Putovanja.info Forum: PETRA - Putopis - Putovanja.info Forum

Skoči na sadržaj

Dragi forumaši,
Zašto ne biste iskoristili slobodne dane koji vas sleduju i otputovali do nekog evropskog grada ili možda otišli na skijanje?
U zavisnosti od toga da li želite da uzmete jedan slobodan dan od vašeg godišnjeg odmora, ili tri , Putovanja.info za vas izdvaja najzanimljivije ponude. :)
  • (6 Strane)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Poslednja »
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete pisati na ovoj temi

PETRA - Putopis Putesestvije na relaciji Taba na Sinaju -Petra u Jordanu

#31 Korisnik je offline   goca

• iskusni putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 434
  • Učlanjen: 10.06.06

Napisano: 12. okt 2009 - 10:50

Fantasticno,stvarno sve pohvale za putopis
0

#32 Korisnik je offline   CEJLON

• iskusni putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 460
  • Učlanjen: 09.01.08

Napisano: 12. okt 2009 - 10:51

Sjajno Ljerka,hocu tvoju knjigu da citamPostavljena slika
0

#33 Korisnik je offline   oljica70

• iskusni putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 200
  • Učlanjen: 29.12.08

Napisano: 12. okt 2009 - 15:10

LJERKA , stvarni ti hvala na jako lepom izveštaju i lepim slikama . Mislim da sam negde u pozadini čula i muziku iz filma "Indijana Džons". Htela sam da te pitam , da li si ti bila na odmoru u Tabi pa si otišla na izlete? Koliko sam primetila ti izleti su trajali nekoliko dana, da li to znači da si ostavila već plaćenu sobu u Tabi ili postoji druga varijanta. I još nešto , i ja već odavno imam želju da posetim Petru ali mi se nikako ne dopada da idem kao dnevni izlet sa nekom agencijom , a i neke druge ture koje nude posetu Siriji i Jordanu - Petru nude samo kao jedan dan.Više bi volela da odem solo, tako da stalno prikupljam informacije o individualnim odlascima . Samo kad bi otišla na ovakav izlet, kao što si ti uradila ,ja bih volela da vidim i Vadi Ram. Nešto sam gledala na Ttravelu , i koliko sam shvatila da postoji mogućnost da se iznajmi neki lokalni vodič sa prevozom. Sa kojim se u toku dana obilazi pustinja a noću spava pod vedrim nebom. Htela sam da te pitam da li si o tome nešto saznala dak si bila tamo, i da li ti nešto znaš o tome?
0

#34 Korisnik je offline   patuljaC

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 2683
  • Učlanjen: 13.06.06

Napisano: 12. okt 2009 - 19:07

LJERKA VAUUUUUU Postavljena slika
0

#35 Korisnik je offline   ljerka

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Moderator
  • Poruka: 2769
  • Učlanjen: 14.09.08

Napisano: 12. okt 2009 - 19:09

Pogledaj porukuoljica70 @ 12. okt 2009 - 15:10

Htela sam da te pitam , da li si ti bila na odmoru u Tabi pa si otišla na izlete? Koliko sam primetila ti izleti su trajali nekoliko dana, da li to znači da si ostavila već plaćenu sobu u Tabi ili postoji druga varijanta. I stalno prikupljam informacije o individualnim odlascima . Samo kad bi otišla na ovakav izlet, kao što si ti uradila ,ja bih volela da vidim i Vadi Ram.

Oljice, Taba nam je bila baza u kojoj smo letovali 10 dana.Soba nas je usamljeno cekala Postavljena slika dok smo 2 dana uzivali u Petri, onda se vratili u Tabu, pa posle dvodnevnog odmora otisli na 2,5 dana u Jerusalem.

Agencija Conte je imala organizovan jednodnevni izlet za Petru i Jerusalem i koliko znam sve agencije imaju takvu kombinaciju. Nasi turisticku apetiti su malo zahtevniji Postavljena slika , pa smo se sami organizovali.

Za Wadi Rum znam da se moze organizovati lokalni vodic i prevoz, imas na netu, pa googlaj.Divan je, ali nismo mogli uklopiti i taj izlet...

Jordan i Sirija su bezbedne zemlje i ne moras ici preko agencije. Mislim da ima na forumu nesto i o tome, pogledaj pretragu...

Bio je nam je plan da idemo sami u Siriju i Jordan, a onda smo otkrili aranzman za Tabu .... i tako je sve krenulo.
0

#36 Korisnik je offline   bane1970

• turista
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 82
  • Učlanjen: 08.08.08

Napisano: 12. okt 2009 - 19:20

lepo je to kada neko recima i sa malo slika moze coveku da pruzi utisak da je bio na tom mestu.Svaka cast na nacinu pisanja a ja i moja porodica moramo naci nacina da sebi priustimo ovakvo putovanje koje su prosli mali broj srecnika-hvala jos jednom na iscrpnom putopisu
ne zivi da bi ziveo
0

#37 Korisnik je offline   Putnica

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 1543
  • Učlanjen: 06.06.06

Napisano: 12. okt 2009 - 19:50

Bravo Ljerka Postavljena slika , stvarno fenomenalan i iscrpan izvestaj, mada sam samo preletela, moracu bas bas detaljno da ga iscitam.

