Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Na Krit sa malom decom

45 odgovora na temu

#1 M.A.

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 18. Jun 2009 - 14:31

Dali moze neko da mi objasni koliko se talasi pojavljaju u July / Avgustu zbog kojih se dize crvena zastavica i zabranjuje kupanje.

Pokusavao sam da istrazujem, ovaj forum i razne linkove po netu ali nikako da skapiram dali je to nesto sto se desava jednom nedeljno ili u par nedelja ili svakih par dana.

Veoma bi voleo da idem na Krit ali idemo i sa klincima koji su 4.5 godina i bebom od 8 meseci, pa neznam koliko bi bilo pametno severni Krit zbog tih talasa ....

bio bih i zahvalan ako iko ima predloge gde je najbolje da se ide u grcku sa klincima ali avionom vidim da se za klince preporucuju prstenovi ali nemogu da nadjem agenciju koja nudi pristenove sa avionskim prevozom

hvala

#2 pepe

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 20. Jun 2009 - 00:07

Pogledaj porukuM.A. @ 18. 06. 2009 - 14:31

Dali moze neko da mi objasni koliko se talasi pojavljaju u July / Avgustu zbog kojih se dize crvena zastavica i zabranjuje kupanje.

Pokusavao sam da istrazujem, ovaj forum i razne linkove po netu ali nikako da skapiram dali je to nesto sto se desava jednom nedeljno ili u par nedelja ili svakih par dana.

Veoma bi voleo da idem na Krit ali idemo i sa klincima koji su 4.5 godina i bebom od 8 meseci, pa neznam koliko bi bilo pametno severni Krit zbog tih talasa ....

bio bih i zahvalan ako iko ima predloge gde je najbolje da se ide u grcku sa klincima ali avionom vidim da se za klince preporucuju prstenovi ali nemogu da nadjem agenciju koja nudi pristenove sa avionskim prevozom

hvala

najtoplije preporucujem Skiathos za porodice sa malom decom . ostrvo je malo , ima puno predivnih pescanih plaza , nema vetra i svakog dana mozete ici na drugu plazu cak i sa decom , i necete se pokajati . samo ne znam da li ima letova odavde . ja sam prethodna dva letovanja proveo tamo sa suprugom i , sada , petogodisnjom cerkom u sopstvenom aranzmanu , sopstvenim autom. ovoga leta , tacnije pocetkom jula idem na Krit , tacnije Retimno, iako znam da cesto ima vetrova kao i na kikladskim ostrvima. sa bebom ipak preporucujem Skiathos . pozdrav

#3 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 20. Jun 2009 - 00:21

Moje misljenje je da sa bebom treba izbegavati ostrva, pogotovo tako malom.

Ako ste vec vezani za avio prevoz, sto je razumljivo, nije lose da potrazite aranzmane samo sa tom vrstom prevoza. 

Ovde na sajtu imate gore ponude, mozda vam nesto da ideju.

......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#4 obozavam more

turista

• Član
  • Poruka:60

Napisano: 23. Jun 2009 - 21:44

[quote name='M.A.' date='18. 06. 2009 - 14:31' post='165191']

hvala
toplo ti preporucujem zakintos,ja sam bila prosle godine sa dvoje dece od 3 i 10 godina prezadovoljna sam mislim da je ovo ostrvo idealno za decu,voda je topla ,plaze su pescane i ciste ,dalek plicak ima da se ide i ide do dubine sto je za
decu odlicno,u svakom mestu ima ambulanta ,vetrovi su neosetni cak prijaju jer donose osvezenje ti prijatni vetrovi na jonskim ostrvima se nazivaju meltemi,uglavnom mi i ove godine idemo ponovo na zakintos jer smo odusevljeni

