Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Viza za Veliku Britaniju

125 odgovora na temu

#106 mienchizza

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 02. Feb 2012 - 21:12

Pogledaj porukuInfoputnik @ 02. Feb 2012 - 16:05

Neka ti majka da ovlascenje za koriscenje racuna. Tako sam ja mojoj cerki i ona ima uvek kod sebe svoju karticu, a racun je moj. Nikad joj nisu trazili, ali je to dovoljno ako zatreba. Kes danas slabo ko nosi po Evropi.

Hvala! Tako sam i mislila, jer mi nije logicno da ima ja pokazujem koliko novca imam, jer ako imam kreditnu karticu dovoljno je priloziti njenu kopiju... :)

#107 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 02. Feb 2012 - 23:25

Evo i ovde pogledaj za vizu
http://www.putovanja...a/ambasada_viza
http://ukinserbia.fc...en/visiting-uk/

Mora se aplicirati preko interneta na adresi www.visainfoservices.com. Treba vam odštampan formular koji ćete popuniti na toj adresi, pasoš koji važi 6 meseci, 2 fotografije isključivo sa belom pozadinom, dokaz o nekretninama u vlasništvu ako ih imate, prethodni pasoši ukoliko ih imate.

• Za turističke posete: potvrda o rezervaciji hotela (vaučer agencije)
  • Za zaposlene: potvrda o zaposlenju, odobrenom odmoru, mesečnoj plati, kopija radne knjižice i original na uvid
  • Za studente: kopija indeksa (original indeksa na uvid) i potvrda fakulteta o redovnom / vanrednom studiranju
  • Za nezaposlene: potvrda o zaposlenju supružnika ili roditelja
  • Za tranzit: kopija vize za sledeću destinaciju, avio rezervacija ili kopija avionske karte
I još: pozivno pismo sponzora (osobe kod koje ćete biti, ne mora biti britanski državljanin, važno je da boravi tamo), dokaz o njegovom legalnom boravku u Britaniji, kopija pasoša sponzora, ukoliko se ide u posetu nekoj instituciji - pozivno pismo sa njihovim memorandumom. Sva relevantna dokumenta moraju imati prevod na engleski. Prevod ne mora biti sertifikovan.

Postavljena slikaCena:

Cena zavisi od trajanja vize:

• 6 meseci za više poseta - 9.500 dinara.
  • 1-2 godine za više poseta – 33.200 dinara
  • Tranzit: običan ili direktan - 6.400 dinara
Adresa ambasade: Resavska 46, Beograd, Tel. 011/2645-055, 3615-660, 3060-900

Email: belgrade.man@fco.gov.uk (opšta obaveštenja)

belgrade.ppd@fco.gov.uk (informacije)

Radno vreme: ponedeljak - četvrtak 8:00-16:30, petak 8:00-13:00

Napomena: Dokumenta se ne predaju u ambasadi, već u VAC centru koji se nalazi u Airport city-u, Omladinskih Brigada 88, Novi Beograd. Termin se zakazuje online na www.visainfoservices.com.

Ovu poruku je izmenio Infoputnik: 02. Feb 2012 - 23:41

......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#108 alanya84

svetski putnik

• Član
  • Poruka:666
  • ženski

Napisano: 02. Feb 2012 - 23:35

Тек сада када прочитах кроз шта све људи пролазе да добију ту визу схватих како сам добро прошла када сам ја ишла. :blink:
Имала сам 16 година, све су за мене одрадили, само сам се потписала на неком папиру и ето мени 10 дана у Лондону са радном визом, на позоришном фестивалу. :pardon:

#109 mienchizza

backpacker

• Član

Napisano: 03. Feb 2012 - 11:44

A sta mislite, da li bi mi bilo dovoljno (sto se tice dokumenata iz Engleske) pored kopije pasosa i garantnog pisma, potvrda da decko kod kog idem ima karticu i dovoljno para na njoj, jer nije zaposlen, student je, ne mogu dobiti potvrdu o 3 plate poslenje jer on nema plate... Da li ce mi oko toga praviti problem?

