Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Upoznajmo Srbiju

• Ne možete pisati na ovoj temi
52 odgovora na temu

#46 skivi

turista

• Član
  • Poruka:57
  • muški

Napisano: 13. Sep 2009 - 14:22

Pogledaj porukucasopis horizont @ 06. Sep 2007 - 13:20

Grad Knjaževac
Šetnja kroz vekove

Najpre su ga zvali srpskom Bastiljom. U memli Gurgusovačke kule, na bregu iznad varoši, vekovima je tamnovalo srpsko roblje. I kada su Turci odlazili, Srbi su u kuli ostajali. Međutim, tada su se međusobno hapsili. Dok su jedni u Skupštini sedeli, drugi su, po pravilu, u tamnici ležali. Bio je to prvi zatvor za političke protivnike. Trajalo je to sve do sredine devetnaestog veka kada se knez Miloš, po drugi put, obreo među Srbima. Kulu je razrušio, a tamnicu zatvorio. Zahvalni građani tada promeniše i ime grada. Umesto Gurgusovca, u slavu knjaza, Knjaževcem ga nazvaše.

Još od Rimljana i njihovog utvrđenja Timacum Minusa, preko Gurgusovca i današnjeg Knjaževca, pitomina pored Timoka je vazda bila pogodna za život ljudi. Osim brojnih tragova prošlosti, pažnju putnika će privući i tradicija koja se ovde čuva i neguje na sasvim osoben način...  

http://www.casopisho.../knjazevac.html

Ko dodje do Knjazevca, moze da obidje centar grada, koji je na neki svoj nacin impozantan, a nakon toga moze samo da produzi u pravcu Soko banje...   :D
Pravo bogatstvo je ono sto su oci videle...

#47 Minčetić

turista

• Član
  • Poruka:53
  • ženski

Napisano: 22. Sep 2009 - 15:07

Ćao, društvo!

Evo da se javim prvi put i na ovom forumu. i da time možda dodam jedno "zrnce". Pretpostavljam da je do sada već neko pisao o Somboru, ali pošto ja imam sasvim sveže utiske odande, želela bih da bar nešto podelim sa vama. Naime, moj muž i ja smo bili prošlog vikenda tamo i sa radošću mogu da kažem da su nam utisci zaista vrlo lepi i pozitivni. Pre svega, smeštaj u hotelu "Andrić" je bio odličan. Hotel je mali ali vrlo lep, sa vrlo lepim i velikim sobama i kupatilima (takva je bar naša bila), vrlo čist i sa izuzetno ljubaznim osobljem. Nalazi se na odličnom mestu - u samom centru, preko puta zgrade Pozorišta. U organizaciji ljudi iz hotela uzeli smo tzv. "vikend-aranžman", i to zaista toplo preporučujem, jer se za razliku od samo 400 dinara po osobi na već obezbeđeno noćenje sa doručkom dobija još i večera u subotu u izuzetno lepoj čardi "Andrić" (pretpostavljam da su isti vlasnici) i ručak u nedelju na takođe izuzetno lepom salašu "Dida-Hornjakov salaš" . Na oba mesta je ambijent zaista lep i hrana vrlo dobra. Sam Sombor je vrlo lep gradić, sa vrlo lepom pešačkom ulicom i fasadama i sa puno, puno zelenila. Fijakerista nam je rekao da je to 2. u svetu grad po broju drveća po glavi stanovnika. Da li je to baš tačno ne znam , ali je činjenica da ima zaista puno zelenila. U gradu treba videti Galeriju Milana Konjovića i izložbu u muzeju između ostalog. I svakako, treba se prošetati pešačkom ulicom i provozati fijakerom. Somborci su vrlo ljubazni. Potrudiću se da ovih dana "okačim" i po neku fotku odande.

Ovu poruku je izmenio tantal71: 23. Sep 2009 - 09:01

#48 Drakulje

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 29. Mar 2010 - 15:07

Moram priznati da sam se iznenadio sta sve nasha Srbija ima da ponudi... pogledao sam par linkova ljudi na ovom forumu, i nashao sam jos jedan interesantan Turistički vodič kroz Srbiju.
Vredi pogledati... na sajtu nema telefona, cena i sličnog ali je odlična pokrivenost Srbije... sto mi se jako dopalo... :D
ps. od sramote koliko toga nisam imao pojma... :D

#49 natalija n.

backpacker

• Član
  • Poruka:9
  • ženski

Napisano: 14. May 2012 - 01:29

Mi smo u subotu posetili Romulijanu. :)
Prelepo...
http://sr.wikipedia....%B0%D0%BD%D0%B0

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio natalija n.: 14. May 2012 - 01:32

#50 ruzna78

turista

• Član
  • Poruka:62
  • ženski

Napisano: 23. May 2012 - 10:06

A ja sam Romulijanu posetila vikend pre vas :) Obišli smo još i Negotin, Rajačke i Rogljevačke pivnice, kao i kanjon reke Vratna i istoimeni manastir. U Rajcu smo kupili pravo domaće vino koje je savršeno! Iako vino inače ne volim ovo me oduševilo, čini mi se toliko da se isplati opet otići u Rajac samo zbog toga. O divnoj Timočkoj krajini, ljubaznim domaćinima da i ne govorim. Kanjon reke Vratna je pravo čudo prirode sa svoje tri prerasti.
Ako ko razmišlja kuda za produženi vikend eto jednog predloga :)

#51 Cvrča

MFT moderator

• Član
  • Poruka:3724
  • ženski

Napisano: 23. May 2012 - 10:44

Ruzna, može li neki izveštaj o Negotinu i pivnicama na ovoj temi?

Postavljena slika

#52 ruzna78

turista

• Član
  • Poruka:62
  • ženski

Napisano: 23. May 2012 - 10:59

Cvrčo, rado! Čim uhvatim malo više slobodnog vremena napisaću koji redak :)

#53 Cvrča

MFT moderator

• Član
  • Poruka:3724
  • ženski

Napisano: 23. May 2012 - 11:10

E super! :thankyou2:
Nadam se i nekoj sličici. :klap:

Postavljena slika

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0