• Neos Marmaras - simfonija plavog i zelenog

    Autor MarkoFaca, za destinaciju Neos Marmaras,

    Datum boravka: 30.07.2015.
    Mi smo bili smešteni u Parthenon Family Hotelu, ali smo kolima svakokdnevno išli na gradsku plažu, po mom mišljenju je bolja od Paradiso plaže jer je sitniji šljunak. Boja mora je prava ona svetlo-plavo-grimizno-kakogod boja, fenomenalno Naravno, zalazak sunca je posebna priča, ostajali smo na plaži neki put i do 21, 22h pa pravac grad
    Vucarali smo se uglavnom po barovima, kafa je 4€, sokovi takođe 4€, Somersby 5-6€, kokteli 8-10€, ima i sendviča, sladoleda, itd. Samo u jednom baru, Brezza Marina, je kafa 3€, i naravno prepun je Srba kojima je taj 1€ bitniji nego to što su ležaljke postavljene bukvalno 20cm jedna do druge, nemam gde dušek da spustim između Možda zbog seksi plavuše koja radi tamo i razume i govori odlično srpski
    Tuševe imate samo kod Deja Vu bara koji je poslednji u nizu pre parkinga, malo pre odbojkaškog terena Livas bara, ne znam da li ih ima još negde. U Fun Beach baru je 2 drinks minimum ako ostajete ceo dan, ali dozvoljavaju da ostavite peškire na ležaljkama, a imaju i one fensi trščane suncobrane sa resama
    Nismo se puno vozikali levo-desno, jedan dan smo bili na Lagomandri, takođe na ležaljkama, komplet je 5€. Takođe i do Porto Karasa, 3€ ulaz za koji ne dobijate ništa osim pogleda na skupocene jahte, golf terene, i naravno ulaz na Kohi bar i plažu koja je manje-više ista kao i sve ostale. U jutarnjim časovima je prepuna napadnih ribica koje samo gledaju kako da vas ćapaju za noge, ume da bude i neprijatno, mada fish piling se plaća i po 20€
    Inače sve plaže i pre i posle Neosa su lepo označene putokazima, nema šanse da neku promašite.
    Krstarenje do Pefkohorija, Toroneos zaliva i Kelifosa toplo preporučujem Mi smo čak i dobili popust
    Sam grad mi se sviđa što je uzbrdo-nizbrdo, za razliku od ostalih tipičnih grčkih letovališta, mada nije ništa strašno, zamišljao sam mnogo goru situaciju Doduše, par puta smo naišli na toliko strmu nizbrdicu, da sam mislio da će mi se auto prevrnuti naopačke Kroz centre se prođe bukvalno za 10-15 minuta laganim hodom, mada ume da bude velika gužva, pa u nedostatku klasičnog šetališta morate neki put da siđete i na samu ulicu, što može da bude opasno, jer Grci voze bukvalno kao manijaci, pa pripazite.
    I to je to, prodavnice su snabdevene odlično, cene su uglavnom veće nego u drugim letovalištima, ali ništa specijalno. Po meni najbolji giros je u ALCANO grilu, najbolji kolači u NUOVO cafeu, musaka u PEGASUS taverni, riba u THESSALONIKIA restoranu, itd.
    E da, svakog četvrtka od ranih jutarnjih časova pa do 13-14h je pijaca u Neosu, na doku skroz levo gledano sa mora, možete naći svašta, od klope, začina, grickalica, slatkiša, pa preko kineskih stvari, igračaka, turske garderobe, itd.

