Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Zakyntos

26 odgovora na temu

#1 vlada72

turista

• Član
  • Poruka:53

Napisano: 16. May 2005 - 09:29

Ima li neko iskustva sa Zakyntosa i da li je neko isao na ovo grcko ostrvo?

#2 Gost Livijana_*

• Gost

Napisano: 22. May 2005 - 12:44

Vlado, Vlado, "Kon tiki" je prosle godine u julu privremeno obustavio da radi ovo ostrvo- izgleda tu nesto nije u redu a i niko ti nista nije odgovorio, kao da tamo i nije dobro da se ide. Razmisli...

#3 Ariel

backpacker

• Član
  • Poruka:20

Napisano: 23. May 2005 - 08:56

Moja drugarica je bila prošle godine i to baš preko Kon Tikija ,nije nešto baš oduševljena jedino što se provoda tiče,ali je ostrvo kao ostrvo lepo,ima lepe plaže ,gledala sam slike prilično je idilično, ali pošto ona ima 25 godina kaže da ima i boljih mesta za mlađe ljude...

#4 vlada72

turista

• Član

Napisano: 23. May 2005 - 11:35

Dobro da se neko setio da napise koju rec o Zakintosu! Treba mi jos informacija jer bi isao na to ostrvo, ali kako vidim iz ovih komentara, da ljudi i nisu nesto odusevljeni. Cuo sam da je tamo super, ali nije mi to sigurno, pa me zanima da li je nako isao tamo, kako se proveo i da li je pametno ici ili ne. Pisite o Zakintosu, nemoj te biti lenji. Prosle godine sam bio na Kritu i bilo mi je super, bio sam na Rodosu i tamo sam se proveo fenomenalno i ne bih voleo da se razocaram u Zakintos.
Zasto je Kon tiki prosle godine u julu obustavio aranzmane za Zakintos? Da li je to proverena informacija?
Muke moje za Zakintosom!

#5 Ariel

backpacker

• Član

Napisano: 23. May 2005 - 13:08

Ja sam ti rekla sve što znam,jer nisam bila lično pa ne bih previše da se upuštam u detaljisanje...
Ukoliko tebe ne mrzi jako bih ti bila zahvalna da mi napišeš O Kritu nešto ,jer planiram ove godine tamo da idem...
Kada si bio? Preko koje agencije? Jel istina da je u Hersonissosu najinteresantnije za mlade?
Pozdrav i hvala unapred

#6 vlada72

turista

• Član

Napisano: 24. May 2005 - 08:02

Krit je najvece grcko ostrvo, peto po velicini u celom mediteranu. Na Kritu
ima zivota za sve, i za ludovanje, i za zaljubljene i za mlada bracne
parove sa decom i za babe i dede. Sto se tice provoda Hersonisos je pravi
izbor. Duz obale, tj plaze pruza se ulica u kojoj ima stotinu caffe-a,
diskoteka, exlusive restorana, pekara i inernet klubova. U Hersonisosu ima
dosta, (ja ih nazivam "providni") Holandjana i naravno holandjanki sa svim
mogucim tetovazama i pearsinzima. Nocu je prava ludnica i grad se budi tek u
podne. Hersonisos je pravi izbor za dobar provod. Tu nema greske. Krit se deli na
cetiri regije. Prva regija je grad Hanja, druga Retino, treca Heraklion i
cetvrta Agios Nikolaos.
1. Hanja je predivan i starinski grad. Manje ima turista nego u ostalim
gradovima i zato je malo jeftiniji.
2. Retino je ribarski grad i meni se nesto nije svideo, sto ne znaci da nije
lep
3. Heraklion je glavni grad ostrva Krit. Ima aerodrom, industrijsku zonu i
predivnu plazu pored samog aerodroma. Kupas se a iznad tebe slecu avioni.
Dosta ima kafica, i prodavnica.
4. Agios Nikolaos je grcki "San Trope" eksluzivni restorani uz obalu mora i
boli glava od cena.

Ako nemas auto na Kritu onda si zarobljen za svoje mesto i problem je sve
ovo, gore navedeno, videti. Ja sam za 8 dana platio Hyndai Atos sa klimom
150 eura. Mogao sam proci i jeftinije, ali sam to kasnije zakljucio. Obrati
paznju na osiguranje prilikom uzimanja ugovora za rent a car vozilo. U mestu
Jerapetra (Ierapetra) je najcistija voda. Mesto je na jugu ostrva. Plaza
Matala je jedna od najlepsih na ostrvu. Odlicna plaza je i Golden Beach, kod
Agios Nikolaosa.
Mesto Knosos, je najpoznatije mesto sto se tice spomenika i istorije.

