Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

NYC

• Ne možete pisati na ovoj temi
88 odgovora na temu

#1 lanna

backpacker

• Član
  • Poruka:27

Napisano: 16. Mar 2009 - 18:08

Da li je neko bio u NY, šta nikako ne propustiti, gde obavezno otići, šta obavezno jesti, gde sedeti, šetati...? Šta vam je ostavilo najveći utisak?

#2 dajana-lady

backpacker

• Član
  • Poruka:16

Napisano: 18. Mar 2009 - 19:27

Pogledaj porukulanna @ 16. 03. 2009 - 21:08

Da li je neko bio u NY, šta nikako ne propustiti, gde obavezno otići, šta obavezno jesti, gde sedeti, šetati...? Šta vam je ostavilo najveći utisak?

Ako slecete na JFK,ne uzimajte taxi da vas ne bi odrao.JFK zesce dobro organizovan i povezan sa metro-om,tako da ste na Manhattan-u za tili cas,bez veceg truda...
Ne mogu da se setim koja je to tacno linija,ali svuda su ljubazne sluzbenici tako da nije potrebno puno lutati..Postavljena slika
ONO STO JE PROBLEM,JE DA SKORO NI JEDNA METRO STANICA NEMA LIFT,pa je moj savet nosite sto manje odece,tj prtljaga...

I jos nesto,ako ce te biti za vreme 4 jula u Americi onda je to savrsen dan za shoping jer je svuda popust ili je garderoba tax-free..
Aj'kad sam vec kod shopinga ,U Macy's(najvecem trznom centru)ako budete nesto kupovali obavezno recite da ste stranci(pokazite pasos)
i u njihovoj sluzbi ce te dobiti neku potvrdu na osnovu koje ce te moci da kupujete taxe-free,sto je,verujte mi na rec,odlicna pogodnost...Postavljena slika
Kod njih su sve cene uvecane za neki porez,tako da nista nije onoliko koliko pise da kosta VEC VISE...Postavljena slika

Ako hocete da kupujete tehniku-NE KUPUJTE NIPOSTO U MALIM RADNJICAMA KOJIH IMA SVUDA PO MENHETNU-
to su Arapske radnjice u kojima je 99% roba sa falinkom,greskom,kradena ili polovna..Postavljena slika
Ja bih vam preporuvila da kupujete u B&H(34 ULICA,9 AVENIJA),jer je tamo proverena roba...
Cela prodavnica je extra,pa odlazak tamo izgleda kao neki izlet..
Prodavnicu drze neki Jevreju i zaposljavaju one ortodoksne Jevreje sa sve kikicama i bradom,sto moram priznati ne moze da se vidi kod nas..Postavljena slika
Obavezno naglasite da vam treba"tehnika''ZA EVROPSKO TRZIZTE...

Za firmiranu garderobu idite u"21 CENTURY"koja se nalazi u Financial district-u,odmah kod srusenih kula(ne znam tacnu adresu,proverite na netu)Postavljena slika

Iako idete na leto,MANHATTAN JE HLADAAAN i uvek je windy,zato ponesite i malo topliju odecu...

OBILASCI:

Prva stvar koju teba da obidjete je Empire State Building...Zasto??Da bi mogli da sagledate celokupno prostranstvo i
da bi vam bilo jasno gde se nalazi NewYersey,Financial District,China town,Central park isl...
Da bi se snasli u prostoru,a to mozete jedino ako posmatrate grad sa visine..
Jer sa ulice(od dole)je sve klaustofobicna,iako izgleda jednostavno,bas i nije...Postavljena slika
Cena ulaznice je 18$ i sa tom ulaznicom dobijate poklon u H&B,zato je cuvajte...
Najbolje vreme za otici tamo je oko 18-19h...Ja sam se gore osecala kao na vrhu sveta,ali to je sve stvar individualnog dozivljaja..
Ja sam cak 2 puta bila gore-zaludjenik...Postavljena slikaNo najblje je otici pre nego sto padne mrak,da vidite i kako sve to izgleda danju,zalazak sunca i onda nocu kada se svetla upale,pa jasno vidite sve mostove i bitnije zgrade..
Jos ako vas zadesi i vatromet(kao sto je mene)ma nema niceg boljeg...Postavljena slikauf..

