Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Kolima do Zakintosa

202 odgovora na temu

#16 mimbg

putnik

• Član
  • Poruka:199
  • ženski

Napisano: 07. Mar 2009 - 21:17

za drabin-a

Hvala na svim informacijama...Nadam se da ce u agenciji biti korektni i izaci nam u susret sto se tice broja dana za koje nam treba viza.Uostalom,putovali smo i do sada samo su bile grupne vize...i po neka individualna ali ne grcka.

Sto se tice puta, nismo planirali nigde da prespavamo jer bismo zbog toga i krenuli prethodno vece pa da sutradan do 12h stignemo u Laganas ali treba i o tome razmisliti,mozda ste u pravu :) U principu smo hteli kroz Srbiju i Makedoniju da prodjemo nocu jer nam je lakse da kroz Grcku,koju bas i ne poznajemo,putujemo od izlaska sunca...po danu.

Na koliko vremena polaze trajekti i u koliko sati je taj prvi?

Da li postoji neki deo puta na koji treba posebno obratiti paznju i gde prestaje auto-put,tj.da li ima mnogo da se vozi van auto-puta?

Pozdrav!

Ovu poruku je izmenio mimbg: 07. Mar 2009 - 21:17

#17 drabin

turista

• Član
  • Poruka:53
  • muški

Napisano: 07. Mar 2009 - 21:58

Pogledaj porukumimbg @ 7. 03. 2009 - 20:17

za drabin-a

Hvala na svim informacijama...Nadam se da ce u agenciji biti korektni i izaci nam u susret sto se tice broja dana za koje nam treba viza.Uostalom,putovali smo i do sada samo su bile grupne vize...i po neka individualna ali ne grcka.

Sto se tice puta, nismo planirali nigde da prespavamo jer bismo zbog toga i krenuli prethodno vece pa da sutradan do 12h stignemo u Laganas ali treba i o tome razmisliti,mozda ste u pravu :) U principu smo hteli kroz Srbiju i Makedoniju da prodjemo nocu jer nam je lakse da kroz Grcku,koju bas i ne poznajemo,putujemo od izlaska sunca...po danu.

Na koliko vremena polaze trajekti i u koliko sati je taj prvi?

Da li postoji neki deo puta na koji treba posebno obratiti paznju i gde prestaje auto-put,tj.da li ima mnogo da se vozi van auto-puta?

Pozdrav!
Ako ste u formi i mozete da vozite bez spavanja i nije neki problem jer auto put je nekih 700 km,a jedino gde kazu da je nezgodno je od Lamije prema Amfisi tu je brdovito.
Imate na sajtu Zakintosa redosled polazaka za trajekt.
Pozdrav!
bindra

#18 Pelagija

backpacker

• Član
  • Poruka:5

Napisano: 08. Mar 2009 - 01:38

Ja nikome ne preporučujem da putuje do Zakintosa bez odmora tj. noćenja. Teorijski je naravno moguće preći ceo put odjednom ali svako ko ima mogućnost da to izbegne trebalo bi i to iz više razloga. Nije uopšte pitanje kondicije i forme. Prvo, mislim da ljudi na letovanje kolima idu da bi uzivali u voznji i putovanju, da bi mogli da stanu i pogledaju sve što je zanimljivo na putu a ne da bi išli na trke i isprobavali sopstvene granice izdržljivosti. Osim toga i put od Lamie, preko planine je stvarno nezgodan. Uspon je veliki, krivina je mnogo. Svi šleperi i autobusi prolaze tim putem pa je za očekivati da ćete se vući iza nekog beskrajno dugo jer je prilika za preticanje jako malo. Deonica od Itee do mosta takođe nije baš savršena. Trake su dosta šire ali je ipak krivudavo. Ne znam tačno na koliko ide trajkt ali je vrlo verovatno da ćete ga čekati pola sate-sat. Put trajektom traje nešto više od sat vremena do sat i po sa ukrcavanjem i iskrcavanjem. A tu je naravno i čuveno čekanje na granici...

A može i da se preračuna: do Zakintosa ima oko 1500 kilometara, prosecnom brzinom od 100 km na sat potrebno je sat vremena ali je tu prosecnu brzinu teško postići, potrebno je 15 sati. Za sve to vreme moraćete da napravite nekoliko pauza od recimo ukupno 2 sata, zatim 2 sata na čekanje i putovanje trajektom (što je takođe baš optimistično) i oko 2 sata za prelaske svih granica (što je u sezoni u rangu naučne fantastike) dobijete ukupno vreme putovanja od 21 sata! To stvarno deluje kao užasno maltretiranje i iznurivanje, a prilično je nepotrebno.

