duncan @ 04. Feb 2012 - 21:23
Da li da apliciram ya vizu ako nemam reyervisan smestaj, a imam avionsku kartu?... ili je pametnije da prvo reyervise smestaj?
sto se novca tice, koliko ste vi imali na racunu kad ste aplicirali... ako nisam indiskretan
Ja sam vec godinu dana ovde.Dva puta sam vadio business vizu bez problema i sad u maju planiram opet. Sam cin vadjenja vize nije nikakav problem ukoliko imate nesto mozga. Englezi ne luduju nesto da im Srbi masovno dolaze pa su zato malo zakomplikovali to oko aplikacije za vizu. Ali ako ste se nameracili da dodjete,VIZU DOBIJATE 100 %!!! Osnovno je da im date garancije da imate normalan zivot u Srbiji i ne zelite da ostanete i radite na crno u UK.
1.Fotokopija i original radne knjizice(indeksa),da ste u stalnom radnom radnom odnosu ili redovni na faksu(ukoliko imate bilo kakvu firmu,str,kombi prevoz itd. jos bolje!) OVO JE NAJBITNIJE
2.POZIVNO PISMO-moze vam poslati prijatelj koji zivi ovde ili neka kompanija koju ste kontaktirali putem interneta,u zelji da je posetite ili tako nesto,pa su vam poslali na adresu ili dovoljno da odstampate mail sa njihovim pozivom(normalno,delatnosti trebaju biti barem slicne,ne moze programer da ide u posetu farmi pilica)
3.Fotokopije o posedovanju nekretnina i pozeljno je cak i kopije saobracajne vozila ukoliko posedujete na svoje ime.
4.Pismo na srpskom i engleskom jeziku u kojem se obracate ambasadi(nikaqkav razgovor ne postoji) sa obrazlozenjem vaseg puta u UK,koliko planirate da ostanete i td. Kao sastavi u osnovnoj skoli otprilike...
5.Hotel,avio karta i pare su najmanji problem. Odete u bilo koju agenciju,uzmete samo rezervaciju karte bilo koje aviokompanije,swiss npr, na datum koji ste naveli u aplikaciji,ali to je samo za ambasadu,posle kupite kartu na wizz air povratnu za 100-ak evra. Hotel isto mogu da vam zavrse u agenciji,cisto za ambasadu(posle palite u hostel ili kod prijatelja). To vam bilo koja tur. agencija zavrsava za 1000 din,kako koja. Pare pozajmite,stavite oko 2000 e na racun,izvadite potvrdu da imate na taj dan 2000 e na racunu,sutra podignete,vratite i to je to.Jel smo srbi il nismo?

Ja sam pisao samo o stvarima koje sam primetio da se cesto pominju ovde kao potencijalni problem,ostale sitnice kao sto je aplikacija i td. mislim da su svi vec upoznati oko toga i tu nema nekih nejasnoca.
Sto se tice samog odlaska u UK (99% je London u pitanju),recicu vam par korisnih podataka i saveta,a vi se setite ovog teksta kad provedete 1 dan i dal sam bio u pravu....
1.Bez 1000 funti u dzepu NE KRECITE NA OVAJ PUT,kakve god da su vam namere! Eure zamenite u BG u nekoj od banaka,vidite koja daje najbolji kurs i kupite funte. Ovde ce vas unistiti ako menjate eure,pogotovo u centru,na aerodromima....
2. Pojurite neki hostel preko interneta jos od kuce,smestaj je skup ovde,
3. ukoliko imate mini kuhinju u hotelu(hostelu),spremajte hranu sami jer je hrana u velikim supermarketima jeftinija nego u srbiji! Tu mozete dobro ustedeti. MC don,KFC su ok sa cenama(mozda cak i jeftiniji nego u SRB) ali
hrana u fast fudovima moze da vam lako izbaci pare iz dzepa
3.Prevoz dobro proucite na internetu,ako ukapirate pricu bice ok,u suprotnom,SKUPO.
4.Ne ocekujte magle,kise...ovde je vreme prijatnije nego u srbiji.London u filmovima je nesto drugo
5.Kad sletite,nemojte da pomislite kao ja da je avion zalutao i sleteo u New delhi ili Karachi

Azija u malom. A ono malo belaca sto vidite su inaca 90% poljaci....
I naravno,najbitnije za kraj,KLONITE SE NASIH...Oni su svet za sebe...ni nasi,ni njihovi...