan,nepristupačan prostor krije specifičan biljni i životinjski svet.Najpoznatiji stanovnik ove nadaleko čuvene pećine nije mladunče zmaja već bezopasna čovečija ribica,zaštitni znak pećine.Bez pigmenta,potpuno bela,skroz neprilagođena bilo kakvom obliku svetlosti.Susret sa ovim malim prijateljem koji ima prste nalik ljudskim je definitivno šlag na torti.Ovaj nesvakidašnji dodir sa podzemnim svetom završavamo u Koncertnoj dvorani koja može da primi oko 10000 posetilaca.Slikamo se i bacamo još jedan pogled na reku Pivku koja ostaje iza nas dok se polako spuštamo ka stanici.Žuti vozić nas čeka i krećemo iz božanskog Hadovog sveta u zaslepljujuću stvarnost.A kada se naviknete na dnevnu svetlost,preporučujem šetnju po prelepom parku uz cvrkut ptica i žubor reke Pivke koja nastaje ispod teških stena u beskrajnoj tami i ponovo se pojavljuje pričajući neke nove priče.
    AKO STE U MOGUĆNOSTI ILI AKO VAS PUT SLUČAJNO NANESE KROZ SLOVENIJU NEMOJTE ZAOBIĆI OVAJ SLOVENAČKI BISER!
  nikola720p

  Mesto za dobar provod

  Autor nikola720p, za destinaciju Nei Pori,

  Datum boravka: 07.07.2013.
  Bio sam 2013 u julu u Nei Poriju,mesto je zakon,nikad bolje se nisam proveo nego na tom lepom mestu,mesto za odmor je kostalo 165 evra za jul,i vredi svaki evro koji sam dao,ima gotovo sve ,ima tri igralista za decu ima i luna park,ima i pijacu sto je veoma bitno,jedina mana nema lidl popularno mesto za soping,ovde neki sto pravili utiske sa putovanja,pisali su za nei pori,i idu skoro svake godine na to lepo mesto,
  nikola720p

  mesto za starije osobe

  Autor nikola720p, za destinaciju Pefki,

  Datum boravka: 14.06.2015.
  Sto se tice mesta odmora,ja nisam nesto zadovoljan,mesto je ok ali ima dosta nedostataka,ima prednosti i mana naravno,prednosti su:prostrana plaza i dobri kafici za kafu i sl. A mane nema pijace,malo setaliste i nema poslasicarnice.sto se tice cene u julu je mnogo skupo, konkurencija nudi vise ,isao sam i na Tasos,pefkohori,naipori i skijatos,ta mesta su mnogo bolja ,sa skijatosom se ne moze porediti,i jos nesto sto sam primetio njihov namestaj je los,mnogo su neudobni kreveti za spavanje,obavezno poneti jastuk na to mesto,njihovi jastuci su nizasta,ne znam koji je razlog da imaju take neudobne krevete,kad je to bitno da bude udobno,nije ni cudo sto je smestaj bio 5 evra po osobi,mesto vredi 25 evra,mesto je skromno da skromnije ne moze biti,cena u julu 180 evra,to je mnogo ,zakintos 139 evra dobijes dosta vise.