Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Koliko dana vazi sengen viza

• Ne možete pisati na ovoj temi
192 odgovora na temu

#31 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • Poruka:4249
  • muški

Napisano: 04. Oct 2008 - 23:36

Pogledaj porukuPavijan @ 4. 10. 2008 - 21:51

Kako je moguce da dobijes na 180 dana kad je maksimalan boravak za sengen vizu tipa C (turisticka, poslovna) 90 dana.
Ako je istina to sto pricas onda je obracunski period 6 meseci a ne godinu dana. To bi znacilo da ako je neko dobio muli ulazak na 30 dana a viza vazi godinu dana, moze da boravi u sengen zoni 60 dana, 30 dana u prvih 6 meseci a 30 u drugih 6 meseci.
zar ne?
Nisi u pravu.
Osim toga, nisam nigde pominjao kojeg su tipa moje vize.

Kad dobijem vizu na godinu dana multi, glasi na 180 ukupno, stim što pojedinačni boravak ne može biti duži od 30 dana.
Kad dobijem vizu na 6 meseci multi, glasi na 90 ukupno, stim što pojedinačni boravak ne može biti duži od 30 dana.

Ne pominjem ja obračunske mesece, nije 6 meseci nikakav reper. Govorim o tome da dobijam vize na 6 meseci ili godinu dana, uglavnom 6 meseci zadnje 4 vize, jer sam sam tako tražio.
Iz ličnog iskustva i iskustva prijatelja i rođaka, znam da na multi 6 meseci obično dobijemo 90 dana, a za multi godinu dana, dobijemo 180 dana, u oba slučaja u "apoenima" po 30 dana

Do sada nisam video da je neko dobio multi vizu na 30 dana, već na 6 meseci ili godinu dana. Možda se multi na kraće izdaju ali ja nisam video. Pogotovo nisam video multi vizu na godinu dana a sa ukupnim trajanjem posete 30 dana.

Doduše, to što ja nisam video ne znači da se tako i ne izdaje, mada, priznaćeš, zvuči malo nelogično dati nekome multi vizu pa još na godinu dana a ograničena ukupna poseta od 30 dana...
Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.
Uživajmo onda u ovom danu dok traje.....

#32 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 04. Oct 2008 - 23:39

Pogledaj porukuja_ns @ 4. 10. 2008 - 22:10

Dakle, kao sto je Veronika Palermo napisala. Apliciraj za francuski sengen, i ako ga dobijes, bez problema udji u Madjarsku i iz Peste odleti gde hoces unutar sengen zone, avionom se vrati u Pestu. Stvar je vrlo jednostavna, samo je svi tumace na druagije nacine. Te-moze, te-ne moze, te-treba 100 viza, te-treba samo 1,....
To što kažeš važi samo ako ima multi vizu.

Ako viza nije multi, možeš se prošetati celom EU, samo pod uslovom da ne uđeš u istu zemlju dva puta!
Probaj da dobiješ običnu grčku vizu na primer, pa idi u Atinu, zatim odleti u Beč a kolima se vrati kroz Sloveniju, preko Hrvatske i Srbije opet u Grčku...
Koliko ja znam, to ne može.

Isto važi za slučaj da uzmeš običnu francusku vizu, ideš na primer kolima u Mađarsku, pa dalje sve do Francuske. Ako želiš da se vratiš istom rutom, neće moći jer ćeš pokušati da uđeš u Mađarsku drugi put a viza nije multi.

Ovu poruku je izmenio codemaker: 04. Oct 2008 - 23:42

Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.

#33 ja_ns

turista

• Član
  • Poruka:91

Napisano: 05. Oct 2008 - 13:34

Pogledaj porukucodemaker @ 4. 10. 2008 - 23:39

To što kažeš važi samo ako ima multi vizu.

Ako viza nije multi, možeš se prošetati celom EU, samo pod uslovom da ne uđeš u istu zemlju dva puta!
Probaj da dobiješ običnu grčku vizu na primer, pa idi u Atinu, zatim odleti u Beč a kolima se vrati kroz Sloveniju, preko Hrvatske i Srbije opet u Grčku...

Isto važi za slučaj da uzmeš običnu francusku vizu, ideš na primer kolima u Mađarsku, pa dalje sve do Francuske. Ako želiš da se vratiš istom rutom, neće moći jer ćeš pokušati da uđeš u Mađarsku drugi put a viza nije multi.