Kroz Grčku je stvarno lepo putovati, posebno južnim delom. Postoji nekoliko simpatičnih naselja u planinskom delu, zatim prolazite nedaleko od čuvenih Delfa koje je lepo videti, Itea je lepo mirno primorsko mesto koje se meni posebno dopalo, a prolazite i kroz Patru koju je lepo posetiti... Preporučujem da, ko je god u mogućnosti, put nazad planira preko Atine. Ima par stotina kilometara više ali se stiže za približno isto vreme. Tu možete da pređete preko Korintskog kanala i da obiđete još neka zanimljiva mesta.

Nama je stvarno bilo odlično prošle godine jer nigde nismo žurili i uživali smo u svakom minutu putovanja.

Što se tiče grčke vize nije nikakav problem izuzev što traže puno papira. Mi smo tražili da nam daju vizu 5 dana dužu od onoga što je pisalo na vaučeru iz agencije i dobili smo bez problema. Jedino što stvarno nervira je zakazivanje razgovora putem telefona.

#19 mimbg

putnik

• Član
  • Poruka:199
  • ženski

Napisano: 08. Mar 2009 - 01:51

Puno hvala i Drabinu i Pelagiju na svim informacijama...

Zaista nisam sigurna da li cemo negde nociti,ali kao sto vec rekoh treba razmisliti o tome jer ne treba zuriti i treba videti sve sto mozemo a toga u Grckoj ima na pretek...
Hvala i na savetima vezanim za sam put,mnogo znace. :D

Verujem da cemo imati jos mnogo pitanja do samog polaska pa pozdrav svima do tada!

#20 gagoni

turista

• Član
  • Poruka:51
  • muški

Napisano: 13. Mar 2009 - 22:30

Pozdrav svima! Ja sam takodje, proslo leto (jula) bio kolima na Zakintosu! Do Kilinija smo putovali oko 17h (sa pauzicama za kaficu i klopu)! Nismo nigde prespavali! Put je bio super. Putovali smo bez ikakvih problema! U Kilini smo stigli u 7h ujutru i odmah uhvatili trajekt! Nismo rezervisali karte za trajekt preko neta..a i nije bilo potrebe,posto smo bez problema i bez ikakve guzve stigli do karata za trajekt! Imali smo srece da nas gazda pusti odmah u apartman, pa smo se malo odmorili od puta! Sve u svemu put je sasvim ok...

#21 Putnica

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1544
  • ženski

Napisano: 14. Mar 2009 - 09:51

Autoputem prema Atini smo isli najdalje do Volosa. Je'l moze neko da napise tacno po deonicama od Larise pa na dalje dokle je autoput, kada krecu krivine i uzak put i otprilike neke kilometraze tih deonica do Patre. I koliko ima km od Larise do Patre i koliko se sati vozi (posto km nisu relevantni sami po sebi ako je tezek put kao kod Metsova).

Takodje bih zamolila za opis puta u povratku preko Atine, kakav je put, gde pocinje autoput, a gde je kanjon Morace i sl.

Codemaker je pisao da je put Patra Korint najopasniji put u Grckoj, pa me interesuje da l iste isli tim putem ili nekim drugim.

Ovu poruku je izmenio Putnica: 14. Mar 2009 - 09:57

Postavljena slikaMoj blog: http://putnica.mojblog.rs

Moje MFT: http://www.putovanja...retraga/putnica

Evia, Peloponez, Hidra, Spetses, Zante, Olimpija, Metsovo, Kefalonija, Skijatos, Pelion, Lefkada

#22 Putnica

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 14. Mar 2009 - 10:56

Pogledaj porukuzixxon @ 2. 03. 2009 - 15:13

Ja sam prosle godine bio kolima na Zakintos. Sve sto te interesuje pitaj imam i cd snimljen sa celim tokom puta.???

A je'l moze razgovor da se vodi na ovoj temi da svi dobijemo korisne informacije? Moja pitanja sam vec postavila u prethodnom postu.

