Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Upoznajmo Srbiju

52 odgovora na temu

#1 optimista

putnik

• Član
  • Poruka:121
  • ženski

Napisano: 16. Aug 2006 - 09:43

Postovani svi,posle svih bljuvotina koje procitah na ovom sajtu,a i posle svih mojih putesestvija u vajnu Evropu i svega cega sam se nagledala,mislim da je najbolje da se bacim na Srbiju i obilazim nasa mesta,brda i dolove.Kad samo pomislim na sve one putnike/ce iz autobusa kojima je Prokuplje i Priboj isto,kojima kroz Prokuplje tece Lim,koji na autoputu prolaze kroz Zitoradju,a ovamo znaju svaku selendru na Halkidikiju naseljenom Grcima pomesanim sa Turcima iz Male Azije,ne pada mi na pamet da se vise mesam sa tom elitom.Koliko nas je obislo Viminacijum,Sirmijum,Felix Romulianu,da ne nabrajam,da smo pametni da dovucemo strane goste i prodajemo kamenje kao Grci sto rade,mi ne,nego prodavacima magle dozvoljavamo da nas u neke belosvetske budzake odvlace.Ja sam konacno odlucila,nikad vise...Svima koji putuju preporucujem da dobro pogledaju oko sebe i upoznaju svoju zemlju pre svega,a onda opisuju turske,grcke,egipatske rupe i prasinu.
Sve najbolje svima

#2 Guru

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:274

Napisano: 16. Aug 2006 - 09:47

Donekle se slazem sa tobom...ne mozes reci Grcke, Egipatske, Turske rupe...za zemlje sa tako bogatom istorijom i kulturom...u drugu ruku...ne omalovazavam nasu zemlju...koja ima mnogo da ponudi...jedino sto mi to ne znamo da iskoristimo...jer jednostavno nemamo osecaj za turizam...i pogresni ljudi se bave turizmom...koji nemaju sluha za to...nadam se da ce se to promeniti...

#3 optimista

putnik

• Član
  • Poruka:121
  • ženski

Napisano: 16. Aug 2006 - 12:07

Postujem ja kulture tih zemalja,ali pogledaj sta ljudi pisu u koje ih rupcage od smestaja nase agencije odvode ili ostave da traze smestaj sami.Stavar je u tome sto nas prosecan covek ne moze da priusti da vidi znamenitosti tih zemalja,nego bude u nekoj selendri koja je ista kao i svaka druga,pa nema ni osecaj u kojoj je to stranoj zemlji jer od arhitekture i tradicije tamo nema nicega.Na to sam mislila kada sam rekla rupe

#4 marijap

backpacker

• Član
  • Poruka:44

Napisano: 16. Aug 2006 - 14:19

Optimista, nasi ljudi su primorani da obilaze ko zna kakve strane rupe jer na zalost SRBIJA NEMA MORE, a mnogi ga vole pa makar letovali po Paralijama i Asprovaltama. A mnogima nije cilj odmora ni da posecuju znamenitosti i znacajna arhitektonska zdanja nego da se za sto manje para odmore i provedu ko ljudi.

Posto sam turizmolog po profesiji, moram da te pitam da li si skoro bila u nekoj od nasih VELIKIH ZNAMENITOSTI, na primer u Gamzigradu gde imas cast da te na kapiji docekaju zmije, a ako se javis tri dana ranije doci ce LJUBAZNI cuvar da ti otvori i ako je raspolozen kaze tri reci. U Djavolju Varos mozes da ides sam i da se strmoglavljujes niz stene ne bi li nesto video, itd, itd. A onda odlucis da malo obidjes sela i po koje domacinstvo koje se bavi seoskim turizmom i imas cast da se ne okupas ne znam koliko dana.

Da je Srbija lepa zemlja, jeste! Da su Grcka, Turska i neke druge lepe, jesu i to svaka na svoj nacin, i na veliku zalost Srba su se kultivisali mnogo pre nas i naucili da cene to sto imaju i naravno unovce. A nama niko nije kriv sto i dalje pljujemo po ulicama i ne znamo da cenimo i iskoristimo to sto je oko nas. Ali nemojmo pljuvati druge da bi podizali sebe u sopstvenim ocima!

A to sto nase agencije vode ljude po rupama nisu za to krivi ni Grci ni Turci ni ne znam ko. A na kraju krajeva, ni prosecan Nemac nema para da letuje po extra mestima Sejselima i Maldivima. A Amerikancu ako je za zivota da jednom poseti Evropu presretan je.