#5 valeri

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 19. Aug 2009 - 15:56

Pogledaj porukuM.A. @ 18. 06. 2009 - 14:31

hvala

Prema informacijama koje sam je dobila od mestana na Kritu, vetrovi su uobicajena pojava, najcesci je severozapadni vetar. Ipak kazu da su avgust i septembar meseci karakteristicni po pojavi vetrova.
Ja sam se upravo vratila sa Krita i mogu dati par saveta:
Agios Nikolaos je odlicna preporuka za Vas i Vasu porodicu sa klincima
Pre polaska posetite site www.explorecret.com gde ce te naci jako puno korisnih informacija o svemu sto je vazno, pa cak i videti plaze i informacije o tome gde je manje vetrovito i kada je svuda veoma vetrovito.
I naravno obavezan rent a car, sve vreme boravka po meni - treba i stici gde zelite, a Krit je veoma veliki...
Pescane plaze ce za klince biti savrsene...
Pored svega, iskustveno: kada krene da duva jak vetar na dataljnoj karti ostrva (koju ce te tamo svakako imati) potrezite geografski uvalice tako okrenute da zaklone plazu od sev.zapadnog vetra. Nije tesko :cool:
Sve najbolje i lep provod

#6 Barkmann

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:236
  • muški

Napisano: 29. Dec 2009 - 02:01

[quote name='obozavam more' date='23. jun 2009 - 20:44' timestamp='1245786293' post='167664']
[quote name='M.A.' date='18. 06. 2009 - 14:31' post='165191']

hvala
toplo ti preporucujem zakintos,ja sam bila prosle godine sa dvoje dece od 3 i 10 godina prezadovoljna sam mislim da je ovo ostrvo idealno za decu,voda je topla ,plaze su pescane i ciste ,dalek plicak ima da se ide i ide do dubine sto je za
decu odlicno,u svakom mestu ima ambulanta ,vetrovi su neosetni cak prijaju jer donose osvezenje ti prijatni vetrovi na jonskim ostrvima se nazivaju meltemi,uglavnom mi i ove godine idemo ponovo na zakintos jer smo odusevljeni
[/quote]

[size="4"]Kao sto je vec receno, vetrovi su cesta pojava na Kritu narocito tokom avgusta i septembra. Neverovatno je da danima duva tako jak vetar. Pretpostavljam da je to u vezi sa planinskim krajolikom gde naleti vetra kroz klisure dostizu neverovatnu snagu. Na nekim mestima cak nismo mogli da otvorimo ni vrata od kola.
Najbolje je uzeti rent a car jer tada mozete obici sto vise plaza. U Retimnu je tokom mog desetodnevnog letovananja, crvena zastavica bila podignuta osam dana duz citave severne obale od Retimna do Hanje.
Za razliku od severa koji karakterisu izrazito duge plaza od po 15 i vise km, juzna obala ima obilje malih uvalica koje su zaklonjene od vetra i velikih talasa. Ukoliko ste u Retimnu, rastojanje do juzne obale je jako kratko. Svega pola sata voznje kroz zivopisne krajolike planinskih sela.

[/size]

Basileus Basileon, Basileuon Basileuonton (цар царева царује царевима)

#7 BOJKO

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:321
  • muški

Napisano: 03. Jan 2010 - 16:08

Na Kritu sam bio septembra 2008g.Samo jedan dan je bio sa talasima-ali i tad je moglo da se kupa.Naime na svim uredjenim plazama Krita vrlo pismeno je obelezeno koji su dani za kupanje ( a koliko sam video i na onim manjim plazama pored puta je isto).Crvena, zuta, zelena-zabranjeno kupanje, kupanje na licnu odgovornost, slobodno kupanje.Svih mojih 12 dana je bila zelena zastavica-znaci i ti talasi koji su bili, bili su bezopasni za kupace. osim toga na svim plazama su osmatracnice sa spasiocima i poneki djip patrola prodje plazom. Tako postujete, a treba ispostovati, sve to, i bezbedni ste 100% sto se tice talasa.
Mestani ma Kritu imaju "svoju vrstu navigacije"... kazu-ako vidite da camci, brodici plove blizu obala, mozete se kupati....

Postavljena slika

NEŠTO OD NEKIH MESTA GDE SAM KROČIO I NEKE OD MOJIH FOTO TURA :
http://tripwow.tripa...5d-255e-e5c6?lb

http://www.putovanja...i-i-maste-9130/
ITD...ITD..ITD...