Evia, Peloponez, Hidra, Spetses, Zante, Olimpija, Metsovo, Kefalonija, Skijatos, Pelion, Lefkada

#23 gagoni

turista

• Član
  • Poruka:51
  • muški

Napisano: 14. Mar 2009 - 17:26

Iskreno da ti kazem ja sam putovao nocu(sto se tice tog puta) i nisam imao nikakvih problema.Ima krivina ali je put sirok maltene ko nase dve trake u jednom pravcu.Kada sam usao u Grcku isao sam na Solun.Kada sam stigao do Soluna odvojio sam se i pratio Katerini odakle i pocinje auto put.Auto putem sam isao na Larisu pa na Lamiu, gde sam se nakon toga odvojio za Amfisu i pratio tablu gde pise Patra.Od Lamie do Patre je regionalni put gde ukupno ima da se vozi oko 100 km sve uz obalu pored mora.Ispred Patre se nalazi most koji kosta po automobilu 11,20 eura ili ako hoces da cekas trajekt, on kosta oko 5 eura.Sve u svemu put je super tako da mi je bila prosecna voznja oko 110 km/h.Policiju na ovom delu puta nisam uopste sreo.Ako se drzite ogranicenja necete imati problema.Pazite se kroz Makedoniju ima ih na auto putu, a kazne su jako velike.S obzirom da put uopste nisam znao, i da prvi put idem kolima za Grcku, super sam stigao za 17 sati.Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.Pozdrav :srce:

#24 shone

backpacker

• Član
  • Poruka:29

Napisano: 24. Mar 2009 - 10:55

Moja racunica je da put do Zakintosa i nazad, automobilom sa cetri osobe u njemu kosta oko ~370 EUR.

putarina Srbija u oba pravca = 16 EUR
putarina Makedonija u oba pravca = 8 EUR
putarina Grcka u oba pravca = 16 EUR
most = 22 EUR
trajekt = 129 EUR
Gorivo = 180 EUR

Sve osim goriva je manje vise fiksno za sve nas. Sto se tice goriva, ovo mi je dovoljno da predjem 3000 km pri prosecnoj potrosnji od 7l/100km dizela sa trenutnom cenom dizela.

Cisto ako nekom treba ovaj info...

#25 Bokins

Bokins

• Član
  • Poruka:1639
  • muški

Napisano: 24. Mar 2009 - 12:51

Pogledaj porukushone @ 24. 03. 2009 - 09:55

Moja racunica je da put do Zakintosa i nazad, automobilom sa cetri osobe u njemu kosta oko ~370 EUR.

putarina Srbija u oba pravca = 16 EUR
putarina Makedonija u oba pravca = 8 EUR
putarina Grcka u oba pravca = 16 EUR
most = 22 EUR
trajekt = 129 EUR
Gorivo = 180 EUR

Sve osim goriva je manje vise fiksno za sve nas. Sto se tice goriva, ovo mi je dovoljno da predjem 3000 km pri prosecnoj potrosnji od 7l/100km dizela sa trenutnom cenom dizela.

Cisto ako nekom treba ovaj info...

Ovo ti je odlicno uradjeno, pregledno

#26 Sinisa-CZ

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:361
  • muški

Napisano: 29. Mar 2009 - 11:03

Svaka cast,Shone,ovo se zove pregledno.Krecem kolima-smena je od 21.06. u Argasi,Papilon.Smatram da nije bas "mora se" varijanta da se putuje bez nocenja.Posto smo prosle godine bili u Leptokariji onda ideja o odmoru tamo nije losa.Kada smo isli nazad trebalo nam je 9 sati od Leptokarije do Novog Sada,2 stajanja za wc+1 stajanje samo za kafu+granice.Tako da se bez suvisnog zadrzavanja spustiti tamo,nociti pa ranom zorom polako do Zakintosa.Podeliti ono sto treba za videti usput na 2 dela-nesto u odlasku a nesto u povratku.Da li su konacno resili one semafore na auto putu kroz Makedoniju?

#27 Putnik01

putnik

• Član
  • Poruka:112
  • muški

Napisano: 21. Apr 2009 - 19:22

[quote name='Putnica' date='14. 03. 2009 - 09:51' post='132288']
Autoputem prema Atini smo isli najdalje do Volosa. Je'l moze neko da napise tacno po deonicama od Larise pa na dalje dokle je autoput, kada krecu krivine i uzak put i otprilike neke kilometraze tih deonica do Patre. I koliko ima km od Larise do Patre i koliko se sati vozi (posto km nisu relevantni sami po sebi ako je tezek put kao kod Metsova).

Takodje bih zamolila za opis puta u povratku preko Atine, kakav je put, gde pocinje autoput, a gde je kanjon Morace i sl.

