Putovanja.info Forum: Ohridsko jezero - Putovanja.info Forum

Skoči na sadržaj

Dragi forumaši,
Zašto ne biste iskoristili slobodne dane koji vas sleduju i otputovali do nekog evropskog grada ili možda otišli na skijanje?
U zavisnosti od toga da li želite da uzmete jedan slobodan dan od vašeg godišnjeg odmora, ili tri , Putovanja.info za vas izdvaja najzanimljivije ponude. :)
  • (40 Strane)
  • +
  • « Prva
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Poslednja »
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete pisati na ovoj temi

Ohridsko jezero

#436 Korisnik je offline   mesecar

• backpacker
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 3
  • Učlanjen: 07.09.10

Napisano: 10. sep 2010 - 23:19

Na jezeru sam bio poslednje nedelje avgusta i blago receno, odusevio se. Za moj pojam pristupacne cene po restoranima, soba pristojna, lokaliteti i priroda oko jezera izuzetni.
8 nocenja, koliko sam boravio u Ohridu je malo da bi se sve obislo, videlo i stiglo na plazu. Zbog toga smo supruga i ja koristili jednostavnu taktiku, gde si, tu idi na plazu i klopaj u najblizoj kafani (naravno, da uliva poverenje onako spolja). Bez auta ne bismo ni petinu stvari posetili.

Jedan dan bih izdvojio kao posebno lep, to je bila poseta Strugi. Crni Drim i sve oko njega je bilo izuzetno. Tu smo nasli drvo koje je posadila Desanka Maksimovic u Parku poezije, za dorucak jeli lokalni specijalitet sirenje pod kapak (sir ispod saca kako bih preveo), setali malo obalom i gradicem i otisli za Kaliste u posetu manastiru i na plazu. Bili na plazi do nekih 15h, obisli manastir posle toga i zaputili se na Vevcanske izvore.
Izvori su izuzetno lepo mesto sa impresivnom prirodom, sa uredjenim stazama izmedju izvora i potocica. Te staze su jedino sta domacini uredjuju, sve ostalo mora da bude bas prirodno, ako neko drvo padne ostave ga tako, ne namestaju.
Posle setnje rucak u restoranu "Via Ignatio". Restoran je malo zavucen, nije na glavnom putu ali smo imali preporuku i uz pomoc ljubaznih domacina smo ga nasli. I nismo pogresili, restoran zasluzuje sve preporuke.

Pogledaj porukupirat_w @ 02. sep 2010 - 22:33

Daleko bilo da sam ga pogrešno shvatio, to sam rekao iz prostog razloga što si u pravu jer otišao sam na odmor a ne da računam. I baš kako ti reče šta je gore dole par denara....
Naravno uvek će se naći i mesta gde će te dočekati ko zapete puške da te oderu.
Mislim ja sam po cenovnicima video da pastrmka košta od 850 denara za kilo do čak 2700 denara.
Ok ja kapiram da ovde ima ljudi koji će mi reći mogao si i jeftinije da prodješ, jesam za početak mogao sa vozom do Skoplja pa busom do Ohrida. Ali ja sam išao kolima i sipao sam gorivo kad mi je trebalo i platio sam putarine i pio sam kafe uz put i sve. Pa pobogu rmbao sam cele godine da neću sad na sebi da štedim.......

v.

Rucali smo recnu pastrmku po ceni od 1000 denara/kg, bilo je i kalifornijske po 800 denara/kg, ohridsku covek ne drzi jer je zakonom zasticena. Njena cena u restoranima koji smeju da je prodaju je preko 50e, sad nisam razumeo da li za porciju ili kg, ali nepazljivom turisti ce neko naplatiti i plasicu kao pastrmku. Ipak smo svi mi balkanci.
U restoranu u Vevcanima konobar konobar pred hvata iz bazena pastrmke koje vi izberete, izmeri i naplacuju bas posteno. Nasa porcija je bila oko 250 denara. Inace, menadzer restorana je rodjeni beogradjanin, sa Banjice.

Svidela mi se tvoja recenica da si posao na odmor a ne da racunas. Time smo se i mi vodili i doziveli odmor za secanje.