#8 Nale975

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: 25. Feb 2010 - 15:38

Imamo dvoje male dece(2,5 god i 10 meseci)koji ne vole dugo da se voze autom...Dvoumimo se izmedju Retimno-a i Agios Nikolaus-a.Jako nam je bitno da je gradska plaza pescana i bez velikih talasa,iznajmicemo auto na 3,4 dana ali 50-60km max deca mogu da izdrze voznju sa pauzama naravno...smestaj u Retimnu stari ili novi deo grada da izaberemo?
hvala unapred

#9 ElCid

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:290

Napisano: 25. Feb 2010 - 17:33

Mogu da ti pomognem u vezi Retimna. U Retimnu jeste duga gradska pescana plaza...e sad talasi? Pa sve zavisi kakav vetar duva, ipak se radi o ostrvu. Od glavnog grada Herakliona pa do Retimna ima nekih 80 km, do Ag. Nikolaosa ne znam mada se to moze proveriti. Retimno moze biti dobra polazna tacka. Retimno nije bas veliko mesto. Mozda je bolje da budete blize centru jer vam je tu sve...a i klinci da se setaju. U centru postoji veliki trg sa nekih ljuljaskama, klackalicama i slicnim forama pa im tu moze biti zanimljivo. Nisam bas siguran sta se podrazumeva pod starim i novim delom Retimna. Postoje hoteli u Retimnu koji su bas udaljeni od centra, to vam ne bih preporucio. Ako vam treba jos koji savet....tu sam

#10 SaraNBgd

backpacker

• Član
  • Poruka:48

Napisano: 26. Feb 2010 - 15:28

Nale,
s obzirom da idete sa malom decom ja bih vam preporučila Plakias na jugu. Ima divnu dugačku peščanu plažu i smeštaj je blizu plaže. Takođe, ima manjih uvala i većih plaža u blizini na razdaljini od 5 do 10 km. S obzirom da je na jugu, manje duva vetar nego na severu ili ga uopšte nema. Mesto je manje, a ako poželite u Retimnu ste za najviše pola sata, jer su udaljeni 30 km dobrog puta.
Takođe je smeštaj jevtiniji i mogu se naći porodični apartmani, za razliku od Retimna gde morate biti smešteni u hotelu.
Pozdrav.

#11 ElCid

iskusni putnik

• Član

Napisano: 26. Feb 2010 - 20:45

Slazem se. Juzna strana ostrva moze biti odlican izbor

#12 Nale975

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: 27. Feb 2010 - 10:09

Hvala vam puno!Pogledacu da li imamo u ponudi Plakias.Kakav je gradic Agia Maria?
Ono sto sam procitala na raznim forumima Retimno i Agias Nikolaus mi se ucinili najzanimljiviji ali sada cu potraziti i Plakias.Koliki je grad,bicemo tamo 2 nedelje,ima li nesto za mame i tate tamo?:)
Stari grad u Retimnu nam je takodje u ponudi(smestaj)pa me interesuje da li je ta varijanta preporucljiva za nas sa malom decom?
Koliko su udaljene one lepe plaze od Retimna i Plakiasa?(elafonisi i sl.)
Hvala puno!

#13 ElCid

iskusni putnik

• Član

Napisano: 27. Feb 2010 - 14:53

U Plakiasu nisam bio tako da ti o tom mestu bas nisam od pomoci..u stavri bio sam na dva puta pola sata, na dva kupanja. Iz tog mesta se polazi brodicem na Preveli plazu. Plaza je ok, secam se da nije bilo ni daska vetra na toj plazi dok je iskreno voda bila za par stepen hladnija nego na severnom delu ostrva..ipak je to Libijsko more..xexe. Za mame i tate? Bas neznam, sigurno neko o tome zna vise od mene.
Od Plakiasa mislim da mozes do tih plaza u tom delu ostrva..Matala, Ag. Galini, Preveli dok do Elafonisija mislim da ne jer je izmedju Samarija klisura i tu ne mozes proci kolima. Ja sam isao od Retimna do Plakiasa i put ne traje dugo..ne vise od pola sata. Isto tako se prolazi kroz zanimljivu klisuru.
Elafonisi je steta ne videti kad si vec na Kritu ali doci do te plaze nije bas jednostavno. Od Retimna treba sigurno jedno 3 sata voznje..jos vi sa decicom. Al tamo bi bio raj za njih....a tek na Gramvousi.
Krit je jedno veliko ostrvo. Retimno je dobar izbor jer vam je sve u gradu..sve sto vam moze trebati. Al prave lepote ostrva, tu prirodu i te prelepe plaze o kome svi pricaju vidis tek kad malo zadjes iza brda :D
..ne zaboravi da obavezno posetis i Knosos