E, iznosenje pogresnih informacija na ovom forumu prevazilazi vec svaku mogucu meru!!! Znaci, toliko se vec lupeta, da ovo nije normalno! Iz svake svoje reci stojim na osnovu licnog iskustva. Elem, proletos sam isao u obilazak nekoliko zemalja EU sa slovackim sengenom (single entry). Vec drugog dana boravka u Bratislavi sam isao vozom u Austriju u soping i uvece se vratio u Slovacku. Sutradan kod drugarice u Bec na kafu, i uvece opet povratak u Bratislavu, a posle nekoliko dana opet u Bec, odakle sam nastavio za Poljsku i Nemacku. Dakle, u samo nekoliko dana sam 3 puta presao austrijsko-slovacku granicu. Po tvojoj prici to nije moguce, a meni je uspelo?! Sad te pitam kako to tumacis? Ni ne mozes nikako da tumacis, zato sto tvoja prica ne pije vode. Pasoske kontrole nema, tako da niko ni ne moze da registruje koliko sam ja puta prelazio granicu. Mada, verovatno su me iz satelita snimali, pa znaju i imaju podatak :D Iz Nemacke sam se avionom vratio u Budimpestu i odatle busom kuci. Valjda ne treba da napominjem da sam i pri odlasku u Slovacku morao proci kroz Madjarsku. Znaci, 2 puta sam bio u Madjarskoj i 3 puta u Austriji i Slovackoj, a sve sa jednom vizom i u roku od 15 dana. Po tvojoj prici, napravio sam prekrsaja i prekrsaja da bi mogli da ne proglase za drzavnog neprijatelja No1. A, zapravo, mi niko nista nije ni rekao, niti me popreko pogledao, posto je sve regularno i dozvoljeno.
I, voleo bih samo jos jedno objasnjenje za sledeci slucaj: svima su dobro poznate ekskurzije busom za Spaniju. U tom slucaju se dobija spanski sengen, a ruta je sledeca: Srbija-Hrvatska-Slovenija-Italija-Francuska-Spanija-Francuska-Italija-Slovenija-Hrvatska. Dakle, tu postoje po 2 ulaska u Sloveniju, Italiju i Francusku. Kako je moguce da turisticke agencije ne znaju da krse pravilo "ne sme se uci 2 puta u jednu drzavu sengen sistema"?
Dovoljna su, valjda, ova 2 primera da ti se ukaze da siris pogresne informacije?!

#34 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 05. Oct 2008 - 15:48

Pogledaj porukuja_ns @ 5. 10. 2008 - 13:34

E, iznosenje pogresnih informacija na ovom forumu prevazilazi vec svaku mogucu meru!!! Znaci, toliko se vec lupeta, da ovo nije normalno! Iz svake svoje reci stojim na osnovu licnog iskustva. Elem, proletos sam isao u obilazak nekoliko zemalja EU sa slovackim sengenom (single entry). Vec drugog dana boravka u Bratislavi sam isao vozom u Austriju u soping i uvece se vratio u Slovacku. Sutradan kod drugarice u Bec na kafu, i uvece opet povratak u Bratislavu, a posle nekoliko dana opet u Bec, odakle sam nastavio za Poljsku i Nemacku. Dakle, u samo nekoliko dana sam 3 puta presao austrijsko-slovacku granicu. Po tvojoj prici to nije moguce, a meni je uspelo?! Sad te pitam kako to tumacis? Ni ne mozes nikako da tumacis, zato sto tvoja prica ne pije vode. Pasoske kontrole nema, tako da niko ni ne moze da registruje koliko sam ja puta prelazio granicu. Mada, verovatno su me iz satelita snimali, pa znaju i imaju podatak :D Iz Nemacke sam se avionom vratio u Budimpestu i odatle busom kuci. Valjda ne treba da napominjem da sam i pri odlasku u Slovacku morao proci kroz Madjarsku. Znaci, 2 puta sam bio u Madjarskoj i 3 puta u Austriji i Slovackoj, a sve sa jednom vizom i u roku od 15 dana. Po tvojoj prici, napravio sam prekrsaja i prekrsaja da bi mogli da ne proglase za drzavnog neprijatelja No1. A, zapravo, mi niko nista nije ni rekao, niti me popreko pogledao, posto je sve regularno i dozvoljeno.
I, voleo bih samo jos jedno objasnjenje za sledeci slucaj: svima su dobro poznate ekskurzije busom za Spaniju. U tom slucaju se dobija spanski sengen, a ruta je sledeca: Srbija-Hrvatska-Slovenija-Italija-Francuska-Spanija-Francuska-Italija-Slovenija-Hrvatska. Dakle, tu postoje po 2 ulaska u Sloveniju, Italiju i Francusku. Kako je moguce da turisticke agencije ne znaju da krse pravilo "ne sme se uci 2 puta u jednu drzavu sengen sistema"?
Dovoljna su, valjda, ova 2 primera da ti se ukaze da siris pogresne informacije?!
Nemam nameru da polemišem sa tobom, mada mi je hobi širenje pogrešnih informacija. Smanji malo ton, jer postaješ bezobrazan polako. Postoje i drugi načini obraćanja, zar ne?
Iznosim svoje mišljenje a ti svoje. Moja su iskustva bazirana na odlasku u jednu Šengen državu pa kući, posle u drugu Šengen državu pa kući itd...