PONESITE KAPU!!!Jako duvaaaaa..Postavljena slika

Central Park-treba vam vise od pola dana da ga obidjete,tako da odvojite jedno pre i posle podne..
A ako cete da ga obilazite celog onda vam treba ceo dan,mada se najvise znamenitosti,tereni,fontana isl,nalaze kad udjete iz 57 ulice...
OBAVEZNO VIDETI Columbus circle i znamenitosti u Cilumbus av...Retko turisti posecuju taj deo a Arhitektura je sjajna...
Tamo je neka opera,campus,jedan od Tranpovih hotela isl...pa protegnite noge i prosetajte se...

China town,Brooklyn bridge,financial dis.-mozete obici u jednom danu..China town je SMRDLJIVAAAA,Postavljena slikane cela,ali dobar deo,ali ima finih gradjevina a odmah se izlazi na Brooklin bridge-opet savetujem da krenete da ga prelazite u sumrak kako bi videli sjaj N.Y.

To potenciram je su zgrade ogromne i grad je velik u prljav tako da nije sve tako sjajno kao sto se predstavlja na t.v.-u...Postavljena slika
Ali kad se svetla grada upale..To je vec nesto drugo..

Tu mozete da posetite i Statue of Liberty..Savrseno se vidi sa doka...Posle "teroristickih napada"u nju ne moze da se udje,tako da brodic krstari do nje i nazad,a redovi za krstarenje su ogromni..
Ja nisam krstarila...

Time Square-DEFINITIVNO NOCU...On je prepoznatljiv po reklamama i tu elektroniku treba videti NOCU...Inace tu vam se sve nalazi..
Pocev od info centra do muzeja vostanih figura-malo je skuplji ulaz ali vredi,do hrane izlazaka,i pun je i dan i noc...

Rockefeller centar vam je u blizini TS,u 6 Av. tako da to sve obilazite u jednom danu...Tu se nalazi poznati Trump-ov hotel u koji mozete da udjete..Blizu je i Diznijeva prodavnica...hehe...
I djamantska cetvrt...

Sto se tice izlzaka,to vec mozete da se informiste na netu,ja sam bila svuda,ali east Village je poznat po pubovima...Meni je najbolje bilo u klubu na 24 spratu nekog hotela kod TS i gleda na TS ali ne mogu da se setim tacno imena,ako se setim,poslacu naknadno..

HRANA:

MC imate na svakom koraku...WENDIE'S-krispy chicken za 1$ je super..Postavljena slikaali ne i ako to jedete 3meseca...Postavljena slika
U china town-u mozete za 10$ ici na all u can eat...Ako bas hocete da se odvalite od hrane...
SubWay sendvici su nesto ispod proseka za nase sendvice,ali kad poredimo njihovu odvratnu hranu,ovi sendvici su vrh..
A ako hocete da zivite siroko i visoko-imate restorane na svakom koraku...Postavljena slika

Ponude:

Mozete da uplatite voznju busom uz vodica,mada je to po meni cisto bacanje para..
Manhattan je velicanstven kad se vidi iz vazduha u svoj svojoj velicini...Zato,ako imate $ idite hilihopterom...To je prava stvar...Postavljena slika

UPOZORENJE:
N.Y.C.je dosta izvikano mesto i nije bas tako extera kao sto se prica..Nemojte da se razocarate...Ima jako puno prosjaka i limunzina,BEDA &SJAJ na jednom mesto..
Ono po cemu je N.Y.C.specifican je cinjenica da ima dusu i da je to jedino mesto na svetu u kome se NIKAKO ne mozete osecati kao stranac..
Ja umem da kazem da ako se ikad bude pravila:"Nojeva barka"ukrcavace sa Manhattn-a...Postavljena slikaDovoljno je da sednete ispred Madison Square Garden(kod Pen station-a)i da u roku od pola sata vidite SVE,crne,bele,talibane,manekenke,debele,sve...

