Iz Grčke do CG preko Albanije
Napisano: 01. Jun 2009 - 13:21
Napisano: 01. Jun 2009 - 15:00
Napisano: 01. Jun 2009 - 15:27
Napisano: 16. Jun 2009 - 23:12
Prvo - viza_ nisu nam ništa naplatili sem oko 1 e za neku auto taksu, istini za volju policajcu je trebalo bar 40 min pa ukuca pravi razlog za naš ulazak ba bi kompjuter propustio naše podatke, na kraju sve prošlo kako treba i avantura počinje. Prvo iznenađenje nigde džamija samo krstovi: na crkvama, pored puta?????
Putevi u prvo vreme sasvim ok skoro rađeni po savremenim standardima. Posle nekoliko desetina km - prava Albanija - glavni put kroz državu kao neki naš najlokalniji npr oko Crne trave "99 usred bombardovanja. Rupa na rupi, ponegde u dužini 200 m odnela bujica, strava. Automobili takođe, sve džipovi, mercedesi, bmw, kontrast neverovatan brzina koju možete razviti max 30km/h što zbog lošeg kolovoza što zbog krivina projektovanih za zaprežna kola, to je njihova svakodnevica do pre nekoliko godina. Takav put u dužini cca 150-200 km trajao je ceo dan. Pred Drač opet super nov put ravnica brzina glat stotka.
Prvo stajanje negde u brdima kafana skroz ok, čisto uredno konobari u narodnim nošnjama i prvi šok svi ljubazni, ni reči o tome ko smo i odake smo svi koji su nam se od tad obratili pokušali su po neku reš na srpskom ili mešavini srpsko-makedonskom jeziku, mlađi ne znaju, ali stariji od 35-40 svi gledali jedinu televiziju tv bgd ili sl. i svi u znak dobrodošlice po koju reč na srpskom. Cene: pivo Tirana malo odlično 0.5 E koka kola 0.4 E sladoled nestle ili sl. 1E.
Dan se odužio, vrućina letnja, prizori kao u filmu: milion bezinskih pumpi, na njima zastave EU, Amerike, Nemačke.... i naravno njihove a okolo kuće kakve, mislim, kod nas nisu bile ni "46. Sirotinja neverovatna.
Ručak: stajemo isped taverne Pelikan se zove, na parkingu sve besna kola skoro me bila sramora sa mojim Renault Scenic-om, ulazimo kroz park!!!!! pravi pravcati park, palme cveće - holivud!!! u fontani nasred parka pravi pravcati pelikan, živ, šepuri se radoznalim pogledima, klopa solidna, ništa nezaboravno teletina i jagnjetina na roštilju puno skenderbega, piva sokova za nas petoro oko 50E.
Tada naslućujemo da je to zemlja neverovatnih kontrasta u isto vreme sirotinja o kakvoj sam ja samo čitao i omah tu pored raskoš.
Utisk se samo pojačao kada smo prilazili Draču: hoteli načičkani u tri reda od plaže nekoliko stotina njih, da, dobro ste pročitali, stotine novih hotela jedan do drugoga. Kada kažu da se u Bg puno gradi ili da je Budva izgrađena, sve izgleda smešno pred onim prizorom. Zaboravih da kažem svi pomenuti hoteli su ili tek useljeni ili se upravo završava gradnja. U glavi haos.
Već je mračak i u centru Drača lako nalazimo smeštaj u okviru same tvrđave, cena sa doručkom za nas 5 u vrlo čistim i pristojnim sobama 50E.
Sutra dan preko Tirane i Skadra na granicu. Sada smo već puni iskustva, bunkere skoro ni ne primećujemo na sirotinju oči navikle, pored puta Drač-Tirana sve nove građevine, svetski brendovi ludilo i novi šok: sve one barakice pored puta sklepane od mešovitog materijala, cigle, poklopca od šporeta, lesonit table.... na kojima piše MISH pored kojih smo juče prolazili su u stvari su KLANICE I MESARE u kojima se na licu mesta kolje i prodaje meso, naravno nigde tu nema frižidera , opreme... samo čika obali tele ili na put ili pored puta zakolje ga i izloži meso na prodaju. Za razliku od juče kada su svi mish-evi bili prazni i izgledali napušteno jer je bio petak danas je subota - pazarni dan. To je ipak bila najupečatljivija slika.
Zaključak: nismo se pokajali uopšte, čak smo jako zadovoljni jer nismo morali čak na Kubu da bi videli mesta u kojima je život kao pre 50 i više godina. Iz ličnog iskustva mogao bih reći da je bezbedo, osim osmeha i želje da se sa nama prozbori koja reč na našem jeziku NIKAKVIH ama baš nikakvih neprijatnosti nije bilo, ni sa policijim, ni sa građanima. Putarina se naravno nigde ne plaća. Uglavnom nekih 350 km kroz Albaniju trajalo je dva dana.
Nikoga na ovo ne bih nagovarao, samo sam preneo svoja iskustva. Rado ću odgovoriti na sva pitanja ukoliko ih bude, jer je ovo samo mali dug svim forumašima iz čijih sam ja iskustava planirao odlična putovanja u zadnjh nekoliko godina.
Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. Jan 2011 - 00:32
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
Napisano: 17. Jun 2009 - 01:40
Добар путник не зна гдје иде. Савршен путник не зна одакле долази.
Napisano: 17. Jun 2009 - 18:31
Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. Jan 2011 - 00:32
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
Добар путник не зна гдје иде. Савршен путник не зна одакле долази.
Napisano: 18. Jun 2009 - 13:20
Hvala vam svima.
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0