•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Mladen Vodalov

  Beč (svetski muzički centar)

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 26.05.2016.
  Povod za moju drugu posetu Beču bio je koncert Bečke filharmonije u Šenbrunu (Summer night concert Schönbrunn 2016) i onda sam odlučio da mi taj dan bude za upoznavanje Beča kao svetske prestonice muzike. Detaljno sam isplanirao vreme koje mi je bilo na raspolaganju i sve sam uspeo da obavim. Idemo redom.
  U Beč smo stigli oko 9h. Posle jutarnje kafe otišao sam do Katedrale gde je bila jutarnja svečana misa. Uživao sam u crkvenom horu i orguljama. Ispred je bio postrojen Orkestar državne garde jer je bio državni praznik. Marširali su uz vojnu muziku. U 10h se otvorila Mocartova kuća (Mozarthaus) i bio sam prvi što mi je značilo jer sam izbegao gužvu. Nalazi se veoma blizu Katedrale i ako kupite kao ja, vezanu kartu sa Haus der Musik, platićete 18 evra, ali ste uštedeli 5 evra. U Mocartovoj kući u cenu karte uračunat  je plan muzeja, garderoba i audio vodič. U taj vodič otkucate broj sobe i priča Vam o toj temi. Da sam slušao sve što je pričao, ostao bih ceo dan. Hteo sam da kažem da sam morao da obilazim ubrzanim tempom, jer su mi ipak zanimljiviji bili eksponati. U prizemlju se nalazi prodavnica gde možete da kupite sve što postoji vezano za Mocarta i ovaj muzej. Ima i kafić. To je ustvari prostorija gde uzmete kafu iz automata i proćaskate sa društvom i sredite utiske. Otišao sam do gradskog parka da se malo opustim, ali povod je bio obilazak spomenika nekoliko značajnih kompozitora, Bruknera, Lehara, Šuberta i najatraktivnijeg, Johana Štrausa mladjeg.
  Sledeća stavka je bila obilazak Kuće muzike (Haus der Musik). Posetu ovom muzeju, pored pomenutog koncerta sam najviše iščekivao. Zaslužuje posebnu pažnju. Otvoren je pre 15-ak godina i prvi je takav muzej u svetu. Na prvom spratu je muzej Bečke filharmonije. Na drugom, sonosfera, prezentacija raznih zvukova uz pomoć najsavremenije tehnike i na razne načine. Treći sprat je posvećen najvećim austrijskim kompozitorima, kao i Betovenu. Svaki ima posebnu sobu. Ovde je najatraktivnije u celom muzeju, virtuelno dirigovanje. Na velikom monitoru orkestar Bečke filharmonije gleda u Vas i svira kako Vi dirigujete, brže-sporije, tiše-glasnije. Na četvrtom, izmedju ostalog je i prodavnica gde možete da kupite sve moguće suvenire vezano za muziku. U prizemlju u dvorištu možete da svirate klavir besplatno, a nalazi se i kafić.  Ponekad se održavaju koncerti bilo koje muzike. Zaista ne mogu opisati šta se ovde još sve nalazi. Jednostavno, ovo morate da posetite, voleli muziku ili ne.  
  Posle sam otišao u Muzičku prodavnicu (Vienna World). To je prodavnica gde možete da kupite razne svakodnevne proizvode u muzičkom stilu, od šolja, čaša, kišobrana, benkica, do majica, kravata, olovki. U sklopu ove prodavnice se nalazi cafe ''Violino'' gde sam popio bečki kapućino i pojeo čuvenu štrudlu od jabuka (Apfelstrudel). Zatim sam svratio u Doblinger, najveću prodavnicu muzičkih instrumenata, nota i knjiga o muzici, a ima i cd-ova. Krenuo sam prema Bečkoj državnoj operi (Staatsoper), a usput sam prošao pored cafea Mozart koji je zaista u elegantnom stilu. Ovog puta nisam video spomenik Mocartu. To sam obavio prošli put. U sklopu pomenute opere se nalazi prodavnica ''Arcadia shop'', gde možete da kupite svašta o muzici, suvenire, note, knjige o muzici kao i cd-ove, DVD-ove i blu rejeve u izvodjenju ove operske kuće.
  Krenuo sam dalje i u podzemnom prolazu pored Opere sam naišao na prvo prijatno iznenadjenje, Opera-toalet. Ovde možete za manje od 1 evra (0.70 evra) da uživate u popularnim delima ozbiljne muzike. Video sam zgradu Bečkog muzičkog društva (Musikverein) gde se održavaju svetski poznati novogodišnji koncerti 1. januara. Zatim sam video ORF, zgradu austrijskog državnog Radija i Televizije. Vraćajući se prema centru, naišao sam na Muzičku akademiju (Universität für Musik und darstellende Kunst).
  Tačnije, Univerzitet za muziku i izvodjačku umetnost i pored nje na koncertnu zgradu (Konzerthaus), gde se održavaju koncerti ozbiljne muzike. Prekoputa sam otišao u parkić da malo odmorim i video spomenik Betovenu. To je drugo prijatno iznenadjenje, jer nisam ni razmišljao o ovome da ga obidjem.
  Prošetao sam do pešačke ulice Kärtnerstrasse. Troje mladih uličnih svirača je izvodilo Mocartovu Malu noćnu muziku. Čuo sam jednog gospodina kako odlično peva solo, bez muzičke pratnje. Primetio sam da je slep. Ovo me malo ganulo. U ovoj ulici sam obišao prodavnicu EMI, Britanska diskografska kuća sa austrijskom licencom koja prodaje cd-ove sa (uglavnom) austrijskom muzikom.
  Ipak sam odlučio da odem do glavnog groblja (Wiener Zentralfriedhof) da vidim gde su sahranjeni najpoznatiji kompozitori. Ovo je najduža deonica i prvi put sam bio primoran da koristim javni prevoz. Do sada sam sve obilazio peške. Sačekao sam tramvaj 71 i pratio stanicu kod 2. ulaza (2. Tore). Vozio sam se oko 20 minuta. Od glavnog ulaza se ide pravo i posle, sa leve strane se nalaze humke Betovena, Štrausa (Johana, oca i sina, Edvarda i Jozefa), Lanera, Šuberta, Bramsa, Supea. Nalazi se i Mocartov spomenik, koji je simboličan jer se ne zna gde je sahranjen. Pomenuo sam ona mesta koje sam posetio, a na drugim parcelama se nalaze grobovi Šenberga i Falka.
  Odatle sam odlučio da odem u Šenbrun na pomenuti koncert. Tramvajem 71 sam otišao do Opere i tu preseo u metro (U4). Lako sam znao gde da izadjem jer se na toj stanici metro ispraznio. U pitanju je koncert koji organizuje Bečka filharmonija 20. put u parku dvorca Šenbrun na dan austrijskog državnog praznika 26. maja. Po procenama, svake kodine dodje oko 140.000 ljudi iz celog sveta. Koncert je besplatan. Dobili smo po kabanicu, lepe hostese su nudile po čokoladni kolačić, mogli smo na štandu da dobijemo bombonu kao i razni reklamni materijal. Ove godine su izvodili dela francuskih kompozitora. Počeo je u 20.30h, a predgrupe u 19.45h. To su neki ansambli, posebno odabrani koji su izvodili Štrausovu muziku u obradama. Ja sam došao oko 19.30h i bio sam u sredini, tako da sam imao dobar pregled. U ponudi su bile kafe, piva, sokovi, grickalice, viršle. Poslednje delo po zvaničnom programu bilo je Bolero Morisa Ravela, a onda su usledila 2 bisa, Kan kan Žaka Ofenbaha i Bečka krv, valcer Johana Štrausa mladjeg. Sve se završilo oko 22.00h i u 22.30h sam pun utisaka otišao kući autobusom za Beograd. Sada može ceo koncert da se nabavi na DVD-u i Blu-ray-u.
  Namerno sam izostavio neke pojedinosti koje se ne odnose na muziku. Toga je bilo veoma malo. Pomenuo bio da sam probao čuvenu Bečku šniclu (Wiener Schnitzel). U turističkom birou (prekoputa opere i kafića Mocart) možete dobiti mape grada i razne publikacije. Ne pomišljajte da se švercujete u gradskom prevozu. Kazna je oko 100 evra i sigurno ćete je platiti ako Vas, daleko bilo, uhvate bez karte. Za pojedinačnu vožnju je cena 2.20 evra, a ako kupujete u tramvaju, cena je 2.30 evra i automat prima samo metalni novac.
  Ovo je suštinsko upoznavanje Beča kao svetske muzičke prestonice. Naravno da može još mnogo toga se vidi i doživi. Možete obići još 2 Opere, narodnu (Volksoper) i novu (Das Neue Opernhaus), videti kuće (muzeje) gde su živeli Betoven, Hajdn, Šubert, Štraus, koje su manje zanimljive od Mocartove kuće. Možete prisustvovati zaista brojnim muzičkim koncertima i predstavama u pomenutim objektima svih muzičkih žanrova. U Grincigu (Grinzig), boemskom mestu severno od Beča (kao beogradska Skadarlija), uz večeru uživaćete u muzici uživo. Tu je i Hor Bečkih dečaka (Wiener Sängerknaben), a u mnogim crkvama se održavaju koncerti duhovne muzike. Ovde postoji i Wiener Stadthalle, koncertna dvorana gde se održavaju koncerti zabavne muzike. Preporučio bih Vam da kao ja, odete nekim muzičkim povodom, jer će Vam doživljaj biti mnogo veći. Jednostavno, sve što muzički svet može da ponudi, skoncetrisano je u Beču. Fotografije sa ovog putovanja dostupne su na mom facebook profilu.
  Ako odlučite da upoznate Beč iz muzičkog ugla, želim Vam sretan put!
   