    Loutra Edipsos

    Autor Vladimir Djuric, za destinaciju Evia,

    Datum boravka: 08.07.2015.
    Letovanje u ovom mestu je ostavilo mnogo lep utisak na mene i moju suprugu..Pocetkom godine surfujuci internetom, trazio sam destinaciju za odmor.Dosao sam do podataka za Loutru Edipsos u kome me privukla mogucnost da budem na moru i u banji.Priznajem da sam  u pocetku bio kolebljiv saznanjem da ima previse penzionera.Medjutim, bilo ih je, ali ne previse i nisam obracao panju na njih.Inace ima dece sa roditeljima ,organizovanog djackog letovanja, ima i mladih ali ne mnogo. Sto se tice samog mesta, obiluje mnogim hotelima i apartmanima koji su duz obale oko kilometar i po a protezu se tri ili cetri ulice u dubini mesta.Edipsos su nekada posecivali penzioneri iz Atine i obliznjih mesta radi banjskog lecenja.Tako da podseca na Nicu, Kan i slicna mesta na azurnoj obali svojom arhitekturom i sarmom.Okolina je okruzena brdima ,tako da je prijatno  uz morsku obalu, bez talasa ali blagim povetarcem koji bas prija. Za decu je raj jer ima ringispila, vozica, ljuljaski, flipera i ostalih sadrzaja.More je cisto i uglavnom je sitan sljunak na obali a ima pescanih plaza u okolini.Kome nije do nocnih izlazaka, ovo mesto je savrseno za odmor.U Mestu postoji zelena pijaca na kojoj su cene ne mnogo vece nego u Beogradu ili drugim gradovima u Srbiji.Apartmani,tj studija u julu su bila od dvadesetpet eura za dvokrevetan smestaj.Kada se sve uzme u obzir izbor je savrsen.Dogodine ce biti moj izbor pre Paralije Halkidikija iako je put duzi za dva sata.

    Nesebar avgust

    Autor Ana Anci, za destinaciju Nesebar,

    Datum boravka: 18.08.2014.
    Kako smo se nadali super smo prosli.S obzirom da smo svakakve price culi o Bugarskoj nismo pogresili.Deset dana koliko smo letovali u Nesebru ostavilo je poprilicno pozitivan utisak na nas.Vreme,MORE,smestaj,cene  tj za ljude koji ne traze dlaku u jajetu.Isli smo preko agencije.Evo i nekih slicica....








    Sitonija 2015

    Autor belana, za destinaciju Halkidiki - Sitonija,

    Datum boravka: 10.07.2015.
    Dragi moji,
    pošto su mi vaši utisci puno pomogli, evo i ja sa vama delim svoje. Naime, početkom jula 2015. bila sam deset dana na Sitoniji, tačnije u Vurvuru. S obzirom da smo išli autom, bili smo u mogućnosti da obiđemo čitavu Sitoniju, većinu plaža i mesta. što se tiče usluge i ljubaznosti, sve pohvale za domaćine. Plaže su na Sitoniji čiste, peščane i pristupačne, sa izuzetkom Orange plaže koja obiluje morskim ježevima. Ipak, ovo je lični utisak, možda neko ima drugačije mišljenje. Vurvuru je divno mesto, tiho i mirno i kao stvoreno za odmor. Ako želite da izlazite i tražitr noćni provod, to ovde nećete naći. S obzirom na pozitivne utiske, obavezno idemo i sledeće godine. Pozdrav! 

    Sozopol jul 2015

    Autor petrapan, za destinaciju Sozopol,

    Datum boravka: 19.07.2015.
    Prvi put u Bugarsku na letovanje po preporuci prijatelja iz Sofije kao destinaciju odabrali smo Sozopol.Pozitivno iznenadjenje....put od Novog Sada do Burgasa je auto put sem Sicevacke klisure i 35 km do Sozopola je sirok magistralni put sa po dve trake...znaci idealno za putovanje kolima ...Burgas je ogroman sa shopingmolovima za kupovinu u povratku odlican...Grad Sozopol je prelep gradic sa nestvarno lepim starim gadom...smestaj ipak preporucujem u novom delu zbog parkinga....plaza posebno Kavaci plaza kod kampa je savrsena pescana, dugacka i izazov je naci kamen na plazi jer je prepuna skoljaka ...prelepo izgleda i to nigde nisam videla....Ako uporedim sa Grckom ,koju sam obisla letojuci na ostrvima , prvi utisak ostavljaju cene koje su izuzetno pristupacne ...veliko pivo u kaficima je od 1 do 1,5 eura ...prelepa limunada je 1 euro , kola i slicni sokovi su oko 90 centi ...u prodavnici je sve daleko jeftinije ...na setalistu je veliki izbor hrane i po prvi put veliki izbor jeftine ribe ,,skoljka ,rakova...to je za mene presudno da se zauvek odusevim ovom destinacijom...naprimer kafic...porcija girica (sitnih 200g je 1 euro)+2 porcije njihovih cevapa + 2 case  vina + veliko pivo + kola = 6 eura...hrana je bas jeftina u poredjenju sa Grckom ..giros 1,25 eura , rostilj od 2 do 5 eura , sladoled na tocenje 0,5 eura ...More je cisto i toplo ..bilo je dva dana talasa za decu uzivanje ...posle tih talasa sutra dan nas je docekala plaza puna skoljaka koje je more preko noci izbacilo...prelepa slika...ono sto je losije su cene lezaljki i suncobara komplet je 15 leva ili oko 7,5 eura i vise zavisi gde ...ali ima dovoljno mesta na plazi da smestis svoju opremu  parking u starom gradu i oko setalista se naplacuje 1 sat = 1 euro :( ...smestaj smo nasli preko bukinga i bio je naverovatno povoljan sa polupasionom odlicnim (za veceru -rostilj i pomfrit + salata + desert...deca presrecna)..ima puno novog smestaja ...sve je cisto lepo sedjeno ...Bugari su odlicni domacini ...slabo pricaju engleski , ali ih nije problem razumeti, oni nas nista ne razumeju i ako puno slusaju nase muzike)...muzika od M.Ilica preko Cece i Lukasa do Dubioze kolektiv...koji su tamo plavili koncert ...Evo danima prepricavam pozitivne utiske i ne mogu da se nacudim sto do sad nismo tamo bili...Eto nas sledece godine tamo opet.