Postoji samo jedan detalj koji mi se ne svidja, a to je pocetak price o granicama, carinama, vizama, prevozu ... uf to mi bas deluje kao veliko smaranje, pa onda onaj nesporazum oko multi vize ... Dok sam to citala sve vreme sam u glavi mislila "Eh, blazena Grcka, ides gde hoces bez straha ....". Ja jesam avanturista, ali nekako nisam za te avanture sa raznim oblicima vlasti ...Postavljena slika
Postavljena slikaMoj blog: http://putnica.mojblog.rs

Moje MFT: http://www.putovanja...retraga/putnica

Evia, Peloponez, Hidra, Spetses, Zante, Olimpija, Metsovo, Kefalonija, Skijatos, Pelion, Lefkada
0

#38 Korisnik je offline   Infoputnik

• Putolov
  • Ikonica
  • Moderator
  • Poruka: 9217
  • Učlanjen: 22.06.08

Napisano: 13. okt 2009 - 01:39

Jao Putnice, ti si izgleda perfekcionista :D

#39 Korisnik je offline   DraganV

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Moderator
  • Poruka: 5812
  • Učlanjen: 26.02.09

Napisano: 13. okt 2009 - 08:17

Pogledaj porukuPutnica @ 12. okt 2009 - 19:50

Postoji samo jedan detalj koji mi se ne svidja, a to je pocetak price o granicama, carinama, vizama, prevozu ... uf to mi bas deluje kao veliko smaranje, pa onda onaj nesporazum oko multi vize ... Dok sam to citala sve vreme sam u glavi mislila "Eh, blazena Grcka, ides gde hoces bez straha ....". Ja jesam avanturista, ali nekako nisam za te avanture sa raznim oblicima vlasti ...Postavljena slika

Egipatsku granicu smo presli brze nego makedonsku kada se ide za Grcku. Sve se zavrsava za 15 minuta osim tog nerazumevanja multi vize pri drugom izlasku iz Egipta nismo imali ama bas nikakvih drugih problema. Naravno da treba imati uvek na umu da se nalazis u Arapskom svetu gde je i razmisljanje sa desna na levo. Sve tri zemlje (Egipat, Izrael i Jordan) su izuzetno bezbedne, osim Palestine u koju nismo ni zalazili. Znaci ides gde hoces bez straha isto kao i u Grkoj. U Izraelu je prevoz fantastican, autobusi novi, klimatizovani i bukvalno se pridrzavaju reda vozna u minut. Naravno sve tri drzave su daleko od sekularnih drzava pa su verski praznici na prvom mestu ali to treba postovati jer jedan od razloga odlaska tamo je upravo i zelja da se upozna kultura drugacija od nase.
Postavljena slika uvek s Ljerkom
0

#40 Korisnik je offline   Putnica

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 1543
  • Učlanjen: 06.06.06

Napisano: 13. okt 2009 - 08:45

Pogledaj porukuINFOPUTNIK @ 13. okt 2009 - 01:39

Jao Putnice, ti si izgleda perfekcionista Postavljena slika

Jao, pa jesam Postavljena slika

Ali to nema veze sa temom. Ja se zaista divim Ljerki i Draganu na odvaznosti da se sami upuste u takvu akciju. Trebalo je zaista mnogo dobre pripreme da bi se sve ovo izvelo, a verovatno je motiv bila izuzetno jaka zelja . Priznajem da nikad nisam bila u tom arapskom svetu i da pomalo zazirem od mnogo cega, a ponajvise od bezbednosti. Posto mi na putovanja idemo sa detetom bezbednost mi je zaista broj 1. Tako da sto se mene tice ... mislim da cu jos neko vreme samo uzivati u tudjim putopisima iz tih zemalja, a mozda se jednog dana i ja odvazim na tako nesto Postavljena slika

Postavljena slikaMoj blog: http://putnica.mojblog.rs

Moje MFT: http://www.putovanja...retraga/putnica

Evia, Peloponez, Hidra, Spetses, Zante, Olimpija, Metsovo, Kefalonija, Skijatos, Pelion, Lefkada
0