  BEČ muzičko putovanje
  bobanp

  Beč

  Autor bobanp, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 31.12.1999.
  U Beču sam bio sa devojkom i drustvom od 28-31. januara 2012. Svi smo oduševljeni, ali je to suviše kratak period za boravak tamo s obzirom da grad ima toliko toga da pruži. Impresioniran sam pre svega arhitekturom i svim kulturnim sadržajima koji objašnjavaju koliko je moćna bila Austrougarska imperija. Metro funkcioniše fenomenalno. Kupili smo kartu za kompletan gradski prevoz (uključuje Metro, Tramvaj i Bus) u periodu od 72 sata i košta 13, 6 Eura. (brzo se isplati s obzirom da pojedinacna karta kosta 1, 8 Eura). Preporucujem da obavezno obidjete šenbrun dvorac, Belvedere, Hundert Waser. Na Prateru imate nekih zabavnih sadrzaja. Penjanje na vrh Stefanove crkve, bilo stepenicama, bilo liftom, tekodje ne biste trebali da propustite. Karte za muzeje unutar dvoraca su prilicno skupe, pa ko voli nek izvoli. Shoping je totalno druga oblast koja zahteva svoje vreme, za koje moja ekipa nije imala mnogo strpljenja. Bili smo u TC-u Donau Blau (nesto poput Usca kod nas), takodje smo bili i u TC-u Sud koje je OGROMAN, za koji ide besplatan autobus sa poslednje stanice jedne od linija Metroa, u blizini koga se nalazi i Ikea. Parndorf je nezaobilazna stanka za ljubitelje sopinga i nije daleko od Beca kada se krene ka Budimpesti. Hotel nam se nalazio u Taborstrase koja je par stanica Metroom od Stefanplatz-a i prezadovoljni smo smestajem. Zakupili smo 5-krevetni apartman (5 normalnih kreveta) sa doruckom i kostalo nas je 18, 8 Eura po osobi. Preporucujem da se odlucite cemu cete se posvetiti, jer ima suvise toga sto bi trebalo videti. Dobro napunite baterije fotoaparata i trudite se da odete kada je toplije vreme. Nama je bilo prilicno hladno, mada malo manje nego tih dana u Beogradu.
  raja

  Beč

  Autor raja, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 31.07.2011.
  Sant Pelten - Beč od 1-8. avgust 2011

  Dragi putopisci, evo nešto iskustava sa boravka u Austriji, tačnije u Sankt Poeltenu (60km zapadno od Beča), sa izletima do Beča. Mislim da će najviše koristiti onima koji ne idu sa agencijom, nego sami organizuju boravak u Beču. Neću pisati o kulturno-istorijskim atrakcijama, jer toga već ima dosta na ovom sajtu lepo opisanog.

  Dakle, prvi dan sam videla 3 muzeja u dvorcu Hofburg, muzej Albertina (po nekoliko Moneovih, Pikasovih, Šagalovih slika, Kandinski, Pol Kle, uz otkriće nekoliko odličnih do sada meni nepoznatih slikara s početka 20. veka) i na kraju poseta Stefansdomu.
  Drugi dan: Šonbrun i Belvedere sa ulaskom u galerije Gornjeg Belvederea.
  Teoretski sam imala vremena i za Muzej istorije umetnosti, ali više impresija nisam mogla da primam, pa sam ovaj muzej ostavila za sledeći put.

  Cene ulaznica: Hofburg 10, 5 eu, Šenbrun 13, 5 eu, Albertina i Gornji Belvedere po 9, 5 eu, koliko je i Donji Belvedere. Preporučujem kupovinu "Sisi ticket" od 23, 5 evra koja važi za Hofburg, Šonbrun i Muzej carskog nameštaja (koji nisam obišla). Ako ne idete do tog nameštaja, onda vam je ušteda sa "Sisi ticket" samo 0, 5 evra, ali je ogromna prednost što ako je kupite u gradu, ne morate da čekate za kartu u Šenbrunu! A u Šenbrunu je kad sam ga oko 11, 30h napuštala, red za ulazak u dvorac bio dug 100 metara!

  Ako morate da birate šta da posetite, onda je od svega ovoga "pod obavezno" Šenbrun! Unutra raskoš, bogatstvo, kultura, istorija... a spolja neverovatni vrtovi krunisani Neptunovom fontanom i fantastičnom Glorijetom, onim slavolukom na brdu! Prelepo.
  Da ne bude zabune, šetnja vrtovima i odlazak do Glorijete su besplatni, ali preporučujem ulazak u dvorac, stvarno vredi! Posebno se plaćaju Lavirint i jedan od najstarijih zoovrtova, ali nije me interesovalo, pa ne znam ni cene ni ponudu.

  U Hofburgu su za 10, 5 eu na raspolaganju 3 muzeja. "Muzej srebra" je zapravo izložba fantastičnog stonog, kuhinjskog i toaletnog posuđa i escajga. Prelepi porculanski servisi su me se najviše dojmili. Pozlaćenog i srebrnog escajga, svećnjaka, poslužavnika... na sve strane sjaj i bljesak. "Sisi" muzej je posvećen carici Elizabeti, ženi velikog Franca Jozefa. Od dotične Sisi (koja je zaista bila neobična žena za svoje vreme, pametna, obrazovana i nesrećna, ali ni ona sama svog muža i decu nije baš usrećila) je u Beču napravljena čitava fama. Na sve strane Sisi! Sam muzej je donekle na silu napravljena priča, od atraktivnih artefakta ima dve pompezne balske haljine, dijadema, vagon kojim je putovala po svetu... da nije audiogajda, koncepcija bi bila šuplja). U Hofburgu za onih istih 10, 5 eu vidite i Imeratorske apartmane u kojima saznate ponajviše o Francu Jozefu, ali i rukovođenju državom, radnim i životnim navikama...
  Belvedere je prelepa građevina, ali ako vas ne interesuju slikarske postavke unutra, nisam sigurna da bih potezala od centra dovde. Naravno, i ovde lep vrt, zavodljiva arhitektura... sa odličnom zbirkom Klimtovih dela, slikara koji je ponos i dika Bečlija, kao i Egon Šile, nekoliko odličnih portreta Oskara Kokoške, po jedan Mone i Renoar i zavidna zbirka slika iz perioda bidermajera, secesije i moderne.
  Podsetimo da je u tom dvorcu Eugena Savojskog Jugoslavija pristupila Trojnom paktu marta 1941. godine.