#5 casopis horizont

backpacker

• Član
  • Poruka:48

Napisano: 28. Aug 2007 - 15:51

Mislimo da svako od nas u najbližem okruženju od 50 kilometara ima toliko lepih mesta a koje niti je video niti je obišao. Svakako da zaslužuju vašu pažnju! Pokušaćemo u narednim danima da vas ubedimo sa tekstovima i fotografijama u to, a vi dajte svoj komentar da li smo u pravu.

#6 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 28. Aug 2007 - 15:56

Pogledajte samo prikaz Stare planine na jedan sasvim neobičan način...

Stara planina

Kad jaganjci utihnu

Prvi je otišao pop. Zatim je, trbuhom za kruhom, krenuo i učitelj. Iz Gostuše, sela na obroncima Stare planine se oduvek odlazilo. Za nekoliko decenija se iselilo više od 90 odsto stanovništva. Ostale su samo kamene kuće kao nemi svedok vremena i nekadašnjeg života...

Detaljan prikaz teksta sa fotografijama na http://www.casopisho...raplanina1.html

Ovu poruku je izmenio casopis horizont: 19. Sep 2007 - 13:14

#7 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 28. Aug 2007 - 16:01

Da li ste obišli neki od naših manastira...

Manastir Ljubostinja

Delile i radost i tugu

Monahinje Evgenija i Jefimija su dane provodile u molitvi, sa tugom u srcu. Ljubostinja im je vidala neprebolne rane ovozemaljskog života. Njihov monaški život ostaće upamćen po skromnosti, tišini i mudrim rečima. Bile su zajedno u radosti i tuzi, zajedno čekaju i vaskrsenje...

Detaljan prikaz manastira sa fotografijama na http://www.casopisho...jubostinja.html

Ovu poruku je izmenio casopis horizont: 19. Sep 2007 - 13:18

#8 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 31. Aug 2007 - 15:36

OPLENAC TOPOLA

Počivalište kraljeva

U kripti hrama na Oplencu su sahranjeni brojni članovi dinastije Karađorđević. Osim velikog Vožda, tu su i tela dva kralja, dva kneza, princeze i prinčevi, a sama unutrašnjost Crkve svetog Đorđa zadivljuje i stručnjake i laike. Po mnogima, reč je o jednom od najlepših hrišćanskih zdanja ...

Detaljan prikaz teksta sa fotografijama na http://www.casopisho...om/oplenac.html

#9 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 31. Aug 2007 - 16:03

Manastiri Srbije

Vera od bolesti jača

Kada se bolest javi, mnogi najpre požure vračarama i gatarama. Kada đavo odnese šalu, mnogi se obrate medicini i lekarima. Nažalost, tek kada se nada izgubi, sete se Boga i crkve. A zaboravljaju, pritom, da je upravo Hrist bio najveći iscelitelj, koji je svaku boljku lako otklanjao. – Kaže nam ovo monahinja Eupraksija, igumanija manastira Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i, po svemu sudeći, treba joj verovati. Jer Nikolje nije samo najstarija i najposećenija svetinja u Srpskoj Svetoj Gori, već i mesto čudotvornih isceljenja. Mesto gde su tokom minulih vekova i monasi i mirjani nalazili duhovnu oazu, spokoj i utočište od svakojakih ljudskih zala. Tako je bilo nekada, tako je i danas...

Detaljan prikaz manastira sa fotografijama na http://www.casopisho...tirnikolje.html

Ovu poruku je izmenio casopis horizont: 19. Sep 2007 - 13:16

#10 GEOGRAF

backpacker

• Član
  • Poruka:31
  • muški

Napisano: 05. Sep 2007 - 17:02

Recimo od ovoga bih rekao za Oplenac da je odlicno mesto za posetu. Jako je blizu bar dva veca grada. Kako Beogradu tako i Kragujevcu. Drugo Topola je jako simpaticno mesto. onako malo, ali na ''cudnom'' mestu. Na bregu. pa se u koju god ulicu da zadjes pruza lep pogled... Nocno zezanje im nije nesto, par kafica i to... ali ovako da se ode u toku dana je i blizu i prekticno.

