Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Koliko dana vazi sengen viza

192 odgovora na temu

#16 aligator

backpacker

• Član
  • Poruka:12

Napisano: 02. Oct 2008 - 21:52

Kako stoje stvari u praksi
[indent]
  • Da li bilo koja eu viza omogucava potpuno kretanje ili tu postoje neke restrikcije i uslovi?
  • Da li je svejedno koja zemlja izdaje vizu?
  • Kako stoji stvar na aerodromima?
[/indent]
Konkretno ako letim iz budimpeste u neku eu zemlju?

#17 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 02. Oct 2008 - 22:57

Nema nikakvih problema ako je viza mult, i ako je prvi ulazak bio u tu zemlju koja je vizu i izdala.
......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#18 aligator

backpacker

• Član

Napisano: 02. Oct 2008 - 23:26

To je jasno.

Ja mislim na scenario kada se dobija (turisticka ili poslovna) viza neke eu zemlje a leti iz Budimpeste. Da li je potrebna Madjarska eu viza ili se moze uci sa bilo kojom?

#19 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • ženski

Napisano: 02. Oct 2008 - 23:31

Naravno da treba, rekoh vec, prvi ulazak trebao bi biti u zemlje koja ti je izdala vizu.

Ovu poruku je izmenio INFOPUTNIK: 04. Oct 2008 - 19:37

#20 ja_ns

turista

• Član
  • Poruka:91

Napisano: 04. Oct 2008 - 12:15

E, pa nije tacno. Ako covek hoce da ide u Francusku kopnenim putem, ne postoji sansa da direktno udje prvo u tu drzavu. To je logicno, i jasno :P Dakle, ako se poseduje sengen viza izdata od strane francuske ambasade, a putnik ima nameru da iz Budimpeste leti za Pariz, npr., tu nema nikakvih problema. Na letovima unutar sengen zone ne postoji pasoska kontrola.

#21 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • ženski

Napisano: 04. Oct 2008 - 13:13

Pogledaj porukuja_ns @ 4. 10. 2008 - 12:15

E, pa nije tacno. Ako covek hoce da ide u Francusku kopnenim putem, ne postoji sansa da direktno udje prvo u tu drzavu. To je logicno, i jasno :P Dakle, ako se poseduje sengen viza izdata od strane francuske ambasade, a putnik ima nameru da iz Budimpeste leti za Pariz, npr., tu nema nikakvih problema. Na letovima unutar sengen zone ne postoji pasoska kontrola.

Covek je i pitao za let, i konkretno je dobio odgovor, citaj pazljivije! Tacno sam odgovorila. Ti imas konkretno pitanje? Odgovoricu i tebi. :)

#22 sijalica

putnik

• Član
  • Poruka:142
  • muški

Napisano: 04. Oct 2008 - 13:46

ali ako ima sengen vuzu onda nije problem sa madjarima?

#23 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • Poruka:4249
  • muški

Napisano: 04. Oct 2008 - 14:36

Koliko se ja razumem u seks, stvari stoje ovako:

1. Najpre te seksaju dok tražiš vizu za bilo koju zemlju EU
2. Posle te seksaju ako ne uđeš najpre u zemlju koja ti je izdala šengen vizu, ako kasnije ponovo budeš tražio vizu u ambasadi te iste zemlje
3. Ako si najpre ušao u zemlju koja ti je i izdala EU vizu, možeš bez seksa da ulaziš bilo gde i bilo kada, pod uslovom da ti je viza sa više ulazaka.

- Da ja putujem u Francusku i francuska ambasada mi je izdala vizu, leteo bih pre svega direktno iz Beograda.
- Ne znam da li ima avion iz Beograda do Budimpešte, ako ima a hoću baš Budimpešta- Pariz, leteo bih onda do Budimpešte, ne bih izlazio iz carinske zone i ukrcao se na avion za Pariz.
- Ako bih baš zapeo da imaš malo življi seksualni život, ide kopnenim putem do Budimpešte a odande za Francusku ali će biti seksa kad budeš u francuskoj ambasadi tražio ponovo vizu.

BOTTOM LINE:
Ako ti država A izda šengen, nije OBAVEZNO da uđeš prvo u tu državi pa posle gde hoćeš ali je POŽELJNO jer će biti seksa pri sledećoj aplikaciji za vizu u ambasadi države A.