  Preporučujem kupovinu "Vienna card" = 18 eu, turističke karte koja vam u roku od 72 sata omogućava besplatan gradski prevoz (metro zvani "U-Ban", bus i tramvaji), kao i popuste od 1-2 eu u svim muzejima. Ja sam se izradila pa nisam uzela "Vienna card", jer bi mi se isplatila već samo za troškove prevoza, jer nisam imala agnecijski prevoz

  A transport odličan. Koristila sam uglavnom U-Ban koji je vrlo jednostavan za snalaženje i brz, jer izbegnete gradski gužvu. U svakom info-birou možete dobiti besplatnu mapu grada sa planom linija metroa i glavnim destinacijama, tako da lako možete sami da isplanirate kojim prevozom stižete do cilja.
  Imala sam frku kako da znam gde treba da sidjem, ali u vagonima su na sve strane displeji koji najavljuju sledeću stanicu, a tu je i glas spikera koji to isto ponavlja. Jedino obratite pažnju na natpise u kom smeru želite da idete! Kod Šenbruna sam npr. poništila kartu i ušla na stanicu za pravac suprotan od centra grada, pa sam prešla preko puta i morala da ponovo kucam novu kartu. Ali, to je izuzetak, uglavnom sa iste stanice možete da idete u kom hoćete smeru. Kad jednom siđete pod zemlju i na ulazu poništite kartu, koliko god linija da menjate, više je ne morate kucati sve dok opet ne izađete na svetlost dana.
  Cena karte za jednu vožnju bilo kojim prevozom je 1, 8 eu. Kupuju se na automatima kojih u metrou ima na svakoj stanici, ne znam gde za bus i tramvaj. (Dobro pokupite kusur koji vam izbaci automat, ja ostala kratka za 2 eu!) Karta kupljena u prevozu košta 2, 2 eu.

  Još malo o prevozu. Putovala sam međugradski vozom od St. Poeltena do Beča 60 km u jednom pravcu 10, 8 evra, dakle nije uopšte jeftino. Voz savršen, na stanici i u vagonima displeji na sve strane i glasovi koji obaveštavaju o sledećoj stanici. Nećemo ni komentarisati da su savršeno čisti i savršeno tačni!

  Suveniri skupi, mislim da nema ništa ispod 5 eu. Mozart kugle nikako ne kupujte u suvenirnicama! Sigurno je na stotinak metara oko vas neki od supermarketa, ja sam išla u EuroSpaar, pakovanje od 300 grama (budimo germanski precizni 297g) plaćala sam nešto ispod 3 eu, a u suvenirnicama je preko 7 eu!
  Ajd malo i da ogovaramo europejce: Motivi sa Klimtovih i Moneovih slika i Sisi nalaze se bukvalno na svemu. Ali, zaboga, zar je moralo i na papirnim maramicama?! Pa zamislite da istresete nos na Moneove "Lokvanje" ili Klimtov "Poljubac", aman!

  U vreme rasprodaja možete se, u globalnim mrežama tipa "H&M" ili "A&C", odenuti za stvarno smešne pare! Naročito ako ste standardne veličine, npr. pamučna tunika ili pamučni korsetić u jednom trenutku čak za po 1, 5 evrića!
  Ali, zato, markirana roba... zna se!

  Kolač u čuvenom "Zaher hotelu", zaher torta i dr., parče 4, 95 eu (ne znam kakvi su, nije me interesovalo). Klopa u samom centru npr. u bašti u Graben štrase, nešto od roštilja sa povrćem 10-15 eu, sendviči od 3, 5 eu pa naviše, a možete lepo u EuroSpaar da nakupujete divnih pršutica i sireva (npr. plavi sir jeftiniji nego u Srbiji!) i da lepo napravite sendviče. U supermark. kisela vodica od 0, 5l košta 0, 5 eu, u kafićima 2, 3-2, 8 eu.

  Kažu da su Austrijanci nadmeni, ali moje iskustvo je sasvim pozitivno, svi su bili vrlo, vrlo ljubazni!

  Eto, nadam se da će ova iskustva nekome koristiti, bar onoliko koliko su meni koristili oprethodni tekstovi o Beču na www. putovanja. info.


  Tenej

  Beč

  Autor Tenej, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 30.11.2010.
  Putopis iz Beča