Codemaker je pisao da je put Patra Korint najopasniji put u Grckoj, pa me interesuje da l iste isli tim putem ili nekim drugim.
Iako je upit postavljen pre vise od mesec dana vidim da se do sada niko nije javio sa licnim informacijama, pa kako su mi navedene deonice poznate pokusacu da Vam prnesem sopstveno iskustvo.
Od Soluna do Lamije, sa izuzetkom dela negde od Leptokarije do nešto južnije od nivo Platamona i Nei Porija sve je odlican autoput. Vozite koliko brzo hocete i mozete. Od Lamije ka Atini nekih 40-50 km nije autoput, ali je odlican i brz put sa 3 trake. Nekih 20-25 km od Lamije ka Atini nailazi se na skretanje ka Amfisi ( Samo par kilometara dalje ka Atini nalaze se Termopili i spomenik Leonidi i njegovim Spartancima uz sam put tako da je ko to voli interesantno za videti).. Od ove raskrsnice imate dve moguće varijante za put ka Patri. Prva koja je kraća preko Amfise ka Itei ( nekih 50-etak km) idruga preko Atine koja je znatno duža(po slobodnoj proceni za nekih 150 km). Put preko Amfise i Itee je prelaz preko planinskih prevoja, ali osim kraćih deonica nije težak za vožnju (ni pomena o putu preko Metzova ili plazi Kalamitzi na Lefkadi ili recimo putu od Volosa ka Pelionu). Nešto pre Itee odvaja se put za Delfe (nekoliko km uzbrdo), koje svakako, ko nije bio treba posetiti( Oni su uostalom bili razlog mog prolaska ovom deonicom na povratku iz Parge pre par godina).Ne preporucujem kupanje u Itei (plitko more puno trave-napesacicete se do neke pristojne dubine za kupanje). Od Itee do Andiriona, tj do megamosta, vozite se nekih 100 km putem koji prati Korintski kanal. Krivine da, ali opet nista strasno, relativno se brzo vozi i brzo stigne do mosta. Uz put ima puno mesta gde se mozete zaustaviti i okupati sto put cini interesantnijim. Od mosta autoput do Patre, vrlo lepo i jako brzo.
Od Lamie do Atine izuzimajuci vec navedenu deonicu je autoput tako da tu nisu potrebni posebni komentari. Ko hoce da svrati u Atinu treba da zna da autoput prolazi nesto dalje od samog grada(koji se sa njega i ne moze videti) i sa kog treba preći na unutrašnji prsten autoputa s koga mozete izaci u razlicitim delovima grada. Do Korintskog kanala super autoput.
Deonicu Patra - Atina ne poznajem, ali sam preprošle godine prošao turu po Peloponezu (neposredno pre onih strasnih pozara), sto zbog mnogo toga sto se moze videti zainteresovanima za antiku preporucujem kao jedno lepo iskustvo. O tome vise ukoliko nekoga bude interesovalo.

#28 Putnica

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 21. Apr 2009 - 20:05

Putnik01, hvala puno na opisu ... tako to rade pravi putnici :D
Mislim da nema mnogo onih koji su isli ovako juzno (sa izuzetkom naseg najveceg poznavaoca Grcke na forumu - Codemakera), tako da mislim da ce ovaj opis mnogima biti od velike pomoci. Ove godine su agencije izbacile Zante autobusom pa ce sigurno biti zainteresovanih za ovu deonicu koji idu sopstvenim prevozom.

#29 Putnik01

putnik

• Član
  • Poruka:112
  • muški

Napisano: 22. Apr 2009 - 11:07

Pogledaj porukuPutnica @ 21. 04. 2009 - 20:05

Putnik01, hvala puno na opisu ... tako to rade pravi putnici :D
Mislim da nema mnogo onih koji su isli ovako juzno (sa izuzetkom naseg najveceg poznavaoca Grcke na forumu - Codemakera), tako da mislim da ce ovaj opis mnogima biti od velike pomoci. Ove godine su agencije izbacile Zante autobusom pa ce sigurno biti zainteresovanih za ovu deonicu koji idu sopstvenim prevozom.
To je (Tsilivi-Zakintos i Lasi-Kefalonija) i moj izbor za ovu godinu. Rezervisao smestaj preko neta i samo cekam 28. juli da krenem. I jedva cekam.

#30 Putnica

svetski putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 22. Apr 2009 - 20:53

Pogledaj porukuPutnik01 @ 22. 04. 2009 - 11:07

To je (Tsilivi-Zakintos i Lasi-Kefalonija) i moj izbor za ovu godinu. Rezervisao smestaj preko neta i samo cekam 28. juli da krenem. I jedva cekam.

Blago tebi! Ja jos uvek samo mastam ... puno prepreka ove godine :tuzni: !

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0