Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Kako do vize bez aranzmana (Mikonos)?

35 odgovora na temu

#1 Ultralamb

putnik

• Član
  • Poruka:154
  • muški

Napisano: 11. Jun 2006 - 01:06

Zdravo svima!
Planiram da krajem juna sa devojkom odem na Kiklade, Mikonos pre svega, krenuli bi 29. juna. Par agencija nudi aranzmane za tu oblast, ali ne zelim njihove usluge posto imamo nameru da kampujemo i menjamo lokacije-ostrva po svojoj volji. Interesuje me sledece:
1. Da li je ono sto nazivaju "vaucer od agencije, rezervacija hotela, itd" bas neophodna stvar prilikom apliciranja za individualnu turisticku vizu, jer mi to svakako necemo imati posto idemo u sopstvenoj reziji? Voznu kartu-rezervaciju do Atine cemo svakako priloziti, kao i ostala dokumenta koja se traze. Proveli bi na putu nekih 14-15 dana.
2. U vezi dokaza o raspolaganju novcem - ok, ja sam zaposlen, imacu sve papire od firme, prihodi, izvod iz banke, pasos vec ima neke "cenjenije" vize u sebi... dovoljno ubedljivo; medjutim, ona je student (redovan i uspesan), ali naravno da nema stednu knjizicu ili tako nesto, vec je roditelji finansiraju. Kako ona treba da dokaze da ce imati lovu za put? Da ponese dokaze o imovinsko-materijalnom stanju svojih roditelja (izvod iz njihove banke, posed nekretnina, porez)? U listi potrebnih stvari na tabli grcke ambasade se pominje neki "putnicki cek". Sta je to putnicki cek? Potreban cash ce imati, ali sigurno nece to da prilozi ambasadi prilikom apliciranja.
3. Sta je to "putnicko osiguranje" (gde ga uplatiti?)? Je li to isto sto i zdravstveno osiguranje u inostranstvu?
I da - imamo vec zakazano u ambasadi za desetak dana.
Hvala unapred na odgovorima! ;)

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 11. Jun 2006 - 01:18

#2 Skorpijica

putnik

• Član
  • Poruka:131

Napisano: 11. Jun 2006 - 04:30

Cao!

Uh, bice vam mozda malo tesko, jer rezervacija smestaja je obavezna. Ali pokusajte, gledajte da vam ta karta bude povratna i ponesite svu mogucu dokumentaciju. Devojka neka ponese i fotokopije pasosa svojih roditelja, kao i dokaze o njihovom zanimanju i ono sto si spomenuo, izvode iz banke. Mislim da vam putnicki cek nece biti potreban, ako ti imas sve to sto si naveo, a putujete zajedno. Osiguranje koje vam je potrebno je putno zdravstveno osiguranje, ja uvek uzimam Deltino, www.delos.co.yu , pogledaj na sajtu detaljnije. U svakom slucaju, ukoliko vas odbiju za vizu, pare od osiguranja dobijas nazad.
Ne zaboravi da javis kako ste prosli! Srecno!

#3 *elleni*

backpacker

• Član
  • Poruka:33

Napisano: 11. Jun 2006 - 13:20

mislim da su sanse minimalne za vizu obzirom da nemate uplacen aranzman (vaucher od agencije odnosno od hotela i garantno pismo hotela) a ni ikakvo pozivno pismo od nekog iz grcke pa da putujete kao u goste..
probaj ako imas nekog u nekoj agenciji prijatelja ili sta vec da ti izda vaucher kao da si uzeo neki aranzman,nebitno koje mesto,paralia na pr. ili bilo sta sto moze (to agenciju nista ne kosta,ako ima zakup dole,to garantno pismo salje agencija inopartner njima) to ti je dobra varijanta samo ako moze neko da ti izda to!
moji tako uzeli vaucher za paraliju dupla smena,dobili vizu,seli u kola i sad su uveliko na kritu,a za neki dan kikladi!

to ti je to!