#110 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • ženski

Napisano: 03. Feb 2012 - 14:32

Mislim da ti to nije pametno. Prvo student je i mislim da je tamo limitiran za sebe koliko treba da ima na racunu, tu bi ti bila visak, a on mozda u problemu. Oni to kontrolisu. Moze na garantnom pismu da ti stoji da ta osoba koja ti salje odgovara za tebe u finansijskom pogledu i snosi bilo koje troskove ako nastanu u UK. Tada to lice mora tamo da podnosi svoje imovinsko i finansijsko stanje kao i potvrdu o placenom porezu (malo je komplikovano).
Moj sestric je u UK studirao medicinu i znam da je sestra kamaru para ostavljala na njegovom racunu kao osiguranje, iako je imao stipendiju tamosnjeg gradonacelnika.

Najpametnije ti je da ti majka ili bilo ko odavde da ovlascenje, a ti tog dana kada putujes uzmi izvod sa bankomata ili banke kolika ti je suma na njemu.

#111 duncan

backpacker

• Član
  • Poruka:25

Napisano: 04. Feb 2012 - 21:23

Da li da apliciram ya vizu ako nemam reyervisan smestaj, a imam avionsku kartu?... ili je pametnije da prvo reyervise smestaj?

sto se novca tice, koliko ste vi imali na racunu kad ste aplicirali... ako nisam indiskretan

#112 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • ženski

Napisano: 05. Feb 2012 - 21:56

Prvo rezervisi smestaj. Za novac je vec nezgodno pitanje. Sestric je morao imati 10 000 funti na racunu jer je isao na redovne studije medicine. Za turisticku posetu ne znam.

#113 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • ženski

Napisano: 12. Feb 2012 - 01:02

Velika Britanija
Ulazak i izlazak iz zemlje

Ulazak u VB moguć je samo sa prethodno pribavljenom vizom. Na graničnim prelazima ne mogu se dobiti vize ili turističke propusnice. Prilikom apliciranja za vizu i ulaska u zemlju posedovanje privatnog zdravstvenog osiguranja nije uslov, ali se preporučuje. Građanima Srbije potrebna je viza i prilikom tranzita, čak i kada ne prolaze kroz pasošku kontrolu, već odmah nastavljaju putovanje (Direct Airside Transit Visa).
Izuzetak od obaveze pribavljanja tranzitne vize postoji za lica koja imaju sve potrebne dokumente, vizu destinacije i nastavljaju putovanje vazdušnim putem u roku od 24 časa, i to samo ukoliko istovremeno poseduju i jedan od sledećih dokumenata: a) važeću vizu (uključujući i tranzitnu) za ulazak u Australiju, Kanadu, Novi Zeland ili SAD i važeću avionsku kartu za putovanje iz tih zemalja u druge zemlje; b) važeću avio kartu za putovanje preko V.B. na putu iz Australije, Kanade, Novog Zelanda ili SAD u drugu zemlju, ukoliko putnik u tranzitu ne prolazi preko V.B. više od šest meseci od datuma kada je poslednji put sa važećom vizom boravio u ovim zemljama (uključujući i tranzit); c) važeću Stalnu boravišnu kartu USA I-551 izdatu posle 21.04.1998; d) važeću Stalnu boravišnu kartu Kanade izdatu posle 28.06.2002; e) važeću jedinstvenu D vizu za ulazak u neku od zemalja EEZ; f) važeću jedinstvenu dozvolu boravka izdatu od zemlje EEZ.

Detaljnije informacije mogu se naći na www.ukba.homeoffice.gov.uk
Za ulazak u VB državljanima Srbije nije potreban dokaz o vakcinaciji. Imigracioni službenik može samostalno procenjivati motive ulaska u zemlju i odbiti ulazak licu za koje ima razloga da sumnja da dolazi sa ciljem zbog koga mu viza nije izdata. Jedna od indicija za ovakav zaključak mogao bi biti i nedostatak sredstava za izdržavanje tokom boravka.