Krit mi je prvo grcko ostrvo na kojem sam isao porodicno, tj. isao sam sa
zenom i cerkicom koja je tada imala samo dve godine, tako da sam ja ipak bio
"vezan" i morao sam paziti na bebicu, ali sam sve ovo obisao. Za osam dana
presao sam sa autom 1100 km. Pravi ludak.

Obavezno idite na jednodnevni izlet na Santorini, najlepse grcko ostrvo
vulkanskog porekla. Cena izleta je 77 eura. Za te pare imate i dorucak i
rucak na brodu. Putuje se 4 sata.
Krit - Santorini 200 km (naravno vodom).

Cuvajte se sunca. OBAVEZNO!!!!! Na Kritu non stop duva neki vetric i sunce
se ne oseti, ali kad dodjes u sobu vidis kako si pocrveneo. Talasa, kol'ko
'oces! Paradajz je najlepsi upravo na Kritu. Giros 2-2.5 evra.
To je to! Pozdrav!

Pisite o Zakintosu.

#7 Ariel

backpacker

• Član

Napisano: 24. May 2005 - 10:45

E,hvala ti puno na informacijama...
Jedino me još zanima pošto mi po tvom opisu najviše odgovara Hersonissos kako je tamo za kupanje,mislim i pored provoda koji izuzetno volim bitno mi je jako i kakva je plaža?

Pominješ da ima puno Holanđana...Njih sam sretala na nekim svojim putovanjima,ali su mi dosta bolji od Britanaca koji su čini mi se dosta gori...

A za Zakintos mogu još da ti kažem da Kon Tiki ove godine radi to ostrvo (juče sam bila do njih) ,a novo u ponudi im je ostrvo Kefalonija koje meni još bolje izgleda od Zakintosa ...

Pozdrav

#8 vlada72

turista

• Član

Napisano: 24. May 2005 - 12:16

za Ariela:

Hersonosos ima odlicne plaze, ali moras uzeti neko prevozno sredstvo da bi osetila cari ostrva kao sto je Krit. Pa prema tome makar i trotinet u ruke i voznja po ostrvu. Najbolja plaza (po meni) je Goldeb Beach koja se nalazi izmedju HersonisOsa i Agios Nikolaosa. Predivna je, kao iz bajke. Ako ides na Krit, onda si resila dilemu lokacije, a to je HERSONISOS. Znas li nesto o Kefaloniji? Delujemi mocno!

Pozdrav!

#9 Ariel

backpacker

• Član

Napisano: 24. May 2005 - 15:03

KEFALONIJA

Najvece ostrvo na Josnkom moru je ostrvo Kefalonija. Ostrvo je nastanjeno jos od antickih vremena, pod Odisejevom vlascu.

Ostrvo Kefalonija sadrzi mnostvo rusevina iz Antickih vremena koje su dobro ocuvane i koje se sada nalaze rasute u cetri znacajna lokalna grada.

Danas Kefalonija je turisticki razvijeno mesto. Glavna grad i jedna od luka ostrva je grad Argostoli. Grad je cudesan spoj moderne arhitekture i arhitekture proslih vekova.

Ostali veci gradovi i luke su Lixuri, Poros, Sami i Fiskardo. Svaki od ovih gradova su jedinstveni po svojoj lepoti i prelepim plazama koje ih okruzuju.

Postoji mnogo toga sto moze da se vidi na ostrvu Kefalonija. Nikako se ne sme propustiti pogled sa tvrdjave u mestu Assos i probate lokalni specijalitet od zecetine - stifado.

Moze se takodje posetiti vrh planine Enos (1 628 metara nadmorske visine). Njene padine su pokrivene sa velikim jelkama vrlo tamnih listova i ako ste te srece mozete videti divlje ponije koji su nazalost dosta retki i u opasnosti od izumiranja.

Pecina kod Melissani, oko 3 km od mesta Sami, jeste ustvari delimicno pokriveno podzemno jezero. Kada je sunce u zenitu, zraci padaju tako da obasjavaju jezero sa beskrajno mnogo boja. Pecina Drogarati, s druge strane, poznata je po neobicnim stalagnitima i stalaktitima.

Ono sto obavezno morate da posetite je manastir Sv.Gerasimos iz 16. veka. Njegove mosti se iznose svake godine 16. avgusta. To je veliki praznik i postoji verovanje da dodir na njegove mosti ima isceliteljsku moc.

U mestu Rezina, nalazi se fabrika cuvenog vina Robolla. U fabrici mozete degustirati ovo i sva ostala vina koje proizvode i kupiti ih po fabrickim cenama.

Na Kefaloniji se nalaze velika polja maslinovog i pomorandzinog drveca. Ostrvo je poznato po dobrom maslinovom ulju, masliama, feta siru i sumskom medu.

