•  Najava: Uskoro izmene na sajtu. Pročitajte više...          

 • Mladen Vodalov

  Grac

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Grac,

  Datum boravka: 13.08.2016.
  Davno sam imao želju da upoznam glavni grad Štajerske. Sada sam imao priliku da ga vidim i doživim u osnovnim crtama, koliko mi je vreme dozvoljavalo. Prvo bih hteo da pohvalim prethodnika, koji je veoma lepo i nadahnuto opisao svoje vidjenje Graca, tako da ću samo da se nadovežem na njegovo izlaganje.
  U gradu sam proveo 10 sati, od toga u gradu 6 sati i u tržnom centru 4 sata. Došli smo oko pola 8 ujutro i idealno za razgledanje grada jer ništa još nije bilo otvoreno, kao npr. muzeji i lokali. Ima dosta zanimljivosti da se vidi, mada je sve lokalnog karaktera, odnosno nema nekih svetskih atrakcija. Ne bih Vam preporučio muzej oružja (Landeszeughaus). Hteo sam da ga posetim, ali mi je jedan gospodin iz grupe rekao da je bio i da se razočarao. Ima dosta oružja, ali sve je isto, npr. 300 istih pušaka, 200 istih šlemova i sve su to razvukli na 4 sprata, a cena je 9 evra. Pijacu su toliko hvalili, ali sam se razočarao. Tezge su nekako obične, a proizvodi prosečni. Vredi da odete do obližnjeg Gradskog parka i malo se opustite. Ako idete preko agencije, onda idite sa vodičem da vidite najzanimljivije, a onda obavezno posetite Turistički informativni centar u Herrengasse br. 16 gde možete da dobijete brošure o Gracu. Doduše, nema na srpskom, ali pored drugih jezika ima i na hrvatskom.
  Obavezno obidjite brdo iznad grada (Schlossberg) sa svim objektima koji se nalaze na njemu. Imate lokale gde možete uz piće da uživate u predivnom pogledu. Možda je najatraktivnije da gore odete uspinjačom, a spustite se pešice. Karta košta 2,2 evra u jednom pravcu. Vredi videti Kuću umetnosti (Kunsthaus), Ostrvo na Muri (Murisel), Katedralu (Dom), dvostruke kružne stepenice (Burg/Doppelwendeltreppe), Mauzolej Ferdinanda 2., i Glavni trg (Hauptplatz) gde se nalazi Gradska kuća (Rathaus). Glavna ulica je Herrengasse.
  Tržni centar Seiersberg je veliki kao beogradski TC Ušće ili Delta siti, pa puta 5. Da bi što bolje iskoristili raspoloživo vreme, savetujem Vam da se pripremite, tj. dok ne podjete na put, vidite na internetu gde se šta nalazi. Tako sam uradio i racionalno sam iskoristio boravak. Kada dodjete, možete na šalteru za informacije dobiti besplatan plan TC. Primetio sam da je kozmetika jeftinija, To je možda najbolje da obavite u lokalu Bipa koji se nalazi u paviljonu 3. U ovom paviljonu se nalazi supermarket  Merkur kao i Mc Donalds. U paviljonu 9 je Media market koji ima najveći izbor tehnike. Tu je i restoran ''3 goldene Kugeln'' koji je jedini lokal sa austrijskim specijalitetima  od preko 20 ugostiteljskih lokala u ovom tržnom centru. Ovde sam jeo ''Menu 8'' i od srca vam preporučujem. Namenski sam obišao prodavnicu odeće i obuće u narodnom stilu ''Kettner''. Jesu cene možda visoke, npr. majice 40-50 evra, ali sam uživao u kvalitetu i lepoti.
  Sigurno ćete poželeti da kupite neki suvenir za uspomenu. Razočaraću Vas. Ima ih, ali nisu nekako lepo dizajnirani i skupi su. Uzeo sam neki magnet, jedva vidljiv i košta 2 evra. Magneti standardne veličine su 5-6 evra. Majice sa natpisom Graz su oko 24 evra. Obične hemijske olovke su oko 4 evra.
  U gradu. u ulici Sporgasse nalazi se nekoliko zanimljivih lokala. U zgradi br. 21 je prodavnica Friebe sa najvećim izborom cd i dvd-ova u gradu, ali je to ipak daleko manji izbor nego u pomenutom Media Marketu. Ipak je po meni, s obzirom na pomenute okolnosti, najzahvalnije uzeti kao trajni suvenir neki cd sa austrijskom muzikom. Preporučio bih ''Musikalische grusse aus Osterreich'' (Muzički pozdrav iz Austrije). U Friebe je 12, a u Media Marketu je 7 evra. Crveni je omot i lako ćete prepoznati. Ako hoćete tipičnu austrijsku narodnu muziku tradicionalnu, možda (bar po meni) najvrednije je ''Mei liabste Weis'' sa 50 hitova. Jeste da košta 20 evra, ali vredi. U Media Marketu imate razne kompilacije hitova od 3 cd-a po ceni od 7 evra. Ova izvodjenja su u popularnom aranžmanu ili u žargonu ''tezgaroška''. Doslovno, koliko para, toliko muzike.
  U pomenutoj ulici se nalazi prodavnica slatkiša, pretežno Mocart kugli i firme Heideln. Ljubazna prodavačica će Vam objasniti da imate Mocart kugle koje su originalne (iz Salzburga) i malo su skuplje i one koje su nešto jeftinije i po licenci su. Zanimljiva je torba od 5 evra i razna pakovanja koja su zahvalna kao poklon. U ovoj ulici obavezno posetite pekaru Hofbäckerei Edegger-Tax koja postoji oko 500 godina. Ovakvu pekaru nisam video kod nas.
  Sigurno ćete poželeti da popijete kafu u nekom od brojnih kafića. Moj savet je da to obavite u nekoj od sporednih ulica jer je prijatnije a i jeftinije, a ne kao ja u glavnoj, Herrengasse. Restorana sa austrijskim specijalitetima, tj. fast fud sa kobasicama ima, ali nisu tako napadni. Mislim, ima i kuhinja drugih zemalja.
  Grac je miran provincijski grad i ako prvi put dolazite, biće vam sve interesantno. Ljudi žive mirno i opušteno. Ako hoćete suštinski da ga upoznate kao ja, dovoljno je jedan dan. Ali možete da ga obilazite više dana, odnosno da istražujete njegove skrivene lepote ili okolinu. Jednostavno da upoznajete austrijsku Štajersku. Imao sam priliku da mnogo bolje upoznam slovenačku Štajersku (Maribor, Celje) i imaju mnogo sličnosti. Na Vama je da odlučite i u biloj kojoj varijanti, neće Vam biti gubljenje vremena. Jedino što mi se čini da su cene malo više u odnosu na, npr. Beč. Pre nego što podjete na put, obavezno idite na sajt (https://www.graztourismus.at/en) da se što bolje informišete i pripremite.
  Ako odlučite da posetite ovaj lepi štajerski grad, želim Vam sretan put!
  Mladen Vodalov

