Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Budimpesta, Bec, Prag

21 odgovora na temu

#16 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:432
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 23:14

Prag:
1. Praski Hrad, odnosno zamak, sad stvarno ne znam koliko je karta, ali vredi uzeti onu za sve, za katedralu, za sve muzeje i citav objekat. Ako ne zelite da jurcate i ako idete u jeku sezone za ovo ce vam definitivno trebati citav dan.
2. Staromestanske namesti, to je centralni trg na kome se nalazi cuveni Atomski sat, prelepa crkva Sv.Trini, u okolini je i Power Tower sa kog se vidi citav Prag
3. Vlcavske namesti, ulica koja lici na nasu Kneza Milosa na vrhu je narodni muzej koji vredi pogledati, bar tako kazu, ja nisam stigla da ga obidjem.
4. Karlov most
5. Obavezno prosetati uvece pored reke
6. Obici jevrejsku cetvrt (kazu da je Hitler dok je mislio da ce poubijati sve Jevreje na svetu zeleo da ostavi ovaj deo u Pragu kao spomenik na jednu veru koja vise ne postoji)
7. Namesti miru - prelep park i crkva
8. Karlove namesti (nisu Karlove vari, ovo je deo Praga) tu se u blizini nalazi Pravoslavna crkva, i kad se od Karlovih namesti krene ka reci Vlcavi, nailazi se na zgradu "raspevani ljubavnici" koja je moderno zdanje koje zaista lepo izgleda.
9. Visehrad je deo Praga koji je udaljen malo od centra ali je prelepo izletiste nesto kao nas Kosutnjak i ako ikako imate vremena idite i do njega.
10. Kafkin muzej :D
11. E da, ja sam prosetala od Praskog Hrada preko Rojanih basta do Karlovog mosta...nije mnogo ali nije ni malo ali ako je vreme lepo Rojalne baste ne treba propustiti jer su prelepe..

12. Fakultativni izlet do Karlovih vari..ja nisam bila ali kazu da je prelepo

Sto se samih ulaznica tice stvarno se ne secam tako da ne znam sta da vam kazem...sto se prevoza tice i on funkcionise po istom principu kao i u Becu sa 24h kartama...Novac treba menjati u velikom marketu kod novog pozorista
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis iz Istocne Evrope
Putopis: Porto, Lisabon i Madrid
Putopis: NY, SF, LA, Denver
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#17 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 23:33

Budimpesta:
Opisacu kako smo mi obisli Budimpestu za jedan dan, pali sa nogu ali smo videli veci deo, cini mi se.
Hostel za koji sam vam poslala link se nalazi tako da kad se od njega krene nailazi se peske prvo na Hungarian national museum, od njega se dolazi do Central market, to je zatvorena pijaca blizu reke, koja je zanimljiva ako hocete da sopingujete ali lepo izgleda spolja ako necete, odatle smo krenuli do Parish Church i krenuli setalistem ka Operi i Bazilci Sv. Istvana koja je koliko fantasticna spolja, jednako fantasticna i iznutra, i nije skupa ulaznica, sad se ne secam tacno koliko. Odatle smo krenuli ka Budimu naisli na Hungarian Academy of Sciance, i dosli do cuvenog Chain Bridge, koji ima one slepe lavove...presli smo most i sa Budimske strane imas lift kojim se penje gore, ali ako imate kondicije mozete i peske...kao ja :D gore je Budmski zamak u koji nemam pojma moze li da se udje, ja sam Budimpestu obilazila posle ogromne istocno Evropske ture, na kraju, nagledala se zamkova i dvoraca, lepih stolova i stolica, i ostalih kraljevskih komada namestaja pa mi nije bilo zanimljivo da ulazim unutra, sa desne strane od Budimskog zamka se nalazi Fisherman's Bastion koji je prelep deo ovog carobnog grada...tu se promuvajte, popijte kaficu, udjite u crkvu...kad se odatle spustite ka reci nailazite na crkvu Sv. ANe koja nije mnogo popularna ali je veoma lepa...sa Fisherman's Bastion se lepo vidi Parlament, do kog nismo isli usled nedostatka vremena...mislim da u njegovoj okolini ima par lepih muzeja...kada smo se vratili na Pestansku stranu setali smo duz reke jer sam ja trazila spomenik male princeze da se slikam...:) i ponovo smo dosli do pijace i vratili se peske u hostel. Kasnije te veceri tata i ja smo prosetali do Museum of Applied Arts koji izgleda fantasticno sa zelenim krovom (udaljen je od gore pomenutog hostela 300m) nismo ulazili. Uvece smo otisli na brodic koji plovi DUnavom i zaista vredi voziti se. Sutradan smo krenuli za BG, tako sto smo otisli do Trga Heroja, odatle se prosetali po Andrassy ulici, od trga Heroja otisli do Museum of Hungarian Agriculture koji izgleda kao neki lep zamak, i u koji takodje nismo ulazili, pored njega se nalazi zoo vrt, i Szechenyi medicinal bath jedno od medicniskih kupatila koja su karakteristicna za Budimpestu. Kao sto vidis mi nismo mnogo ulazili u muzeje tako da ne znam sta ima po tom pitanju zanimljivo, ali to je samo usled nedostatka vremena :( obicno ljudi odu i do Santandreje kad su u Budimpesti, ja sam bila na maturskoj ekskurziji tamo pa nismo isli prosle godine opet. Ako imas neka pitanja slobodno pitaj :D
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#18 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 23:39

