Nakon pročitane ove vesti, pozvao sam železničku stanicu u Subotici da se raspitam o cenama karata i nakon dobijanja informacija sam se zaprepastio.
Cena povratne karte (TCV) na relaciji Subotica-Sutomore-Subotica iznosi 6.500,00 dinara + rezervacija 560,00 dinara (u oba pravca) što ukupno iznosi 7.060,00 dinara (74,30 Eura) što znači da dve osobe moraju da izdvoje samo za voznu kartu 14.120,00 dinara (Euro 95,00 - 148,60 Eura).
Imajući u vidu da je pre dve sezone 2007.god. (ova još nije počela) karta za jednu osobu iznosila oko 3.800,00 dinara + 150,00 dinara rezervacija = 3.950,00 dinara (Euro bio 82,04 - 48,14 Eura) jednostavnom računicom dolazimo do podatka da je karta poskupela u dinarima za 79%, a da je Euro skočio za 16% u periodu od 2007. do 2009.godine.
Imajući u vidu da su im vozovi u katastrofalnom stanju (neuredni, prljavi, iskidana sedišta, polomljena ili ukradena ogledala u kupeima, WC pun zaraza itd.) postavlja se pitanje u čemu je onda u odnosu na 2007.godinu podignut nivo usluga za 79%? Odgovor je u ničemu, sve je isto kao i pre dve godine pa možda još i gore.
Treba napomenuti da su ovo cene za II razred, pa je s tim još veća bruka.
Kada se pogleda ponuda u turističkim agencijama za Grčku, između ostalog navedene su cene povratnih autobuskih karata za tu destinaciju. Jedna od ponuda je i Halkidiki i cena povratne autobuske karte preko turističkih agencija na relaciji Subotica - Halkidiki - Subotica iznosi 75 Eura što je za 0,60 Eura skuplje od vozne karte do Sutomora i nazad. Zaista se treba neko zapitati ko je odobrio ovako astronomske cene voznih karata. Pa nije ni čudo što je drastično smanjena potražnja za ovim prevozom do Crnogorskog primorja kako je navedeno na jednom zvaničnom Subotičkom sajtu.
Takođe moram napomenuti da je u jednoj sezoni (da li je 2006. ili 2007.) u jednom pravcu vozna karta do Kijeva bila 20 Eura što je bilo jeftinije za 4 eura od vozne karte do Sutomora.
Izgleda da je ovakva astronomska cena vozne karte izazvana činjenicom da je još uvek letovanje u Crnoj Gori daleko jeftinije od ostalih destinacija, pa su ljudi prinuđeni da idu u Crnu Goru i u toj prinudi neki su videli dobru priliku da profitiraju na voznim kartama.
Možda se neko neće složiti sa činjenicom da je Crna Gora daleko jeftinija, ali ja ću pokušati da to približno prikažem.
Naime, izuzimajući voznu kartu, privatni smeštaj u Sutomoru se može naći čak i za 5 Eura, što je za 10 dana 50 Eura. Cene hrane i pića su zanemarljive u odnosu na Grčku ili neku drugu destinaciju i sasvim Vam je dovoljno dnevno 10-15 Eura što je ukupno od 100 do 150 Eura džeparca za 10 dana+smeštaj, možete letovati za 200 eura. Kada sam hteo da idem u Grčku, namamljen turističkim ponudama u smislu 200-220 Eura u sezoni, shvatio sam da na to treba dodati još 75 Eura prevoz, 5,3 Eura (500,00 dinara) za agencijski servis za vizu, 10,5 Eura (1.000,00 dinara) osiguranje i džeparac od najmanje 300 Eura. Sve to ukupno iznosi 590 Eura po osobi ili bez prevoza 515 eura. Ako ćemo ići u detalje, treba vam i dve fotografije koje imaju takođe svoju cenu. Ako ćete ići u Bugarsku, treba vam još i novi pasoš koji košta 2.170,00 dinara, odnosno 23 Eura. One famozne ponude od 79 Eura i slično ne uzimam za ozbiljno, jer koliko para toliko i muzike. Takođe moram napomenuti da ni taj smeštaj u Grčkoj (zakup apartmana) nije mnogo kvalitetniji od recimo smeštaja u Crnoj Gori.
2007.godine sam letovao u Sutomoru u jednom privatnom smeštaju koji je bio fenomenalan i dnevno sam platio 5 Eura + 0,60 Eura boravišnu taksu.
Sve u svemu, prosudite sami da li se isplati ići u Crnu Goru vozom. Opet se vraća staro vreme kada je letovanje (pa i u Crnu Goru) bio luksuz.
Izgleda da ćemo ovog leta na Palić iako je karta gradskog prevoza ogromnih 47 dinara.
Ovu poruku je izmenio pop26: 10. Jun 2009 - 09:46