    Parga, jul 2015

    Autor Danijela123, za destinaciju Parga,

    Datum boravka: 14.07.2015.
    Parga, romanticna i brdovita. Putovanje je bilo organizovana preko agencije. Autobusom smo krenuli  iz Beograda u 16h, a tamo smo bili oko 8h, narednog dana. Od Grcke granice do Parge ima nekih 4h voznje. Bili sam smesteni u vili Giohana, koja se nalazi na blagoj uzvisici. Vila je udaljena nekih 400m od plaze, ali nekih 800m od samog centra. Za one, koji su navikli na ravnicu, neka zaobidju ovu vilu. Najbliza plaza nam je bila Piso Krioneri, koja je sljunkovita i izuzetno mala. Cena dve lezaljke i suncobrana je 8evra. Pored Piso Krioneri plaze, nalazi se Krioneri plaza, tj.gradska plaza. Ona je mnogo veca, ali i mnogo prljavija. Ima dosta morskih jezeva i malih sitnih ribica. Cena lezaljki je ista. Na 5km od Parge nalazi se Lihnos plaza, do koje vredi otici. Mali sitni kamencici, i more je toplije nego na gore dve pomenute plaze. Do plaze Lihnos moze se stici brodicem, koji je 4evra u jednom pravcu ili kroz maslinjake, za one koje vole da planinare. Na putu do te plaze, ima jedan kafic, gde mozete napraviti pauzu. Cena lezaljki i suncobrana za dve osobe je 6evra. Plaza Valtos, najveca i od nase vile, najudaljenija. Nama je trebalo nekih 30minuta, put do plaze je malo naporan. Ima oko 50 stepenika, ali je sve uzbrdo. Plaza je lepo uredjena. Imaju dva kafica, koji imaju svoj bazen i ako uzmete pice, mozete da se kupate. U blizini Parge, nalazi se plaza Sarakiniko, koju vredi posetiti. More je tirkizno plave boje, plaza mala, ali izuzetno lepa. Za odlazak na tu plazu, moguce je brodicem, za 10 evra.
    Siroka ponuda suvenira, ali poprilicno skupo, npr. magneti su od 2,5 do 5 evra.. Restorana i taverni ima na svakom koraku. Mi smo jeli u restoranu Bacchos, gde su porcije ogromnee i cene sasvim pristupacne. Picu smo probali u restoranu Oskar i nismo bili odusevljeni. Velicicne kao nasa standardna, 9evra, a kora izuzetno tanka. Cena girosa je od 2 do 3 evra. Tvrdjava je nedovoljno uredjena i ulaz na tvrdjavu je besplatan. Organizuju se razni izleti, mi smo isli na Paxos i Antipaxos. Prelepo i vredi posetiti. Ulazak brodom u samu pecinu, pravi je dozivljaj. Iznajmljivanje auta je 50 evra i depozit od 200evra. 