#14 Barkmann

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:236
  • muški

Napisano: 27. Feb 2010 - 20:20

Retimno je sasvim OK. Nije previše bučno osim ukoliko ne uzmete hotel u glavnoj ulici (Brascos, Liberty, Olimpic i sl). Nema uobičajenih prizora pijanih Engleza koji prave haos. Većim delom su Skandinavci, Holanđani nešto Rusa. Pirgave pijane labor class iz Dovera ili Mančestera nema. Uglavnom su to Englezi sa porodicama ili neki stariji bračni parovi. Gradska plaža u Retimnu je peščana i veoma duga. Ako se ne varam čak oko 14-15 km. More postepeno prelazi od plićaka ka dubini. Može biti problem ukoliko duvaju vetrovi. Mi smo bili krajem jula i početkom avgista. Crvena zastava je bila podignuta čitavom dužinom severne obale čak do Hanje. Krit je najuži kod Retimna tako da ćete do južnog dela stići za pola sata kolima. Plaže su na jugu mnogo intimnije. Male uvalice zaklonjene od vetra. Savetovao bih da ne idete u malo mesto Bali blizu Retimna. Plaža jako neuređena sa dosta algi i prljavštine u moru. Na kraju plaže se nalazi kamp sa divljom plažom prepunom ježeva.
Plakias na jugu može biti zanimljiv budući da idete sa malom decom. Mi smo najviše vremena proveli u blizini Plakiasa prema selu Selia u jednoj omanjoj uvali gde se kupaju samo Grci. Bukvalno nema nikoga. Možda par porodica a klopa u lokalnoj taverni :smorilo: Bakica je pravila takve đakonije za smešne pare da smo joj bili redovne mušterije. Klopa za nas četvoro sa pićem oko 30 € računajući i bakšiš.
Na podu kafane se igraju babini unučići. Razbacane igračke govore da su ovi gorštaci iznašli način da zarade koji evro od zalutalih turista. Sve to daje poseban šmek ukoliko niste navikli na fancy restorane gde će vam servirati jastoga ili škampe ulovljenje hiljadama kilometara daleko. Na slabom engleskom ljubazna domaćica vam objasni da nemaju oradu ali da je njen suprug tog jutra ulovio ne znam ti ja već koju ribu ili da je sin upucao sirotog zeca. Od Plakiasa lako stižeš do Matale, jedne od najpopularnijh plaža. Zapadno je Frankokastelo sa dobro očuvanim zamkom na samoj plaži. Nije baš nešto naročito ali može biti zanimljivo. Dalje na zapad je i Elafonisi ali mislim da nema dobrog puta jer je celo ostrvo planinsko i jako krševito.
Basileus Basileon, Basileuon Basileuonton (цар царева царује царевима)

#15 Milenafreja

turista

• Član
  • Poruka:89
  • ženski

Napisano: 28. Feb 2010 - 19:12

Baza ce nam biti Retimno.Ili neko misli da je bolje negde drugde?
Sta ne smem da propustim na Kritu?
:)
I koliko dana mi treba da obidjem ono sto zaista mora da se vidi?
Bilo bi dobro da mi neko posalje markiranu mapu.
Da nam takvu uslugu nije ucinila jedna divna devojka na Zakintosu, ne bi uspeli da obidjemo sve sto smo trebali za tako kratko vreme.

Postavljena slika
Izrael-Tel Aviv, Jerusalim,Mrtvo more, Haifa, Jaffa
Zakintos, Skiatos,Marmaris, Ichmeler
Trst, Portorz,Venecija

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0