  Put ka zapadu neminovno vodi preko Beča,što su znali mnogi zavojevači počev od evropskih sila do Turaka i svih ostalih. Može se reći da je Beč na taj način ključ zapadne Evrope.
  Bili smo smešteni u Klostenojburgu koji se predgradje severno od Beča. Pozicija nije baš zavidna jer su potrebna dva prevoza do centra grada ali vremenski to je izmedju 30 i 45min. Mada, s obzirom da agencija organizuje prevoz do grada i nazad 2-3x dnevno nećete osetiti udaljenost od grada. Reći ću nešto i o samom hotelu Park In. Pristojan je, mada nema ormare, stvari kačite na ofingere i nema neke sadržaje, a ni tuš kabinu već ogradjeni prostor, no s obzirom da je tempo prilično jak u hotelu ćete samo spavati i možda biti po koji sat preko dana. Inače doručak na bazi švedskog stola je obilan i raznovrsan i prilično korektan. Pored hotela je sportski centar Happyland sa bazenom ali ulaz se plaća 8e.
  Okolina samog hotela je lepa i treba je obići. Pre svega mislim na manastir Klostenojburg na 5min od hotela koji je jako značajan za istoriju Austrije. Tu se nalazi kruna kojom se krunišu austrijski carevi, ali ona se ne može videti, nije dostupna turistima. Inače manastir je jako veliki i lep i svakako ga treba obići. U okviru manastira postoji lep restoran gde možete ručati, a obavezno kupite crno vino St Augustin koje je inače jedno od najboljih u Austriji i boca košta 11e. Blizu hotela je i muzej savremene umetnosti, pa ko to voli može lako i to obići.
  Za slučaj da ne idete prevozom agencije do grada možete ići na dva načina: S(snell banom) S40 čija je stanica na 5min pešaka od hotela do stanice Heilingenstadth ili autobusom 239 čija je poslednja stanica na 5min pešaka od hotela takodje do Heiligenstadtha, a odatle U-banom(podzemnom železnicom) čija je to 1. stanica do centra grada(Schwedenplatza). Dobra stvar u vezi hotela Park In je što po dolasku dobijete besplatno sasvim upotrebljivu mapu grada. U povratku bilo da idete S-banom ili busom 239 silazite na stanici Kirling koja je inače i poslednja stanica autobusa 239. Karta za bus, metro ili S-ban je 1. 60 u jednom pravcu i možete je koristiti ako ne prekidate pravac i pri menjanju prevoza u trajanju od 1h.
  Beč je na mene ostavio prilično dobar utisak, slobodno mogu reći da je od svih gradova koje sam obišao do sada(Balkan) ubedljivo najlepši, a mislim i za život najsadržajniji no svakako skup, ali ne previše. Nema saobraćajnih gužvi i sve je prilično dobro regulisano.Što se tiče mogućnosti za šoping tu je bez premca iako ja nisam previše obilazio šoping centara, ali to što sam video svakako je ostavilo izuzetan utisak. U centru grada imate svakakve robe, kako za one sa plićim džepom tako i najrenomiranije svetske marke za sve. Iole svaka ozbiljnija firma ima tu svoje predstavništvo. Za pet dana koliko traje aranžman mogu reći da smo probali i videli dosta toga, a da pri tome nismo ni okrnjili Beč.
  Pre nego što sam pošao na put mnoge sam pitao, a i čitao na forumima šta je to što je zaista fascinantno, no nisam dobio baš precizne odgovore tako da ću u ovom putopisu pokušati da dam neke odgovore. Ići ću redom kako smo obilazili mesta. Sam centar grada(Ring) gde su sve znamenitosti i Šenbrun spadaju World heritage(svetske baštine i bez daljnjeg moraju se videti) jer su zaista fascinantne. U okviru Šenbruna svakako posetite ZOO vrt Tigarten koji je jedan od najboljih na svetu i najstarijih. Posle obilaska Bečkog Zoo vrta naš mi izgleda kao kokošinjac. Svaka životinja bukvalno ima odlične uslove i prostor i zaista možete videti i najredje životinjske vrste. Ulaz je 14e za odrasle, u okviru ZOO vrta postoje brojni kafići i restorani gde se možete okrepiti i ručati. Izdvojio bih iz ponude džinovske pande sa malom pandom koje su neverovatne i hrane se u 14. 30h, kao i koale koje se hrane u 16h što treba videti. Inače zimi ZOO radi do 16. 30h. Savetujem da probate u glavnom restoranu štrudlu od jabuka koja je najbolja od svih mesta gde sam je jeo, a i nacionalni je specijalitet. Dunavski toranj pruža fascinantan pogled na Beč, ulaz je 7e i najbolje je otići danju da bi se uživalo u pejzažu Beča koji je odatle kao na dlanu. Na vrhu postoji kafić i restoran gde možete popiti kafu što savetujem jer se restoran i kafić okreću oko svoje ose dok vi uživate u pogledu. Postoji kombinovana ulaznica i za Dunavski toranj i Prater koja košta 11. 5e i kupuje se u Dunav tornju i isplati se ako ćete posetiti Prater gde je ulaznica 8e. Kako je prater donekle simbol Beča, mislim na točak u čijoj je okolini zabavni park, treba otići i voziti se panorama točkom, nekako zaokružuje ugodjaj o Beču a i super je pogled 
  Što se tiče samog centra Beča u okviru Ringa šetajte i obilazite što više možete. Dvorac Hofburg je fenomenalan. U okviru njega možete obići Carsku riznicu, srebrnarnicu i Sisi muzej. Sam Sisi muzej i srebrnarnica na mene nisu ostavili neki utisak i da sam znao kako je ne bih bi išao. Muzej je nekako napravljen na silu o carici i njenom životu što da ne grešim dušu nekome može biti zanimljivo, ali meni iskreno nije. U srebrnarnici ćete videti gomilu posudja iz tog doba što me takodje nije dojmilo tako da ako razmišljate nešto da preskočite to možete bez bojazni da ste nešto jako bitno ispustili.
  Već riznica je nešto što zaista oduzima dah i tu možete videti nekoliko artifakata koje slobodno mogu reći da su jedni od svetski najdragocenijih, a o kojima se na forumima nije pisalo. Znači RIZNICU nikako ne treba propustiti a evo i zašto: tu se nalazi jedno od 4 potencijalne varijante Longinovog koplja kojim je proboden Hrist na krstu, a koga su nosile mnoge čuvene vojskovodje, npr Konstantin veliki, Hitler je takodje bio opčinjen njime, a mnogi moćnici u istoriji su pokušavali da ga se domognu(jer se smatra da je njegov nosilac nepobediv u borbi);u riznici se nalazi i jedan od 3 eksera koja su sačuvana kojim je Hrist prikovan na krst, a takodje i deo samog krsta što je složićete se veoma značajna relikvija;u riznici se nalazi najveći ikad pronadjeni smaragd na svetu od neprocenjive vrednosti;jedna od varijanti svetog grala za kojima se uvek tragalo i rog jednoroga jako značajan za istoriju germana; u riznici je i kruna careva austrije kao i kruna careva Svetog Rimskog carstva, skiptar i žezlo koji stvarno izgledaju fenomenalno. Postoji još mnogo, mnogo toga i ne sme se zaobići. Iskreno na mene koji volim istoriju i legende ostavilo je nesvakidašnji utisak i slobodno mogu reći da je najjača zbirka dragocenih predmeta koju sam do sada u životu video.
  Vratio bih se na sam centar Beča, videćete svakako sa agencijom sve zgrade od značaja, Operu, Burgteatar, Katedralu St Stefana, Rathaus i zaista su fenomenalne. Katedrala St Stefana predstavlja sam centar i zaista je impozantna. Od muzeja obisli smo nekoliko i kao nezaobilazan preporučujem Prirodnjački muzej na trgu Marije Terezije koji čudesan, ulaz je 12e. Ostali kao npr Bečki Muzej ili Istorije umetnosti nisu me nešto oduševili. Napomenuo bih u vezi Bečkog muzeja da je ulaz u prvoj nedelji svakog meseca besplatan. Jedno od zanimljivih mesta u Hofburgu je i Španska škola jahanja sa konjima lipicanerima i zaista predivnim performansima koji su jako skupi od 75-120e zavisno od mesta ali kažu da su izuzetni. Mogu se obići kompleksi i štale sa konjima za 14e ko to voli. Same ulice Graben i Kertnerstrase(glavna ulica) su fenomenalne sa brojnim radnjama i nekim izuzetno zanimljivim, ali i skupim radnjama npr za satove i penkala. Mnogi su pričali o Marijahilferstrase u vezi šopinga ali realno roba u Marijahilfer i Grabenu npr ne može da se uporedi u smislu nekih brendova jer su ove u samom centru klasa, mada ima prodavnica sa rasprodajama u Marijahilfer, medjutim po mom mišnjenju koliko je hvale na forumima nije ništa specijalno. U ulili Graben postoji spomenik kugi koji je lepo uradjen i zanimljiv. Sweden platz i okolina su jako lepi zanimljivi, odatle ka St Stefan katedrali pa levo je Grčka četvrt sa mnogim lepim mestima i restoranima koje treba obići, a u toj ulici koja spaja Švedski trg sa katedralom živeo je i Dositej Obradović sa leve strane, postoji spomen ploča.
  Osvrnuo bih se malo i na kuhinju u Beču. Preporučili su nam kada je fast fud u pitanju kiosk u samom Grabenu dijagonalno od Stefans katedrale gde prave čuvene kobasise i to kaiserkraner kobasice sa sirom. Koštaju 3. 5e i zaista su odlične, klize uz pivo i pečen krompir koji tu možete uzeti i svima bi ih preporučio.
  Tragali smo za nekim restoranima nacionalne kuhinje i hteli smo da idemo u jedno mesto u Neubirgerstrase 42 koje je jedan momak sa foruma preporučio ali ne radi u periodu od 24. decembra do 6. januara tako da smo slučajno tražeći to nabasali na ulicu Siebensterngasse koja je prepuna fantastičnih kafea, klubova i malih restorana. Do te ulice ide iz centra tramvaj 49, a jako je blizu Marijihilfer ulice. Možete svratiti u restoran Haferl na broju 58 gde smo jeli Bečku šniclu sa salatom i mafinima sa sve pićem i iznelo nas je jedva 20e ali je restoran za svaku preporuku, mali i skockan. Austrijanci dosta piju punč, probali smo i dopao nam se, slično kao kuvano vino sa aromom, prija posebno zimi. Išli smo i u Saher hotel da probamo čuvenu saher tortu.Čeka se red u restoranu dobrih 20min da bi se ušlo, parče saher torte je 5e, a sama torta ništa specijalno, ali kažu da kada dodjete u Beč treba probati autentični Bečki kolač. Saher hotel je odmah preko puta Bečke opere.
  U okviru aranžmana postoji varijanta da idete u Nacionalni restoran Hojrige. Cena večere je 22e i zaista je lepo, ima žive muzike koja je fina, restoran je sredjen u nacionalnom stilu a u cenu večere imate belo austrijsko ili crno domaće vino koliko hoćete dok se ostala pića plaćaju. Na meniju je piletina i svinjetina lepo spremljena, marinirani krompir, kupus, bela kobasica bradvurst koja je zanimljiva i salata. Sve u svemu jako lepo i korektno.
  Ostaje jos dvorac Belvedere Eugena Savojskog čuvenog austrijskog vojskovodje u kome je sada Nacionalna galerija Austrije. Lepo izgleda i pogled je super kao i okolina zamka. Sama postavka korektna, ali nisam impresioniran jer su pretežno dela ekspresionista i impresionista, a ja te pravce realno nešto ne volim. U dvorcu je potpisan dokumet gde je stvorena moderna Austrijska država 1955. tako da ima istorijski značaj. Ulaz je 13e pa kome deluje zanimljivo može je obići.
  Postoji još mnogo mnogo sadržaja i prelepih stvari u Arhitekturi i sl. o kojima ne mogu pričati, svako će naći nešto svoje i neki svoj kutak Beča, ja sam ukazao na neke stvari iz svog ugla koje će nekom koristiti sigurno, ali Beč je grad koji na planu vaših putovanja treba staviti u prioritete 
  mohikanac

