Putovanja.info Forum: Trst - Putovanja.info Forum

Skoči na sadržaj

Dragi forumaši,
Zašto ne biste iskoristili slobodne dane koji vas sleduju i otputovali do nekog evropskog grada ili možda otišli na skijanje?
U zavisnosti od toga da li želite da uzmete jedan slobodan dan od vašeg godišnjeg odmora, ili tri , Putovanja.info za vas izdvaja najzanimljivije ponude. :)
  • (7 Strane)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Poslednja »
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete pisati na ovoj temi

Trst vikend u februaru

#1 Korisnik je offline   pefkari

• tasoslijka, kaficanka, putofil
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 21151
  • Učlanjen: 28.06.08

Napisano: 08. feb 2010 - 17:40

Upravo smo se vratili iz Trsta u kome smo proveli 2 dana. Isli smo porodicno, smestaj rezervisali u mestu La Valle di Banne, 4 km udaljenom od centra Trsta. Rezervacija je izvrsena internetom, preko "Booking.com"-a, u hotelu "Albergo", ciji su vlasnici Marco (Italijan) i Marina (zena sa nasih prostora). Uzeli smo 2 dvokrevetne sobe (pri cemu su deca dobila 4-orokrevetnu prostranu sobu, a suprug i ja 3-krevetnu sa bracnim lezajem i krevetom plus, u prizemlju). Hotel se renovira (sprat), a ono sto se trenutno izdaje je lepo, prostrano, cisto. Cim smo stigli i usli u sobe, gazdarica nam je donela kafu, dala nam kartu Trsta sa kratkim informacijama na srpskom jeziku.
Hotel ima sopstveni parking u dvoristu, kao i letnju bastu sa senikom i ljuljaskama...mirno je i tiho, jer je to, kako gazdarica sama rece, "selo", u stvari predgradje Trsta. Grad inace ima oko 200.000 stanovnika...setajuci njime i spartajuci kolima kroz strme uličice grada, primetila sam da mnoge, prilicno velike, kuce deluju napusteno, fasade zapusteno (kada se penjete od centra ka nasem smestaju) i da su zaluzine zatvorene...posle gazdarica rece da je tako zato sto se Trscani polako povlace u zaledje....
0

#2 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 08. feb 2010 - 17:54

Iz Beograda smo krenuli oko pola deset, a u hotel stigli oko 15.30 h, sa nekoliko kracih pauza i minimalnim zadrzavanjem na granicama...bilo je prohladno jutro kad smo posli, sa kracim suncanim intervalima, i pratilo nas je sve do Ljubljane, kada se spustila gusta magla i, priznajem, ta deonica puta mi bas i nije prijala...po dolasku u Trst pocela je da pada kisa...i tako do sutradan, kada je krenula bura....gazdarica nam je rekla da udari znaju da idu i do 170 km/h i da se nada da se nece tako razduvati, jer tada se ne moze hodati ulicama i sve staje...bas nas nije obradovala!:)Nismo izabrali najsrecnije vreme za put, ali stra da se radi...temperatura se kretala od 7-10 stepeni, ali bar poslednjeg dana, kada smo krenuli kuci i obisli dvorac Miramare, bilo je suncano, prohladno i moglo se lepo sve slikati....

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio pefkari: 08. feb 2010 - 19:53

0

#3 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 08. feb 2010 - 18:18

Posto smo se malo odmorili, pitali smo vlasnicu sta da obidjemo, sta uopste mozemo videti, obzirom da je vec pocelo da se smrkava, kisa je padala, a mi nismo hteli da to kratko vreme koje imamo provedemo u sobi...rekla nam je da obidjemo glavni trg i centar grada, da uz more imamo veliki parking koji se placa, tu ostavimo auto, prosetamo koliko se moze, obidjemo srpsku crkvu, ali da kafu ne pijemo dole, u centru, jer je kafa, npr. 5 €, da je i hrana skupa i rekla nam gde da odemo na rucak-veceru.
Nasli smo mesto na parkingu, izasli po kijametu i krenuli da obidjemo trg...Piazza Dell'Unita D'Italia...prostran trg na kome se nalazi nekoliko zgrada koje pripadaju zvanicnim institucijama-palata opstine, vlade i pokrajinske vlade... lepo osvetljen, ali sablasno prazan zbog vremena...na njemu se nalazi cesma i nekoliko statua...ne znam sta predstavljaju, nismo nasli u prospektu...

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio pefkari: 08. feb 2010 - 19:26

0

#4 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 08. feb 2010 - 20:16

Na Trgu ujedinjenja nalazi se i barokna fontana "Cetiri kontinenta"

Postavljena slika

...., spomenik italijanskom piscu Italu Svevi prijatelju Dzemsa Dzojsa....