  Beč (svetski muzički centar)

  Autor Mladen Vodalov, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 26.05.2016.
  Povod za moju drugu posetu Beču bio je koncert Bečke filharmonije u Šenbrunu (Summer night concert Schönbrunn 2016) i onda sam odlučio da mi taj dan bude za upoznavanje Beča kao svetske prestonice muzike. Detaljno sam isplanirao vreme koje mi je bilo na raspolaganju i sve sam uspeo da obavim. Idemo redom.
  U Beč smo stigli oko 9h. Posle jutarnje kafe otišao sam do Katedrale gde je bila jutarnja svečana misa. Uživao sam u crkvenom horu i orguljama. Ispred je bio postrojen Orkestar državne garde jer je bio državni praznik. Marširali su uz vojnu muziku. U 10h se otvorila Mocartova kuća (Mozarthaus) i bio sam prvi što mi je značilo jer sam izbegao gužvu. Nalazi se veoma blizu Katedrale i ako kupite kao ja, vezanu kartu sa Haus der Musik, platićete 18 evra, ali ste uštedeli 5 evra. U Mocartovoj kući u cenu karte uračunat  je plan muzeja, garderoba i audio vodič. U taj vodič otkucate broj sobe i priča Vam o toj temi. Da sam slušao sve što je pričao, ostao bih ceo dan. Hteo sam da kažem da sam morao da obilazim ubrzanim tempom, jer su mi ipak zanimljiviji bili eksponati. U prizemlju se nalazi prodavnica gde možete da kupite sve što postoji vezano za Mocarta i ovaj muzej. Ima i kafić. To je ustvari prostorija gde uzmete kafu iz automata i proćaskate sa društvom i sredite utiske. Otišao sam do gradskog parka da se malo opustim, ali povod je bio obilazak spomenika nekoliko značajnih kompozitora, Bruknera, Lehara, Šuberta i najatraktivnijeg, Johana Štrausa mladjeg.
  Sledeća stavka je bila obilazak Kuće muzike (Haus der Musik). Posetu ovom muzeju, pored pomenutog koncerta sam najviše iščekivao. Zaslužuje posebnu pažnju. Otvoren je pre 15-ak godina i prvi je takav muzej u svetu. Na prvom spratu je muzej Bečke filharmonije. Na drugom, sonosfera, prezentacija raznih zvukova uz pomoć najsavremenije tehnike i na razne načine. Treći sprat je posvećen najvećim austrijskim kompozitorima, kao i Betovenu. Svaki ima posebnu sobu. Ovde je najatraktivnije u celom muzeju, virtuelno dirigovanje. Na velikom monitoru orkestar Bečke filharmonije gleda u Vas i svira kako Vi dirigujete, brže-sporije, tiše-glasnije. Na četvrtom, izmedju ostalog je i prodavnica gde možete da kupite sve moguće suvenire vezano za muziku. U prizemlju u dvorištu možete da svirate klavir besplatno, a nalazi se i kafić.  Ponekad se održavaju koncerti bilo koje muzike. Zaista ne mogu opisati šta se ovde još sve nalazi. Jednostavno, ovo morate da posetite, voleli muziku ili ne.  
  Posle sam otišao u Muzičku prodavnicu (Vienna World). To je prodavnica gde možete da kupite razne svakodnevne proizvode u muzičkom stilu, od šolja, čaša, kišobrana, benkica, do majica, kravata, olovki. U sklopu ove prodavnice se nalazi cafe ''Violino'' gde sam popio bečki kapućino i pojeo čuvenu štrudlu od jabuka (Apfelstrudel). Zatim sam svratio u Doblinger, najveću prodavnicu muzičkih instrumenata, nota i knjiga o muzici, a ima i cd-ova. Krenuo sam prema Bečkoj državnoj operi (Staatsoper), a usput sam prošao pored cafea Mozart koji je zaista u elegantnom stilu. Ovog puta nisam video spomenik Mocartu. To sam obavio prošli put. U sklopu pomenute opere se nalazi prodavnica ''Arcadia shop'', gde možete da kupite svašta o muzici, suvenire, note, knjige o muzici kao i cd-ove, DVD-ove i blu rejeve u izvodjenju ove operske kuće.
  Krenuo sam dalje i u podzemnom prolazu pored Opere sam naišao na prvo prijatno iznenadjenje, Opera-toalet. Ovde možete za manje od 1 evra (0.70 evra) da uživate u popularnim delima ozbiljne muzike. Video sam zgradu Bečkog muzičkog društva (Musikverein) gde se održavaju svetski poznati novogodišnji koncerti 1. januara. Zatim sam video ORF, zgradu austrijskog državnog Radija i Televizije. Vraćajući se prema centru, naišao sam na Muzičku akademiju (Universität für Musik und darstellende Kunst).
  Tačnije, Univerzitet za muziku i izvodjačku umetnost i pored nje na koncertnu zgradu (Konzerthaus), gde se održavaju koncerti ozbiljne muzike. Prekoputa sam otišao u parkić da malo odmorim i video spomenik Betovenu. To je drugo prijatno iznenadjenje, jer nisam ni razmišljao o ovome da ga obidjem.
  Prošetao sam do pešačke ulice Kärtnerstrasse. Troje mladih uličnih svirača je izvodilo Mocartovu Malu noćnu muziku. Čuo sam jednog gospodina kako odlično peva solo, bez muzičke pratnje. Primetio sam da je slep. Ovo me malo ganulo. U ovoj ulici sam obišao prodavnicu EMI, Britanska diskografska kuća sa austrijskom licencom koja prodaje cd-ove sa (uglavnom) austrijskom muzikom.
  Ipak sam odlučio da odem do glavnog groblja (Wiener Zentralfriedhof) da vidim gde su sahranjeni najpoznatiji kompozitori. Ovo je najduža deonica i prvi put sam bio primoran da koristim javni prevoz. Do sada sam sve obilazio peške. Sačekao sam tramvaj 71 i pratio stanicu kod 2. ulaza (2. Tore). Vozio sam se oko 20 minuta. Od glavnog ulaza se ide pravo i posle, sa leve strane se nalaze humke Betovena, Štrausa (Johana, oca i sina, Edvarda i Jozefa), Lanera, Šuberta, Bramsa, Supea. Nalazi se i Mocartov spomenik, koji je simboličan jer se ne zna gde je sahranjen. Pomenuo sam ona mesta koje sam posetio, a na drugim parcelama se nalaze grobovi Šenberga i Falka.
  Odatle sam odlučio da odem u Šenbrun na pomenuti koncert. Tramvajem 71 sam otišao do Opere i tu preseo u metro (U4). Lako sam znao gde da izadjem jer se na toj stanici metro ispraznio. U pitanju je koncert koji organizuje Bečka filharmonija 20. put u parku dvorca Šenbrun na dan austrijskog državnog praznika 26. maja. Po procenama, svake kodine dodje oko 140.000 ljudi iz celog sveta. Koncert je besplatan. Dobili smo po kabanicu, lepe hostese su nudile po čokoladni kolačić, mogli smo na štandu da dobijemo bombonu kao i razni reklamni materijal. Ove godine su izvodili dela francuskih kompozitora. Počeo je u 20.30h, a predgrupe u 19.45h. To su neki ansambli, posebno odabrani koji su izvodili Štrausovu muziku u obradama. Ja sam došao oko 19.30h i bio sam u sredini, tako da sam imao dobar pregled. U ponudi su bile kafe, piva, sokovi, grickalice, viršle. Poslednje delo po zvaničnom programu bilo je Bolero Morisa Ravela, a onda su usledila 2 bisa, Kan kan Žaka Ofenbaha i Bečka krv, valcer Johana Štrausa mladjeg. Sve se završilo oko 22.00h i u 22.30h sam pun utisaka otišao kući autobusom za Beograd. Sada može ceo koncert da se nabavi na DVD-u i Blu-ray-u.
  Namerno sam izostavio neke pojedinosti koje se ne odnose na muziku. Toga je bilo veoma malo. Pomenuo bio da sam probao čuvenu Bečku šniclu (Wiener Schnitzel). U turističkom birou (prekoputa opere i kafića Mocart) možete dobiti mape grada i razne publikacije. Ne pomišljajte da se švercujete u gradskom prevozu. Kazna je oko 100 evra i sigurno ćete je platiti ako Vas, daleko bilo, uhvate bez karte. Za pojedinačnu vožnju je cena 2.20 evra, a ako kupujete u tramvaju, cena je 2.30 evra i automat prima samo metalni novac.
  Ovo je suštinsko upoznavanje Beča kao svetske muzičke prestonice. Naravno da može još mnogo toga se vidi i doživi. Možete obići još 2 Opere, narodnu (Volksoper) i novu (Das Neue Opernhaus), videti kuće (muzeje) gde su živeli Betoven, Hajdn, Šubert, Štraus, koje su manje zanimljive od Mocartove kuće. Možete prisustvovati zaista brojnim muzičkim koncertima i predstavama u pomenutim objektima svih muzičkih žanrova. U Grincigu (Grinzig), boemskom mestu severno od Beča (kao beogradska Skadarlija), uz večeru uživaćete u muzici uživo. Tu je i Hor Bečkih dečaka (Wiener Sängerknaben), a u mnogim crkvama se održavaju koncerti duhovne muzike. Ovde postoji i Wiener Stadthalle, koncertna dvorana gde se održavaju koncerti zabavne muzike. Preporučio bih Vam da kao ja, odete nekim muzičkim povodom, jer će Vam doživljaj biti mnogo veći. Jednostavno, sve što muzički svet može da ponudi, skoncetrisano je u Beču. Fotografije sa ovog putovanja dostupne su na mom facebook profilu.
  Ako odlučite da upoznate Beč iz muzičkog ugla, želim Vam sretan put!
   