  Beč

  Autor mohikanac, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 30.04.2007.
  U Becu sam bila u maju 2007. god. Isla sam sa kolegama sa posla, a veliku srecu, i sto je dalo i posebnu draz ovom putovanju je bila nasa organizacija putovanja, naravno uz pomoc kolege koji je tamo ziveo vec neko vreme i uz angazovanje vodica koji su nas pratili na sva mesta koja smo obisli u Becu. Pored sve ove organizacije koja je bila besprekorna i samo vreme nas je posluzilo i uticalo na to da nam Bec ostane kao jedna od lepsih destinacija koje smo videli. Bec okupan majskim suncem pruzio je utisak prave svetske metropole, organizovane, ciste, zive, pune ljudi.
  Hotel nam je bio na obodu Beca ili kako to oni kazu u nekoj petoj zoni-prstenu, ali to nimalo nije uticalo na nas boravak u Becu-metro linije, autobuske i tramvajske linije tako su skladne, pristupacne i besprekorno funkcionisu da i pored naseg licnog prevoza nismo imali ni zelju a ni potrebu da ga koristimo. Tramvajem 3-4 stanice, metro-om 5 stanica i eto nas za 20-tak minutau centru Beca odakle smo obisli sva najzanacajnija kulturno-istorijska mesta koja stvarno morate obici u Becu kao sto su dvorac Belvedere, Ring Strasse, dvorac Senbrun, becka opera, muzeji i dr. Svaki ovaj obilazak bio je propracen i od strane vodica i kolege koji su svojim poznavanjem Beca i tih mesta upotpunili nase upoznavanje sa Becom. Posle svega ovoga nije bilo na odmet i malo zabave tu je cuveni Prater sa zabavnim parkom koji nikoga od nas nije ostavio ravnodusnim, zatim zoo vrt u okviru Senbruna a tu je i zabava za dame shoping u najboljoj ulici za to u Becu-Marijahilferstrasse. Sve ovo, obilje zelenila, organizovanost na svakom koraku uticalo je na to da se slozim sa nekom statistikom koju sam jednom cula da Bec spada medju prva tri grada u svetu koji po svojoj organizovanosti, mogucnostima i uslovima je pogodan za zivot. Stoga nije ni cudo sto je veliki broj ljudi sa ovih nasih prostora odlucio da zivi ili bar neki deo svog zivota provede u Becu. Treba napomenuti da pet dana nije dovoljno za obilazak svih ovih mesta neophodna Vam je dobra organizacija, pomoc vodica pa da od svega po malo vidite taman da Vas navede na razmisljanje da dodjete i jos koji put. Necu se mnogo zadrzavati na opisima svih ovih mesta neko je to vrlo lepo i precizno vec uradio, samo zelim da Vam preporucim Bec kao mozda sledecu destinaciju koju morate obici.
  Dubravka25

  Beč

  Autor Dubravka25, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 31.01.2009.
  Beč je po meni jedan od lepših gradova u Evropi. Često mu se vraćam i nekako se trudim da me put uvek navede na njega.
  Bila sam sad u februaru sa prijateljima. Ostali smo par dana i ja sam napravila plan obilaska. Uvek tražim smeštaj u Ulici Marijahilferstrasse, jer ima puno malih slatkih i ne tako skupih pansiona sa doručkom, a ova lokacija je odlična jer u centar možete za čas stići pešice, a tu vam je i metro. Za one koji idu prvi put evo malog plana.
  DETALJNI PLAN - BEČ
  PREDLOG OBILASKA GRADA
  1. dan
  OBILAZAK - Centar
  Kad izađete iz hotela, videćete veliko U - oznaka za podzemni prolaz i ulaz u metro. Na automatu kupiti karte za 24 ili 72 sata.
  Nalazite se na stanici Neubauggase u ulici Marijahilferstrase
  Vaša linija je narandžasta U3 sa ove stanice idete u pravcu Simmeringa, a silazite na 3. stanici Stephansplac.
  Izlazite u strogi centar ispred Stephans katedrale. Sa Stephansplaca skrenite levo do ulice Graben, u kojoj se nalzi spomenik kugi i pije se dobra kafa, krenite pešice ka glavnoj ulici Karntner Strase tu se nalaze lepe prodacnice i kafići.
  Šetnja, uz ispijanje kafa i jedenje kolača. Niz Kartner strasse u je državna opera (Vienna state opera).
  Ko je raspoložen kasnije može otići do Opere i posetiti muzej opere. Obilazak u Državnoj operi podrazumeva svečane stepenice, mermernu salu i crveno-zlatnu salu za publiku. Radno vreme: do 18h; Cena ulaznice: 8, 5 eura; adresa: Operring 2
  Povratak:
  Od opere se skrene desno i ide se pravo do autobuske stanice Burgring. Bus 2ª, vozi direktno do naše ulice Mariahilferstrasse.
  Opet šetnja, shoping, večera blizu hotela…. Predlažem:
  Schnitzelwirt Schmidt, Neubaugasse 52 - bečke šnicle (Wiener Schnitzel) Zaista su odlične.
  KATEDRALA STEPHANSDOM U SAMOM CENTRU
  Stephansdom, Katedrala Sv. Stefana ili “Štefil” kao je Bečlije zovu, je još od 12. veka smeštena u samom centru grada grada, i sedište je Bečkog biskupa. Građena u gotcko -romanskom stilu, prepoznatljiva je po svom krovu s više od 200 000 crepova na kojem se nalaze istorijski austrijski grbovi. Južni toranj iz 15. veka visok je više od 130 metara i dugo je bio najviša građevina u Evropi. U njemu se nalaze 23 zvona, od kojih je najteže zvono sv. Marije od 20 tona, najteže u Austriji i drugo u Evropi, nakon onog u Kölnu. Severni toranj je započet, ali nikada nije dovršen.