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio pefkari: 08. feb 2010 - 20:26

0

#5 Korisnik je offline   patuljaC

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 2683
  • Učlanjen: 13.06.06

Napisano: 08. feb 2010 - 23:25

Bravo draga! Tek si stigla, a već si našla vremena da pišeš! Postavljena slika

Hoćemo još slika i opisa (a i MFT) Postavljena slika
0

#6 Korisnik je offline   Clara

• putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 126
  • Učlanjen: 30.05.08

Napisano: 09. feb 2010 - 13:38

Diiivno!

Mene interesuje ovaj pomenuti Miramare, i Akvileja, ako si isla. Mi smo posetili taj deo Italije za Novu godinu, ali nije se moglo bas sve uklopiti, pa da vidim sta sam propustila!
P.S. Ni nama vreme nije bilo nista bolje  :tuzni:.

0

#7 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 09. feb 2010 - 14:44

Bice svega!:D Mislim, svega sto smo mi videli i doziveli, mada, sto rece Clara, bilo je malo vremena...covek mnogo toga zeli da vidi za kratko vreme, a treba uzeti u obzir i to da je dan mnogo kraci, da treba jesti, naci parking (sto, kao po pravilu, tesko ide, narocito kad si u zurbi!)

Elem, te prve veceri, po kisi i hladnoci, zeleli smo da pridjemo moru, da ga vidimo, da prodjemo centrom i cisto malo sagledamo gde smo...napravimo plan gde cemo sutra....

Vidi se da je vreme rasprodaje, jos pre polaska od bliskih ljudi koji bolje od nas poznaju Italiju culi smo da je sada idealno vreme da se nesto ispazari...mi nismo posli tim poslom, ali sam, onako u hodu, videla fenomenalne kozne cizme, cija se cena, na snizenju, kretala uglavnom izmedju 50 i 80 €, do 120 €...dzemperi oko 50 €...kaput snizen sa 317 € na 257 €!:)

Prilicno je bilo pusto, tek po koji prolaznik, imali smo utisak da nema zivih ljudi tamo! Sada mi je savrseno jasno zasto smo mi "Meka" za provod za strance sa raznih strana! Evo malo slika sa ulice...par prodavnica, pekara-poslasticarnica...ispred malobrojnih otvorenih kafea stajale su grupice ljudi...pusaca...koji su, ocigledno, proterani iz zatvorenih prostora...

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika
0

#8 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 09. feb 2010 - 15:08

Clanovi moje porodice su odusevljeni gradom, deca narocito...meni se dopada deo grada uz more, sve kako se ide uzbrdo mi je nekako natrpano i prilicno neuredjeno, zapusteno...grad je cist, ulice zbijene, uzasno strme...na sve strane su parkirani bicikli, motori i motorcici...simpaticna su specijalna parking-mesta duz ulica bas za njih...prolaz izmedju kuca je, cesto, tako uzak, da smo se pitali kako tuda prodju siri automobili od nasih, a o autobusima i da ne pricam!:)Za razliku od Nemaca, koji vas uvek, kao stranca, propuste i daju prvenstvo, ovde vas ne zarezuju...natiskuju da oni prodju, pa...kako se snadjete!:D

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika
0

#9 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 09. feb 2010 - 22:50

Ovo sam jedva cekala da vidim! Kao dete!:D

Postavljena slika

A onda ugledasmo ovo vozilo naseg detinjstva....

Postavljena slika
0

#10 Korisnik je offline   samco

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 773
  • Učlanjen: 24.10.09

Napisano: 09. feb 2010 - 23:01

Pogledaj porukupefkari @ 09. feb 2010 - 21:50

A onda ugledasmo ovo vozilo naseg detinjstva....

Postavljena slika

public/style_emoticons/default/smajl.jpg
Opet iznenadjenje,,mastovita Pef slikala "ficu" :) ,,,,priznam ja se ne bih sjetio
"Ne traži od tananog jasmina da se isprsi pred gromom. Ne traži od sićušne pčele da preleti beskrajno more. Ne traži od žene koja te bezmjerno ljubi da bude robinja tvoja. Sve pod nebom svoju sudbu ima i ne diraj u to iz obijesti svoje."
0

#11 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 09. feb 2010 - 23:20

Posle dobre setnje po zimi smo ogladneli i poslusali Marinu...nismo otisli na klopu u centar grada, vec u restoran u brdu, u predgradju...bili smo jako gladni, restoran je izgledao kao neki srpski bircuz od pre 30 godina....ali, bilo je cisto, u jelovniku videsmo lazanje, taljatele, kanelone i pomislismo "To je njihovo, nacionalno, ne mozemo pogresiti!"....:D...e, pa- pogresili smo! Porcije male, hrana bez ukusa, ali lazanje su imale MIRIS! Uplasih se da je neki sastojak , mozda, pokvaren, presede mi i nisam ni pojela svoje lazanje! Sve sto nismo pojeli, kao i ono sto jesmo, za nas cetvoro, sa po jednim picem i dva "necega" sto je bilo slatko, recimo slag preliven cokoladom kostalo nas je 40 €...za "to" su bile potrebne kasicice, ali konobarica je bila toliko zauzeta pricom sa prijateljicom koja je naisla da smo pokusavali desetak minuta da joj privucemo paznju, nije vredelo...onda sam ja viknula na italijanskom i dovukla se noseci pribor...engleski pojma nema, srpski- da, to smo na rastanku shvatili, ali joj nije palo na pamet da ga upotrebi!:D Izasli smo trcecim korakom, razmisljajuci gde da kupimo nesto za grickanje da izdrzimo do dorucka...ali, sve je bilo zatvoreno...ovako su izgledale nase porcije....

