Napisano: 18. Sep 2009 - 15:52
Valensija, je predivan grad, kažu da ima 800.000 stanovnika. Neverovatno koliko je čist, da čovek ne
poveruje da tako nešto postoji. U jednom trenutku sam uhvatio sebe kako šetam gradom i tražim neki
papirić na pločniku. Kad sam već kod pločnika i trotoara, uži centar grada je pod mermerom. Bio sam
smešten u samom centru gradu na trgu Plaza Ayuntamiento.
To Vam je kao Čika Ljubina u Beogradu, što znači 50-tak metara od konja, tj. centra grada.
Do gore pomenutog trga vozi dosta autobusa, a 100-tak metara od trga su i dve metro stanice Xativa i
Colon. Metro u Valensiji je priča za sebe. Kao da ste u pozorištu. Čisto i uglancano. Na svakoj
stanici na displejevima je ispisano za koji vremenski period dolazi sledeći, koja je trenutna
temperatura, u vagonima takodje informacije o narednoj stanici, eventualnim ukrštanjima sa drugim
linijama, trenutnoj temperaturi, vreme . . . Karte za metro smo kupovali po 10 komada u paketu, cena
tih 10 karata je 7.40 eura, pojedinacno mislim da je karta 1.00 euro. Za bus 10 karata je 5.50 eura.
Postoje i kombinovane karte bus+metro ali ih nisam koristio. Što se tiče švercovanja po metrou,
potpuno isključeno. Zašto? Uopšte nemožeš da uđeš u metro stanicu ako ne otkucaš karte jer
poništavanjem karte otvaraju se vrata, a ako nekako i uđeš onda ne možeš da izađeš, prema tome nema
šverca.
Šta reći o Valensiji? Kroz grad je nekada proticala reka Turija i posle velike poplave gradske
vlasti su odlčulie da reku izmeste i da u nekadašnjem koritu naprave park. Dugačak je 10-tak km. Na
početku parka je biopark (www.bioparcvalencia.es), to je neka vrsta zoo vrta u kojem ste veoma blizu
životinja gde su prirodne prepreke između posetilaca i životinja, fantastično i vredi pogledati.
Ulaz je 15.50 evra radnim danom, vikendom 21.00 evro. U Bioparku imate razne šopove, restorane,
klupice za predah i obavezno poneti foto aparat. Park je pun raznih fontana, u nekim delovima je
popločan mermerom, ima raznih terena za sport (tenis, basket, fudbal, odbojka, mini golf), takodje
ima terena za ekstermne sportove (skejt, planinarenje), trim staze, biciklističke staze, kod
bioparka ima i mesto za ljubitelje ribolova. Na kraju parka je centar umetnosti i nauke, kompleks
Palau de les Arts, zatim Okeanografija (predivan program sa delfinima i razgledanja jednog od
najvećih akvarijuma u Evropi, cena 24.00 evra), Muzej lepih umetnosti, Hemisfera, Cinema arts,
planetarijum . . . Ovo je mesto mnogih svetskih premijera, modnih revija, dodela MTV nagrada i
mnogih drugih manifestacija. Preko puta su poznati tržni centri. U blizini je i deo grada gde se
vozi Formule 1, kao i plaža duga nekoliko kilometara do koje se dolazi veoma lako iz svih delova
grada. Plaža je sa veoma sitnim peskom, široka oko 150-200 metara. Na plaži ima crnaca koji šetaju i
nude raznovrsnu "originalnu" robu (satovi, parfemi, DVD filmovi, naočare . . .), ima i prodaje
hladnog pića po veoma pristupačnim cenama, limenke raznih osvežavajućih napitaka je 1 euro, 1/2l
vode takodje 1 euro. Tuševi na svakom koraku. Uz plažu je popločano šetalište sa eksluzivnim
restoranima i hotelima. Cena jedne porcije jela (paelja, gaspaćo . . .) je od 10 eura pa naviše.
Pirinač je veoma zastupljen u španskoj kuhinji. Na svakom koraku su i restorani brze hrane poput
Mcdonaldsa, Burger Kinga, KFC-a, kao i španskih brendova brze hrane. Cene u ovim restoranima su
udvostručene u odnosu na Beograd. Korida je u centru grada, odmah uz železničku stanicu Valensija
Nord. Početak koride je u oktobru tako da sam koridu u Valensiji osetio samo spolja, ali sam zato
otišao do Madrida i gledao koridu koja je trajala 2 i po sata, cena karte za madridsku koridu je 10
eura. Bio i na Santagio Bernabeu cena 15 eura. O Madridu drugi put, ovde je reč o Valensiji, samo
mogu reći da je Madrid predivan, ogroman i pomalo prljav u odnosu na Valensiju. Cena vozne karte u
oba smera od Valensije do Madrida je 75 eura. Voz extra, kao raketa www.renfe.es. Bio sam i na
stadionu Valensije Mestalla čije razgledanje košta oko 10-tak eura. Stadion je prelep, mada posle
razgledanja stadiona Real Madrida, Mestalla je ipak "malo dete". Pored Stadiona, kao i u gradu i
tržnim centrima, postoji i Valenciashop sa suvenirima fudbalskog kluba u kojima možete sve naći
počev od baby oprem, školskog pribora, suvenira, kojekakvih lutkica, zastavica pa do sporstke
opreme. Kad smo već kod šopinga u Valesiji imate sve svetske i španske brendove, meni je za oko
zapala Zara i malo sam i bacio oko na cene koju su prihvatljivije nego kod nas. Kad god sam bio u
prilici bacio sam oko i na prodavnice eksluzivnih satova, tako da sam video i primerak Frank
Muller-a od 200.000 eura (i slovima dvestotine hiljada). Ovo je nešto ukratko sa putovanja u
Valensiju, i sigurno da sam štošta zaboravio. I još nešto do Valensije sam stigao tako što sam leteo
iz Temišvara (povratna karta 125 eura). Nema aerodromskih taksi, nema obroka u avionu, ograničen
prtljag cena kofera od 15 kg je 20 eura. Cena pola litre vode u avionu je 2.5 eura, mali sendvič 4
eura, ali cena karte je ipak najbitnija. Beograd - Temišvar 170km ili 3 sata lagane vožnje. Kad
spomenu Temišvar treba reći da je centar veoma sređen i čist. Zanimljivo je da sam u Temišvaru prvi
put video komunalnu policiju koja je jednu devojku opomenula zato što je pljunula žvaku na sred
ulice. Prišli su joj opomenuli je, i žvaka je završila gde joj je i mesto, u kanti. Inače, komunalna
temišvarska policija nosi izrazito plave plastiče pištolje. Zanimljivo, zar ne? Dosta o Temišvaru.
Toliko o mom putovanju i lepo provedenih dana u Valensiji o kojoj mogu jos da pišem . . .