Sa autoputa Egnatia Odos sam skrenula ka Trikali, kod Metsova, tačnije postoji dobro označen putokaz za Meteore, što nije slučaj kod Grevene. Iz tog razloga sam i promašila to prvo skretanje, jer nisam na vreme pratila putokaz za Trikalu. Naravno nije propust ni kada produžite do Metsova, ali je taj put podosta krivudav, pogotovo u prvom delu.
Negde na putu

U Kalambaku stižemo nešto pre 8h izjutra, i tu biste trebali na prvom skretanju levo, kada vidite znak Meteori i da skrenete, pa tom ulicom nastavljate sve do samih manastira. Sve vreme se pruža pogled na impozantne planine, na kojima su i sagrađeni manastiri. Prvi manastir na koji nailazimo je Sv. Nikola, ali odlučujemo da nastavimo dalje, kako bi videle gde su ostali manastiri, i napravile plan obilaska. Sledeći je manastir Rousanion, ženski manastir, koji je takođe na glavnom putu (naravno, uz penjanje do samog manastira), nakon toga dolazite do raskrsnice gde vam se ako odaberete levi put nalaze Varlam i Veliki Meteori, a ako odaberete desno skretanje dolazite prvo do Sv. Trojice, a zatim i do Sv. Stefana. Sv. Stefan je jedini manastir do koga se ne mora penjati, jer je u ravni sa parkingom, ispred manastira.
Kako smo oko 8h ustanovile gde se nalaze svi manastiri, sele smo na proplanak odakle se pruža fenomenalan pogled na većinu manastira, iznad manastira Rousanion, kako bi odmorile i uživale.

Manastiri se otvaraju u 9h. Na interenetu sam pronašla da je radno vreme dvokratno za većinu manastira, ali na licu mesta sam uvidela da su promenili isto, bar tada 04.07.2011. kada sam se ja odlučila za obilazak. Naravno, nemojte se oslanjati samo na ove moje navode, ako odlučite da idete, jer je moguće da će opet postaviti dvokratno radno vreme.
Ovu poruku je izmenio jelenap: 26. Jul 2011 - 10:10