Kosovo i Metohija
Napisano: 27. Jul 2009 - 11:19
Zivim u inostranstvu. Zeleo bih da posetim manastir Visoki Decani blizu Peca, Gracanicu kraj Pristine kao i grad Prizren. Da li postoje autobuske linije do nekog od gradova na Kosmetu od Nisa, Beograda ili bilo kojeg drugog grada u Srbiji?
Da li postoji mogucnost za prenociste u Visokim Decanima ili Gracanici?
Je li uopste iko putovao do Kosova u zadnje vreme?
Hvala unapred.
Napisano: 27. Jul 2009 - 11:51
Putuju ljudi ali samo organizovano , ništa na svoju ruku. ne kažem da bi možda bilo nekih problema ali opet bude malo neprijatno .
Ovu poruku je izmenio ljerka: 12. Jul 2011 - 22:49
obrisan citat, direktan odgovor na post
I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.
When you wake in the morning hush,
I am the swift, uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.
Napisano: 27. Jul 2009 - 12:00
dobrocinstvo
Napisano: 28. Jul 2009 - 17:15
Ako sam dobro shvatio, bolje da ne idem sam.
Znate li da li postoje organizovana putovanja do Kosova? Na sajtu poklonicke agencije "Dobrocinstvo" nema podataka o nekim putovanjima do Kosova...
Napisano: 28. Jul 2009 - 17:18
putovanja se relativno cesto organizuju, uz pratnju KFOR-a i nije bilo nekih vecih problema, kolio sam ja upoznata... videla sam da dobrocinstvo nema nista na sajtu, ali mozda vas mogu uputiti na nekog ko organizuje... cesto se organizuju putovanja pri pojedinim eparhijskim crkvama...
Ovu poruku je izmenio ljerka: 12. Jul 2011 - 22:49
obrisan citat, direktan odgovor na post
Napisano: 28. Jul 2009 - 19:17
Добар путник не зна гдје иде. Савршен путник не зна одакле долази.
Napisano: 28. Jul 2009 - 21:28
U manastiru postoji mogućnost za prenoćište.Do Dečana i Prizrena možeš nekako da odeš, ali ti je najbolje da prvo dođeš u Gračanicu pa odavde da organizuješ odlazak do Peći, Dečana i Prizrena.
Napisano: 29. Jul 2009 - 17:29
mirjana.gr @ 28. 07. 2009 - 22:28
U manastiru postoji mogućnost za prenoćište.Do Dečana i Prizrena možeš nekako da odeš, ali ti je najbolje da prvo dođeš u Gračanicu pa odavde da organizuješ odlazak do Peći, Dečana i Prizrena.
Napisano: 29. Jul 2009 - 22:59
nijebitno @ 27. 07. 2009 - 11:19
Zivim u inostranstvu. Zeleo bih da posetim manastir Visoki Decani blizu Peca, Gracanicu kraj Pristine kao i grad Prizren. Da li postoje autobuske linije do nekog od gradova na Kosmetu od Nisa, Beograda ili bilo kojeg drugog grada u Srbiji?
Da li postoji mogucnost za prenociste u Visokim Decanima ili Gracanici?
Je li uopste iko putovao do Kosova u zadnje vreme?
Hvala unapred.
Napisano: 29. Jul 2009 - 23:11
Napisano: 13. Oct 2009 - 08:42
КосовскаМитровица је данас привремено седиште Универзитета у Приштини и то јој даје главни тон: препуна је младог и образованог света, на улицама је живо у свако доба дана и ноћи...Ипак, то не може да избрише чињеницу да су рестрикције воде свакодневна појава, да веома често нестаје струје и да је град пренасељен, да недостаје стамбеног простора, није решен проблем грејања, паркирања, градске чистоће...
Косовска Митровица је најјужнија тачка северне, српске територије и кад пређете мост на Ибру, улазите у албански део Косова и Метохије... До Митровице се из Београда и Ниша стиже аутобусом или организованим комби превозом.... Слично је и са другим деловима Косова, с тим што је потребна пратња, којој се мора најавити путовање...
Током боравка у Митровици, у сопственој организацији смо обишли манастире Бањску и Соколицу, док смо уз пратњу обишли Пећ, Дечане и Грачаницу.
Манастир Бањска задужбина је краља Милутина, саграђен између 1312. и 1316. Бањска је саграђена у традицији рашке школе, по угледу на Студеницу и остале маузолеје династије Немањића. Рашка школа комбиновала је елементе романичког, а доцније и готичког градитељства с византијским утицајима... Велики манастирски комплекс грађен је у византијском стилу, комбиновањем камена и опеке, док је црква,блиско романској традицији, грађена вишебојним каменом.