#41 Korisnik je offline   DraganV

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Moderator

Napisano: 13. okt 2009 - 11:05

Pogledaj porukuPutnica @ 13. okt 2009 - 08:45

Trebalo je zaista mnogo dobre pripreme da bi se sve ovo izvelo, a verovatno je motiv bila izuzetno jaka zelja . Priznajem da nikad nisam bila u tom arapskom svetu i da pomalo zazirem od mnogo cega, a ponajvise od bezbednosti. Posto mi na putovanja idemo sa detetom bezbednost mi je zaista broj 1. Tako da sto se mene tice ... mislim da cu jos neko vreme samo uzivati u tudjim putopisima iz tih zemalja, a mozda se jednog dana i ja odvazim na tako nesto Postavljena slika

Priznajem da su pripreme trajale dugo i da su bile detaljne ali to nema veze sa izborom destinacije. Za Vecinu nasih letovanja, izleta, pravimo slicne pripreme. Posto na izlete idemo induvidualno zelimo da unapred znamo sta zelimo da obidjemo, gde se to nalazi, sta treba videti, gde posebno obratiti paznju i gomilu drugih stvari koje su mozda visak ako idete uz pratnju vodica. Primer: u Crkvi svetog groba nalazi se crkva vaznesenja a u njoj mali kameni pehar u kome je postavljena kamena pogaca i koja predstavlja duhovni centar sveta. Ako tu informaciju nemate unapred tesko ga je primetiti
0

#42 Korisnik je offline   oljica70

• iskusni putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 200
  • Učlanjen: 29.12.08

Napisano: 13. okt 2009 - 11:54

Dragane , Ljerka , nešto mi nije bilo jasno prilikom prvog čitanja , ali to nisam odmah pitala već sam zvala neko odeljenje za vize i još čekam odgovor da stigne . Zašto ste vadili multi vizu za Izrael u Beogradu? Zašto vam je na izlasku iz Egipta rečeno da više nećete moći da uđete , kad se Egipatska viza dobija na ulazu? Da li ste pogrešno otkucali ? I šta je sa onom činjenicom da ukoliko imaš u pasošu Izraelski pečat da nećeš moći ući u neku susednu zemlju . Da li to više nevaži ili nevaži za jordan i Egipat? Čitajući izveštaj Miroslava Gavrilovića sa njegovog puta po Bliskom istoku on kaže da je Sirijski carinik veoma pažljivo gledao njegov pasoš da proveri da li možda nema pečat Izraela.
0

#43 Korisnik je offline   DraganV

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Moderator

Napisano: 13. okt 2009 - 13:28

Multi vizu za Izrael smo trazili da bi prvo mogli da se vratimo iz Jordana preko Izraela u Egipat. Znaci prvi ulaz u Izrael je iz Egipta a drugi u povratku iz Jordana. Drugo osim ovog izleta multi viza nam je trebala jos i zbog odlaska u Jerusalim ali otom potom. Putopis o Jerusalimu sledi (tek je zapocet).
Multi viza za Egipat nam je takodje trebala zbog vise ulazaka. Jedan kada smo stigli u Tabu, drugi po povratku iz Jerusalima i treci po povratku iz Petre. Po nasem saznanju vize na granicnim prelazima se izdaju samo na aerodrumima a za kopnene i morske granicne prelaze smo imali informacije da se vize moraju obezbediti u njihovoj ambasadi , ovde, u Izraelu ili Jordanu. Tako da smo to zavrsili ovde. Sto se tice nesporazuma na drugom izlasku iz Egipta to je cisto stvar ljudske greske i to je opisano u putopisu.
Da, za Siriju, Iran i jos neke muslimanske zemlje stoji zabrana ulaska za sve koji su pre toga boravili u Izrael. U Egipat i Jordan ulaz je normalan.
Turisti koji u Izrael idu preko agencije, preko grupne vize, uz molbu na granici pecat o ulasku i izlasku iz drzave mogu dobiti na posebnom papiru tako da izbegnu dalje probleme.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 18. dec 2010 - 15:36

0

#44 Korisnik je offline   andra

• putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 131
  • Učlanjen: 04.02.08

Napisano: 13. okt 2009 - 13:52

izvrsno...ja bih volela da vidim Petru....ovo je sjajan putopis...energija,avanturisticki duh,radoznalost,dobra informisanost i siroka kultura...blago Vama dvoma... :srce:
0

#45 Korisnik je offline   dani22

• ------------------------------------------
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 8161
  • Učlanjen: 18.05.08

Napisano: 13. okt 2009 - 20:24

ljerka odlican putopis! hvala na trudu da svoje iskustvo podelite sa nama!

0

• (6 Strane)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Poslednja »
  • Ne možete pisati na ovoj temi

Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0

Putovanja Info je deo Infostud grupe sajtova:
poslovi.infostud.com / mojtim.infostud.com / www.kursevi.com / www.najstudent.com / prijemni.infostud.com
www.polovniautomobili.com / www.unapredicv.com / www.internet-prodaja-guma.com