I da, steta je da kad ste vec tu ne odete jedan dan iz recimo Beca na izlet do Bratislave, kazem na izlet jer je smestaj u Bratislavi po mom misljenju mnogo skup a gradic je malen tako da moze da se obidje za jedan dan...evo paste-ovane price o Bratislavi koju sam opisala u drugoj temi na forumu:

"U Batislavi zaista jesmo bili samo sest sati ali je to bilo dovoljno da obidjemo centar da se popnemo do zamka, da obidjemo sve znamenitosti grada, doduse bez ulazaka u muzeje i sl ali dobro. Nismo mogli da spavamo tamo jer smo imali ogranicenje godisnjih odmora. Bratislava je sladak mali grad koji ima (slicno Luksemburgu) izrazito visok standard. Meni se licno bas dopada ali za odmor nikako za zivot, isuvise mi je sporo tamo."

Isli smo i do Plave crkve koja je jedna od simpaticnijh zdanja u Bratislavi, znaci Zamak, prosetati centrom, otici do te Plave crkve, slikati sve bronzane figure koje se tamo nalaze i to je odprilike to. Mislim da je Bratisalava na 60km od Beca...
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#19 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 23:41

Da, prevoz u Budimpesti. To sam ostala duzna. Iskreno, mi smo je obisli peskice :D tako da ne znam kako funkcionise...za Bratislavu ti ne treba prevoz toliko je malena :)
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#20 andrej26

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1002
  • muški

Napisano: 02. Apr 2010 - 13:37

Da li znate cene za odrasle i da li znate koliko se isplati kupiti vienna card. Hvala !

Ovu poruku je izmenio DraganV: 20. Jan 2011 - 13:30
Ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post

#21 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 02. Apr 2010 - 16:43

1. Sebrun je 14.40 za odrasle (http://www.schoenbru...ce-tickets.html) gledam sad...velika tura je 14.40 sa VC je 12.90; lavirinti su 2.90 sa Vc 2.40; neka terasa ne znam sta to bese, mozda tamo gore na drugom kraju onaj deo nisam sigiurna, 2.00 sa Vc 1.70; princeva basta je isto 2.00 sa VC 1.70
2. Hofburg (silver collection, Sissy museum, imperial apartments) 9.90 za odrasle sa audio guide, sa VC je 8.90; ima jos neke kombinovane ulaznice (http://www.hofburg-w...on-charges.html) pa pogledajte
3. Karlskirhe 6 evra za odrasle (http://www.karlskirc...t/besuchen.html)ja ne znam nemacki ali deluje mi da nema popust sa VC
4. Opera je 6.5 evra za odrasle (http://www.wiener-st...aus/13812_1.php) da vidimo...ima nekoliko kobinovanih karata pogledajte
5. Stefansdom ne znam (http://www.stephansk...lue=29&langid=2) 14.40 za odrasle, ne vidim popust sa VC
6. Muzej primenjenjih umetnosti (Kunsthistorical museum) http://www.khm.at/en...lassic-package/ 13.50
7. - 8. mislim da se ne ulazi
9. cini mi se da sam videla da je ulaz 5 evra ali nisam sigurna
10. Huderwasse ulica ne napalacuje se nista
11. Belvedere palata http://www.belvedere...rve-mode=active
pise na sajtu za: Upper Belvedere, Lower Belvedere, Orangery, Palace Stables, Augarten Contemporary zajedno je 13.50 za odrasle (sa vienna karticom 11.50), za samo gornji 9.50 (sa VC 8e), za samo donji isto 9.5, sa VC 8e, za trenutnu postavu 5e, s VC 4e, a guided ture su 3 evra nema popust sa VC.
12. Prater (luna park sa velikim tim "tockom" 8 evra je karta, ja nisam bila mada kazu da je super)
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#22 mikicevic

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 24. Feb 2012 - 20:44

Ja bih samo pitao da li je neko nasao neki program za obilazak ova tri grada oko 8. marta, a da se pri tome ne polazi 7. , (polazak iz Novog Sada)? Hvala unapred :)

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0