Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

TAJLAND-INFO

• Ne možete pisati na ovoj temi
747 odgovora na temu

#541 bronux

backpacker

• Član
  • Poruka:41
  • nije upisan

Napisano: 06. Nov 2010 - 04:31

Ako nekom treba pomoc oko Thai jezika...moze slobodno da mi se javi :)
P.S ja ga jos uvek usvajam :)
Zenski rod ĆAN ĆOP PUUT PASA TAI, KA. -JA VOLIM DA GOVORIM THAI JEZIK

Muski rod POM ĆOP PUUT PASA THAI,KRAP. -JA VOLIM DA GOVORIM THAI JEZIK

I AM- ĆAN ILI DI ĆAN zenski rod

I AM- POM muski rod

Na kraju svake recenice zenski rod izgovara KA a muski rod KRAP ili KRAPPOM.

SAVADII KA ili SAVADII KRAP - kada bi citali bas kako se pise onda je SAVASDII KA (al ovde nije to pravilo CITAJ KAKO PISE).
Thai jezik ima 44 slova...al pored toga ima jos (nisam brojala) 30-tak znakova koji nas upucuju da je dugo AAA ili kratko A..I..II...E..EEE...UUUA...UA...IIIIJA..IJA...AO..AM...AM...EO....= แ แะ ั ี เ เะ ใ itd.
IMAJU 5 razlicitih tonova!!! Sto znaci da jedna rec moze da ima 5 razlicitih znacenja ako se izgovori na 5 razlitih nacina (tonova).
สวัสดีคะ SAVADII KA (SVAKO DOBRO, kao pozdrav, govori se u svako doba dana).
E sad pored toga sto je jezika igra reci (KAO ĐAI- razumem MAI KAO ĐAI- ne razumem KAO ĐAI MAI- da li razumes?
ili DAJI JIN- cujem MAJI DAJI JIN- ne cujem DAJI JIN MAI- da li cujes) imaju i govornu manu hehehe jako su lenji pa cesto umesto slova R kazu L.
REO REO je brzo (a cesto se cuuje LEO LEO)...to 1 slovo R moze MNOGOOO da vas zbuni hehhehe

HEHEHHE sad sam vas bas smorila

#542 BKK2010

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 06. Nov 2010 - 16:29

Jesili sama naucila Thai ili se isla na neko predavanje?
ja sam bila jednom na American Alumni - ali mi to nekako dodje isto kao da sam tv upalila. Mozda je to OK metoda ko ima dosta vremena, pa moze 2-3 sata svaki dan tamo provesti.. ali za mene nije bas resenje..

Khop Khun Kha! :-)

#543 bronux

backpacker

• Član
  • nije upisan

Napisano: 06. Nov 2010 - 17:08

Idem na casove 1 na 1 po 2 sata (u Bangkoku).Naravno ima tu jos posla! AL JA GA KORISTIM i veoma mi olaksava zivot jer mnogi ne govore engleski (npr. Condo gde zivim...sta god da se desava samo se smeskaju i klimaju glavom...e sad je sve mnogo drugacije i lakse). Mislim da je najveca zasluga MOJA-jer radim VEEOMA MNOGOO...sto se na Thai-u kaze KAJAN TAM NJAN (vredno radim). Kolicina informacija je ogromna koju primam npr. MAHAVITAJALAJI je UNIVERZITET...pa sad zamisli ogromnu kolicinu takve nebuloze hehehe
Svaki dan nosam knjige i ponavljam beskonacno!!! Kao prof. nisam priemetila da moj KRU (ucitelj) ima neke metode...nove reci, prica....i u krug.

Khop Khun Maak Kha!

Ovu poruku je izmenio DraganV: 13. Dec 2010 - 15:28
obrisan citat

#544 bronux

backpacker

• Član
  • nije upisan

Napisano: 06. Nov 2010 - 17:12

http://www.facebook....ut/138631130525

#545 BKK2010

backpacker

• Član

Napisano: 07. Nov 2010 - 03:34

Pogledaj porukubronux @ 06. Nov 2010 - 17:08

I...sta god da se desava samo se smeskaju i klimaju glavom...

hehe to mi je poznato! :-)

Svaki ti cast - znam da je Thai tako tezak/komplikovan za nauciti ali volila bih makar malo nauciti.. Koliko si vec ovde??