'el sad jasno?

Ovu poruku je izmenio codemaker: 04. Oct 2008 - 14:37

Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.
Uživajmo onda u ovom danu dok traje.....

#24 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 04. Oct 2008 - 18:29

Pogledaj porukuINFOPUTNIK @ 4. 10. 2008 - 13:13

Covek je i pitao za let, i konkretno je dobio odgovor, citaj pazljivije! Tacno sam odgovorila. Ti imas konkretno pitanje? Odgovoricu i tebi. :)
Procitao sam ja vrlo dobro sta je covek napisao, ali ti i dalje dajes pogresne informacije i, pri tom, se veoma arogantno ponasas!
Znaci, da rezimiramo, ako covek dobije sengen vizu neke zemlje, moze slobodno (bez dodatnih viza) da udje u Madjarsku i iz Peste odleti do zeljene destinacije. Dakle, tranzitna viza NIJE potrebna, kako si ti pogresno navela. Jer, po tvojoj teoriji, tada bi na vec postojecu sengen vizu Madjari izdali jos jednu, a 2 vazece sengen vize se ne mogu posedovati, tj. za tim ne postoji potreba. Tako da, ako ti jos uvek nesto nije jasno, lepo pitaj, i ne daj pogresne informacije ;)

#25 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • ženski

Napisano: 04. Oct 2008 - 19:07

Pogledaj porukuja_ns @ 4. 10. 2008 - 18:29

Procitao sam ja vrlo dobro sta je covek napisao, ali ti i dalje dajes pogresne informacije i, pri tom, se veoma arogantno ponasas!
Znaci, da rezimiramo, ako covek dobije sengen vizu neke zemlje, moze slobodno (bez dodatnih viza) da udje u Madjarsku i iz Peste odleti do zeljene destinacije. Dakle, tranzitna viza NIJE potrebna, kako si ti pogresno navela. Jer, po tvojoj teoriji, tada bi na vec postojecu sengen vizu Madjari izdali jos jednu, a 2 vazece sengen vize se ne mogu posedovati, tj. za tim ne postoji potreba. Tako da, ako ti jos uvek nesto nije jasno, lepo pitaj, i ne daj pogresne informacije ;)

Codemaker je lepo objasnio razlog, kao i da bi koristio letove, zbog problema koje bi imao prilikom dobijanja naredne vize. Takodje bih isto uradila, jer imam iskustva sa takvom vrstom putovanja. Ti naravno uradi po svojoj volji. To je licni izbor. A kada je u pitanju moj izbor ne dajem slucajnosti nikakvu sansu. Ok? :rolleyes: U pravu si za tranzitnu, ona je potrebna samo za Svajcarsku. A sto se tice tih problema oko prvog pecata i prvog ulaska zaista moze da bude s**sa kako Codemaker kaze.

Ovu poruku je izmenio INFOPUTNIK: 04. Oct 2008 - 19:30

#26 aligator

backpacker

• Član

Napisano: 04. Oct 2008 - 20:27

Pa sto onda raditi u situaciji kada hocu da letim iz budimpeste? dve vize? ili samo madjarsku?
malev je 180e do amsterdama a jat 400, nije bas zanemarljiva razlika

#27 codemaker

svetski putnik

• Isključen
  • Poruka:4249
  • muški

Napisano: 04. Oct 2008 - 21:49

Pogledaj porukualigator @ 4. 10. 2008 - 20:27

Pa sto onda raditi u situaciji kada hocu da letim iz budimpeste? dve vize? ili samo madjarsku?
Ne znam da li je Mađarska ušla u šengenski sistem, da li izdaje šengen vize ili neku Mađarsku varijantu.
Ako izdaje šengen vize, imaš dve varijante:
1. Ako jeste, uzmeš lepo mađarsku šengen multi vizu, uđeš k'o čovek u Mađarsku, sedneš u avion i odeš do Francuske. U povratku možeš u Mađarsku ponovo pa kopnenim putem kući
2. Ako ne možeš dobiti multi vizu mađarsku, uzmeš ipak mađarsku šengen vizu, odeš u Budimpeštu, sedneš u avion i odeš za Francusku. Sad je razlika samo sa povratkom, da se iz Francuske vratiš direktno kući a ne prvo u Budimpeštu jer ne možeš u ovom slučaju da uđeš u Mađarsku dva puta.