  BEČ muzičko putovanje
  klubva

  RAZGLEDNICA IZ GRACA

  Autor klubva, za destinaciju Grac,

  Datum boravka: 06.04.2015.
  RAZGLEDNICA IZ GRACA 
  Šarmantni Grac(Graz), drugi grad po veličini u Austriji, ima oko 270.000 stanovnika, glavni je grad Štajerske.
  Grad je smešten između doline reke Mure i Alpi, gde se dalje širi u "zelenu"štajersku ravnicu. Multikulturalnost, kreativan duh, poštovanje ideja, različitost i inventivnost prisutni su na svakom koraku. Kontrasti kao što su futuristička arhitektura kraj srednjevekovnih zgrada, sokaka i trgova a eksluzivni butici pored šarenih seoskih pijaca čine Grac još privlačnijim. Gotika, barok i renesansa, očuvanje tradicije i identiteta, avangardna arhitektura, novi trendovi, inovacije sve se to može videti u ovom gradu. U harmoničnoj igri starog i novog, ovde su prošlost i budućnost pomireni u sadašnjosti.
  Panorama Graca sa Grazer Schlossberg(Gracer Šlosberg), zamka na vrhu brda u centru na kome se nalazi i sat-kula Uhtrum(Uhtrum), simbol Graca je očaravajuća. Crveni krovovi kuća u kontrastu sa zelenim površinama parkova, lepe, čiste, prostrane ulice, katoličke crkve u autentičnom zapadnoevropskom stilu gradnje, netaknuti kvartovi iz 19.veka interesantane arhitekture koja pomalo podseća na naš Novi Sad i Budimpeštu. Dobro održavane, dopadljive fasade Grac čine gracioznim, a neke od njih su remek delo italijanske renesanse kao npr. Lueg kuća(Luegghaus)i zgrada pokrajinskog parlamenta Landescojghaus(Landeszeughaus)na koju se nadovezuje Muzej oružja, smešten na pet spratova, sa jednom od najboljih kolekcija na svetu.
  Grac je poznat po lepom starom centru grada(nalazi se na listi kulturne baštine UNESCO), koji je uređen sa puno stila i ljubavi, jedan je od najočuvanijih u srednjoj Evropi. Osim Gradske kuće(Rathaus) glavnim gradskim trgom dominira fontana sa spomenikom nadvojvodi Ivanu, štajerskom princu. Okružen je sa četiri žene koje simbolizuju četiri reke:Muru, Dravu, Ens (Enns) i San(Sann). Nedaleko se nalazi glavni trg u obliku trapeza, Hauptplac(Hauptplatz)odakle polaze sve šoping ulice, tramvaji, tu se nalazi i brojni kafići, restorani, radnje i atrakcije. Posebnu pažnju privlači oslikana kuća(Gemaltes Haus), u centralnoj ulici Herengase(Herrengasse) na čijoj fasadi je slikar Johan Majer(Johann Mayer) oslikao freske sa motivima grčke i rimske mitologije. Mauzolej Ferdinanda II je najvažnija zgrada Manerizma(Mannerisma) u Gracu, u njemu su sahranjeni Ferdinand II i njegova žena. Nalazi se odmah pored velelepne katedrale.
  2003. godine Grac je bio Kulturna prestonica Evrope .Šarenolika i uzbudljiva kulturna scena nudi događaje za svačiji ukus – od klasične do savremene umetnosti. Posebna draž je što su mnogi kulturni sadržaji besplatni. Svoj specijalan doprinos kulturnoj sceni daju Opera i senzacionalni Kunsthaus(Kuća umetnosti), “dobrodušni vanzemaljac” , novi kulturni centar-muzej u kome su izloženi različiti eksponati, jedna od prvih građevina od livenog gvožđa na kontinentu. Neobičan simbol grada je i maštoviti Murinsel(Murinsel), plutajuće, veštačko ostrvo na Muri u obliku haj tek otvorene školjke , mesto susretanja svih generacija, sa kafeom, amfiteatrom, igralištem za najmlađe...
  Jedan od najuređenijih gradova u Evropi nudi sadržaje za svačiji ukus, a građani Graca su srdačni, otvoreni, tolerantni, ljubazni, u harmoniji sa prirodom, puni poštovanja prema drugim narodima i kulturama.
  Grad studenata: Grac je poznat i kao grad studenata. Ima oko 50 000 studenata, od čega 80% stranaca (iz različitih krajeva sveta). Naš Nikola Tesla, Ivo Andrić(u Gracu je odbranio doktorsku disertaciju), Johan Kepler kao i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade studiralo je ili radilo odnosno istraživalo na jednom od fakulteta Univerziteta u Gracu.
  Grac je bogat crkvama, na mene je najjači utisak ostavila grandiozna, rimokatolička crkva u neogotičkom stilu, Crkva Isusovog srca(Herz Jesu Kirche)u gradskoj oblasti sveti Leonard, visoka neverovatnih 110m. Ubraja se u najznačajnije građevine u Štajerskoj. Poseduje treći najveći toranj u Austriji, posle bečkog tornja u Štefansdomu I katedrale svete Marije u Lincu.
  Štajerska regija termi: Polazeći od najzdravijeg kutka Austrije, banje Radkerzburg(Bad Radkersburg)na par kilometara od slovenačke granice(kod Murske Sobote)prema severoistoku Štajerske sledi najstarija banja Glajhenberg(Bad Gleichenberg), lečilišni raj, banja Lojpersdorf(Bad Loipersdorf), još jedan centar wellnessa i zdravlja, banja Valtersdorf(Bad Waltersdorf) i slavna banja Blumau(Bad Blumau) sa atraktivnim cvetnim mestom(blumau) u blizini. Dizajnirao ju je čuveni austrijski arhitekta i umetnik Fridenrajh Hundertvaser(Friedensreich Hundertwasser) našavši inspiraciji u prirodi. Žive, tople, jarke boje, čudni oblici, zlatne kupole koje blistaju na suncu čine da arhitektura banje više podseća na Diznilend, Gaudija ili tursku arhitekturu i ne sliči preciznim, urednim, pravim linijama i nežnim pastelnim bojama fasada karakteristčnim za Austriju. Odlično mesto da se okrepi duh i telo ili barem popije šoljica tople kafe...
  KUHINJA: Bogatstvo različitosti zastupljeno je i u ishrani: uz kulinarske specijalitete Štajerske preko makrobiotičkih, vegetarijanskih jela , do mešavine italijanske i austrijske kuhinje uz dašak nekadašnje Austrougarske Monarhije(u Štajerskoj sam čak imala priliku da vidim kako peku vola na ražnju). Preporučujem da probate:  dimljenu pastrmku u društvu sočiva sa đumbirom, svinjske filete preliveni rokfor sirom uz kriške paradajza, razne vrste peciva, slatke i slane palačinke(npr. punjene vrganjima i lisičarkama pa zapečene), “vulkansku šunku”, slane knedle(austrijske su nešto veće od čeških) i prave se sa dodatkom spanaća ili slanine (speckknodel), supu od kobasica, supu od domaćih rezanaca(fritati)ili supu od bundeve sa uljem od bundeve, ragu od telećih iznutrica, teleću kolenicu u slano-slatkom sosu, štajerske puževe, lazanje, mafine od domaćeg pasulja(kaferbohne), cili kugle-punjene krofne, Šluc krofne, Mocart kugle i obavezno štrudlu od jabuka i svežeg sira(apfelstrudel).Posebnu draž ima piknik u prirodi..Duž tri vinske ceste pravi se čuveni štajerski Savinjon beli (Sauvignon blanc), burgundunac beli, muskat, plavi Cvajgelt(Zweigelt) a zaštićena marka regije je roze vino Šilher(Schilcher). Kao praktičan suvenir može se poneti i flaša ulja od bundevinog semena(kemol)po kome je Štajerska poznata.
  ŠOPING: Centralna zona Graca, odnosno Hauptplac(Hauptplatz), okolne ulice i tržni centar Sajerzberg(Seirsberg) koji se nalazi na periferiji grada idealni su za šoping. Više informacije možete pronaći na www.shoppingcityseirsberg.at.
  bobanp

  Beč

  Autor bobanp, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 31.12.1999.
  U Beču sam bio sa devojkom i drustvom od 28-31. januara 2012. Svi smo oduševljeni, ali je to suviše kratak period za boravak tamo s obzirom da grad ima toliko toga da pruži. Impresioniran sam pre svega arhitekturom i svim kulturnim sadržajima koji objašnjavaju koliko je moćna bila Austrougarska imperija. Metro funkcioniše fenomenalno. Kupili smo kartu za kompletan gradski prevoz (uključuje Metro, Tramvaj i Bus) u periodu od 72 sata i košta 13, 6 Eura. (brzo se isplati s obzirom da pojedinacna karta kosta 1, 8 Eura). Preporucujem da obavezno obidjete šenbrun dvorac, Belvedere, Hundert Waser. Na Prateru imate nekih zabavnih sadrzaja. Penjanje na vrh Stefanove crkve, bilo stepenicama, bilo liftom, tekodje ne biste trebali da propustite. Karte za muzeje unutar dvoraca su prilicno skupe, pa ko voli nek izvoli. Shoping je totalno druga oblast koja zahteva svoje vreme, za koje moja ekipa nije imala mnogo strpljenja. Bili smo u TC-u Donau Blau (nesto poput Usca kod nas), takodje smo bili i u TC-u Sud koje je OGROMAN, za koji ide besplatan autobus sa poslednje stanice jedne od linija Metroa, u blizini koga se nalazi i Ikea. Parndorf je nezaobilazna stanka za ljubitelje sopinga i nije daleko od Beca kada se krene ka Budimpesti. Hotel nam se nalazio u Taborstrase koja je par stanica Metroom od Stefanplatz-a i prezadovoljni smo smestajem. Zakupili smo 5-krevetni apartman (5 normalnih kreveta) sa doruckom i kostalo nas je 18, 8 Eura po osobi. Preporucujem da se odlucite cemu cete se posvetiti, jer ima suvise toga sto bi trebalo videti. Dobro napunite baterije fotoaparata i trudite se da odete kada je toplije vreme. Nama je bilo prilicno hladno, mada malo manje nego tih dana u Beogradu.
  raja

