Dragan @ 24. Mar 2008 - 11:24
Posto vidim da si obisao zaista veliki broj grckih ostrva, bih bi ti zahvalan ako bi napisao jos koju informaciju o Ikariji, Samosu. O Hiosu je jedna cura (cini mi se Penelopi) vec naveliko pisala (postoji posebna tema posvecena tom ostrvu).
Tom prilikom sam je i zamolio da napise nesto vise i o ostalim ostrvima istocnog Egeja, ali do dana danasnjeg ne dobismo takav tekst.
Takodje, ukoliko si bio na ostrvu Samotraki (koje cini posebnu celinu sa Tasosom), bilo bi lepo da nas obradujes jednim postom.
Cilj je da se medju potencijalnim turistima razvije interesovanje i za grcka ostrva koja uslovno receno ne potpadaju pod " interesnu sferu " srpskih (evropskih) agencija.
Spetses, Hidra, Salamina, takodje zahtevaju posebnu temu (zaboravih i Eginu), upoznao sam prosle godine jednu devojku iz GRcke koja ima kucu na prvom od pomenutih ostrva iz ove grupe.
Samotraki je super, neverovatan spoj planine i mora, vrh Samotrakija je najvisi u Egejskom moru....sela su pretezno brdska, mada ima i par na obali, sto se plaza tice, nema ih preterano, ali postoje bar tri koje su i vise nego pristojne (pretezno su sljunkovite ili sa oblutcima) jako je malo pescanih...prava prirodna lepota se medjutim nalazi unutar ostrva gde preko 13 vodopada pravi razna jezerca u kojima leti moze i da se kupa, put do njih vodi kroz prelepu sumsku stazu i dozivljaj je zaista neponovljiv, u toj sumi ljudi cesto i kampuju nista organizovano vec razapnu satore i tu odsednu....inace sto se hrane tice, ribu cete jako tesko naci, ostrvo je poznato po jagnjetini koja ima specifican -fenomenalan ukus, turisticka infrastruktura nije pretarano razvijena mada naravno ima kompleksa sa odsedanje, jedini je problem sto je pre par godina uvedena direktna brodska linija iz Rafine pa pogotovu u avgustu ume da bude velika guzva
sto se arheologije tice odatle je cuvena statua Nike sa Samotrakija, lokalitet nije bas najbolje ocuvan ali za sladokusce ipak vredi...u svakom slucaju ostrvo koje vredi posetiti, pogotovu u nekoj kombinaciji sa Tasosom mislim da bi to mogao biti jedan prelep odmor (npr 10 dana na Tasosou + 5 dana na Samotrakiju)
a sto se tice istocnog Egeja tu su jos i Limnos, Ag. Stratis, Lezbos (na kome se nalazi i Molivos po meni jedno od 5 najlepsih mesta u Grckoj)
Nisam citala celu temu, tako da ne znam koja su sve ostrva spomenuta, al ako se nekad nekome ukaze prilika obavezno nek poseti Folegandros, Sifnos, Astypaleu...i ako ikad svratite na Folegandros ili Milos obavezno probajte pitu od lubenice (Karpuzenia ili Karpuzopita) FENOMENALNA je