Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Srpsko ratnicko groblje - ZEJTINLIK

31 odgovora na temu

#16 saliva

backpacker

• Član
  • Poruka:32
  • ženski

Napisano: 15. Jun 2011 - 07:42

Pogledaj porukulea @ 14. Jun 2011 - 23:24

I mene zanima kada je vreme posete i da li je moguc obilazak i u danima vikenda? U zavisnosti od toga bi smo planirali dan za usputni boravak u Solunu.

I mene to isto interesuje........

#17 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:3893
  • ženski

Napisano: 17. Jun 2011 - 15:24

Bila sam od 29. maja do 10. juna 2011. godine na moru u Paraliji. Jedan dan sam vozom otišla do Soluna. Naravno jedna od obaveznih mi je bila i poseta Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik.
Išla sam pešice od železničke stanice u Solunu do groblja, treba nekih 25-30 minuta hoda, otprilike. Toliko treba i posle od groblja do najužeg centra Soluna.
Malo pre sam inače pogledala na sajtu http://www.oasth.gr/index_eng.php koji autobusi sa železničke stanice idu pored groblja i to su autobusi 38, 56 i 56A . Naravno na ovom sajtu možete pogledati rute svih autobusa.
Inače groblje se nalazi u delu grada Neapoli.

Bila sam jedini posetilac tog momenta, inače bio je četvrtak, ne znam kako je vikendom. Polagano sam sve obišla. Čuvar groblja gospodin Đorđe Mihailović mi je ispričao sve o samom groblju, otvorio grobnicu i ponudio šljivovicom. Jako mi je drago da sam posetila Zejtinlik.
Evo nekoliko slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio mikap: 17. Jun 2011 - 15:25

#18 Mirko

svetski putnik

• Član
  • Poruka:525
  • muški

Napisano: 17. Jun 2011 - 16:20

Bravo, odlican info.
Da li znas nesto o radnom vremenu?

#19 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 17. Jun 2011 - 16:31

Stvarno ne znam ništa o radnom vremenu, mada nisam ni primetila da negde piše, a nisam se setila da pitam. Kad sam prišla negde oko 11:30 h, četvrtak je bio, delovalo mi je zatvoreno, pošto nikog nije bilo. Ipak sam gurnula kapiju, da proverim i otvorila je. Samo što jednostavno tog momenta nije bilo posetilaca, pa je delovalo zatvoreno. Kad sam obišla kompletan krug oko groblja i došla do same grobnice da je bolje osmotrim,slikam, pročitam šta piše, čuvar Đorđe Mihailović mi je prišao i pitao odakle sam, jer je video da čitam šta je napisano na samoj grobnici, pitao da li želim da mi otključa grobnicu, što sam ja naravno želela, ispričao mi neke najbitnije podatke, još smo malo popričali, ponudio me rakijom, valja se. Tako se zavrišila moja poseta Srpskom vojničkom groblju.
Ovo mi je treći put da sam bila, s tim da je prvu put bio kad sam baš bila mala, prvi ili drugi osnovne škole, zatim sam bila u trećem srednje na ekskurziji i evo sad kao zrela osoba.

Ovu poruku je izmenio mikap: 17. Jun 2011 - 16:36

#20 bicca

putnik

• Član
  • Poruka:138
  • muški

Napisano: 20. Jun 2011 - 12:05

Nisam siguran da ima neko radno vreme, ali u svakom slučaju nećete pogrešiti ako se tamo pojavite između 10h i 15h i obavezno potražite čuvara Đorđa. Mnogo simpatičan deka (polu Srbin polu Grk), ima super priče, zna tačno iz kog kraja Jugoslavije (da tako napišem) vuče vaše prezime, da li i koliko sahranjenih pod tim prezimenom ima. Ponudiće vas rakijom, vodom ili šta već ima kod sebe. Problem je samo što grobnica/spomenik nije baš uvek otključana već samo kad je veća poseta toga dana. U svakom slučaju, vredi posetiti prvo to, pa onda posle zujanje po Solunu :)

#21 jucat

svetski putnik

• Član
  • Poruka:759
  • ženski

Napisano: 20. Jun 2011 - 12:12

Groblje radi i posle 15h, cika Djordje tamo zivi i mozete doci kad god zelite. I mi kada smo bili bili smo jedini posetioci i time smo dobili onu neku svecanu i ponosnu tisinu...Cika Djordje ce vam sve lepo uz sljivovicu ispricati. Ponesite mu Drinu bez filtera!

#22 lea

backpacker

• Član
  • Poruka:33
  • ženski

Napisano: 27. Jun 2011 - 22:05

Hvala svima na informacijama!Idemo u Solun sledeceg vikinda, kad se vratimo, napisacemo kako smo prosli...

#23 lea

backpacker

• Član
  • Poruka:33
  • ženski

Napisano: 27. Jul 2011 - 16:58

Pogledaj porukujucat @ 20. Jun 2011 - 12:12

Groblje radi i posle 15h, cika Djordje tamo zivi i mozete doci kad god zelite. I mi kada smo bili bili smo jedini posetioci i time smo dobili onu neku svecanu i ponosnu tisinu...Cika Djordje ce vam sve lepo uz sljivovicu ispricati. Ponesite mu Drinu bez filtera!

Da, Srpsko vojnicko groblje je za posetioce otvoreno svakog dana, ne vezujte se dan ili sat...Cika Djordje kaze da kada krene letnja sezona nema dana, a da neko ne poseti groblje.Mi smo bili u nedelju i sakupilo se 20-ak nas (bez prethodnog dogovora) iz raznih krajeva Srbije.