Ovu poruku je izmenio mesecar: 10. sep 2010 - 23:23

0

#437 Korisnik je offline   baki70

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 595
  • Učlanjen: 23.11.09

Napisano: 11. sep 2010 - 16:17

Ne moguće je zameniti običnu pastrmku (bilo kalifornijsku, bilo potočnu) sa ohridskom. Razlika je ogromna. Ohridska pastrmka ima ružičasto meso, nalik lososovom, a o ukusu da i ne govorim. Ja sam veliki gurman i probao sam bukvalno stotine vrsta riba (što rečne, što morske) i moj apsolutni favorit je ohridska pastrmka. Za sada nisam jeo ukusniju ribu. Zadnji put kada sam bio u Ohridu, pre sedam godinu, dva puta sam išao na ohridsku pastrmku u kafani Letnica u Radoždi. Restoran je u to vreme bio odličan.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. dec 2010 - 14:46
Razlog promene: Nije potrebno citirati ako se poruka odnosi na prethodni post

1

#438 Korisnik je offline   mesecar

• backpacker
  • Ikonica
  • Član

Napisano: 12. sep 2010 - 01:12

Hvala na informaciji za ohridsku pastrmku, ja nisam do sad znao za to. Eto, meni je neko mogao da podvali i spremi bilo sta umesto nje da sam negde pozeleo da je probam.

Da dopunim moj predhodni izvestaj, pohvalio bih plazu hotela Granit kao najbolju plazu koju smo posetili uzevsi u obzir cistocu, ljubaznost osoblja, atmosferu na plazi...
0

#439 Korisnik je offline   Nikola S.

• Ikonica
  • Moderator
  • Poruka: 15403
  • Učlanjen: 14.07.05

Napisano: 12. sep 2010 - 01:15

Pogledaj porukubaki70 @ 11. sep 2010 - 16:17

Ne moguće je zameniti običnu pastrmku (bilo kalifornijsku, bilo potočnu) sa ohridskom. Razlika je ogromna. Ohridska pastrmka ima ružičasto meso, nalik lososovom, a o ukusu da i ne govorim. Ja sam veliki gurman i probao sam bukvalno stotine vrsta riba (što rečne, što morske) i moj apsolutni favorit je ohridska pastrmka. Za sada nisam jeo ukusniju ribu. Zadnji put kada sam bio u Ohridu, pre sedam godinu, dva puta sam išao na ohridsku pastrmku u kafani Letnica u Radoždi. Restoran je u to vreme bio odličan.

Zanimljivo, poučno a (meni takodje gurmanu) - i inspirativno.
0

#440 Korisnik je offline   nepiyu

• backpacker
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 23
  • Učlanjen: 30.05.07

Napisano: 26. sep 2010 - 14:40

Pogledaj porukupirat_w @ 02. sep 2010 - 21:20

Fion kad budem odlučio da budem paradajz turista meriću dva puta da li ću da kupim pivo za 42 denara na šetalištu u prodavniti ili za 38 u tinku u centru.
Mislim ja nikada nisam razumeo ideš na odmor sa digitronom. Kakav ti je to onda odmor?

Slazem se da ne treba razmisljati samo o novcu. Ali, po tome se mi bitno razlikujemo od ostalih evropljana (zapadnih). Naime, svaki od njih zna da ceni svaki cent koji zaradi i nikada nece za nesto dati evro vise , ako to moze priustiti za manje para. Svako od njih vise meri nego mi,a mi se tako ponasamo jer nemamo standard kao oni i na taj nacin zadovoljavamo svoju psihu, u stilu "pokazacu ja svima da imam". Ja sam radio kao konobar u turistickim mestima i svaki stranac kada sedne, po pola sata kalkulise jelovnik i kada vidi nesto skuplje,odmah pita zasto je to kod nas ta cena, kada u restoranu pored ima za evro jeftinije.
Zato oni imaju, a mi ne :)
0

#441 Korisnik je offline   nepiyu

• backpacker
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 23
  • Učlanjen: 30.05.07

Napisano: 26. sep 2010 - 14:48

Pogledaj porukupirat_w @ 02. sep 2010 - 23:33

Ok ja kapiram da ovde ima ljudi koji će mi reći mogao si i jeftinije da prodješ, jesam za početak mogao sa vozom do Skoplja pa busom do Ohrida. Ali ja sam išao kolima i sipao sam gorivo kad mi je trebalo i platio sam putarine i pio sam kafe uz put i sve. Pa pobogu rmbao sam cele godine da neću sad na sebi da štedim.......

v.