  BECKA OPERA (STAATSOPER)
  Becka opera je sagradjena 1862. godine I bila je prva zgrada konstruisana u Ringu. Arhitekte, August von Siccardsburg I Eduard van der Nüll, sagradili su Becku operu u stilu francuske renesanse iako su bili pomalo kritikovani. Odbacivanje njihovog rada dovelo je van der Nülla da izvrsi samoubistvo I uzrokovalo je smrt od srcanog udara Siccardsburga. Kad je opera je zvanicno otvorena sa Mocartovim Don Djovanijem 1869. godine oba arhitekta su vec bila umrla. Spoljne statue od bronze koje gledaju na ulicu Ring predstavljaju heroizam, dramu, mastu, komediju I ljubav. Tokom bombardovanja 1945. godine opera je totalno unistena u pozaru. Restauracija je trajala deset godina. Petog oktobra 1955. godine opera je ponovo otvorena sa Betovenovim Fideliom. Becka opera se svrstava medju pet vodecih operskih kuca u svetu. Velicanstvena becka opera na Ringu, poznata je prvenstveno I najvise po svom godisnjem balu za visoko drustvo - elitu, ugoscuje Becku filharmoniju, Drzavnu baletsku trupu I mnoge svetski poznate operske pevace I dirigente.

  2. dan
  OBILAZAK: Dvorac Belvedere u kome se nalazi nacionalna galerija Austrije gde su izlozena najposznatija dela Klimta, Kokoschke.
  Radno vreme: od 10h – 18h
  Iz Marijahilferstrasse do njega je najlakše doći: Peške do stanice Neubaugasse (Bundeslander Platz) oko 1 minut. Uzeti autobus 13 A u pravcu Sudbanhof, do stanice Arsenalstrasse, i dopešačiti do ulaza u dvorac. Može i kolima. Autobusom treba 24 minuta, kolima 7 minuta (3, 5 km.)

  DVORAC BELVEDERE
  Dvorac Belvedere i njegove bašte spadaju u najlepše barokne ansamble Evrope. Lukas fon Hildebrant, čuveni barokni arhitekta, dvadesetih godina 17. veka, po nalogu princa Eugena Savojskog, čuvenog generala (koji je sačuvao Beč od osvajanja Otomanskog carstva), izgradio je dvorac koji se sastoji od dva dela: Gornjeg i Donjeg Belvedera, a koji su okrenuti jedan drugom na nagnutom kosom terenu. Zamišljen je kao letnja rezidencija. Danas je čitav dvorac na raspolaganju Austrijskoj galeriji umetnosti, koja je 2004. godine proslavila stogodišnjicu postojanja. Predstavlja reprezentativnu zbirku pre svega austrijske umetnosti od srednjeg veka do danas. Pored velikog broja dela šilea i Kokoške, Renoara i Monea, koji reprezentuju austrijski rani ekspresionizam, galerija Belvedere danas je poznata po najvećoj zbirci Klimtovih dela, pre svega ikoni jugend-stila, čuvenom "Poljubcu". Ove slike se nalaze u Gornjem delu.
  Srednjevekovni i barokni radovi su u donjoj palati gde su mnoge prostorije očuvane u svom originalnom izgledu.
  Posle posete Belvedereu
  Ko je kolima, najbolje da se vrati u hotel. Ko je išao prevozom, Centar je blizu…. do centra se ide bilo kojim tramvajem do Ringa – pravac Nusdorf Bethovengang, siđite kod Opere, desno je glavna ulica Kartner strasse ili je najbolje tu uzeti tramvaj broj 2 i obiđete ceo krug takozvani Bečki Ring u pravcu Rathausa. U tom obilasku videćete zgradu parlamenta, Burgteatar… Siđete da vidite Karlovu crkvu na Karlsplatz-u i to vam je poslednja stanica tramvaja.

  RING STRASSE – obići je tramvajem broj 2 (krug dvojkom), mislim bukvalno sesti na tramvaj i obići krug.
  Najpoznatija bečka ulica RING STRASSE okružuje centar grada. Šezdesetih godina 19. veka car Franjo Josip je dekretom 'To je moja volja' naredio rušenje zidina ukrug (sada se tu nalaze tramvajske šine po kojima ide čuveni tramvaj br. 2), i na tom mestu car je označio gde će tačno biti koja građevina, kako bi pokazao moć monarhije. Za 10 godina izgrađene su zgrade Opere, Gradske skupštine, Fakulteta, Palate pravde, Parlamenta, parkovi Stadtpark, Rathauspark, kao i spomenici Geteu i Šileru. Vozeći se ovim tramvajem u krug (sa trga Marije Terezije u pravcu Rathauza) možete videti najznamenitije građevine Beča, na primer:
  Parlament: Podignut je 1871. u klasicističkom stilu. Spona sa izvorištem demokratije postignuta je formom. Glavni trakt sa osam korintskih stubova podseća na grčke hramove. Parlament je danas sedište Nacionalnog saveta i Saveta država članica. Kao mesto demokratije otvoren je za posetioce.
  Burgteatar: za izgradnju Burgteatra koji je trebalo da zameni staro dvorsko pozorište na Mihaelerplacu, vezane su mnoge priče i skandali. Kada je krajem 19. veka trebalo da svečano bude otvoren novi Burgteatar preko puta skupštine, glumci koji su došli da vide novu pozornicu bili su šokirani. Nestalo je kamenog, intimnog stila nekadašnje pozornice. Pored toga ni akustika nije bila dobra, a iz nekih redova bina se nije ni videla. "U Burgteatru se ništa ne čuje i ne vidi", pročalo se tada po Beču. Navodno je glumica Katarina Šrat intervenisala kod cara Franje Josifa da se uradi kompletna rekonstrukcija, koja je potom usledila i trajala gotovo deset godina. Danas se Burgteatar smatra vodećom pozornicom na nemačkom govornom području.
  Каrlova crkva – Verovatno najznačajnija sakralna barokna građevina u Beču. Godine 1713. u Beču je besnela kuga. Kada je prošla, jedan od najpoznatijih baroknih arhitekata, Johan Bernard Fišer fon Erlah podigao je po nalogu Karla VI 1715. godine u znak zahvalnosti svecu, zaštitniku od kuge, Karlu Boromeju. Završio ju je Erlahov sin, Jozef Emanuel. Spiralni reljefi na dva stuba, urađeni po uzoru na Trajanove stubove u Rimu, predstavljaju scene iz života svetog Karla.

  Ako ste sišli da vidite Karlovu crkvu vraćate se u hotel sa Karlplatza.
  - Uđete u metro U4, pravac Hutteldorf. - Siđete na stanici Kettenbruckengasse 2 minuta. - Izaći će te na ulicu Kettenbruckengasse. - Čim pređete veliku ulicu Linke Venzeile idite pravo i tu ste. Ponovo u Marijahilferstrasse. Uveče možete u Grinzing na večeru. Dobari i nadalekočuveni restorani su Hojrige. Hojrige se nalaze u Grincigu.
  Do Grinciga se stiže:
  - Iz hotela ponovo sa U3 do Volkstheatra, - onda ljubičastom linijom (na drugoj stanici siđete – Schottentor-universitat), - a zatim tramvajem broj 38 do kraja. - Naravno kolima je puno jednostavnije.
  Dobro se jede a cene su Ok.
  Možda zamoliti recepcionara da Vam rezerviše sto.

