Putovanja.info Forum: PETRA - Putopis - Putovanja.info Forum

Skoči na sadržaj

Dragi forumaši,
Zašto ne biste iskoristili slobodne dane koji vas sleduju i otputovali do nekog evropskog grada ili možda otišli na skijanje?
U zavisnosti od toga da li želite da uzmete jedan slobodan dan od vašeg godišnjeg odmora, ili tri , Putovanja.info za vas izdvaja najzanimljivije ponude. :)
  • (6 Strane)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Poslednja »
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete pisati na ovoj temi

PETRA - Putopis Putesestvije na relaciji Taba na Sinaju -Petra u Jordanu

#16 Korisnik je offline   ljerka

Napisano: 11. okt 2009 - 09:44

Na kraju ulice kolonada je 12. TRIJUMFALNA KAPIJA iz 2 veka, sa 3 ulaza, zajedno sa hramom iza nje, jedna je od najbolje ocuvanih kamenih struktura u Petri. Kapija je bila svecani uvod u najsvetiji hram u Petri tkz

13. Q ASR AL BINT
koji je gradjen od pescanih blokova, skoro kockastog oblika, stranica dugih oko 30 m. U unutrasnjosti u centralnom delu, nalazi se velika nisa u zidu u kojoj je stajala statua boga, dok je prostorija na istocnoj strani sluzila za rituelne bankete za svestena lica. Zapisi na juznom zidu otkrivaju rodjenje hrama u I veku pre nase ere.

Postavljena slika

Ne treba zaobici impozantni 14. JUZNI –VELIKI HRAM do koga se lako dolazi stepenicama sa leve strane iz ulice kolonada. Impozantni hram je otkriven tek pocetkom ovog veka. Stepenice vode do ogromne donje platforme koja je dobrim delom jos uvek poplocana, a iznad nje je samo srce hrama. Divni, jaki zidovi opasuju godnji deo hrama. Provlacenje kroz solidno ocuvane delove prostorija pruza neizmerno zadovoljstvo. Zbunjuje dobro ocuvani mali amfiteatar sa centralnom pozicijom u hramu, odmah ispod centralnog luka. Dovoljan dokaz da su i druga misljenja da to mozda i nije bio hram, nego sediste njihove uprave, senata. Istrazivanja su jos uvek u toku, i dokazi nisu konacni.

Ovu poruku je izmenio ljerka: 11. okt 2009 - 12:57

#17 Korisnik je offline   ljerka

Napisano: 11. okt 2009 - 09:47

Napustamo Petru u poslepodnevnim casovima i vracamo se u hotel. Sasvim slucajno, saznajemo da ce se granica zatvoriti u 16 h, umesto u 20 h. Dobri taksista Halid stize sat vremena ranije od dogovorenog vremena, uskacemo u taksi i zurimo prema granici.Niko ne zna razlog,ranijeg zatvaranja granice, koji izgleda nije ni potreban. Stizemo na vreme, placamo izlaznu taksu od 5 eur, stizemo u Izrael, i vec poznatim putem vracamo se na Sinaj.

Pogled pada na patike i ruzicasti sloj prasine na njima. Nesto steze oko srca, i u dusi znam da cu se jednog dana ponovo vratiti ovom izuzetnom mestu.

Ovu poruku je izmenio ljerka: 11. okt 2009 - 09:50

#20 Korisnik je offline   Bubili

• Poruka: 953
  • Učlanjen: 03.08.08

Napisano: 11. okt 2009 - 10:23

Ne znam sta da kazem.Jednostavno velicanstveno.Pravi ste srecnici,neko ovo nece videti nikad.Ovo odmah stampam,jer i moja je zelja da ovo vidim nekad.
Svaka cast,cekanje se isplatilo.Postavljena slikaPostavljena slika

Ljudska pamet je ograničena,glupost nije!!!

#21 Korisnik je offline   ALEKS_MKD

• backpacker
  • Poruka: 32
  • Učlanjen: 01.09.08

Napisano: 11. okt 2009 - 13:35

Jedno veliko BRAVO, putopis je izuzetno dobar, sve pohvale Postavljena slika

#22 Korisnik je offline   Анча

• kosmopolita
  • Poruka: 6852
  • Učlanjen: 19.09.07

Napisano: 11. okt 2009 - 13:46

Ljerka skidam kapu....jako lepo opisano, puno informacija, objasnjenja.......jos mi samo ostalo da uzivo vidim sve to :)

