8 nocenja, koliko sam boravio u Ohridu je malo da bi se sve obislo, videlo i stiglo na plazu. Zbog toga smo supruga i ja koristili jednostavnu taktiku, gde si, tu idi na plazu i klopaj u najblizoj kafani (naravno, da uliva poverenje onako spolja). Bez auta ne bismo ni petinu stvari posetili.
Jedan dan bih izdvojio kao posebno lep, to je bila poseta Strugi. Crni Drim i sve oko njega je bilo izuzetno. Tu smo nasli drvo koje je posadila Desanka Maksimovic u Parku poezije, za dorucak jeli lokalni specijalitet sirenje pod kapak (sir ispod saca kako bih preveo), setali malo obalom i gradicem i otisli za Kaliste u posetu manastiru i na plazu. Bili na plazi do nekih 15h, obisli manastir posle toga i zaputili se na Vevcanske izvore.
Izvori su izuzetno lepo mesto sa impresivnom prirodom, sa uredjenim stazama izmedju izvora i potocica. Te staze su jedino sta domacini uredjuju, sve ostalo mora da bude bas prirodno, ako neko drvo padne ostave ga tako, ne namestaju.
Posle setnje rucak u restoranu "Via Ignatio". Restoran je malo zavucen, nije na glavnom putu ali smo imali preporuku i uz pomoc ljubaznih domacina smo ga nasli. I nismo pogresili, restoran zasluzuje sve preporuke.
pirat_w @ 02. sep 2010 - 22:33
Naravno uvek će se naći i mesta gde će te dočekati ko zapete puške da te oderu.
Mislim ja sam po cenovnicima video da pastrmka košta od 850 denara za kilo do čak 2700 denara.
Ok ja kapiram da ovde ima ljudi koji će mi reći mogao si i jeftinije da prodješ, jesam za početak mogao sa vozom do Skoplja pa busom do Ohrida. Ali ja sam išao kolima i sipao sam gorivo kad mi je trebalo i platio sam putarine i pio sam kafe uz put i sve. Pa pobogu rmbao sam cele godine da neću sad na sebi da štedim.......
v.
Rucali smo recnu pastrmku po ceni od 1000 denara/kg, bilo je i kalifornijske po 800 denara/kg, ohridsku covek ne drzi jer je zakonom zasticena. Njena cena u restoranima koji smeju da je prodaju je preko 50e, sad nisam razumeo da li za porciju ili kg, ali nepazljivom turisti ce neko naplatiti i plasicu kao pastrmku. Ipak smo svi mi balkanci.
U restoranu u Vevcanima konobar konobar pred hvata iz bazena pastrmke koje vi izberete, izmeri i naplacuju bas posteno. Nasa porcija je bila oko 250 denara. Inace, menadzer restorana je rodjeni beogradjanin, sa Banjice.
Svidela mi se tvoja recenica da si posao na odmor a ne da racunas. Time smo se i mi vodili i doziveli odmor za secanje.
Ovu poruku je izmenio mesecar: 10. sep 2010 - 23:23

Citiraj
Odgovori na ovo