  Beč

  Autor raja, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 31.07.2011.
  Sant Pelten - Beč od 1-8. avgust 2011

  Dragi putopisci, evo nešto iskustava sa boravka u Austriji, tačnije u Sankt Poeltenu (60km zapadno od Beča), sa izletima do Beča. Mislim da će najviše koristiti onima koji ne idu sa agencijom, nego sami organizuju boravak u Beču. Neću pisati o kulturno-istorijskim atrakcijama, jer toga već ima dosta na ovom sajtu lepo opisanog.

  Dakle, prvi dan sam videla 3 muzeja u dvorcu Hofburg, muzej Albertina (po nekoliko Moneovih, Pikasovih, Šagalovih slika, Kandinski, Pol Kle, uz otkriće nekoliko odličnih do sada meni nepoznatih slikara s početka 20. veka) i na kraju poseta Stefansdomu.
  Drugi dan: Šonbrun i Belvedere sa ulaskom u galerije Gornjeg Belvederea.
  Teoretski sam imala vremena i za Muzej istorije umetnosti, ali više impresija nisam mogla da primam, pa sam ovaj muzej ostavila za sledeći put.

  Cene ulaznica: Hofburg 10, 5 eu, Šenbrun 13, 5 eu, Albertina i Gornji Belvedere po 9, 5 eu, koliko je i Donji Belvedere. Preporučujem kupovinu "Sisi ticket" od 23, 5 evra koja važi za Hofburg, Šonbrun i Muzej carskog nameštaja (koji nisam obišla). Ako ne idete do tog nameštaja, onda vam je ušteda sa "Sisi ticket" samo 0, 5 evra, ali je ogromna prednost što ako je kupite u gradu, ne morate da čekate za kartu u Šenbrunu! A u Šenbrunu je kad sam ga oko 11, 30h napuštala, red za ulazak u dvorac bio dug 100 metara!

  Ako morate da birate šta da posetite, onda je od svega ovoga "pod obavezno" Šenbrun! Unutra raskoš, bogatstvo, kultura, istorija... a spolja neverovatni vrtovi krunisani Neptunovom fontanom i fantastičnom Glorijetom, onim slavolukom na brdu! Prelepo.
  Da ne bude zabune, šetnja vrtovima i odlazak do Glorijete su besplatni, ali preporučujem ulazak u dvorac, stvarno vredi! Posebno se plaćaju Lavirint i jedan od najstarijih zoovrtova, ali nije me interesovalo, pa ne znam ni cene ni ponudu.

  U Hofburgu su za 10, 5 eu na raspolaganju 3 muzeja. "Muzej srebra" je zapravo izložba fantastičnog stonog, kuhinjskog i toaletnog posuđa i escajga. Prelepi porculanski servisi su me se najviše dojmili. Pozlaćenog i srebrnog escajga, svećnjaka, poslužavnika... na sve strane sjaj i bljesak. "Sisi" muzej je posvećen carici Elizabeti, ženi velikog Franca Jozefa. Od dotične Sisi (koja je zaista bila neobična žena za svoje vreme, pametna, obrazovana i nesrećna, ali ni ona sama svog muža i decu nije baš usrećila) je u Beču napravljena čitava fama. Na sve strane Sisi! Sam muzej je donekle na silu napravljena priča, od atraktivnih artefakta ima dve pompezne balske haljine, dijadema, vagon kojim je putovala po svetu... da nije audiogajda, koncepcija bi bila šuplja). U Hofburgu za onih istih 10, 5 eu vidite i Imeratorske apartmane u kojima saznate ponajviše o Francu Jozefu, ali i rukovođenju državom, radnim i životnim navikama...
  Belvedere je prelepa građevina, ali ako vas ne interesuju slikarske postavke unutra, nisam sigurna da bih potezala od centra dovde. Naravno, i ovde lep vrt, zavodljiva arhitektura... sa odličnom zbirkom Klimtovih dela, slikara koji je ponos i dika Bečlija, kao i Egon Šile, nekoliko odličnih portreta Oskara Kokoške, po jedan Mone i Renoar i zavidna zbirka slika iz perioda bidermajera, secesije i moderne.
  Podsetimo da je u tom dvorcu Eugena Savojskog Jugoslavija pristupila Trojnom paktu marta 1941. godine.

  Preporučujem kupovinu "Vienna card" = 18 eu, turističke karte koja vam u roku od 72 sata omogućava besplatan gradski prevoz (metro zvani "U-Ban", bus i tramvaji), kao i popuste od 1-2 eu u svim muzejima. Ja sam se izradila pa nisam uzela "Vienna card", jer bi mi se isplatila već samo za troškove prevoza, jer nisam imala agnecijski prevoz

  A transport odličan. Koristila sam uglavnom U-Ban koji je vrlo jednostavan za snalaženje i brz, jer izbegnete gradski gužvu. U svakom info-birou možete dobiti besplatnu mapu grada sa planom linija metroa i glavnim destinacijama, tako da lako možete sami da isplanirate kojim prevozom stižete do cilja.
  Imala sam frku kako da znam gde treba da sidjem, ali u vagonima su na sve strane displeji koji najavljuju sledeću stanicu, a tu je i glas spikera koji to isto ponavlja. Jedino obratite pažnju na natpise u kom smeru želite da idete! Kod Šenbruna sam npr. poništila kartu i ušla na stanicu za pravac suprotan od centra grada, pa sam prešla preko puta i morala da ponovo kucam novu kartu. Ali, to je izuzetak, uglavnom sa iste stanice možete da idete u kom hoćete smeru. Kad jednom siđete pod zemlju i na ulazu poništite kartu, koliko god linija da menjate, više je ne morate kucati sve dok opet ne izađete na svetlost dana.
  Cena karte za jednu vožnju bilo kojim prevozom je 1, 8 eu. Kupuju se na automatima kojih u metrou ima na svakoj stanici, ne znam gde za bus i tramvaj. (Dobro pokupite kusur koji vam izbaci automat, ja ostala kratka za 2 eu!) Karta kupljena u prevozu košta 2, 2 eu.