Metro-u zavisnosti od toga koliko cete biti u N.Y.C postoji opcija da kupite metro-kartu za nedelju dana,koja je jeftinija od svakodnevne kupovine karte pri cemu opet mozete da ustedite...

Ako cemo iskreno meni su SunFrancisco i Boston mnogo lepsi gradovi...
Posto ste vec u NYC predlazem vam da odete do Bostona..Na www.fungwahbus.com(kineski busevi)mozete naci povratnu kartu do Bostona za 30$..
Ti busevi ne zaostaju za busevima u Srbiji,tako da su skroz ok..Postavljena slikaKartu mozete kupiti preko neta ili uzivo(pre nego sto krenete)u China Town-u...
Ako bas hocete ne mnogo veci luksuz mozete ici sa regularnim busom sa Autobuske stanice koji kosta 55$povratna,ako u napred kupite..
.Voznja traje 5h(iako na mapi deluje kao da su jedan do drugog),ali vredi otici,jer je arhitektura fenomenalna i grad podseca na evropske gradove,a jedan deo na London..
Ipak Boston je jedan od prestonica Americke istorije...

No ovo je na brzinu sto sam mogla da se setim,a ako vi imate pitanja,rada sam da odgovorim...

Pa,nadam se da sam vam pomogla bar malo...

pozz

P.S.Ako imate informacije kako dobiti turisticku americku visu-javite...

#3 Aleksandar Đuričić

ex Verhogetornik

• Član
  • Poruka:1301
  • muški

Napisano: 18. Mar 2009 - 20:49

Odlicno, hvala na savetima i cini mi se realisticnim opisima. U NY cu tek sledece godine, ali mi je bilo zanimljivo citati.

#4 Nikola S.

• Moderator
  • Poruka:15405
  • muški

Napisano: 19. Mar 2009 - 12:37

Lepo.

Pogledaj porukudajana-lady @ 18. 03. 2009 - 19:27

China town je SMRDLJIVAAAA,Postavljena slikane cela,ali dobar deo

Zanimljivo, isto i ovde. Vancouver ima jako veliku kinesku črtvt, bio sam nekoliko puta i smrad je bio, uh. Poslednji put sam prošao kolima...predveče, sve je iz auta izgledalo lepo, svetlo, šareno...parkirao sam se da se prošetam, da malo uživam u tim bojama...i opet SMRAD.

Pogledaj porukudajana-lady @ 18. 03. 2009 - 19:27

jedino mesto na svetu u kome se NIKAKO ne mozete osecati kao stranac..

Nije jedino, isto važi i za Vancouver. Što zbog bezgranične ljubaznosti stanovnika, što zbog činjenice da 55% ljudi nisu izvorni Kanađani.

#5 Xenon

turista

• Član
  • Poruka:63

Napisano: 21. Mar 2009 - 13:14

dajana je dosta toga rekla... ja bih samo dodao par stvari

prva je Staten Island Ferry - besplatni trajekt koji vozi od južnog Menhetna do Staten ostrva - vožnja traje oko pola sata u jednom pravcu, a pruža divan pogled na mostove i Financial District, a vidi se i Statua Slobode.

druga su muzeji, ko voli, a prvi izvikani (a po meni s razlogom), Metropoliten, za koji treba izdvojiti 2-3 sata najmanje.

i da (treća :) ), ko voli knjige, obavezna stanica je knjižara/antikvarnica Strand Books, pored Union Sq. Reklamiraju se da imaju 18 milja knjiga, starih i novih, a nova izdanja su kod njih na popustu - recimo, knjiga na kojoj piše da košta $15, kod njih košta $11.25, itd.

i slažem se potpuno - na menhetnu je nemoguće osećati se kao stranac. NYC ima duh.

#6 Nikola S.