Unošenje i iznošenje novca u gotovini do 10.000 evra ne podleže dokazivanju porekla, a uz dokaz o podizanju novca iz banke moguće je nositi i veću količinu.
Unošenje akciznih roba dozvoljeno je do količine koja se razumno može smatrati da je za ličnu upotrebu (uobičajeno litar pića i boks cigareta). Napominjemo da unos mesa, mlečnih proizvoda i meda nije dozvoljen.
Unos oružja u VB moguć je samo radi učešća na takmičenjima i po prethodno pribavljenoj dozvoli policije, koju pribavlja organizator takmičenja.
Životinje koje se unose u Veliku Britaniju moraju posedovati odgovarajući «pasoš», čip po ISO Standardu (PETS), ne smeju 6 meseci pre toga boraviti ni u jednoj od država izvan EU ili liste izuzetih zemalja, a ukoliko se leče od krpelja ili pantljičare potrebno je da su poslednju terapiju primile najkasnije 48 časova pre putovanja. Na listi izuzetih zemalja od svih zemalja ZB trenutno se nalaze samo BiH i Hrvatska. Da bi se zemlja našla na ovoj listi potrebno je da u skladu sa članom 10 EC Regulation 998/2003 pruži dokaze o merama vakcinacije i kontrole životinja protiv besnila. Detaljnije informacije mogu se dobiti preko www.defra.gov.uk ili mailom helpline@defra.gsi.gov.uk

#114 shomili

backpacker

• Član

Napisano: 04. Mar 2012 - 17:48

Pogledaj porukuduncan @ 04. Feb 2012 - 21:23

Da li da apliciram ya vizu ako nemam reyervisan smestaj, a imam avionsku kartu?... ili je pametnije da prvo reyervise smestaj?

sto se novca tice, koliko ste vi imali na racunu kad ste aplicirali... ako nisam indiskretan
Ja sam vec godinu dana ovde.Dva puta sam vadio business vizu bez problema i sad u maju planiram opet. Sam cin vadjenja vize nije nikakav problem ukoliko imate nesto mozga. Englezi ne luduju nesto da im Srbi masovno dolaze pa su zato malo zakomplikovali to oko aplikacije za vizu. Ali ako ste se nameracili da dodjete,VIZU DOBIJATE 100 %!!! Osnovno je da im date garancije da imate normalan zivot u Srbiji i ne zelite da ostanete i radite na crno u UK.
1.Fotokopija i original radne knjizice(indeksa),da ste u stalnom radnom radnom odnosu ili redovni na faksu(ukoliko imate bilo kakvu firmu,str,kombi prevoz itd. jos bolje!) OVO JE NAJBITNIJE
2.POZIVNO PISMO-moze vam poslati prijatelj koji zivi ovde ili neka kompanija koju ste kontaktirali putem interneta,u zelji da je posetite ili tako nesto,pa su vam poslali na adresu ili dovoljno da odstampate mail sa njihovim pozivom(normalno,delatnosti trebaju biti barem slicne,ne moze programer da ide u posetu farmi pilica)
3.Fotokopije o posedovanju nekretnina i pozeljno je cak i kopije saobracajne vozila ukoliko posedujete na svoje ime.
4.Pismo na srpskom i engleskom jeziku u kojem se obracate ambasadi(nikaqkav razgovor ne postoji) sa obrazlozenjem vaseg puta u UK,koliko planirate da ostanete i td. Kao sastavi u osnovnoj skoli otprilike...
5.Hotel,avio karta i pare su najmanji problem. Odete u bilo koju agenciju,uzmete samo rezervaciju karte bilo koje aviokompanije,swiss npr, na datum koji ste naveli u aplikaciji,ali to je samo za ambasadu,posle kupite kartu na wizz air povratnu za 100-ak evra. Hotel isto mogu da vam zavrse u agenciji,cisto za ambasadu(posle palite u hostel ili kod prijatelja). To vam bilo koja tur. agencija zavrsava za 1000 din,kako koja. Pare pozajmite,stavite oko 2000 e na racun,izvadite potvrdu da imate na taj dan 2000 e na racunu,sutra podignete,vratite i to je to.Jel smo srbi il nismo? :)
Ja sam pisao samo o stvarima koje sam primetio da se cesto pominju ovde kao potencijalni problem,ostale sitnice kao sto je aplikacija i td. mislim da su svi vec upoznati oko toga i tu nema nekih nejasnoca.
Sto se tice samog odlaska u UK (99% je London u pitanju),recicu vam par korisnih podataka i saveta,a vi se setite ovog teksta kad provedete 1 dan i dal sam bio u pravu....
1.Bez 1000 funti u dzepu NE KRECITE NA OVAJ PUT,kakve god da su vam namere! Eure zamenite u BG u nekoj od banaka,vidite koja daje najbolji kurs i kupite funte. Ovde ce vas unistiti ako menjate eure,pogotovo u centru,na aerodromima....
2. Pojurite neki hostel preko interneta jos od kuce,smestaj je skup ovde,
3. ukoliko imate mini kuhinju u hotelu(hostelu),spremajte hranu sami jer je hrana u velikim supermarketima jeftinija nego u srbiji! Tu mozete dobro ustedeti. MC don,KFC su ok sa cenama(mozda cak i jeftiniji nego u SRB) ali
hrana u fast fudovima moze da vam lako izbaci pare iz dzepa
3.Prevoz dobro proucite na internetu,ako ukapirate pricu bice ok,u suprotnom,SKUPO.
4.Ne ocekujte magle,kise...ovde je vreme prijatnije nego u srbiji.London u filmovima je nesto drugo
5.Kad sletite,nemojte da pomislite kao ja da je avion zalutao i sleteo u New delhi ili Karachi :) Azija u malom. A ono malo belaca sto vidite su inaca 90% poljaci....
I naravno,najbitnije za kraj,KLONITE SE NASIH...Oni su svet za sebe...ni nasi,ni njihovi...