  Još malo o prevozu. Putovala sam međugradski vozom od St. Poeltena do Beča 60 km u jednom pravcu 10, 8 evra, dakle nije uopšte jeftino. Voz savršen, na stanici i u vagonima displeji na sve strane i glasovi koji obaveštavaju o sledećoj stanici. Nećemo ni komentarisati da su savršeno čisti i savršeno tačni!

  Suveniri skupi, mislim da nema ništa ispod 5 eu. Mozart kugle nikako ne kupujte u suvenirnicama! Sigurno je na stotinak metara oko vas neki od supermarketa, ja sam išla u EuroSpaar, pakovanje od 300 grama (budimo germanski precizni 297g) plaćala sam nešto ispod 3 eu, a u suvenirnicama je preko 7 eu!
  Ajd malo i da ogovaramo europejce: Motivi sa Klimtovih i Moneovih slika i Sisi nalaze se bukvalno na svemu. Ali, zaboga, zar je moralo i na papirnim maramicama?! Pa zamislite da istresete nos na Moneove "Lokvanje" ili Klimtov "Poljubac", aman!

  U vreme rasprodaja možete se, u globalnim mrežama tipa "H&M" ili "A&C", odenuti za stvarno smešne pare! Naročito ako ste standardne veličine, npr. pamučna tunika ili pamučni korsetić u jednom trenutku čak za po 1, 5 evrića!
  Ali, zato, markirana roba... zna se!

  Kolač u čuvenom "Zaher hotelu", zaher torta i dr., parče 4, 95 eu (ne znam kakvi su, nije me interesovalo). Klopa u samom centru npr. u bašti u Graben štrase, nešto od roštilja sa povrćem 10-15 eu, sendviči od 3, 5 eu pa naviše, a možete lepo u EuroSpaar da nakupujete divnih pršutica i sireva (npr. plavi sir jeftiniji nego u Srbiji!) i da lepo napravite sendviče. U supermark. kisela vodica od 0, 5l košta 0, 5 eu, u kafićima 2, 3-2, 8 eu.

  Kažu da su Austrijanci nadmeni, ali moje iskustvo je sasvim pozitivno, svi su bili vrlo, vrlo ljubazni!

  Eto, nadam se da će ova iskustva nekome koristiti, bar onoliko koliko su meni koristili oprethodni tekstovi o Beču na www. putovanja. info.


  Vanči

  Bad Klajnkirhajm

  Autor Vanči, za destinaciju Bad Klajnkirhajm,

  Datum boravka: 31.12.2010.
  Mesto je fenomenalno za skijanje. Staze su super, uglavnom crvenkaste, ali savrseno sredjene. Ne postoji led, kamenje ili bilo sta sto moze da remeti uzivanje u skijanju. Austrijanci su super ljubazni, sve zicare i gondole rade savrseno. Ski pass je prilicno skup ( 6 dana 194 evra ), ali vredi. Sam gradic je posle 18 h potpuno prazan, nema nikakve zabave, a ni ljudi na ulici. Sve je cisto i uredno da covek ne poveruje. Relativno je blizu Beograda ( oko 650 km ) i najveci deo puta je autoput. Cene u prodavnicama ( postoje samo dva velika supermarketa Bila i Spar) su jace nego kod nas, neke stvari su izuzetno skupe-najjevtiniji hleb je 1. 3 evra, meso je poprilicno skupo, ali mozete kupiti zamrznutu hranu, polugotovu za pristojnu cenu. Apartmani su uglavnom super opremljeni, npr. sa rernom i masinom za sudove i svim potrebnim. Moji prijatelji su bili u hotelu sa 4 zvezdice i tamo je hrana bila fantasticna. Cene na stazama su paprene, topla cokolada je 3, 5 do 4 evra,. Cekanka na zicarama nema, sve funkcionise perfektno, ski pass mozete kupiti u skoro svakom hotelu, tako da ni tu nema problema. Svakako velika preporuka za skijanje.
  Tenej

  Beč

  Autor Tenej, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 30.11.2010.
  Putopis iz Beča