Malo smiri strasti, molim te. Pominjem single i multi vize jer postoje kombinacije koje ne spadaju pod ono što ti opisuješ, kad se smiriš, pokušaj sledeće:
"Probaj da dobiješ običnu grčku vizu na primer, pa idi u Atinu, zatim odleti u Beč a kolima se vrati kroz Sloveniju, preko Hrvatske i Srbije opet u Grčku...

Ili još zanimljivije, uzmi single Grčku vizu, a prvo putuj u Francusku, vrati se kući pa probaj da uđeš u Grčku.
"
Dakle ima izuzetaka, tako da ne mogu sa 100% sigurnosti reći da je kod tebe bilo sve po PS-u, ali čim te (hvala Bogu) nisu uhapsili i streljali na licu mesta, sve je ok, bilo po PS-u ili ne. Jer to, što te nisu ni pogledali na granicama, ne znači da ne bi imao problema da jesu.
Moja je analogija gde recimo vidim problem, ulazak u Grčku pa onda odlazak u Francusku pa opet u Grčku, kopnenim putem. Ne znam kako se ovo tretira ako se ide avionom Atina- Pariz pa opet Pariz-Atina a viza je single?

Ovu poruku je izmenio codemaker: 05. Oct 2008 - 16:07

Postavljena slika

#35 Clara

putnik

• Član
  • Poruka:127
  • nije upisan

Napisano: 05. Oct 2008 - 16:54

Citat

Ili još zanimljivije, uzmi single Grčku vizu, a prvo putuj u Francusku, vrati se kući pa probaj da uđeš u Grčku.

Da sa single vizom udjes u Sengen zonu, pa iz nje izadjes (vratis se kuci), pa bi sa tom vizom opet u nju da udjes, duboko sam ubedjena da je nemoguce i ne vidim sto bi iko normalan to pokusavao. :ph34r:

Citat

Ako ovo "obicna" znaci single, i ako se nisi bas nameracio da putem od Madjarske do Francuske prodjes kroz Svajcarsku i Hrvatsku, ne vidim zasto ovo ne bi moglo? :huh:

Kopnenim putem ako ides, ne bi trebalo da bude nikakvih kontrola tog tipa na granicama izmedju zemalja koje su unutar Sengen zone. Bar ja nikad nisam videla ili cula da kontrolisu, osim sto su Spanci na granici trazili da pogledaju dokumenta (to je bilo 2004. kad su, valjda istripovani od teroristickih napada uveli rigorozne kontrole i na mnogim javnim mestima, a ja sam u razmaku od 2 meseca 2 puta putovala u Spaniju).

I jos da dodam da to da li cete dobiti multi ili single nema veze sa brojem dana. Ja sam jednom dobila slovenacku vizu (poseta prijatelju) na pisljivih 5 dana i bila je multi! Nebrojeno puta multi na mesec dana ili manje. U svakom slucaju, ja se multiju uvek obradujem, bez obzira da li sam ga trazila ili ne. :D

#36 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 05. Oct 2008 - 18:12

Moguće je da ja nisam u pravu, iznosim svoje viđenje single šengenske vize.