Црква посвећена СветомСтефану саграђена је као маузолеј краља Милутина, који је ту и сахрањен. Међутим, већ у првом налету Турака 1389. Бањска је горела, а тело краљево пренето је у Трепчу, а 1455. у Софију, где се и данас налази у цркви Светог Краља. Манастир је запустео у XVI веку, на комплексу је настало утврђење, а црква претворена у џамију. Обнова и заштита цркве, као и истраживање комплекса, трају деценијама....Посебно је дагоцен богат скулпторални украс, данас уграђен у зидове цркве или расут по музејима, док се најзначајнији комад чува у Соколици, где су га пренели монаси, а открио Растко Петровић, 1920. године.
За скулптуру Богородице Соколичке везују се многа чуда.... У запису Света сељанка на Косову, Растко каже:
Сродна сличним киповима који бејаху тесани од дрвета у падови, око 13. столећа, превазилазише својом уметношћу и њих и све бизантиске скулптуре које су дотад виђене. Али ми требаше читав сат да је ослободим од одела и накита којим је претрпаше сељани, укопавајући је тако кроз дуги низ година у своја народна богатства и машту, да би јој захвалили за доброчинства и да би је обожавали. Једино се њено лице могло слободно сагледати...
Ovu poruku je izmenio dani22: 13. Oct 2009 - 08:56
Napisano: 13. Oct 2009 - 09:19

Mанастир Соколица (фотографија изнад је разгледница купљена у манастиру) налази се у албанском окружењу, и има добросуседске односе са локалним Албанцима, међу којима многи поштују чудотворне моћи Богородице.
Албански објекат (музеј неки) у непосредној близини манастира
Ovu poruku je izmenio dani22: 23. Oct 2009 - 14:38
Napisano: 13. Oct 2009 - 09:49

Комплекс чине цркве Светих Апостола (XIII век, Арсеније I),Светог Димитрија (Никодим, око 1320.г), Богородице Одигитрије (Данило II, око 1330.), мала црква Светог Николе (Данило II, око 1330.), припрата (архиепископ Данило II почетком четврте деценије XIV) и пратећи објекти. Манастир датира из XIII века, најстарија је црква Светих Апостола коју је подигао архиепископ Арсеније I, око 1250. Пећка патријаршија је била седиште архиепископије и патријаршије, али и маузолеј у коме су сахрањивани архиепископи и патријарси. Цркве грађене у различито време, у традицијама рашке и српсковизантијске градитељске школе, биле су осликане, а данас сачуван живопис настајао је од средине XIII, па до краја XIX века. По угледу на Жичу, комплекс је у новембру 2008. окречен у црвено, што је изазвало бурне реакције стручне јавности.
некад:
данас:

наставак следи....
Ovu poruku je izmenio dani22: 13. Oct 2009 - 14:10
Napisano: 13. Oct 2009 - 12:03
Moj sin je prosle godine, kao soferska pratnja naseg svestenstva, boravio u nekoliko navrata na Kosovu...bio je odusevljen crkvama, manastirima, konacima...napravili su "grupne slike" sa svestenicima i vojnicima koji cuvaju nase svetinje...tuzno mi je kad ih gledam, jer mi svestenicke odore ne idu nikako uz vojnicke uniforme, vojnike do zuba naoruzane, sa puskama u rukama...
svuda pođi, na tasos dođi!

Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0