Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Budimpesta, Bec, Prag

21 odgovora na temu

#1 starter90

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 28. Oct 2008 - 20:24

znaci, interesuje me obilazak ova tri grada. racunam da su budimpesta, bec i prag tri grada koje svakako treba videti a to je i ono sto nam je najblize.

skoro nikada nisam putovao u eu i sada sam napunio 18 godina, pa bih zeleo da na prolece obidjem ova tri grada.

malo sam se informisao, malo trazio ali mi ipak trebaju vase preporuke... znaci, treba mi neki program koji je jeftin, koji pruza dosta toga da se vidi i to je sve. kontam da su te bus ture nekako najbolje, gde se za nedelju dana obidju ovi gradovi dovoljno dobro. najvise me zanima upravo arhitektura ovih gradova, tako da bih tu zeleo da vidim najvise.

znaci, da rezimiramo, zelim da upoznam ova tri grada, da ustedim koliko mogu i vidim sto vise. trebaju mi vasi predlozi, upozorenja i uopste - sto vise informacija.

hvala puno unapred!

#2 lutalica

putnik

• Član
  • Poruka:118
  • ženski

Napisano: 29. Oct 2008 - 09:49

Izabrao si tri prelepa grada i sigurna sam da se neces pokajati, jer ces imati sta da vidis i zapamtis zauvek!

Posto su ova tri grada tako blizu, odlicno povezana i vozovima i autobusima, imaju vrlo dobre gradske prevoze, hiljade hostela i puno mladih turista kao sto si ti, ja bih ti preporucila da umesto agencije ovaj put organizujes sam. Sigurno bi prosao dosta jeftinije, i video i doziveo vise toga.
Informacija o ovim gradovima ima puno na sve strane, pa mozes pre puta da se detaljno informises i sam izaberes sta zelis da vidis i obidjes. Evo vec ovde na ovom forumu mozes pronaci dosta toga, a mi smo tu da ti dodatno pomognemo :)
Jedina eventualna prednost agencije je manje muke oko vize (ako ti je potrebna), ali i to je diskutabilno.

Svakako ti zelim da ostvaris ovaj put i da se divno provedes!

#3 suki

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:2395
  • ženski

Napisano: 29. Oct 2008 - 10:35

Svakako da je bolje kad covek sam organizuje put onako kako bi on voleo, ali posto ide prvi put nije lose ici preko agencije, pogotovu ako imaju dobrog vodica. Ja sam bas na takvu turu isla sa agencijom i bilo je sasvim ok. Jeste da ima momenata kada bi ti voleo i nesto drugo jos da vidis i sl. ali sve u svemu je bilo sasvim ok. A za neki drugi put, vec znas koji grad bi ponovio, sta bi jos video, gde bi se duze zadrzao i tada je po meni, dobro da ides u svojoj reziji.

Izbor agencije ipak zavisi od tebe i tvojih mogucnosti, a posto si mlad, ima sigurno i nekih takvih programa.

Jedino sto bih ti preporucila da ides na prolece, ja sam isla zimi i bilo je mnooogo hladno, na trenutke mi nije ni bilo do obilazaka, jer sam se bas smrzla. Mislim da je mnogo lepsi ugodjaj kada je lepse vreme. Mada, svejedno, kad god da ides, ne moze da bude lose.

Ovu poruku je izmenio suki: 29. Oct 2008 - 10:36

#4 starter90

backpacker

• Član
  • Poruka:2

Napisano: 29. Oct 2008 - 14:23

naravno, kao sto sam i naveo, isao bih na prolece, to je najbolja opcija.

nego, koju agenciju mi preporucujete?

da li bih mogao da za 300 evra organizujem put agencijom i ponesem jos 100 evra za trosak?

#5 shamrock

backpacker

• Član
  • Poruka:28
  • muški

Napisano: 30. Oct 2008 - 12:21

odlican izbor sto se gradova tice, tako da ces uzivati u svakom od njih! spomenuo si da te najvise zanima arhitektura. bec i budimpestu sam u prethodnih par tema vec dotaknuo, pa cu ovdje malo vise o znamenitostima u pragu.

kad bih birao izmedju ova tri grada, prag bi mi bio na prvom mjestu, i to bas zbog spomenute arhitekture. naime, kao stoljetna prijestolnica, brojni kraljevi i carevi su ovdje htjeti ostaviti svoj utisak, a najvise od njih je to ostvario karlo IV., zbog toga u pragu ces sresti jako puno gotickih gradjevina.

sto svakako ne bi smio propustiti za vidjeti je karlov most, staromestske namesti (trg) s astronomskim satom, vaclavske namesti (trg) i praski dvorac (gdje je katedrala, predsjednicka rezidencija, zlatna ulica itd.).

cijene su primjerene. ako ces ici u pivnice (cesko pivo je jako dobro), najbolje se maknuti od strogog centra i turistickih ulica, gdje je sve skuplje, a samo par metara dalje su cijene znatno manje. u istim pivnicama mozes i jesti, takodjer za ok cijenu.
a za izlaske u pragu ti ne trebam ni pricat, grad je prilicno popularan sto se toga tice :D

#6 akaboka

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:445
  • ženski

Napisano: 05. Jan 2010 - 18:57

I ja bih htela da posetim ove gradove.Mozda prvo Budimpestu,jer je najbliza,a i vize su ukinuli.