#11 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 06. Sep 2007 - 13:20

Grad Knjaževac
Šetnja kroz vekove

Najpre su ga zvali srpskom Bastiljom. U memli Gurgusovačke kule, na bregu iznad varoši, vekovima je tamnovalo srpsko roblje. I kada su Turci odlazili, Srbi su u kuli ostajali. Međutim, tada su se međusobno hapsili. Dok su jedni u Skupštini sedeli, drugi su, po pravilu, u tamnici ležali. Bio je to prvi zatvor za političke protivnike. Trajalo je to sve do sredine devetnaestog veka kada se knez Miloš, po drugi put, obreo među Srbima. Kulu je razrušio, a tamnicu zatvorio. Zahvalni građani tada promeniše i ime grada. Umesto Gurgusovca, u slavu knjaza, Knjaževcem ga nazvaše.

Još od Rimljana i njihovog utvrđenja Timacum Minusa, preko Gurgusovca i današnjeg Knjaževca, pitomina pored Timoka je vazda bila pogodna za život ljudi. Osim brojnih tragova prošlosti, pažnju putnika će privući i tradicija koja se ovde čuva i neguje na sasvim osoben način...

http://www.casopisho.../knjazevac.html

#12 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 06. Sep 2007 - 13:28

Da li ste nekad bili na Homolju?

Mi vas putem prikaza na stranici http://www.casopisho...ajanstveno.html vodimo tamo, a ne bi bilo loše i da ga posetite...

Koliko je većini Srba ovaj kraj i danas nepoznat, možda govori i mala anketa. Naime, pre polaska na put smo se, šale radi, propitali koliko zapravo znamo kuda idemo. Čuli smo, naravno, za homoljski sir, znali smo i za odličan med, za vlaške običaje, pesmu i igru. I naravno, znali smo da se nalazi „negde“ na istoku. A to „negde“, zapravo, počinje već na stotinak kilometara od Beograda.

Na Homolju i danas ispiraju pesak da bi našli zlato, komuniciraju sa mrtvima, sviraju na čudnim instrumentima i neguju stare običaje. Retko gde je sačuvano toliko predanja i legendi, a kuda god da krenete čeka vas avantura i nešto što se dugo pamti ...

http://www.casopisho...ajanstveno.html

#13 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 06. Sep 2007 - 13:32

Mnogi narodi su od svoje mitologije i istorije napravili pravi turistički hit. A mi? Skoro da nema sela ili predela u Srbiji u kojima se, s kolena na koleno, ne prenosi priča o nečemu važnom iz naše prošlosti. Na žalost, sve je manje onih koji pričaju, a još manje onih koji slušaju. Da se veza ne raskine, da se ne zaboravi i da se novim pokolenjima nešto ostavi, naša je obaveza.

Pogledajte i pročitajte jednu sasvim neobičnu priču sa juga Srbije...

Bašta bogova na Radan planini

Beše tu, nekada davno, jedan utvrđeni grad. Življahu tu i mlađi i stariji, i žene i deca, življahu i radovahu se životu. Na nesreću, čitavim krajem tada vladaše okrutni aga, čiji zulum nikog ne poštedi. Da šuruje sa nečastivima, odavno se znalo. Ali, šta sve može da učini – nije se dalo ni naslutiti. Jednoga dana, kaže legenda, aga okupi silnu vojsku, razruši naselje, a sve njegove stanovnike pretvori u kamene kule. Prošli su vekovi, a ove duše zarobljene u kamenu još žive, rastu, pomeraju se i nestaju...

http://www.casopisho...voljavaros.html

#14 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 07. Sep 2007 - 10:12

Ako vas interesuju slikari naivci, njihove slike...

Galerija tajna
Vaskrsenje srpske naive

Daleko od gradske vreve, na mestu gde tramvaji ne prolaze, gde se buka motora ne čuje, izložene su slike najboljih srskih slikara naive. Pre nego što prag prekoračite, malo se i čudite. Jer, sve što na slikama vidite, pred samom kućom zatičete...

http://www.casopisho...rpskanaiva.html

#15 casopis horizont

backpacker

• Član

Napisano: 07. Sep 2007 - 10:15

Mesto otrgnuto od istorije

Perkov salaš

Na južnim padinama Fruške gore, u blizini Iriga, manastira Krušedol, Grgetak, Staro i Novo Hopovo. U ataru sela Neradin, na samo 200 m nadmorske visine, smešten na brdašcu iznad sela, okružen kukuruzima, nalazi se salaš. Ne bilo kakav i ne bilo čiji, već „Perkov“. Ime nije birao. Dali su mu ga po nadimku jednog od članova familije. Star stotinak godina, prepun uspomena i starina, sitnica koje su život značile...

http://www.casopisho...erkovsalas.html

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0