#23 Korisnik je offline   ceh

• backpacker
  • Poruka: 21
  • Učlanjen: 07.07.09

Napisano: 11. okt 2009 - 13:59

Prelepo napisano
Jos samo da u 2010. obidjemo bar deo toga sto je prikazano
Svaka cast na trudu da se ovaj prelepi lokalitet prikaze na ovako dokumentovan nacin, sa gomilom detalja i opisa
Svaka cast
:-P

#24 Korisnik je offline   NeshNS

• Poruka: 6572
  • Učlanjen: 04.09.08
  • Lokacija: Нови Сад

Napisano: 11. okt 2009 - 14:45

Pogledaj porukuljerka @ 11. okt 2009 - 08:44

...setim se u jednom trenutka jednog putopisa u kome turista saljivo opisuje da je vilicu morao rucno da vrati na svoje mesto kada ju ju ugledao. Zaista, ostajete bez teksta dok gledate tako monumentalnu, a ipak nekako krhku gradjevinu

e,ja sam moju vilicu morao ovako da vratim na kraju iscitavanja ovog monumentalnog putopisa...svaka cast,i sve pohvale!!!
   "Дунав,Дунав...тихо тече..."   Postavljena slika
Живот је игра у којој не постоји save game!

МФТ: Пефкари у 1000 боја       МФТ: Море,Сунце...Тасос

Појашњење за новопридошле чланове: ОВДЕ су сакупљене најважније информације о Тасосу а модератори се труде да увек буду актуелне...и, увек остаје опција да питате овде, било кога, кад Вам треба нека брза и конкретна инфо

#25 Korisnik je offline   pefkari

• tasoslijka, kaficanka, putofil
  • Poruka: 21151
  • Učlanjen: 28.06.08

Napisano: 11. okt 2009 - 15:53

Pogledaj porukuljerka @ 11. okt 2009 - 09:55

Jos malo o Petri koju prati njihova tradicionalna muzika

Sjajan putopis!:srce: Uzivala sam citajuci, gledajuci slike i video zapis!

Nisam znala da je Čola "uzeo" njihovu muziku da napravi pesmu (original!):)
Prekratila si mi vreme cekanja da dete sleti u Moskvu, hvala i zbog toga!:srce::srce::srce:

#26 Korisnik je offline   Infoputnik

• Putolov
  • Poruka: 9217
  • Učlanjen: 22.06.08

Napisano: 11. okt 2009 - 20:13

Boze Ljerka, mora neko da te angazuje kao putopisca....MORA.....ovo je tako detaljno, sazeto  i pregledno da jednostavno moram da se vratim da jos bar jednom iscitam.

Hvala ti na pisanju...cekali smo zeljno, ali se isplatilo :cvetic: :cvetic: :cvetic:

____________________________________________________________
Postavljena slika Postavljena slika

_____________________________________________________________

#27 Korisnik je offline   DraganV

• Poruka: 5812
  • Učlanjen: 26.02.09

Napisano: 11. okt 2009 - 21:32

Divno.
Citajuci putopis imao sam utisak kao da sam i ja bio s tobom u Petri. Postavljena slika
Postavljena slika uvek s Ljerkom

#28 Korisnik je offline   Bubili

• Poruka: 953
  • Učlanjen: 03.08.08

Napisano: 11. okt 2009 - 21:40

A opis ostatka letovanja? :bez-zuba:

Ljudska pamet je ograničena,glupost nije!!!

#29 Korisnik je offline   ljerka

Napisano: 11. okt 2009 - 22:33

Bubili, teze za put u Jerusalem su napravljene, a sa opisima pocinjem sutra Postavljena slika
Obecavam da cu se potruditi....

Ovu poruku je izmenio DraganV: 18. dec 2010 - 15:34
Razlog promene: Nema potrebe citirati ako se odgovara na prethodni post

#30 Korisnik je offline   Timos

• Poruka: 1793
  • Učlanjen: 18.08.08

Napisano: 12. okt 2009 - 09:58

Bravo Lj, putopis je fenomenalan :srce: . Vredelo je da smo cekali i jos ovoliko. Svaka cast na detaljnim pripremama, utosenoj energiji i ogromnoj zelji da sve to vidite, puno dvadesetogodisnjaka ne moze da izdrzi ovaj tempo. Naravno pohvale vaze i za D, ako se ne ljutis :) ?

• (6 Strane)
  • Ne možete pisati na ovoj temi

Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0

Putovanja Info je deo Infostud grupe sajtova:
poslovi.infostud.com / mojtim.infostud.com / www.kursevi.com / www.najstudent.com / prijemni.infostud.com
www.polovniautomobili.com / www.unapredicv.com / www.internet-prodaja-guma.com