Kako je najbolje ici za Budimpestu,da li kolima,vozom,busom,mozda avionom...Sta se najvise isplati?Interesuju me vasa iskustva...

Takodje me zanima gde ste odseli...?

Da li preko agencije ili u sopstvenoj reziji?

Mmmmmore :))))

#7 smokvica0000

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 18. Jan 2010 - 00:07

Zanima me zna li neko kolike su cijene obilazaka u Budimpesti, npr.voznja Dunavom ili vecera uz cardas?
Planiram ici u Budimpestu za 8.mart, pa me zanima koliko otprilike sve to kosta...

#8 Milosh

backpacker

• Član
  • Poruka:32
  • muški

Napisano: 13. Mar 2010 - 21:27

Voznja brodice, ne propusti nikako, je oko 15evra. U Prag planiram ove godine da idem, a u Bec cu verovatno kolima.

Ako idete u Budimpestu u sopstvenoj reziji, dobro se raspitajte kako se ulazi u grad sa autoputa, posto se desava da se skretanje promasi :)

#9 turista90

backpacker

• Član

Napisano: 23. Mar 2010 - 20:00

Pozdrav svima!

Nas nekoliko ljudi sa faksa smo odlučili da putujemo i da posetimo ova tri grada. Ideja je da vidimo što više i koliko je to moguće, prođemo što jeftnije. Recimo, po dva dana u svakom gradu, ili mozda negde i tri dana. To bi u principu bilo dovoljno da vidimo najosnovnije stvari.

U principu, išli bi na varijantu da preko interneta rezervišemo hostele i putujemo autobusom, jer mislimo da je tako najjeftinije. Ono što nas sada zanima je koliko je sve ovo moguće, koje su okvirne cene hostela i prevoza autobusom (ili nekim drugim prevoznim sredstvom, ako je jeftinije) kao i ulaznice za neke objekte, hrana koju ćemo morati da kupimo (jer u hostelu verovatno nema ničega osim doručka).

Dakle, ako je neko malo bolje upućen u celu ovu priču, zaista bi mu bili zahvalni, jer je nama ovo prvi put i hteli bi da se maksimalno dobro organizujemo...

Umalo da zaboravim, išli bismo na leto, recimo neki jun ili jul, svi ćemo do tada imati crvene pasoše a i faks se tada završava.

#10 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:432
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 20:18

Prvo u kom ste fazonu? Da li vam je ok da bukirate samo krevet, u sobi dorm tipa (da vam ubace jos xx ljudi u istu). Ako niste, tj ako hocete private sobu, jeste li spremni da delite kupatilo ili ne? Od svega toga zavisi i cena. Pogledaj na www.hostelworld.com sta se nudi, ima odlicnih hostela u kojima je trokrevetna ili dvokretvetna soba sa kupatilom i doruckom do 25 evra po coveku. To ti je najskuplja varijanta. Ostalo je jeftinije. AKo ste za tu skuplju varijantu ja cu vam dati hostele u kojima sam ja bila i bila sam prezadovoljna. Reci samo kako tacno i gde tacno hocete da idete. Inace mislim da vam se najvise isplati da idete kolima jer su putevi super pa ne bi trebalo da imate neke probleme u voznji, a najbrze se stigne, i ako vas ima za jedan (ili dva) automobila, mislim da vam je to i najisplativija varijata.
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis iz Istocne Evrope
Putopis: Porto, Lisabon i Madrid
Putopis: NY, SF, LA, Denver
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#11 turista90

backpacker

• Član

Napisano: 23. Mar 2010 - 20:23

Hteli bi da idemo, recimo u trokrevetnu sobu sa jednim kupatilom. Problem je što još uvek nemamo automobil kojim bi išli (prva smo godina, mladi studenti :) ) a i plašim se da se ne bi baš snašli prvi put na putu van Srbije.

Za gradove sam rekao, dakle tri grada iz naslova teme, što više da vidimo arhitekture, budući da i studiramo arhitekturu. To nas nekako najviše zanima. Takođe, kakav je prevoz u ova tri grada, kako se između ovih gradova stiže autobusom (ili nekim drugim prevozom) itd.