#4 bojjanm

backpacker

• Član
  • Poruka:36

Napisano: 11. Jun 2006 - 15:04

Putni cek ne izdaju sve banke. U Banca Intesa izdaju putne cekove ali ti uzimaju proviziju od 1% od vrednosti cekova. Mislim da ti je potreban cek u vrednosti od 500E. Mozes jos i da otvoris stednju knjizicu, uplatis 500E, sacekas 24h i uzmes potvrdu da imas 500E na stednom racunu (potvrda je 300.00din) i posle podignes te pare bez provizije.
Devojka moze da ode do opstine sa roditeljima i da u slobodnoj formi napise da je izdrzavaju roditelji i overi u opstini. Na Vracaru overa potvrde o izdrzavanju roditelja je 590din. To mozes i u sudu ali se nisam raspitao u sudu.

#5 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 11. Jun 2006 - 15:29

Hm. Nemam nikoga u agenciji.
Medjutim, koliko ja znam, do Paralie se obicno ide preko aranzmana na one grupne "nazovi" vize koje ti ne zalepe u pasos kao prave individualne, nego su to neki logoraski principi tipa "pasosi svih iz grupe ostaju na granici dok se ne zavrsi tvoj desetodnevni boravak u Paraliji pa ti vrate kad napustas Grcku" ili "pasosi svih iz grupe ostaju kod vodje puta dok se ... ... ...".
Ako gresim onda su me dezinformisali.
Zato pitam *elleni*: da li su tvoji dobili individualne vize na tu varijantu? Pretpostavljam da jesu, cim su kolima usli u Grcku.
Inace, zakazao sam telefonom i nisam mogao zakazati i za devojku (kazu, svako mora za sebe jer nismo rodjaci). Ona je nazvala pola sata kasnije kod drugog operatera i dobila termin dan posle mene. Nadam se da ovo nece biti dodatna teskoca...
Vozna karta bi svakako bila povratna, mozes da biras datum i cas povratka...
Izvod iz banke sam vec uzeo (sestomesecni promet), mada mogu i redovni mesecni izvestaj... Bojane, moram li i pored ovoga taj putnicki cek? Nije problem ako treba. Devojka ce znaci morati da uzme izvode iz banke svojih roditelja ili da u njihovoj banci podigne putnicki cek ili da otvori (gnjavaza) racun u nekoj banci i uplati 500e.
Za sada hvala na sugestijama, kopam dalje...

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 11. Jun 2006 - 15:31

#6 *elleni*

backpacker

• Član

Napisano: 11. Jun 2006 - 16:31

pa naravno da su dobili individualne vize inace kako bi kolima otisli dole!
jednostavno dobili su vaucher od agencije kao da su uplatili duplu smenu u paraliji (to je moglo da bude bilo koje mesto u grckoj,ali agencija koja im je dala vaucher ima zakup tamo p je zato paralija u pitanju), uz vaucher od nase agencije ide i garantno psmo od agencije iz grcke(u ovom slucaju iz paralije jer im je tamo zakup) i to isto zavrsava nasa agencija,prilozili ista ali potpuno ista dokumenta kao i za grupnu vizu+ kopiju saobracajne,vozacke,medjunarodne vozacke i zeleni karton uplatili osiguranje u delti za 20 dana uzeli vizu i to je to.. veoma su jednostavno prosli...

#7 *elleni*

backpacker

• Član

Napisano: 11. Jun 2006 - 16:34

ili ti je varijanta ovako> uplati neki najjeftiniji moguci smestaj za grcku,naj,naj jeftinije sto mozes da iskopas,uzimaj vaucher od agencije i radi individualnu vizu kao da ides kolima..
onda ti ne trebaju svi ti travel cekovi i ostale komplikacije..
a cini mi se da si naveo da je devojka redovan student,onda samo potrvrda sa faksa da je redovan student i kopija indeksa...