#115 shomili

backpacker

• Član

Napisano: 04. Mar 2012 - 18:03

Ovo je bitno da znate ukoliko dolazite prvi put,a niko vas ne ceka.

1. Ukoliko letite JAT-om ili nekom drugom kompanijom sa presedanjem,slecete na Heathrow. Na samom aerodromu imate metro stanicu u kojoj sedate na voz koji ide do samog centra grada (2-3 funte karta)

2. Ukoliko letite jeftinijom varijantom,WIZZ air-om,avion slece na Luton,a to je vec malo dalje. U samoj zgradi,kada prodjete pasosku kontrolu,imate salter Green line,tu kupujete kartu za bus koja je oko 10 funti i vozi vas do centra. Naj bolje konekcije sa gradskim prevozom su vam ako sidjete na Marbl arch ili na Victoria,gde ima i zel.stanica ,i busevi i metro...

Nikakvi taksiji,i ostale gluposti,samo ce vas odrati bez veze...Ja sam sve to osetio na svojoj kozi,znam sta pisem.

#116 duncan

backpacker

• Član
  • Poruka:25

Napisano: 14. Mar 2012 - 03:18

Zahvaljujem!... sve sam lepo proucio sto se tice tehnikalija samog boravka u engleskoj.... planiramda kupim brit xplorer pass sa kojomimam neogranicenu voznju po celoj UK na nationoal expressu i obidjem pored londona u kome cu provesti ned dana i dover, oxford, stonehenge, windsor, bristol i bath. Letecu lufthansom jerbo je ispala jeftinija od samog wizzaira za avgust, plus je 100% refundable ako se prilozi odbijenica za vizu.

Jedino sto mi nije najjasnije jesto to sto si napisao da moze neko da mi npr pozajmi 2000 eur koja bih ja uplatio na racun i odneo to stanje, a ja sam procitao da se mora doneti i 6mesecni istorijat uplata i isplata sa racuna i svake uplate koje odskacu treba objasniti?
DA li bi bio problem ako odnesem stanje na tekucim racunima na kojima od prilike plus minus ima 300 eur, sa prosecnim primanjima u srbiji mojih oba roditelja?

#117 Meh :)

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 18. Mar 2012 - 00:02

Cao svima :)
Imam devetnaest godina, brucos sam (jos uvek nisam nista polagala) i htela bih da odem do Londona na 3 dana.
Idem samostalno, a ne preko agencije, zbog toga sto nema nikakvih ponuda. Totalno sam zbunjena oko apliciranja za vizu... Bicu vam zahvalna ako mi pomognete <3333 :D