Za multi je sve jasno. Može ona imati trajanje od 5 dana a biti multi, što je glupost ali 'ajde... To na koliko važi (6 meseci ili godinu dana), naravno ne određuje koliko dugo se može ukupno ostati u toj zemlji ili zemljama šengenskog sporazuma.

Sećam se da sam na slovenačkoj granici imao problem, malo su me popreko gledali i postavljali glupa pitanja, jer imam multi šengen vizu koju je izdala Grčka ambasada a sad Slovenci kao ne razumeju... No, pustili su me.
Postavljena slika

#37 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 05. Oct 2008 - 19:19

Pogledaj porukucodemaker @ 5. 10. 2008 - 15:48

Nemam nameru da polemišem sa tobom, mada mi je hobi širenje pogrešnih informacija. Smanji malo ton, jer postaješ bezobrazan polako. Postoje i drugi načini obraćanja, zar ne?
Iznosim svoje mišljenje a ti svoje. Moja su iskustva bazirana na odlasku u jednu Šengen državu pa kući, posle u drugu Šengen državu pa kući itd...

Malo smiri strasti, molim te. Pominjem single i multi vize jer postoje kombinacije koje ne spadaju pod ono što ti opisuješ, kad se smiriš, pokušaj sledeće:
"Probaj da dobiješ običnu grčku vizu na primer, pa idi u Atinu, zatim odleti u Beč a kolima se vrati kroz Sloveniju, preko Hrvatske i Srbije opet u Grčku...

"
Dakle ima izuzetaka, tako da ne mogu sa 100% sigurnosti reći da je kod tebe bilo sve po PS-u, ali čim te (hvala Bogu) nisu uhapsili i streljali na licu mesta, sve je ok, bilo po PS-u ili ne. Jer to, što te nisu ni pogledali na granicama, ne znači da ne bi imao problema da jesu.
Moja je analogija gde recimo vidim problem, ulazak u Grčku pa onda odlazak u Francusku pa opet u Grčku, kopnenim putem. Ne znam kako se ovo tretira ako se ide avionom Atina- Pariz pa opet Pariz-Atina a viza je single?
To sto nisi u pravu, a nikako da shvatis, nije razlog da mene nazivas bezobraznim! Vrlo dobro se razumem u tematiku viza, bas iz razloga da ne napravim neki prekrsaj. I zato me iritira kada mi neko soli pamet, a 100% NIJE u pravu, i pri tom zbunjuje, ionako, zbunjenu okolinu.
A ko o cemu- baba o ustipcima. Znaci, jos jednom ponavljam, na svakom aerodoromu postoji poseban terminal sa koga polecu avioni unutar sengen zone i na njima nema pasoske kontorle. Naravno, uvek se moze desiti da te pandur zaustavi i zatrazi dokumenta na uvid. Tako da, uci u Grcku, odleteti iz Atine za Pariz i vratiti se ponovo u Atinu, a odande u Srbiju, ne predstavlja nikakav problem. Tvoj primer: otici u Grcku sa single entry vizom, odande odleteti u Bec, vratiti se u Srbiju i ponovo pokusati uci u Grcku nema nikakve logike. Single entry viza znaci JEDAN ulazak i JEDAN izlazak iz sengen zone. Znaci, usao si u Grcku, otisao u Bec i vratio se u Srbiju (sto znaci da si iskoristio svoju vizu) i nemas vise prava da udjes u Grcku. Zaista ne razumem sta tu nije jasno?!
Dok sam putovao vozom, ulazili su panduri i u Austriji, i u Ceskoj i Poljskoj, i trazili da pregledaju dokumenta. Svaki od njih je pogledao vizu i vratio mi pasos. Nisu cak ni pitali sta radim na teritoriji njihove zemlje sa vizom koju je izdala druga drzava.

#38 aligator

backpacker

• Član
  • Poruka:12

Napisano: 05. Oct 2008 - 21:47

Ok, znaci jasno da je jedna viza dovoljna za jedan ulazak u sengen zonu i kretanje po istoj.

To prakticno znaci da bilo koja viza resava problem, pa se postavlja pitanje koju traziti - tj. koja se najjednostavnije dobija?