#24 maric.kdm

backpacker

• Član
  • Poruka:27
  • muški

Napisano: 26. Jan 2012 - 20:02

Ima li neko koordinate groblja (za GPS) ?
Miroslaw

#25 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 26. Jan 2012 - 20:30

@maric.kdm

Klikni na sliku za uvecanje, na dnu ti pisu i koordinate za GPS

To su koordinate do kapije, samog ulaza.

Postavljena slika

Ovu poruku je izmenio mikap: 26. Jan 2012 - 20:32

#26 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 27. Jan 2012 - 21:37

Posetili smo Zejtinlik u januaru.

Postavljena slika

Postavljena slika
Cika Djordja smo zatekli kako sredjuje spomenike. Srdacno nas je docekao i posle upoznavanja poveo nas je u razgledanje uz besedu i recitovanje. Na kraju nas je posluzio Drinom bez filtera i domacom rakijom. Inace je obicaj da se popije u slavu junaka, pa i zapali cigareta. Preporuka je da se ponese i ostavi.

Od cika Djordja se sazna sledece:
U sklopu Zejtinlika su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika, poginulih u borbama u Prvom svetskom ratu i proboju Solunskog fronta. Podignut je na prostoru Glavne poljske srpske bolnice. Uz bolnicu je nastalo i groblje za umrle i vremenom je preraslo u veliki kompleks.Inace u tom vremenu Otomanskog carstva, na ovom mestu bila je pijaca ulja, otuda i naziv Zejtinlik.

Grcka je dala ovo podrucje, a finansirala je Srbija i materijal za izgradnju memorijalnog centra i krstova je donesen iz Srbije. Sve posmrtne ostatke junaka su preneli ovde na jedno mesto.
Srpsko groblje predstavlja centralni deo kompleksa na Zejtinliku. U njegovom centru je kapela ispod koje se nalazi kosturnica u kojoj je sahranjeno 5.580 srpskih ratnika stradalih. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1440 srpskih ratnika. Pored toga tu su i dve zajedničke grobnice. Ovde se nalazi i Partizansko groblje gde su u Drugom svetskom ratu u logorima u Solunu partizani izgubili zivote.

Postavljena slika

Od glavnog ulaza ide se pravo na mauzolej, kosturnica sa kriptom. Na prednjoj strani je mozaik Sv.Arhangela Mihaila i stihovi Vojislava Ilica Mladjeg:

Postavljena slika

"Neznani tuđinče, kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba, Znaj, ovde su našli večno utočište
Najveći junaci današnjega doba!
Roditelj je njihov: hrabri srpski narod,
Gorostas u svetskoj istorijskoj vojni,
Koji je sve staze iskušenja prošo
I čiji su borci, divljenja dostojni!
Padali od zrna, od gladi i žeđi,
Raspinjani na krst, na Golgote visu,
Ali čvrstu veru u pobedu krajnju
Nikad, ni za časak, izgubili nisu..."

Sa druge strane se nalazi ulaz u kapelu iznad koga je mozaik velikomucenika Djordja Pobedonosca i takodje stihovi V.Ilica Mladjeg:

Postavljena slika

"Blago potomstvu što za
njima žali
Jer oni behu ponos svome rodu
Blago i njima jer su slavnopali
Za Otadžbinu, Kralja i Slobodu"

U kapeli se nalaze natpisi svih jedinica koje su učestvovale na Solunskom frontu. Na velikom stolu u sredini smesteni su pokloni onih koji su dolazili i posecivali ovo mesto.

Postavljena slika

Iz centralne prostorije racvaju se bocni hodnici u cijim se zidovima nalaze mermerne ploce sa imenima poginulih koji su tu sahranjeni. Nadjoh i plocu moga pradede, ali uz pomoc knjige koju cika Djordje cuva uvoskanu.

Postavljena slika

Malo smo jos razgledali, popricali. Vece i morali smo nazad.Ostavili smo cika Djordja da cuva ovo mesto i doceka nas jos koji put.

Ovu poruku je izmenio Infoputnik: 28. Jan 2012 - 01:24

......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#27 maric.kdm

backpacker

• Član
  • Poruka:27
  • muški

Napisano: 13. Feb 2012 - 12:52

Pogledaj porukumikap @ 26. Jan 2012 - 20:30

@maric.kdm

Klikni na sliku za uvecanje, na dnu ti pisu i koordinate za GPS

To su koordinate do kapije, samog ulaza.

Postavljena slika

HVALA Mikap !!!
Miroslaw

#28 mikap

svetski putnik

• Moderator
  • ženski

Napisano: 13. Feb 2012 - 13:05

Nema na cemu :)

#29 aleksa5

putnik

• Član
  • Poruka:107
  • muški

Napisano: 21. Feb 2012 - 20:48

Srpsko vojno groblje -Solun 18.02.2012

Ovu poruku je izmenio aleksa5: 21. Feb 2012 - 20:50

#30 Akmi

backpacker

• Član
  • Poruka:8

Napisano: 19. Mar 2012 - 14:02

U prvoj polovini juna idemo u Polihrono, porodično i prvi put sopstvenim autom. Solun ne poznajem uopšte, ali bi me bilo sramota da ne posetim Zejtinlik i da ne pokažem klincima to mesto od velike emotivne i istorijske važnosti za nas. E, sad, ne poznajem Solun, a i orijentacija mi nije baš jača strana, pa molim za pomoć oko pronalaženja Zejtinlika i parkiranja u blizini (tamo ćemo biti u ponedeljak pre podne. Imam nameru da koristim sve Googl-ove alate, ali da li je to dovoljno.

pozdrav iz Leskovca

Broj korisnika koji čitaju temu: 2

Članovi: 0, gosti: 2, skriveni članovi: 0