• Moderator
  • Poruka:15405
  • muški

Napisano: 21. Mar 2009 - 13:38

Ja se još nisam ubacio u detaljno planiranje tog puta, ali ono što znam je da bih sigurno jedan ceo dan bio oko Cenral Parka, avenijama okolo i po njemu...oživeo kadrove iz mnogih filmova koje volim...u Metropoliten muzej bih išao, ceo dan (voštanih figura ni u ludilu), u Gugenhajm isto...operu spolja i unutra, ako može da se vidi, impresivno izgleda zgrada na snimcima...onda oplovio Menhetn, ako je moguće...sve što ste rekli vi...MADA...na nekom sajtu sam čitao da je neki čovek obišao sve druge stvari, nijednu od ovih o kojima mi govorimo...pa tek posle nekoliko meseci života tamo i Empire State i Liberty u sve drugo...

#7 lanna

backpacker

• Član

Napisano: 06. Apr 2009 - 21:32

Pogledaj porukudajana-lady @ 18. 03. 2009 - 18:27

Pa,nadam se da sam vam pomogla bar malo...

pozz

P.S.Ako imate informacije kako dobiti turisticku americku visu-javite...

Hvala ti puno! mnogo si nam pomogla, sad ću da planiram putovanje... Mi smo dobili turističku vizu. Važno je imati papire sa posla, dokaz da ćeš ostati u Srbji, izvod sa deviznog računa,... Ne traže dokaz hotela i avionske karte. Ako mogu još da pomognem, tu sam.

Hvala još jednom! pozz 

#8 lutalica

putnik

• Član
  • Poruka:118
  • ženski

Napisano: 07. Apr 2009 - 20:40

Evo ja da pridodam jos jedan grad gde je chinatown smrdljiv i gde se takodje necete osecati kao stranac, Toronto. :D

A sto se NYC tice, htela sam da pomenem jos jedan sjajan muzej, the Frick Collection. Obisla sam one gore nabrojane i mislim da ih vredi obici, ali je ovaj ostavio najbolji utisak. Sjajna kolekcija uglavnom evropskih slikara, u jako lepom ambijentu.

Ako nekoga interesuje berza, cula sam da moze da se udje, dele neke ulaznice koje su besplatne, ako se nadjete u pravo vreme na pravom mestu, tu negde u blizini. Na zalost za to sam saznala tek po povratku. :tuzni:

#9 Maja - Beograd

backpacker

• Član
  • Poruka:8
  • ženski

Napisano: 08. Apr 2009 - 16:10

Dajana, jako si lepo dala bitne informacije za Njujork, dodala bih samo da je taksi sa JFK do bilo kog dela Menhetna 45$+5$.
Što se tiče američke turističke vize, ja sam podnela potvrdu da sam u radnom odnosu, sa visinom mesečnih primanja, rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, m3 obrazac (fotokpopiju). Ako imaš kola na svoje ime - fotokopiju saobraćajne, a ako imaš i stan- ugovor. Zdravstveno osiguranje ne traže, kao i da si kupila avio-kartu (ja sam im podnela rezervaciju). Takođe ne traže ni da si rezervisala hotel (mada to je najlakše). Potrebna ti je i slika 50x50 i to da se vide uši (zašto - nemam pojma). Treba ti potvrda iz banke koliko imaš para na računu. Dobila sam vizu na 3 godine.
Pozdrav,
Maja

#10 dajana-lady

backpacker

• Član

Napisano: 08. Apr 2009 - 23:16

Pogledaj porukuMaja - Beograd @ 8. 04. 2009 - 19:10

Dajana, jako si lepo dala bitne informacije za Njujork, dodala bih samo da je taksi sa JFK do bilo kog dela Menhetna 45$+5$.
Što se tiče američke turističke vize, ja sam podnela potvrdu da sam u radnom odnosu, sa visinom mesečnih primanja, rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, m3 obrazac (fotokpopiju). Ako imaš kola na svoje ime - fotokopiju saobraćajne, a ako imaš i stan- ugovor. Zdravstveno osiguranje ne traže, kao i da si kupila avio-kartu (ja sam im podnela rezervaciju). Takođe ne traže ni da si rezervisala hotel (mada to je najlakše). Potrebna ti je i slika 50x50 i to da se vide uši (zašto - nemam pojma). Treba ti potvrda iz banke koliko imaš para na računu. Dobila sam vizu na 3 godine.
Pozdrav,
Maja