  3. dan
  I VARIJANTA OBILASKA: Ko nije video HOFBURG I SISI MUZEJ TO OBAVEZNO MORA DA POSETI!!!
  Treba obavezno iskoristiti vreme za posetu i obilazak dvorca Hofburg (Sisi muzej, Carski apartmani, Srebrnarnica – cena ulaznica je 17e po osobi). Za carsku riznicu je ulazak na druga vrata i posebno se plaća 9e. Dvorac Hofburg je u samom centru Beča. Carica Elizabeta žena cara Franca Jozefa od milja zvana Sisi obeležila je Beč tog vremena.
  Iz hotela do Hofburga najlakše je doći:
  Uđete u metro kao juče na istoj stanici Neubauggase. U3 narandžasta linija. Sa stanice Neubauggase, u pravcu Simmeringa, silazite na 2. stanici Herrengase. Tu je odmah dvorac Hofburg, postoji putokaz čim se izađe iz metroa.
  Kad završite posetu muzeju i riznici, prođete kroz carska vrata, i u pešačkoj zoni ste. Za lakšu orjentaciju idete prema Kohlmarkt ulici.
  Hofburg
  Hofburg palata ili Imperijalna palata bila je nekada dom austrijskih Habsburgovaca 600 godina. Prvo utvrđenje je uzdigao kralj Otakar Premist u 13. veku i njemu je svaka nova generacija nešto dodavala dok nije postao monumentalna struktura kao što je danas.
  Kao što sadrži prostorije predsednika, palata sada sadrži i 22 odvojena muzeja, Nacionalnu biblioteku, Augustinijanovu crkvu iz 14. veka, poznatu špansku školu jahanja i kraljevsku kapelu, gde svake nedelje peva Hor Bečkih dečaka, još od 1498. Nemoguće je obuhvatiti sjaj svega ogromnog što se prikazuje u Hofburgu, tako da posetioci moraju da odaberu.
  Razgledajte privatne odaje cara Franca Jozefa Prvog (vlad. 1848-1916) i njegove supruge, lepe carice Elizabet, zvane Sisi. Carski escajg može se videti u Srebrnoj komori, a nikako se ne sme izostaviti Riznica blaga sa jedinstvenim krunskim draguljima.
  Najpopularniji muzeji su Kaiserapartmani, koji vode posetioce u obilazak Kaiserskih imperijalnih apartmana. Ne treba nikako propustiti da se vidi Trezor, u kome je smeštena fenomenalna kolekcija juvelirskih kruna, uključujući i krunu svetog Stefana koja datira unazad još iz 12. veka i sve krune koje su koristili mađarski i austrijski Kaiseri. Srebrni i porcelanski trezor sadrži ručno slikani porcelan iz svih krajeva sveta.

  I naravno najvažniji SISI muzej, koji se takođe nalazi u okviru Hofburga.
  Sisi ili Elizabeta je bila žena Cara Franca Jozefa. Bila je najlepša vladarka Evrope i najlepša žena sveta, ali joj blagostanje i lagodan život nisu pomogli da se oslobodi duboke tuge koja ju je pratila celog života. I dan danas je Beč inspirisan njenim likom. Videćete ga svuda. Vrlo zanimljiva biografija, i iz tog razloga poseta ovom muzeju je nezaobilazna.

  Radno vreme: svakog dana od 9:00 do 17:00 časova.
  3. dan
  II VARIJANTA OBILASKA:
  Prirodnjački muzej (NATURHISTORISCHES)
  Siđite na stanici Volkstheatar itu ste kod Museumsplatz-a. Obići prirodnjački muzej: jedan od nezaobilaznih muzeja zbog svog najpoznatijeg eksponata, čuvene Vilendorfske Venere, čija se starost procenjuje na nekih 25. 000 godina. Pored zooloških departmana ima i geološko-paleontoloških postavki, ali i fosilnih ostataka praistorijskih biljaka i životinja.
  ili
  Мuzej istorije umetnosti (KHM): Моnumentalna građevina na trgu Marije Terezije podignuta je 1891. godine kao spomenik habzburškog negovanja umetnosti. Arhitekte Gotfrid fon Semper i Karl Hazenauer izabrali su za to forme italijanske renesanse. Ovaj muzej se zbog svog umetničkog blaga ubraja u najveće i najznačajnije svetske muzeje. Njegovih osam različitih zbirki obuhvataju eksponate iz starog Egipta, stare Grčke, srednjeg i novog doba do 1800. Težište je na umetnosti renesanse i baroka. U Galeriji slika ovog muzeja nalazi se najveća zbirka Eruhelovih platna, kao i remek dela Rubensa, Rembranta, Rafaela, Direra, Ticijana i Tintoreta. Pored Bruhelovih slika, Muzej je poznat po čuvenoj "salijeri", slaniku firentinskog zlatara i skulptora Benvenuta Čelinija, koja je, na žalost, nedavno ukradena iz Muzeja istorije umetnosti.
  Ovi muzeji se nalaze na Trgu Marije Terezije jedan preko puta drugog.
  Ako iz muzeja idete pravo u hotel blizu vam je stanica Volkstheatar. Opet pratite narandžastu liniju U3, idite u pravcu Ottakring-a, na sledećoj Neubauggase stanici silazite, tu je hotel. U blizini je Nord see, restoran sa brzom ribljom hranom Ukoliko ste još za šetnju, posle posete nekom od ovih muzeja možete videti:
  Hundertvaserova kućau (HUNDERTWASSERHAUS): Svoj umetnički kredo - Živeti u skladu sa prirodom - Hundertvaser je realizovao upravo kroz ovu građevinu. Negirajući postojeće standarde u arhitekturi, Hundertvaserova kuća postala je jedna od znamenitosti grada. U Beču postoji i Hundertvaserov brod kojim se leti obilaze umetnikovi projekti u Beču.
  Do nje stiže: Sa museum platza idete do stanice Volksteatar, zatim uzmete metro U3-pravac Simmering. Silazite na stanici Landstrasse-Wien Mitte i idete još malo peške do Kegelgasse 35. Sve ukupno se stiže za 15 minuta.
  U Ulicu Marija Hilfer strasse se direktno vraćatelinijom U3- pravac Ottakring do naše stanice Neubaugasse
  Popodne iskoristite za shoping oko hotela u Mariahilfer Strase.

  UVEČE: Uveče možete metroom do Rathaus plaza, gde je otvoreno fenomenalno klizalište. Zimi do sredine marta. Rathaus je Bečka skupština. U gotskom stilu dizajnirao je Fridrih von Schmit, krajem 19. veka. Na vrhu tornja ove gradjevine nalazi se Rathausmann, simbol Beča. Ispred zgrade nalazi se veliki park – Rathauspark u kom je pomenuto klizalište jaaako veliko.
  Od hotela do Rathaus platza idete narandžastom linijom U3 1 stanicu do Volkstheatra, a zatim 1 stanicu ljubičastom linijom U2 do stanice Rathaus, u pravcu prema Schwedenpl.
  Radno vreme od: 09 -23h Cena: 5, 5 eura (last minit u 22 h 3 eura)
  Večera u nekom restoranu blizu hotela ili na samom klizalištu.

  3. dan
  III VARIJANTA OBILASKA: DVORAC ŠENBRUN
  Obavezna poseta čuvenom dvorcu Schoenbrunn ( cena izleta sa cenom ulaznice 15 e po osobi), gde ćete obići čak 40 soba Austrijske carske porodice, uredjenih po ukusu Marije Tereze u XVIII veku. Šetnja parkom koji okružuje dvorac i poseta vidikovcu koji se nalazi na uzvišenju iznad dvorca. Na ulazu ćete dobiti tačan opis šta koja soba predstavlja, i lako se prati.
  Do Šenbruna se dolazi:
  Sa vaše stanice Neubauggase, žutom U3 linijom idete u pravcu Simmeringa, do stanice City Air terminal (Landstrase/Wien Mitte). Tu presedate na zelenu liniju U4, u pravcu Hutteldorfa. Silazite na stanici Schonbrunn.
  Šenbrun palata Radno vreme: svaki dan od 8. 30 do 17:00 časova.