Lokalni specijaliti koje morate probati su: kreatopita (pita od mesa), pasticio (makaroni sa mlevenim mesom), musaka od plavog patlidzana i naravno riblji i specdijaliteti morskih plodova. Svakoga jutra svezu ribu mozete kupiti u svakoj luci na barkama lokalnih ribara.

Od slatkisa preporucujemo: galaktoburiko i sokolatina.

Plaze su uglavnom pescane sa kristalno cistom vodom rangirane u prvih deset najcistijih plaza u Evropi. Velike plaze poput Makris i Petazaki su uredjene sa lezaljkama i suncobranima. Postoje i male plaze na kojima mozete provesti svoje romanticne i intimne trenutke.

Na plazi Akrotiri mozete videti prirodan crveni sljunak.

Od ostrva Kefalonija do ostrva Itaka (postojbina Odiseja) postoji direktna trajekt linija.

#10 Gost Sale-R_*

• Gost

Napisano: 24. May 2005 - 17:59

Iskustvo, mog prijatelja koji je bio i na Zakintosu i na Kefaloniji je, da je nabolja plaza na Zakintosu losija od bilo koje na Kefaloniji...toliko.

Zamolio bih te da napravis poredjenje izmedju Krita i Rodosa posto ove godine planiram na Rodos - hvala.

#11 Gost Livijana_*

• Gost

Napisano: 24. May 2005 - 18:24

Informacija za Kon tiki i obustavu prodaje aranzmana za Zakyntos je tacna bre jer sam bila sa sestrom u Merkatoru da pitamo i lepo joj tako kazali (ona se spremala na honey moon pa se raspitivala)!!

A koliko vidim, nisu ljudi bas mnogo odusevljeni........Ciao bello!

#12 tasko

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:213

Napisano: 24. May 2005 - 19:10

Prosle godine sam letovala na Kritu , u Retimnu. Posto smo na 9 dana iznajmili kola takodje sam dosta obisla : ceo sever :Hanju, Ag. Nikolaus i Jerosis i deo Juga.Svideo mi se gl. grad ali Retimno ima najlepsu venecijansku luku-treba je videti pogotovo nocu .S tim sto je plaza u Retimnu prenatrpana ljudima i raznim prodavcima koji se na svaki min. deru. Zato se tu i nismo kupali . Plaze oko Jerosisa su odlicne i slazem se da je grad lep. Ipak mi se najvise svidja Elundo. Preko puta je ostrvo (zaboravila sam kako se zove) pa je voda neverovatno mirna i cista, a taverne su u samom moru, ima vetrenjaca.To je doduse ekskluzivno mesto, gde letuju poznate licnosti i naravno nema Srba, bar ja ih nisam srela. Ja sam ove godine uplatila Krf, mesto Kassiopi. Idem kolima. Ako neko ima informacija o Krfu nek pise. Napisite i o Rodosu. Ove godine sam se dvoumila izmedju Krfa i Rodosa.Kola su odigrala presudnu ulogu, ali sledece godine planiram Rodos, a na jesen Prag. Ko je bio u Pragu nek kaze svoje utiske, a pogotovu ako je isao autobusom.
Pozdrav

#13 vlada72

turista

• Član

Napisano: 25. May 2005 - 09:48

za Sale-R

Rodos ili Krit. Sta god da odlucis nema greske. Rodos je manji i ima manje da se vidi, ali je fenomenalan. Istocna obala je turisticki razvijenija od zapadne 100 puta, tako da zapadni deo ostrva i ne morate obilaziti jer nema sta da se vidi. Samo mestani i nikakve plaze. Na Rodosu su svi hoteli smesteni na potezu od mesta Rodos pa sve do Lindosa. U Lindosu ima stari grad koji treba posetiti i fantasticna plaza ispod tvrdjava starog grada. Na krajnjem jugu postoji plaza koja je fenomenalna. Ne mogu se setiti kako se zove, ali je odlicna za skljocanje foto aparatom i plaza je podlozna neverovatnim promenama kada je plima i kada je oseka. Plaza Tsambika je takodje prelepa. Nigde do sada gde sam bio (Ios, Paros, Santorini, Krit . . .) nisam osetio tako toplu vodu kao na plazi Tsambika. Da li je to tako stalno tamo topla voda ili su tada kada sam ja bio bile neke struje, ne znam o cemu se radi. Mesto Faliraki je prava ludnica i imate utisak kao da se nalazite ispred stadiona Enfild rouda ili Stamford bridge jer je puno navijaca Liverpula, Chelsija ili Totenhema. Puno engleza, pijanih, mozda i drogiranih, ali mirnih i nisu podlozni ekscesima. Bar ih ja tako smatram. Ipak su to klinci od 15-16 godina. U Falirakiju postoji ulica sa 50-tak diskoteka u kojima se nista ne cuje jer se muzika preklapa, ali je zanimljivo videti i to. To je to, ako se nesto jos setim napisacu.