#39 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 05. Oct 2008 - 22:51

Pogledaj porukuja_ns @ 5. 10. 2008 - 19:19

To sto nisi u pravu, a nikako da shvatis, nije razlog da mene nazivas bezobraznim! Vrlo dobro se razumem u tematiku viza, bas iz razloga da ne napravim neki prekrsaj. I zato me iritira kada mi neko soli pamet, a 100% NIJE u pravu, i pri tom zbunjuje, ionako, zbunjenu okolinu.
Offtopic starts:
Kad neko kaže drugome da lupeta, onda to smatram bezobraznim vidom komunikacije. To što tebe nešto iritira, ne daje ti za pravo da budeš bezobrazan. Nisam ti rekao da si bezobrazan jer nisam shvatio problem, već zbog tvog načina pisanja.
Mislim da tvoj rečnik nije prikladan u ovom slučaju i zbog toga ti to i kažem
Offtopic ends

Ako sam rekao da ne možeš sa single šengen vizom više puta u istu državu koja ti je izdala vizu, nisam to izmislio u časovima dokolice, već što mi je tako rečeno na nekoliko mesta, i to sam onda izneo kao podatak. Nisam ni u jednom momentu tvrdio da sam 100% u pravu.
Zaista puno putujem ali uvek sa tačno definisanom destinacijom i uglavnom avionom, sem u Grčku i Sloveniju. Nisam lično imao prilike da proverim u praksi ono što mi je rečeno (dakle ulazak ponovo u jednu od zemalja Šengena a iz šengenskog prostora) jer kuda idem, odatle se direktno i vraćam kući. Rikošetiranja po EU državama još nisam imao prilike da uradim.

I dalje doduše tvrdim da će svako ko izvadi vizu u abmasadi države A a prvi ulazak mu je u državi B, najverovatnije morati da objašnjava prilikom sledećeg traženja vize, zašto je to tako uradio. Tražiće da objasnite zašto onda niste tražili vizu u ambasadi zemlje krajnje destinacije i može se desiti da vam prave probleme.
Ako pak uđete prvo u zemlju čija vam je ambasada izdala vizu, neće niti dodatnih pitanja sledećeg puta. To već znam sasvim pouzdano i iz pouzdanog izvora (porodičnog)
To naši ljudi često rade sa grčkom ambasadom a uopšte ni ne nameravaju da idu u Grčku, već negde gde se inače viza teško dobija. Sledeći puta imaju problem sa grčkom vizom mada Grci imaju koliko znam skoro najmanje zahteve i najliberalnije kad se podnosi zahtev za vizu, pogotovo leti.

Ovu poruku je izmenio codemaker: 05. Oct 2008 - 22:56

Postavljena slika

#40 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 05. Oct 2008 - 22:55

Pogledaj porukualigator @ 5. 10. 2008 - 21:47

Ok, znaci jasno da je jedna viza dovoljna za jedan ulazak u sengen zonu i kretanje po istoj.

To prakticno znaci da bilo koja viza resava problem, pa se postavlja pitanje koju traziti - tj. koja se najjednostavnije dobija?
Svako ko izvadi vizu u abmasadi države A a prvi ulazak mu je u državi B, najverovatnije morati da objašnjava prilikom sledećeg traženja vize, zašto je to tako uradio. Tražiće da objasnite zašto onda niste tražili vizu u ambasadi zemlje krajnje destinacije i može se desiti da vam prave probleme.
Ako pak uđete prvo u zemlju čija vam je ambasada izdala vizu, neće niti dodatnih pitanja sledećeg puta. To već znam sasvim pouzdano i iz pouzdanog izvora (porodičnog)
To naši ljudi često rade sa grčkom ambasadom a uopšte ni ne nameravaju da idu u Grčku, već negde gde se inače viza teško dobija. Sledeći puta imaju problem sa grčkom vizom mada Grci imaju koliko znam skoro najmanje zahteve i najliberalnije kad se podnosi zahtev za vizu, pogotovo leti.