Ovu poruku je izmenio BKK2010: 07. Nov 2010 - 03:35

#546 bronux

backpacker

• Član
  • nije upisan

Napisano: 07. Nov 2010 - 05:07

Ne mnogo...al nadam se jos duugoo Postavljena slika od maja 2010

Ovu poruku je izmenio DraganV: 13. Dec 2010 - 15:30
obrisan citat

#547 bronux

backpacker

• Član
  • nije upisan

Napisano: 07. Nov 2010 - 05:23

Da znas da i jeste svaka cast...sama sam proucila pisanje za vreme jedne pauze od mesec dana. Postoji Thai alphabet poem GO GAI, KO KAI... http://www.learningt...gai_poem_05.htm ili muzicka varijanta
Tako se najbrze savada 44 basic consonants.
Posle se dodaju vokali u raznim varijantama.
Dole mozes malo da proucis Postavljena slika

http://www.omniglot....riting/thai.htm

Ovu poruku je izmenio DraganV: 13. Dec 2010 - 15:31
obrisan citat

#548 BKK2010

backpacker

• Član

Napisano: 07. Nov 2010 - 18:07

Bas ti hvala!! Ovo je super!! Ma da sam kuci imala malo casova thai-a, ali je to bilo 2 mjeseca prije nego sto sam trebala ovamo da idem, tako da i to sto sam naucila zaboravila jer nisam koristila.. Pa sad trebam malo da ponovim..
Duplo duze nego ja si ovde :-) Cime se bavis ako nije neka tajna? I imali jos nasih ovde??

Ovu poruku je izmenio DraganV: 13. Dec 2010 - 15:31
obrisan citat

#549 Petra57

backpacker

• Član
  • Poruka:6

Napisano: 07. Nov 2010 - 22:11

Divim se svima Vama koji ste tamo i zivite u toj po meni prelepoj zemlji. Kako otici i ostati tamo, moze li se nesto raditi i od toga ziveti?

#550 tonci

turista

• Član
  • Poruka:96
  • muški

Napisano: 09. Nov 2010 - 02:51

Pogledaj porukuBKK2010 @ 07. Nov 2010 - 18:07

Bas ti hvala!! Ovo je super!! Ma da sam kuci imala malo casova thai-a,

Pa dobro ljudi,forum nije za casove gramatike Tajlandskog,to mozete i preko PP !

Ovu poruku je izmenio DraganV: 13. Dec 2010 - 15:32
skracen citat

"The world is a book and those who do not travel read only the page"

#551 standza85

backpacker

• Član
  • Poruka:2
  • muški

Napisano: 10. Nov 2010 - 16:31

Vec nedeljama iscitavam razne forume na temu Tajlanda...,jer mi je to jedna velika ne ostvarena zelja. ...i mislim da mi u zivotu trenutno ne dostaje jedna velika avantura!...spreman sam da podignem kredit i da odem sam, negde oko nove godine...na 30-ak dana...posto je danas 10.11.2010...zanima me jel postoji neka sansa da se to sve isplanira za nekih 40-ak dana...mislim na avio karte...i naravno vize...i opet isto pitanje da li preko agencije ili samostalno...za pocetak toliko...ako je uopste izvodljivo da se ne zanosim puno:rolleyes:

#552 ljubce

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:450
  • muški

Napisano: 10. Nov 2010 - 16:43

Pogledaj porukustandza85 @ 10. Nov 2010 - 16:31

zanima me jel postoji neka sansa da se to sve isplanira za nekih 40-ak dana...mislim na avio karte...i naravno vize...i opet isto pitanje da li preko agencije ili samostalno...za pocetak toliko...ako je uopste izvodljivo da se ne zanosim puno:rolleyes:

Za pocetak zelim ti dobrodoslicu na forum :D

Ma izvodljivo je nego sta :)
Vremena imas i vise nego sto ti treba, na ovom forumu mnogo super forumasa sa "Tajland iskustvom", da ti do najsitnijh detalja pomognu oko slaganja kockica i pruze pomoc.
Samostalno u svakom slucaju,a preporucujem ti da ovu temu procitas ispocetka, i da zanemaris druge forume jer ces se samo gubiti u informacijama i konfuznim savetima, a Sirkepa je to ovde na jedan realan i objektivan nacin predstavio, a drugi su se sa svojim iskustvima nadovezivali :D
Pitaj sta god te interesuje, mnogi ce ti ovde pomoci

Ovu poruku je izmenio ljubce: 10. Nov 2010 - 16:43

Ako nemas nista u srcu, onda i nije vazno sta imas u glavi...

#553 standza85

backpacker

• Član
  • Poruka:2
  • muški

Napisano: 12. Nov 2010 - 15:45

Hvala Ljubce ,....e ovako....malo sam iscitavao i trazio po netu....posto bi ipak isao na nekih 20-ak dana,(zbog posla sam ogranicen na toliko)...krenuo bih 19.12 ili 22.12.2010 ...prvo do Istanbula cena je 181 e. ...odatle za Bangkok nekih 555 e. ali tim danima, a ostalim je 655...to je nekih 750e. (mada jos nisam bas najbolje isproveravao vreme polaska,ali nadam se da ce se nesto od ta 2 uklopiti)...koliko sam skontao mislim da je to neka realna cena i da necu bas puno bolje proci...viza za Taj. 30e. agencija Gea sredjuje za 2 dana....interesuje me jos viza za Tursku...gde se uzima,jel moze odma na aerodromu ili kod nas negde??
Posto svi kazu da je decembar mozda cak i idealan za put...zanima me koliko garderobe poneti i koje? ...
Plan je nekih 4-5 dana biti u Bangkoku ,dok se ne priviknem na klimu ,a posle kud me put nanese...(nadam se da cu osmisliti turu u medjuvremenu,ovde ima puno lepih predloga).
E sad nista ne bih rezervisao...vec bi smestaj trazio na licu mesta...da li je to izvodljivo???,i kad budem odlazio iz Bangkoka da li se moze uzeti na licu mesta karta avio ili za bus, za sever ili jug zemlje?? ///
....toliko za sada... :)