I ne kazem da si rmbao cele godine i sada treba da stedis, nego ti kazem da si za te pare mogao uzeti nesto mnogo bolje,pa da se i lepse odmoris.
To sto smo bili u centru, ne znaci da se nismo mogli odmoriti. Pobogu,imamo malo dete i nikada nocu nismo imali buku,preko dana nismo ni bili tu.
mesto je tiho, mirno, pitomo, a za parking si delimicno u pravu. Doduse, uvek sam mogao da parkiram,uglavnom odmah,a par puta sam cekao po 5 minuta da se oslobodi neko mesto. Ali, uzmi u obzir i period kada smo bili (1.08.-14.08.). Znaci, spic spiceva.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. dec 2010 - 14:46
Razlog promene: skracen citat

0

#442 Korisnik je offline   pirat_w

• backpacker
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 31
  • Učlanjen: 12.09.08

Napisano: 04. okt 2010 - 23:12

Čekaj i ja sam bio u centru. I ja sam se odmorio. Da sam mogao jeftinije da nadjem jesam. Da sam mogao manje da potrošim jesam. Ali ja sam ove godine za put, smeštaj i hranu potrošio manje nego prošle kodine kad sam išao u Hrvatsku gde sam imao smeštaj džabe. Tj. porodica moje supruge ima kuću u Zadru. Pa 2-3 nedelje letovanja pretstavlja ogromnu uštedu u smeštaju. Ali hrana je preskupa. Ovde sam jeo i pio 7 dana za 150 e. Naravno i sve ono ostalo kafe, krofnice, novine i sl. Realno gledano toliko potrošim i ovde za 7 dana manje više.
Dobio sam svega 5 dana godišnjeg odmora i trebao mi je i psihički i fizički odmor. 5 dana pred polazak smo odlučili da idemo na Ohrid, otvorio sam net našao par sajtova poslao par mailova i našao ovo što sam našao. Ovo je bilo moje last minute letovanje. Realno sam mogao i da zapucam u OH i da nadjem smeštaj. Ne bi mi bilo prvi put da tako letujem.
Eto ja sam u OH stigao kad ste se vi vratili nazad. Od 14.8. sam bio znači i dalje špic. Mada meni i nje delovalo tako ali ajde. Treba li da spomenem činjenicu da sam u Džepu na parkingu video dva autobusa iz HR koji su vodili turiste na Ohrid???? Mislim kad hrvati koji imaju jadran letuju u Ohridu onda znam da baš i ne moram da se štedim.

v.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. dec 2010 - 14:47

0

#443 Korisnik je offline   nelle79

• backpacker
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 17
  • Učlanjen: 03.06.09

Napisano: 05. okt 2010 - 19:48

Da li mi neko moze reci nesto vise o hotelu Belvedere na Ohridskom jezeru? Preporuka ili da ga izbegnem. Idem sa devojkom pa mi se cini da ima lepu poziciju.

0

#444 Korisnik je offline   tonci

• turista
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 89
  • Učlanjen: 01.07.08

Napisano: 05. okt 2010 - 23:24

Hotel je super ali je van grada 4km,ako si za Hotel bolje rezervisi neki u gradu posto sad nije sezona za kupanje pa sta ces da radis van grada,a ovako kad si u gradu devojku ispod ruku pa prosetaj bez da palis auto Postavljena slika
Preporucio bi ti Hotel Royal View ili Hotel Tino u centru,pored jezera terase sa pogledom na jezero.Mozes da si rezervises preko
www.visit-ohrid.com Nadam se da ce ti ova sugestija pomoci i da ces se lepo provesti na Ohridu! Pozzz

Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. dec 2010 - 14:47

"The world is a book and those who do not travel read only the page"
0

#445 Korisnik je offline   pavle.p

• backpacker
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 1
  • Učlanjen: 18.09.10

Napisano: 07. dec 2010 - 00:16

Pogledaj porukuOhrid_m @ 20. jul 2010 - 01:38

Voda nije prehladna u toj period.

kazi mi koja je najbolja plaza u ohridu ili okolini.isli bi pocetkom jula sa 2 dece 6g i dve cure17.da li ici u lagadin.kakva je tamo plaza.dali nema velikog kamenja u vodi.da li ima negde peskovita plaza i da li je voda hladna u tom periodu
0

#446 Korisnik je offline   mesecar

• backpacker
  • Ikonica
  • Član

Napisano: 07. dec 2010 - 20:30

izvini sto uskacem, mozda mogu da pomognem. Uostalom, do jula ces procitati gomilu postova o Ohridu od ljudi koji su letovali tamo.
koliko se secam, plaza u Lagadinu je pored puta, prilicno uska. Meni se licno nije previse svdela. Zbog te blizine puta.

Na jezeru su sve plaze lepe, kao plaze. Pitome, sljunkovite ili peskovite i bas lepe. Na nekim mi se nije svidelo okruzenje (blizina puta ili nepostojanje sluzbe koja cisti plaze), ali su plaze lepe.
Mislim da sam bio na vecini (od Svetog Nauma i vojne plaze, preko Gradista i Orevca, Pestana, hotelskih plaza oko Ohrida, plaze Sveti Jovan Kaneo, gradske u samom gradu, muske i zenske u Strugi i plaze manastira Kaliste).
Najmanje su mi se svidele gradska i plaza u Pestanu, na vojnoj mi nije bilo prijatno zbog onih silnih izvora po njoj (zbog kojih je pesak vrlo hladan). Ostale plaze su odlicne, ne znam koju bih istakao. Mozda plazu hotela Granit zbog izuzetno prijatnih zaposlenih i cistoce iste.