Postavljena slikaPostavljena slika
Postavljena slika

Vrativsi se u hotel, ispricali smo Marini kako smo se proveli...potvrdila nam je da oni koji tu zive retko jedu po tim restoranima, da je njihov rucak obicno minestrone ili neko kuvano jelo sa knedlama ili testeninom...srecom, imali smo neke grisine...:-P

Ostatak veceri smo proveli uz TV i brojne italijanske kanale, a onda utonuli u dubok san..kreveti udobni, ususkali smo se pod jorgane i zaspali...
0

#12 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 10. feb 2010 - 01:28

Sledeceg jutra, posle pristojnog dorucka u hotelu ("svedski sto": suhomesnati proizvodi, kackavalji, nekoliko razlicitih vrsta hleba, peciva slana i slatka, puter, margarin, med, dzemovi, kiselo mleko, vocni jogurti, pahuljice....ponudjene su nam sve vrste kafa i caj, a cak je bilo i pokusaja da se od postojece kafe skuva nasa "domaca"), gazdarica nam je dala prospekt Trsta na srpskom jeziku i predloge sta da obidjemo....rekla nam je da je pocela da duva bura, da ce mozda biti tesko za setnju...opremili smo se kapama, salovima, kisobranima, za svaki slucaj, i krenuli...

Trpezarija hotela

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio pefkari: 10. feb 2010 - 01:29

0

#13 Korisnik je offline   nikita61

• putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 176
  • Učlanjen: 03.02.08

Napisano: 10. feb 2010 - 09:32

Svaka cast na fenomenalnom opisu i predivnim fotografijama. Jedva cekam nastavak:)
0

#14 Korisnik je offline   pefkari

• Ikonica
  • Član

Napisano: 10. feb 2010 - 18:58

Hvala, Nikita!:D Evo, nastavljam....

Tokom dorucka Marina se negde izgubila...posle desetak minuta, eto nje! U ogromnoj solji donela mi je kafu...nisam htela da budem dosadna, ali bas mi je trebala nasa kafa da me razbudi i da mi energiju za razgledanje grada po ruznom vremenu....i ona se potrudila da mi je napravi!:srce: Bila je strasno jaka, ja se trudila da popijem sto vise, da ne uvredim domacicu, ali nije islo! Kao da gutam zilete!:stidljivko: Otpila sam par gutljaja, a solja ogromna, ne vidi se kraj!:)Videla je da se mucim, sama prisla i digla solju, rekla da vidi da to nije to i da ce mi doneti kapucino...bilo me sramota, ali nisam imala kud! :stidljivko:Nenametljivo nas je par puta pitala da li je sve u redu, da li nam jos nesto treba, hocemo li jos kafe...nemam reci! Dozivela sam da ljudi budu gostoprimljivi i ljubazni, ali ovo su trenuci kada vam se prosto zaplace!:srce: Dodatni utisak prijatnosti davao je kamin...Marinin muz se trudio da "rasplamsava vatru", da cujemo pucketanje i u potpunosti uzivamo!

Posle dorucka, pitali smo je sta bi nam preporucila da obidjemo i dala nam je predlog da odemo do Castella di San Giusto , istoimene katedrale, srpske crkve u centru- Serbian Ortodox Chiesa di San Spiridione, obici istorijske kafee i Brisku pecinu-Grotta Gigante...takodje nam je rekla da mozemo sici do centra tramvajem-zicarom koji je turisticka atrakcija i za desetak minuta cemo biti dole...ispred ulaza u hotel je, takodje, stajaliste gradskog autobusa...

Tramvaj koji vozi niz strmine do centra...videli smo 2 komada...

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio pefkari: 10. feb 2010 - 19:32

0

#15 Korisnik je offline   Bubili

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 953
  • Učlanjen: 03.08.08

Napisano: 10. feb 2010 - 19:12

Pef stvarno lepo.A jos lepse zbog toga sto ste svi bili na okupu. :srce:

Ljudska pamet je ograničena,glupost nije!!!

Postavljena slika
0

• (7 Strane)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Poslednja »
  • Ne možete pisati na ovoj temi

Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0

Putovanja Info je deo Infostud grupe sajtova:
poslovi.infostud.com / mojtim.infostud.com / www.kursevi.com / www.najstudent.com / prijemni.infostud.com
www.polovniautomobili.com / www.unapredicv.com / www.internet-prodaja-guma.com