Ako si spreman na "cimanje i propitivanje" sledećeg puta kad podneseš zahtev za vizu, onda mislim da je Grčka najliberalnija po tom pitanju, leti pogotovo. Na prvi ulazak su prilično osetljivi jer znaju da lakše nego drugi izdaju vize a posle ih ljudi koriste.
Postavljena slika

#41 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 06. Oct 2008 - 00:28

Primer 1: Moja drugarica radi za slovenasku firmu i ima njihovu vizu zbog toga. Otisla je na letovanje u Grcku, i prva overa je bila Gr. Kada je trebalo da obnovi vizu, imala je i "cimanja i objasnjenja", u Slovenackoj ambasadi.
Primer 2:Na aerodromu u Briselu ima dva prolaza na terminalu. Jedan je za zemlje EU, a jedan za sve ostale. Imaj petlju i ne odi na svoj prolaz. Takodje, kada sam se vratila iz Belgije, morala sam pasos da dam na uvid u Belgijsku ambasadu da bi proverili pecate.
Primer 3:Cerka mi je vadila Fr vizu, posto ona zbog skolovanja dobija bez problema, pitali smo ih za kombinaciju avio prevoza iz Grcke, do Gr busom, jasno su stavili do znanja da prilozimo karte iz Beograda.
Licno, imam konstantno Grcku mult na 90 dana boravka, prvo i uvek je overim ulaskom u Grcku, i onda idem kasnije po potrebi. :unsure:
......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#42 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 06. Oct 2008 - 13:38

Pogledaj porukucodemaker @ 5. 10. 2008 - 22:51

Offtopic starts:
Kad neko kaže drugome da lupeta, onda to smatram bezobraznim vidom komunikacije. To što tebe nešto iritira, ne daje ti za pravo da budeš bezobrazan. Nisam ti rekao da si bezobrazan jer nisam shvatio problem, već zbog tvog načina pisanja.
Mislim da tvoj rečnik nije prikladan u ovom slučaju i zbog toga ti to i kažem
Offtopic ends

Ako sam rekao da ne možeš sa single šengen vizom više puta u istu državu koja ti je izdala vizu, nisam to izmislio u časovima dokolice, već što mi je tako rečeno na nekoliko mesta, i to sam onda izneo kao podatak. Nisam ni u jednom momentu tvrdio da sam 100% u pravu.
Zaista puno putujem ali uvek sa tačno definisanom destinacijom i uglavnom avionom, sem u Grčku i Sloveniju. Nisam lično imao prilike da proverim u praksi ono što mi je rečeno (dakle ulazak ponovo u jednu od zemalja Šengena a iz šengenskog prostora) jer kuda idem, odatle se direktno i vraćam kući. Rikošetiranja po EU državama još nisam imao prilike da uradim.

I dalje doduše tvrdim da će svako ko izvadi vizu u abmasadi države A a prvi ulazak mu je u državi B, najverovatnije morati da objašnjava prilikom sledećeg traženja vize, zašto je to tako uradio. Tražiće da objasnite zašto onda niste tražili vizu u ambasadi zemlje krajnje destinacije i može se desiti da vam prave probleme.
E, ne moze ti covek objasniti, pa to ti je.... Drzi se svoje teorije k'o pijan plota....
Sada bih te molio da razmotris situaciju, i na banalnom primeru pokusas da shvatis neke stvari. Znaci, vec sam rekao da sam imao slovacki sengen. Let Bg-Bratislava ne postoji, i to je jasno. Dakle, mogu ici kopnenim putem i prva zemlja na koju nailazim je Madjarska i tu mi udaraju pecat. Znaci, po tvojoj teoriji to je prekrsaj jer sam prvo usao u drzavu B a ne u drzavu A koja mi je izdala vizu. Pa tako, u slucaju Slovacke, a verovatno je jos zemalja (Spanija, Portugal, Poljska, Litvanija, Estonija,...), ne postoji sansa da ne napravis prekrsaj kako god krenuo-vozom, kolima, avionom,...