#12 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 20:29

Bec:
1. Senbrun (velika tura 14.40 evra http://www.schoenbrunn.at/en/)
2. Hofburg (tura Silver Collection, Sisi museum i Imperial apartments za studente 8.9 evra http://www.hofburg-w...at/en/home.html)
3. Karlskirche (crkva, prelepa, ulaz za studente 4 evra ja sad bila)
4. Opera (velika tura za studente 3.5 evra samo obratite paznju kad su ture jer ne moze da se udje bez vodica)
5. Stefanplac (crkva, isto prelepa nemam pojma koliko je ulaz, bila pre 3 godine)
6. Krunsthistorical musej (iako mozda ne volite muzeje ovaj vredi videti pre tri god je za studente bilo 10 evra, ne verujem da je mnogo vise)
7. Rasthaus ili gradska vecnica, ne ulazi se ali je lepo za videti
8. Parlament (vazi isto)
9. Vienna Secession (ja ne volim likovnu umetnost pa nisam ulazila inace je lepa spolja)
11. Huderwasse ulica (arhitekta koji je smatrao da je prava linija djavolja napravio je citav kompleks zgrada sarenih i krivih, ulaz bespaltan simpaticno je skroz)
12. Belvedere palata (isto slike ali ima dve lepe zgrade i divan park izmedju koji su besplatni za ulaz tako da to toplo preporucujem)
13. Prater (luna park sa velikim tim "tockom" 8 evra je karta, ja nisam bila mada kazu da je super)
14. Promuvati se po centru grada

Po meni je ovo spisak top atrakcija u Becu, ako neko ima nesto da doda neka kaze...Gradski prevoz je 5.7 evra za dan, za sve vidove prevoza, 10 evra za dva dana, a 13 cini mi se za tri, vazi od trenutka kad je otkucas pa broj sati koliko si kupio. Sto se klope tice nije nista skuplja nego u Bg, imas na svakom cosku kioske koji se cesto zovu "Bosna" i mozes da nadjes obrok pod imenom "mala Bosna" ili "velika Bosna" koji predstavlja neke kobasice...inace obvezno je jesti becku sniclu i mocart kugle, meni se saher torta ne svidja jer ja ne volim koru koja ima brasna...kao ona..:D
Opisacu ti i Prag i Budimpestu kasnije, dok se prisetim, bila sam u Budipesti 2009, a u Pragu 2007. a iz Beca sam dosla sad za 8.mart (iako sam bila i 2007.) pa mi je sveze :D
Usled nedostatka prostora za potpis na sledecem linku Moje foto ture mozete pronaci slike sa sledecih lokacija: Madjarska (Budimpesta), Austrija (Bec, Graz i Salzburg), Ceska (Prag), Slovacka (Bratislava), Nemacka (Dvorci bavarske, Minhen, Berlin, Potsdam, Nunberg), Francuska (Paris, Kan, Nica, Dvorci Loare, Versailles, Grenoble), Spanija (Barselona i Madrid), Portugalija (Porto, Lisabon i Sintra), Italija (Rim, Verona, Venecija, Piza, Padova, Firenca, Bolonja), San Marino, Holandija (Amsterdam, Zaanes Schans, Warder, Voledam, Den Haag, Harlem), Rumunija (Drakulini dvorci, Brasov, Bukurest, Konstanca i delta Dunava), Ukraina (Kijev), Rusija (Moskva i St. Petersburg), Estonija (Talin), Letonija (Riga), Litvanija (Vilnius i Trakai), Poljska (Varsava i Krakov). Kao i iz New Yorka, San Francisca, Los Angelesa, i Denvera.
Mozete naci i slike iz Dubrovnika, Jahorine i Sarajeva, sa Kopaonika..ako neko voli...nek' izvoli ;)
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#13 turista90

backpacker

• Član

Napisano: 23. Mar 2010 - 20:39

Zahvaljujemo se na iscrpnom odgovoru!

Da li se možda znaju cene autobusa od Novog Sada do Budimpešte, Beča, Praga i nazad? Okvirno?

#14 MMarijaMM

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 23. Mar 2010 - 20:41

Odlicno...sad ti pustam linkove:

od navedenih najbolji je UBEDLJIVO hotel u Pragu, mada su i ova dva ekstra...

1. Bec: http://www.hostelwor...ls/Vienna/20787
2. Prag: http://www.booking.c...CFQiRZgod9D-c6w
3. Budimpesta: http://www.aboriginalhostel.com/
Velika zapadna tura!!!
Putopis St. Petersburg
Putopis iz Rima

#15 Soma

turista

• Član
  • Poruka:67

Napisano: 23. Mar 2010 - 21:59

Pogledaj porukuturista90 @ 23. Mar 2010 - 20:39

Da li se možda znaju cene autobusa od Novog Sada do Budimpešte, Beča, Praga i nazad? Okvirno?

Madjarski autobuski prevoznik Orangeways pocinje da vozi od 01.04. na relaciji BG-Bud (staje i u NS). Povratna karta BG-BUD je 15 eur. Oni takodje voze i do Beca (povratna Bud-Bec je 15 eur) a i do Praga (povratna Bud-Prag je oko 35 eur).

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0