talija @ 14. Mar 2010 - 23:40
rece covek svasta i ostade ziv.(da ne upotrebim neki grublji izraz).
kako bre nemamo pravo da odlucujemo u ime nase dece????
nego ko bi to trebao da odlucuje.
Nema potrebe za emotivnim reakcijama na internet forumima, zaista. Ovde smo svi da razmenimo svoja znanja i iskustva i argumentovano diskutujemo. Samim time što znamo da upotrebljavamo računar i pišemo po forumu spadamo u mali % informatički pismenih ljudi (najčešće i visoko-obrazovanih).
pa do pre par godina 95% nas ili vas savesnih nije koristilo ni sigurnosne pojaseve na prednjim sedistima a o posebnim sedistima za decu necu ni da pricam.a sad smo svi visoko edukovani i savesni roditelji.
pazi...
Inače, čovek se uči dok je živ i stalno usavršava, pa i taj koji se do pre par godina nije vezivao a sada se vezuje. Da li ga je na to naterao zakon ili savest nebitno je.
Na svom primeru mogu da posvedočim da se vezujem od kako sam položio (a to je bilo pre ravno 16 godina). Jednostavno sam izgradio naviku da čim sednem u auto ruka sama pođe po pojas. Ni ne razmišljam o tom.
i da mislim da je maltretiranje i za decu i za mene kad ih drzim u sedecem polozaju 10 sati,nazalost blize more nemamo a avion mi se ne dopada kao resenje jer bih bio suvise statican na odmoru bez auta.
Ko voli da u jednom cugu pređe put od 10 sati a zatim dobije decu, treba odmah da zaboravi na tu svoju naviku. Svoj ritam treba prilagoditi deci i praviti pauze na svaka 2-3 sata, što inače preporučuju i proizvođači sedišta. Deset sati neprekidnog putovanja veliki je napor za kičmu i odrasle osobe a kamoli dečiju, sedelo ono u auto-sedištu ili ne.
napisah ranije u nekom postu da me roditelji dvadeset godina vodise na more i nikad ne vezase i ne stavise u sediste za decu jer ih jednostavno nije ni bilo.i zar zbog toga treba da smatram da su moji roditelji bili nesavesni.ili smo trebali da letujemo na selu.
Jako je pogrešno ovako povlačiti paralele. Pre 20 godina se živelo mnogo drugačije nego danas. Automobili su išli sporije (100 km/h je bila ultra-fast opcija), bilo ih je dosta manje - putevi su bili prazni i broj nesreća je bio znatno manji (pogledajte statistike - broj nesreća rapidno raste svake godine). I ja sam prokrstario celu SFRJ spavajući na zadnjem sedištu očevog Fiće, ali mi ne pada na pamet da danas tako vozim svoje dete. Ipak bih od svojih roditelja trebao biti pametniji, kao i moje dete od mene ...
na kraju sveko ima pravo da odlucuje o nacinu putovanja sa svojom decom iako vi mislite drugacije.ali se nikako ne slazem da nas nekolicinu koji deci pravimo lezaj na zadnjem sedistu nazivate nesavesnim i neodgovornim roditeljima.
Zakon je izričit i kazne visoke upravo iz tog razloga da ljudi ne bi sami odlučivali šta će i kako će. Nepoštovanje zakona košta malo a kockanje sa sudbinom može da košta veoma mnogo. Razmisliti tri puta pre nego što se donese odluka.
Ovu poruku je izmenio NickS: 22. Apr 2010 - 16:01