I mene to isto interesuje........
Srpsko ratnicko groblje - ZEJTINLIK
Napisano: 15. Jun 2011 - 07:42
I mene to isto interesuje........
Napisano: 17. Jun 2011 - 15:24
Išla sam pešice od železničke stanice u Solunu do groblja, treba nekih 25-30 minuta hoda, otprilike. Toliko treba i posle od groblja do najužeg centra Soluna.
Malo pre sam inače pogledala na sajtu http://www.oasth.gr/index_eng.php koji autobusi sa železničke stanice idu pored groblja i to su autobusi 38, 56 i 56A . Naravno na ovom sajtu možete pogledati rute svih autobusa.
Inače groblje se nalazi u delu grada Neapoli.
Bila sam jedini posetilac tog momenta, inače bio je četvrtak, ne znam kako je vikendom. Polagano sam sve obišla. Čuvar groblja gospodin Đorđe Mihailović mi je ispričao sve o samom groblju, otvorio grobnicu i ponudio šljivovicom. Jako mi je drago da sam posetila Zejtinlik.
Evo nekoliko slika

Ovu poruku je izmenio mikap: 17. Jun 2011 - 15:25
Napisano: 17. Jun 2011 - 16:20
Da li znas nesto o radnom vremenu?
Napisano: 17. Jun 2011 - 16:31
Ovo mi je treći put da sam bila, s tim da je prvu put bio kad sam baš bila mala, prvi ili drugi osnovne škole, zatim sam bila u trećem srednje na ekskurziji i evo sad kao zrela osoba.
Ovu poruku je izmenio mikap: 17. Jun 2011 - 16:36
Napisano: 20. Jun 2011 - 12:05
Napisano: 20. Jun 2011 - 12:12
Napisano: 27. Jun 2011 - 22:05
Napisano: 27. Jul 2011 - 16:58
Da, Srpsko vojnicko groblje je za posetioce otvoreno svakog dana, ne vezujte se dan ili sat...Cika Djordje kaze da kada krene letnja sezona nema dana, a da neko ne poseti groblje.Mi smo bili u nedelju i sakupilo se 20-ak nas (bez prethodnog dogovora) iz raznih krajeva Srbije.
Napisano: 26. Jan 2012 - 20:02
Napisano: 27. Jan 2012 - 21:37

Cika Djordja smo zatekli kako sredjuje spomenike. Srdacno nas je docekao i posle upoznavanja poveo nas je u razgledanje uz besedu i recitovanje. Na kraju nas je posluzio Drinom bez filtera i domacom rakijom. Inace je obicaj da se popije u slavu junaka, pa i zapali cigareta. Preporuka je da se ponese i ostavi.
Od cika Djordja se sazna sledece:
U sklopu Zejtinlika su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika, poginulih u borbama u Prvom svetskom ratu i proboju Solunskog fronta. Podignut je na prostoru Glavne poljske srpske bolnice. Uz bolnicu je nastalo i groblje za umrle i vremenom je preraslo u veliki kompleks.Inace u tom vremenu Otomanskog carstva, na ovom mestu bila je pijaca ulja, otuda i naziv Zejtinlik.
Grcka je dala ovo podrucje, a finansirala je Srbija i materijal za izgradnju memorijalnog centra i krstova je donesen iz Srbije. Sve posmrtne ostatke junaka su preneli ovde na jedno mesto.
Srpsko groblje predstavlja centralni deo kompleksa na Zejtinliku. U njegovom centru je kapela ispod koje se nalazi kosturnica u kojoj je sahranjeno 5.580 srpskih ratnika stradalih. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1440 srpskih ratnika. Pored toga tu su i dve zajedničke grobnice. Ovde se nalazi i Partizansko groblje gde su u Drugom svetskom ratu u logorima u Solunu partizani izgubili zivote.

Od glavnog ulaza ide se pravo na mauzolej, kosturnica sa kriptom. Na prednjoj strani je mozaik Sv.Arhangela Mihaila i stihovi Vojislava Ilica Mladjeg:

"Neznani tuđinče, kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba, Znaj, ovde su našli večno utočište
Najveći junaci današnjega doba!
Roditelj je njihov: hrabri srpski narod,
Gorostas u svetskoj istorijskoj vojni,
Koji je sve staze iskušenja prošo
I čiji su borci, divljenja dostojni!
Padali od zrna, od gladi i žeđi,
Raspinjani na krst, na Golgote visu,
Ali čvrstu veru u pobedu krajnju
Nikad, ni za časak, izgubili nisu..."
Sa druge strane se nalazi ulaz u kapelu iznad koga je mozaik velikomucenika Djordja Pobedonosca i takodje stihovi V.Ilica Mladjeg:

"Blago potomstvu što za njima žali
Jer oni behu ponos svome rodu
Blago i njima jer su slavnopali
Za Otadžbinu, Kralja i Slobodu"
U kapeli se nalaze natpisi svih jedinica koje su učestvovale na Solunskom frontu. Na velikom stolu u sredini smesteni su pokloni onih koji su dolazili i posecivali ovo mesto.

Iz centralne prostorije racvaju se bocni hodnici u cijim se zidovima nalaze mermerne ploce sa imenima poginulih koji su tu sahranjeni. Nadjoh i plocu moga pradede, ali uz pomoc knjige koju cika Djordje cuva uvoskanu.

Malo smo jos razgledali, popricali. Vece i morali smo nazad.Ostavili smo cika Djordja da cuva ovo mesto i doceka nas jos koji put.
Ovu poruku je izmenio Infoputnik: 28. Jan 2012 - 01:24

Napisano: 21. Feb 2012 - 20:48
Ovu poruku je izmenio aleksa5: 21. Feb 2012 - 20:50
Napisano: 19. Mar 2012 - 14:02
pozdrav iz Leskovca
Broj korisnika koji čitaju temu: 2
Članovi: 0, gosti: 2, skriveni članovi: 0