#8 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 11. Jun 2006 - 20:08

*elleni* @ 11. Jun 2006. 16:34

uplati neki najjeftiniji moguci smestaj za grcku,naj,naj jeftinije sto mozes da iskopas,uzimaj vaucher od agencije i radi individualnu vizu kao da ides kolima..
;) ok ideja!
Ne bih da gnjavim, malo sam i gledao po ovom forumu, ali ima stvarno puno da se cita i nisam nasao odgovor, pa bih zato da vas pitam - da li ste vi videli neki slucaj ili licno doziveli da budete odbijeni za grcku indiv. vizu samo zato sto niste imali aranzman ili hotelsku rezervaciju, ali sve, ali bas sve ostalo jeste?

#9 alazovic

turista

• Član
  • Poruka:75
  • muški

Napisano: 12. Jun 2006 - 09:52

Citat

Inace, zakazao sam telefonom i nisam mogao zakazati i za devojku (kazu, svako mora za sebe jer nismo rodjaci). Ona je nazvala pola sata kasnije kod drugog operatera i dobila termin dan posle mene. Nadam se da ovo nece biti dodatna teskoca...

Mogao si da kazes da ti je zena... Zakazali bi vam jedan termin, pa kad dodjete zajedno u ambasadu a vi kazete da ste u nevencanoj zajednici :)
Niko nista ne moze da vam kaze jer brak vise nije u modi: http://www.novinepre...date=2006-06-04

Pozdrav, Aleksandar

#10 nana

backpacker

• Član
  • Poruka:15
  • ženski

Napisano: 12. Jun 2006 - 15:29

i mene su zeznuli na tu foru niste clanovi uze porodice.

da pojasnim momak i ja zivimo zajedno vec 3 godine, cak nam je i ista adresa u l.k. ali kad sam zvala ambasadu da zakazem termin rekli su mi da moramo odvojeno da pozovemo, jer moze da se zove samo za clana uze porodice. bilo je 8 sati ujutru, ja jos bunovna pa se nisam setila da kazem tu odvratnyu recenicu da smo u nevencanoj zajednici. ma sta mi mislili srbija je patrijarhalna zemlja sa katastrofalnom birokratijom tako da devojke udajte se i uzmite muzevljevo prezime ako necete da gubite vreme i zivce na potvrde.

i ja cu to morati da uradim.

jos nesto sam htela da pitam oko individualnih viza.
ako smo uplatili smestaj preko agencije, da li nam i dalje trebaju potvrde iz banke da imamo pare na racunu ili ne.

kad sam pre 3 god isla u italiju u vojvodjanskoj banci su hteli da ti izdaju kvazi potvdu da imas 500 evra na racunu. samo kazes da je to za potrebe vize, platis neku proviziju i to je to.

ima li neko takva iskustva od ove godine

#11 olelole

backpacker

• Član
  • Poruka:4

Napisano: 12. Jun 2006 - 17:22

Pozz svima,
vidim da nisam jedina sa tim problemom,ali to nam ocito nista ne znaci :)
I ja i momak smo hteli na tu varijantu da idemo u Grcku, ali se jako iskomplikovalo...U ambasadi su nam rekli da je nemoguce dobiti individualnu vizu bez rezervacije smestaja.Probali smo na poznanstvo da to sredimo u agenciji, ali nije uspelo.Takodje su mi u ambasadi rekli da ne moram smestaj da uplatim u nasim agencijama,nego da preko net-a nadjem nesto,uplatim im,i da mi oni posalju fax-om potvrdu o rezervaciji.A drugi nacin je da nam neko iz Grcke posalje garanto pismo,ali mora biti iz tog mesta u koje idem!
Na kraju cemo uplatiti aranzman u agenciji,idemo na Tasos kolima...Time smo se zadovoljili,jer bolje ista nego nista :)