Ako ipak uzimaš francusku šengen vizu, onda ti jedino preostaje da tom vizom (bez problema možeš) da uđeš prvo u Mađarsku, pa zatim u Francusku. Tu nastaju dva problema:
1. Ne možeš se vratiti preko Mađarske ako ti francuska viza nije multi, jer bi tako dva puta ulazio u mađarsku. Moraćeš iz Francuske direktno kući
2. Sledeći puta kad budeš tražio francuski šengem biće seksa
Postavljena slika
Danas smo stariji nego što smo ikad bili, ipak mlađi smo nego što ćemo ikada biti.
Uživajmo onda u ovom danu dok traje.....

#28 Pavijan

backpacker

• Član
  • Poruka:11
  • muški

Napisano: 04. Oct 2008 - 21:51

Pogledaj porukucodemaker @ 29. 09. 2008 - 21:52

Šteta za vizu koja važi godinu dana sa više ulaza a ukupno samo na 30 dana...
Kako je samo uspeo to da izvede...
Kad god dobijem na 6 meseci multi vizu, imam ukupno 90 dana. Za godišnju uvek dobijem 180 dana. Ovako godišnja sa 30 dana multi je gre'ota.. :)

Kako je moguce da dobijes na 180 dana kad je maksimalan boravak za sengen vizu tipa C (turisticka, poslovna) 90 dana.
Ako je istina to sto pricas onda je obracunski period 6 meseci a ne godinu dana. To bi znacilo da ako je neko dobio muli ulazak na 30 dana a viza vazi godinu dana, moze da boravi u sengen zoni 60 dana, 30 dana u prvih 6 meseci a 30 u drugih 6 meseci.
zar ne?

Ovu poruku je izmenio Pavijan: 04. Oct 2008 - 21:52

#29 Veronika Palermo

backpacker

• Član
  • Poruka:5

Napisano: 04. Oct 2008 - 22:00

Pogledaj porukualigator @ 4. 10. 2008 - 20:27

Jednu vizu, i to zemlje koja ti izda. Ako je to Francuska, u obrazac ces da napises da je granica prvog prelaska shengena Madjarska a daces avio karte kao dokaz. Madjari ne mogu i nece da ti prave probleme - posto su u sistemu shengena. Eventualno mozes da imas problem ukoliko ne udjes u zemlju koja ti je dala vizu, tokom trajanja vize, ali tek kod sledeceg apliciranja. Medjutim, ti ces u ovom slucaju imati izlazni pecat iz FR, kojim dokazujes da si bio. U krajnjoj liniji i sa Madjarskom vizom mozes u FR, opet ne sme i ne moze da bude problema.

Ja ne vidim nikakav problem. Tako vec godinama putujem sto sa italijanskom, sto sa nemackom vizom i nikad mi niko nista nije rekao.
Bitno je da bude na vise ulazaka, naravno.

edit: ovo je zapravo odgovor za codemaker, pogresan quote, ali je sustina ista.

edit 1: uopste nije tacno da prvi prelazak shengena mora da bude u zemlju koja je izdala vizu - lepo je neko primetio - sta ako je fizicki nemoguce? Kao sto sam vec pomenula, u obrazac samo treba upisati koji je prvi prelazak shengena, imajuci u vidu prevozno sredstvo. Pa ako se i plan puta promeni, viza je vec izdata, to je i onako samo formalnost.

Ovu poruku je izmenio Veronika Palermo: 04. Oct 2008 - 22:05

#30 ja_ns

turista

• Član

Napisano: 04. Oct 2008 - 22:10

Dakle, kao sto je Veronika Palermo napisala. Apliciraj za francuski sengen, i ako ga dobijes, bez problema udji u Madjarsku i iz Peste odleti gde hoces unutar sengen zone, avionom se vrati u Pestu. Stvar je vrlo jednostavna, samo je svi tumace na druagije nacine. Te-moze, te-ne moze, te-treba 100 viza, te-treba samo 1,....

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0