pop26 @ 11. 06. 2009 - 10:15
Za Codemaker, zaista tvoji komentari ne stoje na mestu. Izgleda da se nisi mnogo potrudio gde ćeš odsesti kada si bio u CG, ako si bio, pa te je isprepadao prvi koji te je sreo. Slažem se da ima svega, kao i u drugim državama, ali da neko izdaje šupe u kojima je prethodno držao krave, to je zaista neukusno. Lično smatram da ti imaš lični problem sa CG, pa tvoji komentari nisu objektivni. Proputovao sam mnogo, pa iz iskustva ti mogu reći da i po celoj Srbiji imaš još i gore uslove, takođe i u Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj itd. Ne možeš lepiti epitete celoj državi ili naciji na osnovu tvog lošeg iskustva u nekom smeštaju ili zbog tvoje lične netrpeljivosti prema CG iz ko zna kojih razloga. I još jedno pitanje, šta misliš gde Grci izlivaju, kako ti kažeš, naša g...a? Ili, gde to isto rade na Bora Bora ostrvima?
Sve u svemu, izvinjavam se što sam i ja skrenuo sa teme, ali sam prosto morao da odreagujem. Držimo se teme!
Prvo da kažem da sam, kad god sam bio u CG, odsedao u svojoj vlastitoj kući, koju sam nedavno prodao. Dakle nisam se ništa trudio da nađem smeštaj, već sam imao dosta prilika da gledam gde su ljudi smešteni i u kojim uslovima. Ako ti te neverovatno loše uslove nisi video, ne znam gde si gledao i odsedao, možda u nekoj ekskluzivi u BD?
Dalje, Codemakera ne može tek tako da isprepada niko, pa bio to i neki đetić iz CG pa još "prvi koji me je sreo"
Kad sam rekao šupe i držanje krava, znaš ti i sam da je tu u pitanju namerno preterivanje da bih ukazao kakve sve prostorije koriste "domaćini" da bi smestili turiste. Premnogo puta sam viđao izdate "sobe" u kućama koje uopšte nisu ni završene, od terase ima samo ploča bez ograde, unutra neomalterisano i žice vire iz zidova, pod betonski, nedovršen... To mi se i desilo jedne godine kad je sin išao sa društvom i nije hteo u moju kuću (jer ih je bilo previše), nego nađoše neki smeštaj u brdu iznad Sutomora sa "pogledom na more" Kad sam ih te godine obišao, zaprepastio sam se kad sam video ŠTA su deci izdali.. Odmah sam pozvao turističke poslenike i zapretio da ću razglasiti u svim medijima kojih se dočepam (igrom slučaja veliki broj moji prijatelja je veoma uticajan u nekim medijskim kućama) i internetu. Uzeo sam od "domaćina" pare nazad i našao deci bolji smeštaj.
Ako smatraš da imam lični problem sa CG, gadno se varaš, pola mi je familije crnogoraca jer mi je supruga iz tih krajeva. Znam jako mnogo ljudi odande, kojima skidam kapu i poštujem ih, ne samo one koji su mi porodica. Ovde govorim o gramzivosti onih koji se bave "turizmom" u CG i koji zaista prelaze svaku meru dobrog ukusa i pokazuju koliko ne cene one od kojih zapravo bi trebalo da žive.
Dakle sa CG imam isti problem kao i sa Tanzanijom što se tiče ličnog odnosa.
Što se tiče smeštaja u CG, nemoj da se lažemo, za manje pare se može letovati u grčkoj, u boljem smeštaju, govorim o "low cost" varijanti, da varijantu sa boljim hotelima ni ne pominjem. Za sada, nažalost i cena viza utiče na sveukupnu cenu.
Da hotele ne pominjem, ako upoređujemo cene, ljubaznost i još mnogo štošta.
Nikada ja nisam crnogorce nazvao generalno primitivnim ali tvrdim da među onima koji se bave "turizmom" u CG, ima dosta onih koji su primitivni u ponašanju, pristupu poslu i odnosu prema onome ko im je ciljna grupa. Nemoj mi izvrtati reči.
I na kraju, ne jednom sam na barskoj plaži imao veoma bliske susrete u moru sa fekalijama, tako da za svojiih zadnjih odlazaka tamo, nisam više ni ulazio u vodu. E sad, gde Grci to bacaju, na koju daljinu to "frljnu" nemam pojma ali tamo gde se kupamo, fekalija nema. Tek da se to raščisti. Da ne pominjemo one silne infekcije, povraćanja i slično svakog leta sa kojima se turisti vraćaju. To je postalo već normalno da se iz CG vrlo lako vratiš bolestan. Da izuzmemo Grčku, kad se neko vratio iz Španije masovno sa stomačnim tegobama? O tome govorim
NAravno, uvek postoji verovatnoća da se neko na putu razboli, ali u tom broju...
I nije to politička tema, nema veze sa politikom, već sa onim šta prosečnog turistu može očekivati u CG, ma šta ti o tome mislio, ćinjenice su činjenice.
Upoređivati južnu Srbiju sa CG obalom je smešno jer ovde govorimo o CG obali i turizmu na moru. Turizma na žalost nema u Surdulici na primer. Ali "ima" u Baru na primer. JA nisam ništa pisao o ostalim delovima CG jer ih ne račumam u turističku ponudu
I da se vratim na voz. Iste cene su i u povratku iz Bara ako se kupuju u jednom pravcu, dakle nema cena veze samo sa Srbijom, drpaju obe kompanije a ne daju ništa ili toliko malo da je to već bezobrazno. Pre par godina sam se vozio vozom u Francuskoj. Sa kolegom smo u Parizu ušli u naš kupe i zatekli da je korpica za smeće puna papira, ništa posebno, par iscepkanih papirića i jedna kesica valjda badema ili slično. Na našu intervenciju bilo je malo frke a kao "nadoknadu" smo sve vreme putovanja imali besplatna pića i naravno besplatan obrok uz neprekidna izvinjavanja...
Kod nas u sred zime bez svetla i bez grejanja celu noć, niko da kaže ni reč makar izvinjenja....
E sad ako je to znak mog ličnog problema sa CG, onda ok...