#118 shomili

backpacker

• Član

Napisano: 19. Mar 2012 - 01:39

Pogledaj porukuduncan @ 14. Mar 2012 - 03:18

Jedino sto mi nije najjasnije jesto to sto si napisao da moze neko da mi npr pozajmi 2000 eur koja bih ja uplatio na racun i odneo to stanje, a ja sam procitao da se mora doneti i 6mesecni istorijat uplata i isplata sa racuna i svake uplate koje odskacu treba objasniti?
Sve sto sam napisao u ova dva teksta na forumu,sam licno doziveo,uradio i nije mi rekao drugarov drugar pa njegova tetka mu rekla... Postavljena slika Dva puta sam stavljao 2000 e na racun raiff...sn i sutradan podigao sa sve potvrdom. 2 puta dobio vizu...znaju oni da 80% ljudi sto dolazi navodno "turisticki" i te fore,dolazi da odradi koji mesec i uzme neku kintu. Pa vi niste svesni sta i koga oni sve pustaju u taj London. Mi smo jos i dobri. Ne brinite,uzece vam oni sve te pare na ovaj ili onaj nacin,tako da i ako radite na crno,imaju koristi od vas,itekako. Ovde su na svakom cosku otvoreni megamarketi,hrana,odeca,tehnika, i bas ciljaju na te takve "crnjake" tako da kazem,koji kad vide povoljne cene i povoljan odnos zarade i mogucnost kupovine,kupuju i sto treba i ne treba...stan,hrana,prevoz,soping-sve sto ste zaradili ostaje u UK,a to malo sto mosda ustekate i ponesete dole,to je sitno za njih...Englezi su to.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 19. Mar 2012 - 08:22
skracen citat

#119 ziziz

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 21. Mar 2012 - 02:12

Na turisticku vizu sam cekala tacno nedelju dana, predala sam dokumenta u utorak i dobila vizu narednog utorka. Kada brojite dane, vodite racuna da se broje samo radni dani, i da se ne racuna dan kada ste podneli zahtev, kao ni dan kada su vam vracena dokumenta, vec samo dani kada su vam dokumenta bila u ambasadi.

Obrazac koji se popunjava online jeste dug, ali su pitanja jednostavna i brzo se popunjava.

Od dokumenata sam nosila sledece: stari i novi pasos (ne trebaju fotokopije, ja sam ih nosila, ali ih nisu uzeli), potpisan formular koji se popunjava online, dve fotografije, radnu knjizicu i njenu kopiju, potvrdu od firme na memorandumu (sa informacijama od kad sam zaposlena, na kojoj poziciji, kolika mi je plata, da mi je odobren odmor), potvrdu iz banke (otprilike 100 eur po danu), i platne isecke za prethodna tri meseca. I to je sve. Nisam nosila avionsku kartu, niti rezervaciju hotela ili pozivno pismo.

U VAC se dolazi tacno kada je zakazano, ne pustaju da se udje u zgradu pre zakazanog termina, pa nemojte dzabe ici ranije. Tamo se sve zavrsi za nekih 15 minuta. Osoblje je jako ljubazno ali ne odgovaraju ni na jedno pitanje (da li ste podneli sve papire, koliko cete cekati itd).

Kako se meni cini, ko god ima uredne papire, bilo studentske ili za zaposlene, ili ima nekog u Engleskoj ko cvrsto garantuje za njega, ili ide na neki program, skolu i sl. nema razloga da brine, jer nikog ne odbijaju iz ciste obesti, vec samo ako ste im stvarno sumnjivi.
Sve u svemu, cini mi se da su mnogo korektniji, da je procedura jasnija i da su razlozi za odbijanje realniji nego sto je bio slucaj sa sendgen vizama dok smo ih imali.

#120 sinishow

backpacker

• Član
  • Poruka:14

Napisano: 22. Mar 2012 - 14:41

Pozdrav, ima li koga da je nezaposlen i da je nedavno aplicirao za vizu?
nedavno sam diplomirao, nezaposlen sam, i stvarno bi zeleo da posetim London na ovo leto.

para na svom racunu imam, kazu da treba 100e dnevno, imacu i overene papire da me roditelji izdrzavaju, i garantno pismo iz engleske, gde ujak od moje devojke kaze da cemo ziveti kod njega. negde sam procitao da treba i uverenje sa Biroa da sam nezaposlen, odradicu i to.

jedno nemam, a to je dodatnih 90e za vizu, ako me odbiju :)

da li sam nesto propustio?

Hvala unapred

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0