#43 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 06. Oct 2008 - 15:57

Pogledaj porukuja_ns @ 6. 10. 2008 - 13:38

E, ne moze ti covek objasniti, pa to ti je.... Drzi se svoje teorije k'o pijan plota....
Sada bih te molio da razmotris situaciju, i na banalnom primeru pokusas da shvatis neke stvari. Znaci, vec sam rekao da sam imao slovacki sengen. Let Bg-Bratislava ne postoji, i to je jasno. Dakle, mogu ici kopnenim putem i prva zemlja na koju nailazim je Madjarska i tu mi udaraju pecat. Znaci, po tvojoj teoriji to je prekrsaj jer sam prvo usao u drzavu B a ne u drzavu A koja mi je izdala vizu. Pa tako, u slucaju Slovacke, a verovatno je jos zemalja (Spanija, Portugal, Poljska, Litvanija, Estonija,...), ne postoji sansa da ne napravis prekrsaj kako god krenuo-vozom, kolima, avionom,...
I ti bi konačno mogao da pokušaš da razumeš šta se piše ovde.
Rekao sam da su problemi MOGUĆI kad budeš u istoj ambasadi ponovo tražio vizu jer nisi imao prvi ulazak u njihopvu zemlju. Nisam nigde rekao da je to prekršaj. Moguće je samo da te zavitlavaju ili čak i ako je nadrkan službeni i odbiju.
AKo već diskutuješ onda barem pročitaj šta je napisano.

Probaj na primer da uzmeš grčku vizu pa umesto u Grčku idi u Slovačku a posle pokušaj kasnije ponovo da uzmeš grčku vizu. Javi ovde kako si prošao. A nisi napravio prekršaj.

Ovu poruku je izmenio codemaker: 06. Oct 2008 - 16:00

Postavljena slika

#44 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 06. Oct 2008 - 19:47

Pogledaj porukucodemaker @ 6. 10. 2008 - 15:57

I ti bi konačno mogao da pokušaš da razumeš šta se piše ovde.
Rekao sam da su problemi MOGUĆI kad budeš u istoj ambasadi ponovo tražio vizu jer nisi imao prvi ulazak u njihopvu zemlju. Nisam nigde rekao da je to prekršaj. Moguće je samo da te zavitlavaju ili čak i ako je nadrkan službeni i odbiju.
AKo već diskutuješ onda barem pročitaj šta je napisano.

Probaj na primer da uzmeš grčku vizu pa umesto u Grčku idi u Slovačku a posle pokušaj kasnije ponovo da uzmeš grčku vizu. Javi ovde kako si prošao. A nisi napravio prekršaj.
Nemam ja potrebu da trazim grcku vizu i sa njom idem u Slovacku, posto ne poznajem nikog u Grckoj ko bi mi poslao pozivno pismo kako bih i aplicirao za vizu.
A, ti za promenu pokusaj da shvatis sta ti neko pise i na sta ti ukazuje, kako bi vec jednom razumeo na koji nacin se cini prekrsaj, a na koji ne. Znaci, ako sam isao u Slovacku preko Madjarske nisam uradio nista sto se kosi sa bilo kakvim pravilom. Niko mi ne moze zabraniti da idem kopnenim putem, a u tom slucaju ne postoje sanse da prvo stupim na tlo Slovacke. Pa, cak i da je u pitanju vazdusni saobracaj. Direktne veze nema, sto znaci da bih imao ulazak na aerodromu u nekoj drugoj drzavi. Tako da u pojedine drzave nije moguce stupiti direktno iz Srbije, a da se ne napravi ulazak u nekoj drugoj drzavi.
Inace, poceo sam da diskutujem iz razloga sto je aligator bio u nedoumici, a mnogi (medju kojima si i ti) su mu pisali informacije koje nisu tacne i upucivali ga na pogresan put.

Znaci, aligator pokusaj da dobijes madjarsku vizu, za koju sam cuo (naglasavam da sam samo cuo od drugih ljudi, a nemam pojma kakva je procedura i sta od papira treba) da se relativno lako dobija.

#45 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • muški

Napisano: 06. Oct 2008 - 19:53

Ne želiš da čitaš pre odgovora zar ne?
Pa nisam ja rekao da činiš PREKRŠAJ ako ideš prvo preko države koja ti nije izdala vizu! Rekao sam da MOŽEŠ imati kasnije kod ponovnog apliciranja jer nisi prvo ušao u tu zemlju pa posle dalje ako hoćeš....
Znači da ponovim, jer izgleda nećeš da razumeš šta sam rekao:
Ne radi se o PREKRŠAJU već o MOGUĆEM kasnijem problemu.

I hajde da završavamo ovu besmislenu prepisku.
Postavljena slika

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0