Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Albanija

15 odgovora na temu

#1 milos86

turista

• Član
  • Poruka:64
  • muški

Napisano: 19. Sep 2008 - 21:37

Letos sam obisao veliki deo Albanije evo nekih slika http://www.putovanja...a/galerija/1958 , pa ako ima neko nekih pitanja  ili bi voleo da putuje ovde moze da pita. Pozdrav!
Pokazi sta znas  http://www.test.en.st/ virtuelna berza

#2 maslacak

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:293
  • ženski

Napisano: 19. Sep 2008 - 22:41

Sve me zanima, detaljnije da opises. Od samog puta, marsrute, generalnog utiska o Alabaniji, ljudima, hrani, cenama svega i svacega, po do sitnijih detalja, sta preporucujes, sta ti se dopalo, sta je lepo, sta je ruzno itd.

Jedan kraci putopis. :)

#3 milos86

turista

• Član
  • muški

Napisano: 20. Sep 2008 - 14:51

Pa ovako, u Albaniju sam otisao neplanirano, setao Grcku ovog leta, pa Ohrid (imam smestaje ako treba Postavljena slika ) i pomislim da bi lepo bilo treci put otici na more ove god, i tako mi maltene iz kafane u ranim jutarnjim casovima, dogovorimo novo letovanje. Zaputimo se se preko Struge na granicni prelaz Caffesane, na ulasku platimo 2 eur po coveku, pokazemo dokumenta, medjunarodnu, obicnu dozvolu, pasos, zeleni karton i krenemo prema Elbasanu, put do tamo sa 300 krivina, most nema sve delove, ali mora da se prodje, jedan po jedan. Posle kraceg vremena stajemo na pumpu da popijemo kafu i iskoristimo za pus pauzu

Elbasan ruiniran grad beda ziva, osim ogromne pravoslavne crkve koja je prelepa, dalje idemo do Lushnja auto putem skoro do Valone, prolazimo 30 km od Tirane, putarina naravno nema i za 3h smo u Valoni koja je trebala biti glavno odrediste, ulazimo u prelep grad koji podseca na mondenska letovalista, ali mu more nista ne valja (Jadransko - glibavo) i mi odlucimo da idemo na nam jug do Sarande. Posto smo mnogo pametni i ne zelimo niciju pomoc mi pratimo kartu neznajuci da je put u izgradnji i 133km vozimo neverovatnih 8h. Pravimo pauzu u mestu Himare. Nastavljamo i posle 3 sata muchenja po prasini na vrhu planine dolazimo na kraj puta koji je preprecio bager. Moramo da cekamo dok ne zavrsi radove.

Stizemo u Sarandu prevece, i u centru grada nalazimo smestaj u hotelu sa klimom i satelitskom za 7,5eur po coveku. Prvoga dana upoznajemo ljude po prodavnicama, prodavac mekika specijalno za nas pravi po narudzbini i donosi tople svakog jutra. Poslasticara nam je preko puta za baklave i tulumbe a tu su i dva omiljena restorana, jedan u kome sluze gyros za 1eur i drugi gde sluze picu porodicnu za 3 eur. Lezaljke na plazi su 1,5eur, gorivo je 1,20eur mada su nam natocili 40eur a platili 30eur, niko nezna engleski, sporazumevamo se rukama, ali su svi ljubazni i niko nema nista protiv nas i kola sa dvoglavim belim orlom. Sami obilazimo grad uz pomoc mape. Posto nas mesto ne drzi idemo do grada Butrinta, koji je stari Rimski grad. Ulaz 7eur. Provlacimo se sa grupom nemackih turista u stedimo 7x4=28 eur. Ostatak vremena provodimo po malim zabacemi plazicama van grada. Jedemo domacu srpsku hranu, zato sto su rafovi puni nje, pijemo i domace sokove. Naravno ne propustamo ni skender konjak. Posle par dana odlucujemo da se vratimo za Ohrid asfaltiranim putem preko Gyirocastra, rodnog grada Enver Odze, koji je sagradio silne bunkere po zemlji. Uz put svracamo u jedan restoran, gde nam pustaju Draganu Mirkovic i stavljaju na najlepsi sto, drago nam je. Nastavljamo. Put je malo duzi ali brzo stizemo na granicu, gde nas Albanski carinik moli da mu damo 5eur jer je gladan, nismo mu dali. Zatim nas ceka neprijatno iznenadjenje na makedonskoj granici. Makedonci nam traze pored 1000 dokumenata i medjunarodno zdravstveno koje nemamo. Traze da se vratimo za Albaniju. Meni puca film i okrecem na nacionalnom osnovu, kao "Albancu su za vas gospoda, ovo ono..." Carinik zove sefa, kaze mu sta sam rekao, on prilazi , na uniformi vidim Albansko ime, smeje se, pruza mi ruku, dok me pokisli makedonci gledaju, i kaze "Brate Srbine, slobodan si , srecan put" Eto toliko vracamo se u Ohrid.

Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. Jan 2011 - 00:26
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post

#4 maslacak

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 20. Sep 2008 - 15:13

E, hvala sto si nesto ipak napisao.

