spidvalis @ 31. May 2010 - 12:42
Veruj mi ni ja sebe ne razumem,salim se. Znas koja je sutuacija. Nista ne menjam, slecem iz Minhena na terminal 2 na Heatrow i sa njega polecem za Johannesburg. Idem Britishom i ne menjam cak ni terminal. I ja sam pretpostavio da mi ne treba nikakva viza jer ostajem u pomenutoj zoni, ali neki drugi me ubedjuju da mi navodno treba tranzitna viza.Znam da ukoliko ides za Ameriku, Australiju, Kanadu i Novi Zeland prolazis bez problema ali ovo je specifican slucaj jer idem dalje za JAR. Mozes da vidis i odgovor od worldbridge-a koji je zaduzen za vize za veliku Britaniju na ovo moje pitanja:
Thank you for contacting WorldBridge Service, The UK Border Agency's Commercial Partner. We appreciate your patience regarding the response to your enquiry, as WorldBridge strives to provide the most accurate responses to all enquiries. Below you will find the response to that enquiry.
Depending on your nationality and the purpose/duration of your visit to the UK, you may need a visa.
Hvala ti sto si se ukljucio u diskusiju.
Ovde je čovek pogrešno shvatio šta pitaš. Misli da želiš a posetiš UK pa ti zbog toga ovako i odgovara.
Mnogo putujem avionom na sve strane i znam da, ako samo slećeš na neki aerodrom da bi uhvatio sledeći avion nakon nekog vremena i ne izlaziš iz zone internacionalnih letova i boardinga, nikakva tranzitna viza ti ne treba ni u jednoj državi.
Sad, Englezi su uvek bili na "svoju ruku" ali ni ovde ne mogu da idu kontra međunarodnim pravilima. Dakle, ako sletiš na londonski aerodrom i onda čekaš koji sat avion za dalje, nema nikakvih problema, jer ni ne dolaziš na imigracione šaltere, već samo čekiraš kartu i kraj priče.
Problem može eventualno nastati ako sa Hitrova treba da odeš na neki DRUGI aerodrom odakle poleće avion za dalje. Tada bi praktički trebalo ući u UK, voziti se ulicama i ponovo ući u drugi aerodrom. Ali pre toga bi morao da dobiješ "temporary entry visa" koja se daje i kad moraš prenoćiti jer ti je let otkazan.
Dakle, ako imaš kupljenu kartu za JAR, ideš preko Minhena, Londona pa za JAR, ne vidim niakkav problem jer ćeš svo vreme biti u "internacionalnoj" zoni na oba aerodroma i nećeš ni doći do šaltera za ulazak u Englesku, već ćeš lepo sesti u neki kafić ili restoran na Hitrovu, pojesti i popiti nešto, surfovati na free spotovima i čekati da odeš da gledaš fudbal

Uostalom, to ti mogu potvrditi i u svakoj turističkoj agenciji ili gde si već kupio kartu.
Srećan ti put!