    NEA VRASNA

    Autor dklayla, za destinaciju Nea Vrasna,

    Datum boravka: 28.07.2015.
    Trenutno se nalazim u Nea Vrasni po treći put. Ovo mesto je novije i samim tim takav je i smeštaj. U Asprovalti je sve mnogo življe, ali ako imate veoma malu decu ne znam kako možete tamo da prolazite sa njima po šetalištu na kojem su jedan drugom preko glave. Smeštaj je skuplji ali od spolja deluje da je mnogo mnogo lošiji. Vrasna je izuzetno mirna i ne dopada mi se. Ni plaže nisu uređene. Ali Nea Vrasna je fenomenalna sa ogromnom plažom. Jesu vetrovi skoro svaki dan, jesu i talasi skoro svaki dan, ali voda nije prljava, čak šta više nema ni trave koja pliva. Ali ti talasi prave novu zabavu deci, a i nama odraslima. Što se tiče hrane ima jedna vila Amanatis koja ima restoran i spremaju srpsku hranu koja je izuzetno ukusna. Stavros je već gradić u odnosu na sve ovo. Ali meni se ne dopada. da bi stigli do plaže morate prelaziti put. Veoma je živo. Ima svega. Ko voli nek izvoli. Ja lično ne volim da se probijam sa dvoje dece kroz takvo vašarište. I tako svaki dan. Svima koji vole mir i žele da se odmore od buke, galame, vašara... preporučujem NEA VRASNU!!!

    Nea Flogita

    Autor Nela-ns, za destinaciju Nea Flogita,

    Datum boravka: 09.07.2015.
    U julu 2015. porodično smo letovali u Nea Flogiti. Bili smo smešteni u apartmanu Kiki.
    Inače, samo mesto Nea Flogita je malo ,,mrtvo,,; ne obiluje radnjcama, na koje smo navikli u ostalim grčkim mestima. Poseduje  svega 2-3 marketa koji su solidno snabdeveni. Na plaži je veliki broj barova, klubova i restorana. Nea Flogita je bukvalno spojena sa Nea Plagjom, do koje se dolazi šetalištem uz more, za 10-tak minuta. U Nea Plagiji postoi mesara i ribarnica, kao i supermarket Afroditas (koji je skupli od onih u Flogiti). 
    Plaža u Nea Flogiti je široka i peščana, ulaz u more je postepen. Morsko dno je peskovito, te nema bojazni od bilo kakve povrede. Do ulaska u duboku vodu ima bar 10-15 metara.  Inače, plaža je od 9-13h bila preplavljena grčkim penzionerima. Kriza u Grčkoj? Po opuštenom ponašanju i smehu grčkih bakica-čini mi se da ih kriza ne dotiče. Informacije da su Grci podigli cene u marketima i restoranima su potpuno netačne. Cene su bile iste kao i predhodnih godina. 
    U zaključku-Nea Flogita je idealno mesto  za odmor porodici sa malom decom ili osobama koje žele isključivo druženje sa knjigom. Ukoliko želite bogatije sadržaje, izaberite drugo mesto za letovanje. 

    Neos Marmaras jul 2015.

    Autor bojana9820, za destinaciju Neos Marmaras,

    Datum boravka: 02.07.2015.
    Cao. Ja sam bila u Neos-u u julu ove godine i isla sam sa deckom. Bili smo u vili Orama i sto se tice smestaja ok je (koliko para toliko muzike). Ja svakako ne preporučujem ovo mesto za omladinu iz razloga što ništa nema  da pruži osim šetnje po gradu i to je to. Mnogo je mirno. Nismo imali na šta da potrošimo novac osim na hranu i jedno krstarenje koje je bilo od izleta. Paradiso je plaža jako uska, ne dovoljna za 2 peškira.