Sale-R,
raspitaj se kod drugara jos mal'ko o Kefaloniji i Zakintosu i neka drugar napravi neku paralelu izmedju ova dva ostrva.

Pozdrav!

#14 Ariel

backpacker

• Član

Napisano: 25. May 2005 - 10:14

Za Saleta -R ako je meni postavio pitanje :-)

Ja inače nisam bila na Rodosu,ali je moj rođeni brat bio prošle godine u gradu Rodosu i super se proveo...
Ono što mi je ispričao je super i slike su divne ,ali sam se ja ipak ove godine već uplatila Krit,čini mi se da ja bolji izbor...

Grad Rodos je živo mesto ,jako veliko,sa puno prodavnica ,diskoteka ,kafića ,velikom šljunkovitom plažom,super hotelima i prelepim starim gradom-zaista se svašta u njemu može videti i teško se uopšte čitav grad može obići...
Nekih 7-10km od grada Rodosa je malo mesto Faliraki-koje takođe nude naše agenciju i u njemu ima samo hotela i kafića,dakle nema starog grada i nečega što bi se trebalo videti,ali zato mesto ima prelepu peščanu plažu i divno čisto more...

pozdrav

#15 Gost Sale-R_*

• Gost

Napisano: 25. May 2005 - 19:03

vlada72 @ 25. May 2005. 09:48

za Sale-R

Rodos ili Krit. Sta god da odlucis nema greske. Rodos je manji i ima manje da se vidi, ali je fenomenalan. Istocna obala je turisticki razvijenija od zapadne 100 puta, tako da zapadni deo ostrva i ne morate obilaziti jer nema sta da se vidi. Samo mestani i nikakve plaze. Na Rodosu su svi hoteli smesteni na potezu od mesta Rodos pa sve do Lindosa. U Lindosu ima stari grad koji treba posetiti i fantasticna plaza ispod tvrdjava starog grada. Na krajnjem jugu postoji plaza koja je fenomenalna. Ne mogu se setiti kako se zove, ali je odlicna za skljocanje foto aparatom i plaza je podlozna neverovatnim promenama kada je plima i kada je oseka. Plaza Tsambika je takodje prelepa. Nigde do sada gde sam bio (Ios, Paros, Santorini, Krit . . .) nisam osetio tako toplu vodu kao na plazi Tsambika. Da li je to tako stalno tamo topla voda ili su tada kada sam ja bio bile neke struje, ne znam o cemu se radi. Mesto Faliraki je prava ludnica i imate utisak kao da se nalazite ispred stadiona Enfild rouda ili Stamford bridge jer je puno navijaca Liverpula, Chelsija ili Totenhema. Puno engleza, pijanih, mozda i drogiranih, ali mirnih i nisu podlozni ekscesima. Bar ih ja tako smatram. Ipak su to klinci od 15-16 godina. U Falirakiju postoji ulica sa 50-tak diskoteka u kojima se nista ne cuje jer se muzika preklapa, ali je zanimljivo videti i to. To je to, ako se nesto jos setim napisacu.

Sale-R,
raspitaj se kod drugara jos mal'ko o Kefaloniji i Zakintosu i neka drugar napravi neku paralelu izmedju ova dva ostrva.

Pozdrav!

Znas i sam, svaki individualni dozivljaj je samo to, i nista drugo. Ali poenta njegove price je sledeca, Kefalonija ja vise divlja, sa vise usamljenih plaza, sa ogromnom planinom u sredini ostrva itd... Na ostrvu ima dosta Skandinavaca, Engleza, Italijana, uglavnom svi iznajmljuju automobile i voze se po celom ostrvu. Smestaj je prilicno skup cak dosta vise od Zakintosa, vanpansionska potrosnja je tu negde. Na Zakintos vise idu mladji, jer je jeftiniji, tu dolazi dosta klinaca iz Italije sa svojim mopedima...Gledao sam video snimke sa Kefalonije, ... vaaaau, ako bi ja birao izmedju Kefalonije i Zakintosa to bi sigurno bila Kefalonija.

Hteo bih da te pitam nesto u vezi Rodosa. Bicu smesten u samom gradu, da li imam neku plazu tu blizu ili moram da imam auto svaki dan? Mozda ima neki lokalni prevoz do obliznjih plaza? I hteo sam da te pitam jos u vezi cena, koliko je iznajmljivanje auta na 5-6dana, itd...

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0