  Put ka zapadu neminovno vodi preko Beča,što su znali mnogi zavojevači počev od evropskih sila do Turaka i svih ostalih. Može se reći da je Beč na taj način ključ zapadne Evrope.
  Bili smo smešteni u Klostenojburgu koji se predgradje severno od Beča. Pozicija nije baš zavidna jer su potrebna dva prevoza do centra grada ali vremenski to je izmedju 30 i 45min. Mada, s obzirom da agencija organizuje prevoz do grada i nazad 2-3x dnevno nećete osetiti udaljenost od grada. Reći ću nešto i o samom hotelu Park In. Pristojan je, mada nema ormare, stvari kačite na ofingere i nema neke sadržaje, a ni tuš kabinu već ogradjeni prostor, no s obzirom da je tempo prilično jak u hotelu ćete samo spavati i možda biti po koji sat preko dana. Inače doručak na bazi švedskog stola je obilan i raznovrsan i prilično korektan. Pored hotela je sportski centar Happyland sa bazenom ali ulaz se plaća 8e.
  Okolina samog hotela je lepa i treba je obići. Pre svega mislim na manastir Klostenojburg na 5min od hotela koji je jako značajan za istoriju Austrije. Tu se nalazi kruna kojom se krunišu austrijski carevi, ali ona se ne može videti, nije dostupna turistima. Inače manastir je jako veliki i lep i svakako ga treba obići. U okviru manastira postoji lep restoran gde možete ručati, a obavezno kupite crno vino St Augustin koje je inače jedno od najboljih u Austriji i boca košta 11e. Blizu hotela je i muzej savremene umetnosti, pa ko to voli može lako i to obići.
  Za slučaj da ne idete prevozom agencije do grada možete ići na dva načina: S(snell banom) S40 čija je stanica na 5min pešaka od hotela do stanice Heilingenstadth ili autobusom 239 čija je poslednja stanica na 5min pešaka od hotela takodje do Heiligenstadtha, a odatle U-banom(podzemnom železnicom) čija je to 1. stanica do centra grada(Schwedenplatza). Dobra stvar u vezi hotela Park In je što po dolasku dobijete besplatno sasvim upotrebljivu mapu grada. U povratku bilo da idete S-banom ili busom 239 silazite na stanici Kirling koja je inače i poslednja stanica autobusa 239. Karta za bus, metro ili S-ban je 1. 60 u jednom pravcu i možete je koristiti ako ne prekidate pravac i pri menjanju prevoza u trajanju od 1h.
  Beč je na mene ostavio prilično dobar utisak, slobodno mogu reći da je od svih gradova koje sam obišao do sada(Balkan) ubedljivo najlepši, a mislim i za život najsadržajniji no svakako skup, ali ne previše. Nema saobraćajnih gužvi i sve je prilično dobro regulisano.Što se tiče mogućnosti za šoping tu je bez premca iako ja nisam previše obilazio šoping centara, ali to što sam video svakako je ostavilo izuzetan utisak. U centru grada imate svakakve robe, kako za one sa plićim džepom tako i najrenomiranije svetske marke za sve. Iole svaka ozbiljnija firma ima tu svoje predstavništvo. Za pet dana koliko traje aranžman mogu reći da smo probali i videli dosta toga, a da pri tome nismo ni okrnjili Beč.
  Pre nego što sam pošao na put mnoge sam pitao, a i čitao na forumima šta je to što je zaista fascinantno, no nisam dobio baš precizne odgovore tako da ću u ovom putopisu pokušati da dam neke odgovore. Ići ću redom kako smo obilazili mesta. Sam centar grada(Ring) gde su sve znamenitosti i Šenbrun spadaju World heritage(svetske baštine i bez daljnjeg moraju se videti) jer su zaista fascinantne. U okviru Šenbruna svakako posetite ZOO vrt Tigarten koji je jedan od najboljih na svetu i najstarijih. Posle obilaska Bečkog Zoo vrta naš mi izgleda kao kokošinjac. Svaka životinja bukvalno ima odlične uslove i prostor i zaista možete videti i najredje životinjske vrste. Ulaz je 14e za odrasle, u okviru ZOO vrta postoje brojni kafići i restorani gde se možete okrepiti i ručati. Izdvojio bih iz ponude džinovske pande sa malom pandom koje su neverovatne i hrane se u 14. 30h, kao i koale koje se hrane u 16h što treba videti. Inače zimi ZOO radi do 16. 30h. Savetujem da probate u glavnom restoranu štrudlu od jabuka koja je najbolja od svih mesta gde sam je jeo, a i nacionalni je specijalitet. Dunavski toranj pruža fascinantan pogled na Beč, ulaz je 7e i najbolje je otići danju da bi se uživalo u pejzažu Beča koji je odatle kao na dlanu. Na vrhu postoji kafić i restoran gde možete popiti kafu što savetujem jer se restoran i kafić okreću oko svoje ose dok vi uživate u pogledu. Postoji kombinovana ulaznica i za Dunavski toranj i Prater koja košta 11. 5e i kupuje se u Dunav tornju i isplati se ako ćete posetiti Prater gde je ulaznica 8e. Kako je prater donekle simbol Beča, mislim na točak u čijoj je okolini zabavni park, treba otići i voziti se panorama točkom, nekako zaokružuje ugodjaj o Beču a i super je pogled 
  Što se tiče samog centra Beča u okviru Ringa šetajte i obilazite što više možete. Dvorac Hofburg je fenomenalan. U okviru njega možete obići Carsku riznicu, srebrnarnicu i Sisi muzej. Sam Sisi muzej i srebrnarnica na mene nisu ostavili neki utisak i da sam znao kako je ne bih bi išao. Muzej je nekako napravljen na silu o carici i njenom životu što da ne grešim dušu nekome može biti zanimljivo, ali meni iskreno nije. U srebrnarnici ćete videti gomilu posudja iz tog doba što me takodje nije dojmilo tako da ako razmišljate nešto da preskočite to možete bez bojazni da ste nešto jako bitno ispustili.