#12 Green

backpacker

• Član

Napisano: 12. Jun 2006 - 20:41

Ovo sve zvuci kao: pomozite hteo bih da kupim nov mercedes za 1000 evra!!! :blink:
Krenite od samog starta. Ako nemate 2000 evra da izdvojite za 15 dana na Kikladima, mozda bi trebalo da razmislite o nekoj drugoj destinaciji. Pa, to je jedna od najpopularnijih destinacija na svetu!
A za 2000 cak i u ovom slepom crevu u kome zivimo mozete uzeti hotele (naravno, jeftinije) na npr. 3 ostrva, platiti prevoz (naravno, na fazon trajekte), platiti vize i da imate za trosak.
Na osnovu hotela i ostalih pomenutih papira dobijete vize. A nisu ni tako beskorisni (hoteli) jer u njima drzite stvari, spavate, kupate se, doruckujete... (ne klosarite) :)
U svakom slucaju ne zaboravi da je ove godine velika navala za grcke vize, da nasi odnosi sa ostatkom sveta i nisu bas sve bolji i bolji, da su Grci zbog prosle godine kada je tamo tokom leta ostalo preko 3000 nasih mladih skroz promenili postavu u amb., da je datum kada bi isli jako blizu, a i vreme kada ce italijani preplaviti grcka ostrva, a da je poslednje sto vam treba odbijenica u pasosu...
Varijantu koja tako lici na sve nas da zajebes agenciju za papire na osnovu kojih dobijes vizu ne bih mnogo komentarisao, osim pitanjem: ko ti garantuje da nakon otkazivanja puta nece agencija obavestiti amb., pa vas vrate sa grane!?!? npr. :D

#13 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 12. Jun 2006 - 21:19

Pogresio si. Necu mercedes za 1000e, vec mogucnost da biram kada cu i gde i koliko da se zadrzim, bez da me nesto obavezuje. A klosarenje... :lol: slusaj, na Mikonosu sam bio dva puta, u periodu pre Shengena, ne znam kako ti zamisljas kamp na Mikonosu, ja sam ga video i proveo vreme u njemu, tj. vise njih, i u okviru njih opcije su od satora preko bungalova do sobe, higijena perfektna, isto ko hotel samo nije hotel, sa svim usputnim stvarima neophodnim za komforan i cist boravak. I da, nosim 2000e samo na trosenje... ;)

#14 Green

backpacker

• Član

Napisano: 13. Jun 2006 - 14:04

Prvo znam kakvi su kampovi na Mykonosu tj. uopste u Grckoj i to je i vise nego OK. Niko te ne proziva!!!! Poenta je: Kamp ne moze da ti obezbedi vizu, a i nije jeftiniji od hotela. 2000 ti nisam rekao da nosis za trosak, vec da bi te oko 2000 kostalo celo putovanje sa hotelima na 3 ostrva, prevozom, troskom, vizama... A sve to je receno u svetlu drugog dela posta, koji nisi komentarisao, pa cu ga ponoviti:
"U svakom slucaju ne zaboravi da je ove godine velika navala za grcke vize, da nasi odnosi sa ostatkom sveta i nisu bas sve bolji i bolji, da su Grci zbog prosle godine kada je tamo tokom leta ostalo preko 3000 nasih mladih skroz promenili postavu u amb., da je datum kada bi isli jako blizu, a i vreme kada ce italijani preplaviti grcka ostrva, a da je poslednje sto vam treba odbijenica u pasosu...
Varijantu koja tako lici na sve nas da zajebes agenciju za papire na osnovu kojih dobijes vizu ne bih mnogo komentarisao, osim pitanjem: ko ti garantuje da nakon otkazivanja puta nece agencija obavestiti amb., pa vas vrate sa grane!?!? npr. biggrin.gif"
Dakle, ili uzmes 5-6 noci na Mikonosu, 3-4 na Naxosu i 3-4 na npr Potosu, pa ti bude dosadno i tesko jer si sputan, ili magijom za 2 nedelje dodjes do sengen pasosa na svoje ime i ides slobodno gde i kada hoces....

#15 Green

backpacker

• Član

Napisano: 13. Jun 2006 - 14:08

A da zaboravio sam i mogucnost da se vremenskom masinom vratis u period pre shengena, pa da putujes kada god, gde god i koliko god zelis, a ako to uspes obavezno nas obavesti mislim da bi mnogi ovde rado iskoristili priliku! Ja bi! ;)

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0