    Sivota u periodu od 03.07.-17.07.2015. godine

    Autor smiljančica, za destinaciju Sivota,

    Datum boravka: 02.07.2015.
    Pozdrav forumasima i svima onima koji planiraju put u ovo malo, (sto sam negde procitala i jako mi se dopao izraz) fotopisno mesto ! Nezahvalno je ubedjivati ljude i raspravljati na temu sta je bolje, lepse, blizu ili daleko. Zato sam odlucila da prenesem moj utisak o Sivoti..... Bili smo smesteni u vili Demiris, na "vrh brda" i smestaj smo rezervisali preko lokalne agencije. Smestaj jeste u brdu, jeste put do tamo vrlo neobican, strm, los i uzak , ali zato pogled na celu Sivotu, more, Krf, zalive i savrsena tisina koju narusavaju samo zrikavci, cini da vrlo brzo zaboravimo kako smo do smestaja stigli. Negde nam je cak i to cinilo avanturu, jer smo otkrili pet razlicitih puteva do gore ! Samo da napomenem da smo porodica sa dvoje dece ( 12,10 ) i da smo navikli da do plaže idemo kolima, kao i da obidjemo sve sto nam se ucini zanimljivo, u blizoj ili daljoj okolini... E sada razlog pisanja - Sivota, malo mesto, mirno, bez gužve ( u periodu našeg boravka ), sa simpatičnim uvalama i plažama na svakoj "krivini" puta...more nam se u prvom momentu učinilo ne tako primamljive boje kao na Lefkadi koju smo posetili pre dve godine, ali otkrivanjem novih plaža stigli smo i do tirkizne boje Jonskog mora... O plažama je već puno toga rečeno, pa ću se zadržati smo na onima koje smo najviše posećivali. Pre svega to je Karavostasi! Znak uzvika jer je jednostavno obožavam...plaža do koje se stiže kada krenemo iz Sivote prema Pargi. Od našeg smeštaja nekih 12 kilometara. Široka, velika, sa neverovatno malim brojem zauzetih ležaljki...nama je omiljeni bio restoran Blue bay, na samom kraju plaže, sa ljubaznim konobarima, besplatnim ležaljkama ukoliko naručite piće, bazenom sa slatkom vodom ( što je deci bilo zabavno , malo more, malo bazen ) i taverna na brdu iznad plaže o čijem pogledu i ambijentu nemam dovoljno lepih reči. Opet subjektivno, to je naš ukus i naš odabir, ali smo jednostavno bili oduševljeni. More, ono pravo Jonsko - tirkizno, kristalno, providno. Posle podne su se pojavljivali talasi , koji bi malo zamutili tirkiz, ali je deci i to bilo jako interesantno. Sledeća plaža koja je na nas ostavila utisak je Sarakiniko, nekih 15-17 km. od nas, prema Pargi. Neobican zaliv, sa prelepom bojom mora i restoranom visoko u brdu sa kojeg je pogled fantastican ( o svemu tome "uživo" u mojoj foto turi ). Meni, zaljubljeniku u fotografiju, su ovi visoki restorani, stepenice i vidikovci , bili pravi izazov ! Ima tu još plaža na kojima smo mi uživali, pre svega Mega Amos i Agios Nikolaos. Sve smo ih obišli, neke su nam bile primamljivije za kupanje, neke smo samo videli i produžili dalje. Na plaži Zavia smo jedan dan iznajmili čamac, pa smo i sa vode videli neke skrivene lepote Sivote, koje zaista zaslužuju da se vide i obiđu. Posetili smo , u svojoj organizaciji, Aheron reku, na nekih 50 km. od Sivote, nezaboravan dan i doživljaj koji će na ostati duboko urezan u sećanje.... Sam centar Sivote ja mali, sa dve, tri uličice za šetnju, sa velikim brojem restorana i taverni uz luku, radnjama koje su već postale uobičajene za sva grčka letovališta ( malo kineske robe, malo unikatnih i ručno rađenih suvenira, po koja radnja sa kožnim i lažno kožnim radnjama, magnetima za frižider i ostalim skupljačima prašine... ) Ono što je na nas ostavilo najlošiji utisak, i što je čak i moj suprug napomenuo da napišem ako se budem bavila " nekim od onih mojih pisanja " , su komarci! Prilično ih je bilo uveče, nisu toliko napadni i ne ujedaju baš kao ovi naši, ali ih ima toliko da vas iritiraju, posebno kada legnete i ugasite svetlo. Nisu pomagali aparati kojima smo menjali tabletice, možda neko ima efikasnije načine za suzbijanje ovih napasti. Deci su ugođaj pokvarile pčele, kojih je na bazenu u našem smeštaju bilo nebrojeno mnogo. Pri izboru smeštaja, tražili smo bazen kako bi deca imala zanimaciju ujutru dok mi pijemo kafu i spremamo doručak, ali ovaj put na žalost, kupanje nije bilo moguće. Ali zato su uveče, posle plaže, sve nadoknadili, kada bi se kupanje produžilo do kasno u noć.... Zaključak ovog opširnog pisanja je - Sivota kolima - DA, autobusom - NE, obići sve plaže, Aheron reku obavezno, provozati se do Parge, popiti vino i pivo u taverni iznad Karavostasi plaže ( sa "grickalicama" uz piće koje mogu obrok da zamene ), posetiti odličnu pekaru preko puta crkvice i supermarketa, ugoditi svojim čulima da maksimalno uživaju u svemu onome što vam pričinjava zadovoljstvo ! :-)