Kad letujes na Ohridu imas dve mogucnosti za smestaj, blizinu plaza ili blizinu mesta za izlazak. Tamo ne postoji 2u1. Posto imas decu koja ce zeleti uvece da izadju moj savet bi ti bio smestaj u centru Ohrida, onda na plazu mozes gde hoces.

Idealno je ici autom, mada ni taxi nije skup. Autom mozes povezati odlazak na novu plazu sa izletom i na taj nacin popuniti dan. To je idealna kombinacija.

Ovu poruku je izmenio mesecar: 07. dec 2010 - 20:32

0

#447 Korisnik je offline   leprsava

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 887
  • Učlanjen: 18.05.10

Napisano: 23. dec 2010 - 19:05

Evo posto sam ja iz Struge, mozda mogu malo da vam pomognem. Ne zivim tamo vec deset godina tako da nemam mnogo informacija o novim hotelima koji su izrasli ali ima ih mnogo :)
Neko je spomenuo da u Ohridu ne postoji varijanta 2 u 1 i u pravu je. Ohrid je grad luka ... kao herceg Novi samo na jezeru.
U centru grada je veliko setaliste, stari grad (sa veoma specificnom gradnjom), plaze su van grada. Ja bi isla van grada u neki smestaj jer su preko dana guzve velike svi idu ka plazama, a uvece lako dodjete taksijem ili autom do grada u setnju. Restorani su svi dobri, hrana je pristupacna, koga god sam negde odvela odusevio se kako su porcije velike :).
Obavezno posetite manastir u Kalista, Vevcani-selo drzava, njihove izvore i neki od lokalnih restorana ( vec su spomenuli Via Ignacia) i probajte teletinu ispod saca. Takodje pastrmka obavezno, ali u malim restoranima kraj plaze, primer u Kalista imate dosta takvih malih restorana ili ako nastavite posle ka Albanskoj granici dolazite do sela Radozda gde maltene svaka kucica kraj plaze je mali restoran. Ako nema ohridske pastrmke, uzmite Belvicu (nesto je manja od pastrmke izgleda kao ona ali ima belo meso) isto je jako ukusna. Ja cak volim da pravim kombinaciju jedna manja pastrmka i belvica.
Nemojte da propustite izlet u Sveti Naum. Brodom je najlepsa varijanta, celodnevni izlet. I kada odete tamo nemojte ni slucajno da propustite voznju camcem po izvorima! Imam slike na MTF sa izleta. http://www.putovanja...a/galerija/4197
0

#448 Korisnik je offline   leprsava

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 887
  • Učlanjen: 18.05.10

Napisano: 23. dec 2010 - 19:09

da dodam samo da obavezno proverite koja su desavanja na Ohridskom letu, cesto ima jako dobrih koncerata u amfiteatru ...
0

#449 Korisnik je offline   Atina11

• svetski putnik
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 1853
  • Učlanjen: 15.05.09

Napisano: 26. dec 2010 - 15:56

Da li neko zna da li jos neki prevoznik vozi iz Beograda u Ohrid,pored Galeba?

0

#450 Korisnik je offline   tonci

• turista
  • Ikonica
  • Član
  • Poruka: 89
  • Učlanjen: 01.07.08

Napisano: 26. dec 2010 - 23:46

Nema druga redovna linija,ako zelite mozete bilo kojim drugim do Skoplja pa od Skoplja imate za Ohrid svaki sat,dva.
Iz Beograda ima redovna linija do Struge isto uvece sto je na 15km do Ohrida pa odatle za 1 euro minibus do Ohrida,svaki 15 minuta

Ovu poruku je izmenio DraganV: 27. dec 2010 - 11:40
Razlog promene: Nije potrbno citirati ako se post odnosi na prethodnu poruku

"The world is a book and those who do not travel read only the page"
0

• (40 Strane)
  • +
  • « Prva
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Poslednja »
  • Ne možete pisati na ovoj temi

Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0

Putovanja Info je deo Infostud grupe sajtova:
poslovi.infostud.com / mojtim.infostud.com / www.kursevi.com / www.najstudent.com / prijemni.infostud.com
www.polovniautomobili.com / www.unapredicv.com / www.internet-prodaja-guma.com