  Već riznica je nešto što zaista oduzima dah i tu možete videti nekoliko artifakata koje slobodno mogu reći da su jedni od svetski najdragocenijih, a o kojima se na forumima nije pisalo. Znači RIZNICU nikako ne treba propustiti a evo i zašto: tu se nalazi jedno od 4 potencijalne varijante Longinovog koplja kojim je proboden Hrist na krstu, a koga su nosile mnoge čuvene vojskovodje, npr Konstantin veliki, Hitler je takodje bio opčinjen njime, a mnogi moćnici u istoriji su pokušavali da ga se domognu(jer se smatra da je njegov nosilac nepobediv u borbi);u riznici se nalazi i jedan od 3 eksera koja su sačuvana kojim je Hrist prikovan na krst, a takodje i deo samog krsta što je složićete se veoma značajna relikvija;u riznici se nalazi najveći ikad pronadjeni smaragd na svetu od neprocenjive vrednosti;jedna od varijanti svetog grala za kojima se uvek tragalo i rog jednoroga jako značajan za istoriju germana; u riznici je i kruna careva austrije kao i kruna careva Svetog Rimskog carstva, skiptar i žezlo koji stvarno izgledaju fenomenalno. Postoji još mnogo, mnogo toga i ne sme se zaobići. Iskreno na mene koji volim istoriju i legende ostavilo je nesvakidašnji utisak i slobodno mogu reći da je najjača zbirka dragocenih predmeta koju sam do sada u životu video.
  Vratio bih se na sam centar Beča, videćete svakako sa agencijom sve zgrade od značaja, Operu, Burgteatar, Katedralu St Stefana, Rathaus i zaista su fenomenalne. Katedrala St Stefana predstavlja sam centar i zaista je impozantna. Od muzeja obisli smo nekoliko i kao nezaobilazan preporučujem Prirodnjački muzej na trgu Marije Terezije koji čudesan, ulaz je 12e. Ostali kao npr Bečki Muzej ili Istorije umetnosti nisu me nešto oduševili. Napomenuo bih u vezi Bečkog muzeja da je ulaz u prvoj nedelji svakog meseca besplatan. Jedno od zanimljivih mesta u Hofburgu je i Španska škola jahanja sa konjima lipicanerima i zaista predivnim performansima koji su jako skupi od 75-120e zavisno od mesta ali kažu da su izuzetni. Mogu se obići kompleksi i štale sa konjima za 14e ko to voli. Same ulice Graben i Kertnerstrase(glavna ulica) su fenomenalne sa brojnim radnjama i nekim izuzetno zanimljivim, ali i skupim radnjama npr za satove i penkala. Mnogi su pričali o Marijahilferstrase u vezi šopinga ali realno roba u Marijahilfer i Grabenu npr ne može da se uporedi u smislu nekih brendova jer su ove u samom centru klasa, mada ima prodavnica sa rasprodajama u Marijahilfer, medjutim po mom mišnjenju koliko je hvale na forumima nije ništa specijalno. U ulili Graben postoji spomenik kugi koji je lepo uradjen i zanimljiv. Sweden platz i okolina su jako lepi zanimljivi, odatle ka St Stefan katedrali pa levo je Grčka četvrt sa mnogim lepim mestima i restoranima koje treba obići, a u toj ulici koja spaja Švedski trg sa katedralom živeo je i Dositej Obradović sa leve strane, postoji spomen ploča.
  Osvrnuo bih se malo i na kuhinju u Beču. Preporučili su nam kada je fast fud u pitanju kiosk u samom Grabenu dijagonalno od Stefans katedrale gde prave čuvene kobasise i to kaiserkraner kobasice sa sirom. Koštaju 3. 5e i zaista su odlične, klize uz pivo i pečen krompir koji tu možete uzeti i svima bi ih preporučio.
  Tragali smo za nekim restoranima nacionalne kuhinje i hteli smo da idemo u jedno mesto u Neubirgerstrase 42 koje je jedan momak sa foruma preporučio ali ne radi u periodu od 24. decembra do 6. januara tako da smo slučajno tražeći to nabasali na ulicu Siebensterngasse koja je prepuna fantastičnih kafea, klubova i malih restorana. Do te ulice ide iz centra tramvaj 49, a jako je blizu Marijihilfer ulice. Možete svratiti u restoran Haferl na broju 58 gde smo jeli Bečku šniclu sa salatom i mafinima sa sve pićem i iznelo nas je jedva 20e ali je restoran za svaku preporuku, mali i skockan. Austrijanci dosta piju punč, probali smo i dopao nam se, slično kao kuvano vino sa aromom, prija posebno zimi. Išli smo i u Saher hotel da probamo čuvenu saher tortu.Čeka se red u restoranu dobrih 20min da bi se ušlo, parče saher torte je 5e, a sama torta ništa specijalno, ali kažu da kada dodjete u Beč treba probati autentični Bečki kolač. Saher hotel je odmah preko puta Bečke opere.
  U okviru aranžmana postoji varijanta da idete u Nacionalni restoran Hojrige. Cena večere je 22e i zaista je lepo, ima žive muzike koja je fina, restoran je sredjen u nacionalnom stilu a u cenu večere imate belo austrijsko ili crno domaće vino koliko hoćete dok se ostala pića plaćaju. Na meniju je piletina i svinjetina lepo spremljena, marinirani krompir, kupus, bela kobasica bradvurst koja je zanimljiva i salata. Sve u svemu jako lepo i korektno.
  Ostaje jos dvorac Belvedere Eugena Savojskog čuvenog austrijskog vojskovodje u kome je sada Nacionalna galerija Austrije. Lepo izgleda i pogled je super kao i okolina zamka. Sama postavka korektna, ali nisam impresioniran jer su pretežno dela ekspresionista i impresionista, a ja te pravce realno nešto ne volim. U dvorcu je potpisan dokumet gde je stvorena moderna Austrijska država 1955. tako da ima istorijski značaj. Ulaz je 13e pa kome deluje zanimljivo može je obići.
  Postoji još mnogo mnogo sadržaja i prelepih stvari u Arhitekturi i sl. o kojima ne mogu pričati, svako će naći nešto svoje i neki svoj kutak Beča, ja sam ukazao na neke stvari iz svog ugla koje će nekom koristiti sigurno, ali Beč je grad koji na planu vaših putovanja treba staviti u prioritete 
  mohikanac