P.S. hvala Oljici70 na korisnim informacijama...ali ovo je jedini termin koji mi odgovara...na onom sajtu vreme polaska je u februaru :((
...posto idem sam ,ako ima nekog ko u to vreme planira put,drustvo je uvek dobrodoslo...posto se malo i pribojavam kako cu se sam snaci u belome svetu :)

#554 Mikac

backpacker

• Član
  • Poruka:43

Napisano: 12. Nov 2010 - 16:40

Pozdrav Standza,

šteta što si ograničen na 20 dana, ali šta je tu je, može se svašta i za 20 dana :)

Što se tiče cene karata, mislim da je to best-buy, jer bi mogao da prodješ jeftinije za recimo stotinu evra, ali bi se mnogo više iscimao (voz do istanbula ili autobus do nekog evropskog grada + avion odande do bangkoka), tako da se drži te karte od €750 slobodno...

Viza za tursku ti nije potrebna ako ostaješ na aerodromu manje od 24 sata. Koliko imaš prostora izmedju dva leta u Istanbulu? Ja sam imao oko 6-7 sati, ali sam imao lap top uz sebe pa mi nije bio problem, jer je ceo aerodrom pokriven internetom. Ataturk aerodrom je pun sadržaja, tako da ćeš svakako uživati. Ako ipak imaš tipa 13-14 sati izmedju letova, onda možda nije loša ideja da nabaviš vizu i za Tursku, ali tu će morati neko drugi od forumaša da ti pomogne, jer zaista ne znam jel može da se izvadi na licu mesta.

Decembar je high-season na Tajlandu tako da su cene veće nego u ostalim mesecima. Decembar i Januar su najtraženiji meseci za Tajland, ali je i vreme najbolje! Obavezno ponesi što manje garderobe, jer ćeš lako tamo kupiti šta ti treba, a izbor je dosta velik i cene su pristupačne. Za mesec dana na Tajlandu sam poneo tipa 6-7 majica, 4-5 bermuda + shorc, desetak boxerica, isto toliko čarapa, možda dva duksa i jednu jaknicu (bilo hladno DO tajlanda :) ). Svakih par dana ćeš nositi veš negde na pranje zbog obilnih znojenja, tako da zaista ne treba puno odeće i pravilo je da spakuješ polu-pun kofer pred put na Tajland, jer ćeš se vratiti sa punim...

Preporučio bih ti da odmah napraviš spisak lokacija na Tajlandu koje bi OBAVEZNO posetio i onda da se vodiš sa time, jer nemaš previše vremena. 4 dana ti je sasvim dosta za bangkok jer ćeš verovatno provesti još jednu noć tamo pred odlazak kući, a to bih ti svakako preporučio. Bangkok je toliko velik grad sa toliko sadržaja da bi opušteno mogao biti tamo i dve nedelje, tako da nemoj da se zezneš kao ja da planiraš da ostaneš 3 dana u BKK pa se to na kraju razvuče na više od nedelju dana...All in all, bolje da napraviš bar neki okvirni plan pa ćeš lako modifikovati finese na licu mesta.

Smeštaj bi trebao rezervisati za Bangkok pred polazak, jer ćeš biti jako umoran od puta i nema potrebe da tada lutaš i tražiš smeštaje. U zavisnosti od budzeta, možeš ostati u hotelu ili guest housu (hostelu). Ako treba neka preporuka za budzet varijantu, javi, siguran sam da će ti neko pomoći. Obavezno uzmi sobu sa klimom za početak, pa ćeš kasnije videti da li ti je neophodna kada odeš na jug, ali Bangkok je zaista HOT. Što se tiče smeštaja na ostalim mestima koje posetiš, ako imaš snage i malo avanturizma, uvek je jeftinije da se dogovoriš na licu mesta.

Bangkok je prepun turističkih agencija i veoma je lako pronaći prevoz za jug, bilo autobusom, kombijem, vozom ili avionom. Prošetaš do prve agencije i sve se sredi za par minuta...

Pitaj šta god te interesuje ;)

#555 Crni

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 13. Nov 2010 - 02:55

Ide tko na Tajland u decembru ?
Ja sam od 9.12 pa do 16.1.2011 u Tajlandu.Idem solo,jer nitko od prijatelja nije dobio slobodno,pa ako ima tko možemo skupa popiti kakvo piče ili iči na kakvu zabavu.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0