Od 10.09.-13.09. odrzava se manifestacija "Smederevska jesen" (ne znam da li je svake godine oko tih datuma), a nama je dobro dosla da lepo provedemo ovu nedelju. Proveli smo nekih 5 sati u gradu...bila je poprilicna guzva, jer je dan bio prijatan za setnju, a cula sam , u prolazu, i strance koji su dosli da obidju Tvrdjavu...verovatno nije tako svakog vikenda...na glavnom trgu bila je postavljena bina na kojoj su se predstavila kulturno-umetnicka drustva i decica vrtickog uzrasta sa svojim programom....prosli smo glavnom setackom zonom i dosli do Tvrdjave....unutar tog prostora zitelji sela iz okoline, ali i iz drugih krajeva, prezentovali su svoje proizvode, ali i predmete koji su se koristili u proslosti u njihovom kraju (od starih alata, posudja, sporeta- jedan stari "smederevac", ali manji, prodavao se za 55 €; predstavnici nekih sela su imali prodajnu izlozbu rukotvorina i jela domace kuhinje, a sve da bi se sakupio novac za izgradnju lokalne crkve-zene sela Luga; kuvala se zimnica na licu mesta, spremali "kotlici" i kuvao domaci sapun; videli smo starinski "dubak" za bebe....), prodavalo se voce, garniture za baste od drveta vrlo lepo uradjene, predmeti od kovanog gvozdja, ma bilo je svega" Napravila sam gomilu slika, koje cu sutra ovde postaviti...obilazak smo zavrsili "ribljim ruckom" u restoranu "Dunav", koji je nas cetvoro kostao oko 2300 dinara...
Sve u svemu- zadovoljna sam sto smo obisli ovaj nas grad, malo sam evocirala uspomene na dane kada sam, kao dete, cesto boravila tu...opsirnije cu pisati sutra, uz slike...
Ovu poruku je izmenio pefkari: 13. Sep 2009 - 19:39