hvala..ali ja sam student...vec ima j1 visu i sad bih isla na turisticku...ali nemam nista na svoje ime...koliko iznos na deviznom racunu mora da bude?
jedino sto mogu da prilozim je sta sve moji poseduju na svom imenu,tata ima firmu,mama stanove...hm...od cega zavisi na koliko ce se dobiti visa?

ja sam bila u Bostonu,NYC,Washingtonu,Miamiju,Sun Franciscu,Vegasu,LA..pa ako vas nesto zanima u vezi tih gradova...mada ono sto bih ja opisala kako
najlepsi grad definitnvno SF I BOSTON...

Ovu poruku je izmenio dajana-lady: 08. Apr 2009 - 23:17

#11 lanna

backpacker

• Član

Napisano: 09. Apr 2009 - 07:57

Pogledaj porukudajana-lady @ 8. 04. 2009 - 22:16

hvala..ali ja sam student...vec ima j1 visu i sad bih isla na turisticku...ali nemam nista na svoje ime...koliko iznos na deviznom racunu mora da bude?
jedino sto mogu da prilozim je sta sve moji poseduju na svom imenu,tata ima firmu,mama stanove...hm...od cega zavisi na koliko ce se dobiti visa?

ja sam bila u Bostonu,NYC,Washingtonu,Miamiju,Sun Franciscu,Vegasu,LA..pa ako vas nesto zanima u vezi tih gradova...mada ono sto bih ja opisala kako
najlepsi grad definitnvno SF I BOSTON...

Mislim da će ti to biti dovoljno da priložiš (sve što imaju tvoji) + svi papiri sa faksa. Svi za koje znam su dobili vizu na 3 godine. 

Pošto preporučuješ Boston, jel misliš da se isplati otići z NYC ujutru tamo, biti popodne, prespavati i ceo sledeći dan i uveče se vratiti za NYC? Gde spavati u Bostonu, imaš preporuku? I šta vidtei za tako kratko vreme?

#12 Maja - Beograd

backpacker

• Član
  • ženski

Napisano: 09. Apr 2009 - 14:05

Mislim da ti je to dovoljno kao i dokumenti sa faksa da si student. Sve koje znam a zaposleni su dobili su vize na 3 godine, a jedna jedina studentkinja koju znam da je tražila vizu na godinu dana. Nisam čula da su u poslednje vreme odbili nekoga. Da li si navedene gradove obilazila tako što si kupila kartu i našla hotel preko interneta? ili si imala nešto organizovano?

#13 dajana-lady

backpacker

• Član

Napisano: 10. Apr 2009 - 20:02

Pogledaj porukulanna @ 9. 04. 2009 - 11:57

Mislim da će ti to biti dovoljno da priložiš (sve što imaju tvoji) + svi papiri sa faksa. Svi za koje znam su dobili vizu na 3 godine.

Pošto preporučuješ Boston, jel misliš da se isplati otići z NYC ujutru tamo, biti popodne, prespavati i ceo sledeći dan i uveče se vratiti za NYC? Gde spavati u Bostonu, imaš preporuku? I šta vidtei za tako kratko vreme?