  Fantastična Šenbrun palata je nekeda korišćena kao letnja rezidencija Habsburgovaca od 18. veka. Smešten u okviru prelepe bašte, ova ogromna, simetrična struktura je sve ono što ste ikad zamišljali kako imperijalna palata treba da izgleda. Izlet po palati pruža posetiocu šansu da vidi sjajnu galeriju baroknih i rokoko državnih soba i da se divi poznatim freskama na plafonu Velike galerije i u Holu ogledala, gde je Mocart nekada svirao. Ogromne bašte su privlačne i meštanima i turistima, uključujući i zološki vrt i lavirint. U okviru ovog prostora je i deo za održavanje koncerata klasične muzike u toku letnje sezone.
  Dvorac Šenbrun, podignut je kao austrijski pandan Versaju po nalogu cara Leopolda I. Započet je po konceptu Johana Bernarda Fišera fon Erlaha 1696. godine. Gradnju je posle njegove smrti nastavio Erlahov sin. Završen je u doba carice Marije Terezije. Bio je omiljena letnja rezidencija carske kuće. Zajedno sa ostalim zgradama čini barokni kompleks. U Šenbrunu, gde je Mocart nastupao i kao dirigent, redovno se održavaju koncerti klasične muzike, na kojima se mogu čuti najlepše Mocartove i Štrausove melodije. Ovo istorijsko jezgro, centar Beča, nedavno je proglašeno svetskom kulturnom baštinom.
  4. dan
  Vraćanje kući u doba u koje rešite, natanane posle laganog ispijanja kafe u nekom od brojnih Bečkih kafea. I da ako je lepo vreme, možda stignete da obiđete i Prater. Zabavićete se u luna parku, možete ručati u nekom od restorana i obavezno se provozajte čuvenim Točkom, kako bi videli Dunavski toranj.
  Mocartovu kuću, Muzej Albertina (gde takođe ima Klimtovih slika), Frojdovu kuću, Dunavski toranj koji na vrhu ima restoran i kreće se, tako da lepo možete videti ceo Beč na dlanu, ostavite za neki drugi put.
  Shadowgirl

  Beč

  Autor Shadowgirl, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 30.06.2008.
  Bila sam na putovanju po Evropi i obišla 8 velikih gradova od kojih mi se Beč najviše svideo. I Barselona je lepa, ali na drugi način jer je primorsko mesto, a Beč je prelep!!! Nikad nisam bila u gradu koji je tako tih! To me je oduševilo... naravno i ljubazni ljudi i gradski prevoz, a tek koliko su ulice čiste... Krivo mi je što sam bila samo dva dana jer je drugog dana padala kiša pa mnogo toga nisam stigla da obiđem, ali sam sigurna da ću otići ponovo. Obavezno idite u Beč!!!
  Guest

  Beč

  Autor Guest, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 30.04.2008.
  Beč je prelep grad. Bila sam u Beču 2 dana i to nije dovoljno da se upozna ovaj grad. Uspeli smo da posetimo Hofburg, Špansku školu jahanja, Prater, Šenburn, Štefan plac, Crkvu sv. Stjepana. Napominjem da su ulaznice od 8 do 10 evra. To nije baš mali izdatak. Ali vredi. Grad je izuzetno čist. Parkovi prelepi. Bečlije su ljubazne. Nekoliko njih smo pitali za pojedine ulice i svi su nam ljubazno objasnili gde se nalaze. Inače, ima i dosta ljudi sa ovih prostora koji žive u Beču. Tako da ćete vrlo često ćuti srpski u kaficima, na ulici. Probali smo saher tortu i odlična je. Prvi put u životu probali smo i sladoled od maka i dopao nam se. Neobičnog je ukusa. Postoje kiosci brzne hrane hot dog, kebab i sl. Par sati smo izdvojili za kupovinu u ulici Marijahifler štrase. Kvalitetne stvari su skuplje, odnosno većina tih stvari ima da se kupi i kod nas. Mocart kugle su najjeftnije u marketima, kao što je napr. Billa.
  Nadam se da ću biti u prilici da ponovo posetim Beč.
  Maki10

  Beč

  Autor Maki10, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 29.02.2008.
  Beč je prelep! Žao mi je što nisam mogla duže da ostanem... Sigurna sam da ću ga posetiti još koji put. U Beču je sve priča za sebe! Pre svega Vam savetujem da kad dođete u Beč kupite kartu “Vienna - City Map and City Guide for Pedestrians” (košta 4, 50 evra). Ukoliko ste prvi put u Beču biće Vam od velike pomoći. Sa jedne strane se nalazi karta Beča sa naznačenim turističkim atrakcijama (koje trebate da obiđete), a sa druge strane je njihov kratak opis.

  Shodno vremenu i novcu odlučite se za neki od 22 muzeja u Hofburgu (mislim da ih ima toliko). Mi smo posetili istorijski muzej (ulaznica košta 10 evra, ukoliko je grupa od min. 10 ljudi cena ulaznice je 7 evra). Sam hodnik muzeja Vas neće ostaviti ravnodušnim, a o samim postavkama da i ne pričam (sajt muzeja je www. khm. at). Nakon muzeja, krenuli smo u obilazak starog jezgra grada. Otišli smo do katedrale Sveti Stefan, koja je rađena u gotskom stilu i crkve Svetog Petra koja je u baroknom stilu. Obavezno prošetajte do parlamenta, nove gradske kuće (koja je sagrađena 1883.), opere, pozorišta. Za sve ovo vam treba jedan ceo dan. Nikako nemojte da ne obiđete gradski park u kome se nalazi Štrausov spomenik (od starog jezgra grada, park se nalazi na 15 min. hoda).

  Svakako treba otići do Šenburna. Za obilazak celog kompleksa, treba Vam ceo dan. Mi nismo imali toliko vremena na raspolaganju (a i duvao je jak vetar, tako da šetnja nije baš bila prijatna), pa smo se odličili za razgledanje palate. Pa tako imate: imperial turu za koju treba izdvojiti 9, 5 evra za ulaz i 35 min. koliko je potrebno da se obiđu 22 sobe i grand turu koja košta 12, 90 evra i traje 50 min. koliko je potrebno da se obiđe 40 prostorija. U cenu je uračunat i audio vodič. Na raspolaganju su vam još zoološki vrt, muzej za decu i još mnogo toga, a sve informacije možete dobiti na njihovom sajtu www. schoenbrunn. at.

  Izdvojila bih još posetu Dunavskom tornju koji je visok 252 m (sa vrhom). Pogled koji se pruža sa visine od 150 m (na toj visini se nalazi vidikovac) je neverovatan. Bukvalno imate ceo Beč na dlanu. Karta košta 4 evra, a brzina lifta je 6, 2 m/sec (držite otvorena usta u liftu zbog pritiska). Na visini od 169 m nalazi se restoran.

  Belvedere palatu i Prater, nažalost, nismo obišli. Samo smo prošli pored njih, a to je i razlog više da još koji put posetimo Beč. Mislim da ćemo Beč sledeći put obići u aprilu ili maju, zato što tad parkovi sigurno lepše izgledaju (sve procveta), a i fontane rade tako da je doživljaj još veći.

  Na kraju Vam preporučujem nekoliko sajtova (pored sajta putovanja. info) koji će Vam sigurno biti od pomoći:

  www. aeiou. at
  www. austria-tourism. at
  www. statistik. at