  Beč

  Autor mohikanac, za destinaciju Beč,

  Datum boravka: 30.04.2007.
  U Becu sam bila u maju 2007. god. Isla sam sa kolegama sa posla, a veliku srecu, i sto je dalo i posebnu draz ovom putovanju je bila nasa organizacija putovanja, naravno uz pomoc kolege koji je tamo ziveo vec neko vreme i uz angazovanje vodica koji su nas pratili na sva mesta koja smo obisli u Becu. Pored sve ove organizacije koja je bila besprekorna i samo vreme nas je posluzilo i uticalo na to da nam Bec ostane kao jedna od lepsih destinacija koje smo videli. Bec okupan majskim suncem pruzio je utisak prave svetske metropole, organizovane, ciste, zive, pune ljudi.
  Hotel nam je bio na obodu Beca ili kako to oni kazu u nekoj petoj zoni-prstenu, ali to nimalo nije uticalo na nas boravak u Becu-metro linije, autobuske i tramvajske linije tako su skladne, pristupacne i besprekorno funkcionisu da i pored naseg licnog prevoza nismo imali ni zelju a ni potrebu da ga koristimo. Tramvajem 3-4 stanice, metro-om 5 stanica i eto nas za 20-tak minutau centru Beca odakle smo obisli sva najzanacajnija kulturno-istorijska mesta koja stvarno morate obici u Becu kao sto su dvorac Belvedere, Ring Strasse, dvorac Senbrun, becka opera, muzeji i dr. Svaki ovaj obilazak bio je propracen i od strane vodica i kolege koji su svojim poznavanjem Beca i tih mesta upotpunili nase upoznavanje sa Becom. Posle svega ovoga nije bilo na odmet i malo zabave tu je cuveni Prater sa zabavnim parkom koji nikoga od nas nije ostavio ravnodusnim, zatim zoo vrt u okviru Senbruna a tu je i zabava za dame shoping u najboljoj ulici za to u Becu-Marijahilferstrasse. Sve ovo, obilje zelenila, organizovanost na svakom koraku uticalo je na to da se slozim sa nekom statistikom koju sam jednom cula da Bec spada medju prva tri grada u svetu koji po svojoj organizovanosti, mogucnostima i uslovima je pogodan za zivot. Stoga nije ni cudo sto je veliki broj ljudi sa ovih nasih prostora odlucio da zivi ili bar neki deo svog zivota provede u Becu. Treba napomenuti da pet dana nije dovoljno za obilazak svih ovih mesta neophodna Vam je dobra organizacija, pomoc vodica pa da od svega po malo vidite taman da Vas navede na razmisljanje da dodjete i jos koji put. Necu se mnogo zadrzavati na opisima svih ovih mesta neko je to vrlo lepo i precizno vec uradio, samo zelim da Vam preporucim Bec kao mozda sledecu destinaciju koju morate obici.
  pedja74

  Seefeld

  Autor pedja74, za destinaciju Seefeld,

  Datum boravka: 30.11.1999.
  seefeld je prelep. vredi ga videti, za svakoga ima po nesto a za skijase zimi najvise, leti je fantasticno!!!!!