Boston je mali gradic,tako da je skroz ok da odes rano ujutro iz NYC za Boston,budes tamo jedno nocenje i vratis se u NYC...Voznja traje tacno 5h...Preporucila bih ti da ides Kineskim busom,koji je apsolutno isti kao i busevi
na koje smo mi navikli u srbiji a kostju 30$,za razliku od malo boljih koji idu redovno sa stanice u cinimi se 43 ulici i kostaju 55$..kartu mozes kupiti na ovoj adresi

www.fungwahbus.com ili vidi na njihovom sajtu tacnu adresu,nalaci se u China town-u i zaista nije tesko naci...Ja sam kupila licno,jer ne preferiram kupovinu preko kartice ako bas ne moram...
Oko celog bostona se pruza crvena traka na putu,tako da prateci nju,ti obilazis sve znamenitosti Bostona...Na svakih pola sata tourguid iz centra grada kod info centra vodi ljude po gradu,jako je simpatican,obucen u neku nosnju
tako da mozes da se prikljucis grupi ili da ides sama...Vidikovac je najbitniji,zatim brodovi i luka gde se dogodila cuvena B.cajanka,ali nemoj da propustis da odes u skywalk ,zapravo to je Empire State Bostona (ponesi indeks jer daju popust
studentima) i to naravno idi predvece da uhvatis i dan i noc..Najlepse su mi slike odatle...Nemoj da propustis akvarijum,zaista nesto prelepo i ogromno...Tamo je i pripodnjacki muzej(cula sam da je super,ali sam ja vec videla dinosauruse
u W.D.C. tako da nisa bila...Moji decko je bilo u jednom gradicu do Bostona tako da ja nisam placala smestaj...

Washington ti je takodje na nekih 5h od NYC,pa ako imas vremena i novca idi i tamo...Hosteli su relativno skupi(ja sam bila u nekom sugavom hostelu za 35$ ali je bio na dobroj lokaciji)

Ako imas jos neka pitanja...

#14 dajana-lady

backpacker

• Član

Napisano: 10. Apr 2009 - 20:07

Pogledaj porukuMaja - Beograd @ 9. 04. 2009 - 18:05

Mislim da ti je to dovoljno kao i dokumenti sa faksa da si student. Sve koje znam a zaposleni su dobili su vize na 3 godine, a jedna jedina studentkinja koju znam da je tražila vizu na godinu dana. Nisam čula da su u poslednje vreme odbili nekoga. Da li si navedene gradove obilazila tako što si kupila kartu i našla hotel preko interneta? ili si imala nešto organizovano?

Nije mi jasno..Jel oni mene pitaju na koliko hocu visu ili mi je samo daju...?da li neko zna koliko para na racunu moram da imam?
i jos nesto,kako ide ta procedura oko zakazivanja ambasade i koliko se ceka na intervju?
Vecinu stvari sam sama organizovala i imala dosta srece...Samo sam u Bostonu imala decka,pa tamo nisam placala smestaj...Sve sam organizovala iz Amerike,ne odavde,a nisam neki internet ekspert
a opet tamo je sve to dosta uredjno tako da nemas velike muke sa organizacijom..treba samo naci najpovoljniju ponudu...

Ovu poruku je izmenio dajana-lady: 14. Apr 2009 - 09:31

#15 Maja - Beograd

backpacker

• Član
  • ženski

Napisano: 27. Apr 2009 - 14:03

Izvini što ti tek sada odgovaram, ali nisam bila u zemlji. Ja sam imala rezervaciju hotela na 10 dana i vizu sam tražila za taj period, a oni su mi dali na 3 godine. Što se tiče para na računu, imala sam potvrdu da imam 2000 Evra na računu, to možeš lako da središ tako što ćeš da uplatiš na svoj devizni račun određeni novčani iznos i da tražiš od banke da ti izdaju potvdu, nakon čega taj isti dan ili sutradan možeš da podigneš pare. Što se tiče zakazivanja razgovora za vizu - koliko se ja sećam - prvo moraš da u Raiffeisen banci uplatiš (ne znam koliko tačno) da dobiješ PIN, sa tim PINOM zoveš ambasadu, i zakazuješ razgovor - imaš 9 minuta da pitaš operatera sve što te zanima. Do zakazanog termina moraš da uplatiš u RAIFFEISEN banci 130 dolara za vizu. Formular za vizu popunjvaš preko interneta tako im i šalješ. Dobićeš povratni dokument koji štampaš i to ponesi sa sobom, kada budeš išla u ambasadu.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0