Znaci, za Albaniju, nama, nije potrebna viza, ili je tako samo u letnjem periodu? Sta je tacno, kakva taksa, placanje 2Euro po coveku na albanskoj granici?

Cudi me da su vam Makedonci trazili zdravstveno osiguranje, ako ste isli kao Srbi.

Koliko si dana tacno proveo u Albaniji?

Zanimljivo je da je tako jeftino, jos neko je pominjao cene u svojim MFT, i da su tako ljubazni prema Srbima. Ili je ta ljubaznost posledica turizma, a izpod mire sto djavola vire?

I, kakva je higijena plaza, morske vode, restorana?

#5 milos86

turista

• Član
  • muški

Napisano: 20. Sep 2008 - 17:19

Za Albaniju nam nije potrabna viza ako idemo preko Caffesane kod Struge, ako idemo preko Sv. Nauma na Tushmisht traze 50eur mito pa spuste na 10eur a kad im pozoves sefa :) puste za dzabe, samo nekoliko zemalja je oslobodjeno viza, medju kojima smo mi :) Da isli smo kao Srbi, ali takodje imam i drzavljanstvo makedonije, ostali putnici srpsko samo, ma naiso sam na nekog srbomrzca, neznam sta je ali su vecina zavrsavali skole po Srbiji i radili a neki i dan danas rade po Srbiji, protiv Srba nemaju ama bas nista a za ove njihove sa Kosova kazu da su varvari i da peku jaja na pegli, ima tu i turizma malo, ali nisam primetio nesto sto mi se ne bi svidelo, plaze su ciste, voda u Sarandi je extra a cuo sam u Drachu da se izliva kanalizacija iz celog grada, a mislim da je i u Valoni, restorani su veoma cisti, kelneri veoma ljubazni, samo nesrecnici jos jezik neki da znaju pa i da prave posao. Iz Sarande se ne moze na Krf nedaju im Grci a ima tura sa Krfa do tamo.

#6 maslacak

iskusni putnik

• Član
  • ženski

Napisano: 21. Sep 2008 - 10:42

Milose, hvala na odgovorima.

#7 milos86

turista

• Član
  • muški

Napisano: 22. Sep 2008 - 10:00

Nema na chemu,  bilo mi je zadovoljstvo

#8 Markiza

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1583
  • ženski

Napisano: 04. Nov 2008 - 14:05

Osim centra Tirane, gde je velelepni bulevar koji podsjeca na kakvu aveniju iz evropskih metropola, te grada na morui Drača, nista na mene nije ostavilo utisak u Albaniji.

#9 cvalex

backpacker

• Član
  • Poruka:1

Napisano: 25. Mar 2009 - 19:46

Pogledaj porukumilos86 @ 19. 09. 2008 - 20:37

Letos sam obisao veliki deo Albanije evo nekih slika http://www.putovanja...a/galerija/1958 , pa ako ima neko nekih pitanja ili bi voleo da putuje ovde moze da pita. Pozdrav!

Putovao bih ovog leta sa porodicom kroz Albaniju do Grčke. Koliko je to zdravo?

#10 tasko

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:213

Napisano: 24. May 2009 - 23:29

Letujemo u Grckoj,imamo duzi odmor,pa smo odlucili da posetimo u povratku Ohrid,a posto je u pitanju jun i tesko da mozemo da se okupamo razmisljamo da odemo ipak na more,i to u CG.Logicno najkraci put je kroz Albaniju.Da li je to pametno,da kazem da je u pitanju porodica sa 17-mesecnom bebom i trudnicom.

#11 CEJLON

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:460
  • muški

Napisano: 25. May 2009 - 15:09

Tesko pitanje Tasko,da si sam rekao bi da ides,al ovako i manji incident moze da ima posledice.U globalu ako imas ispravna kola,mapu proverenog puta,moze da se prodje uz neki mrki pogled komsija sa juga nase zemlje.Put od Tirane do Skadra je uglavnom dobar,al ne znam kakav je put od Ohrida ka Tirani.

#12 gamatos

backpacker

• Član
  • Poruka:1
  • muški

Napisano: 06. Jun 2009 - 11:10

Pogledaj porukumilos86 @ 19. 09. 2008 - 21:37

Letos sam obisao veliki deo Albanije evo nekih slika http://www.putovanja...a/galerija/1958 , pa ako ima neko nekih pitanja ili bi voleo da putuje ovde moze da pita. Pozdrav!

Zdravo forumasi. Citao sam dosta toga o Albaniji. iso na razne pretrage, citao na italijanskom, na makedonskom i srpskom, gledao razne emisije o Valoni i Sarandi na youtubu, isao u jednoj nasoj agnciji za aranzmane ali nikako da cujem necije iskustvo do tancina. Pricaju mi ljudi da je na jugu lepo. Drac je prljav i puno mrznje prema Srbima. Gledao sam razne slike o Valoni i Sarandi i zaista mi se svidja. Ovo sto sam procitao oo milosa86 je malo sarkantno i oni snimci. Kad sam video onaj put, zgrozio sam se. Citao sam i na drugim forumima oni koji su isli preko Tirane da do Valone je katasrtofalan put sa mnogim usecima, olinjalim asvaltom i bez bankina a sve to po planinskim delovima. Cuo sam i da Albanci znaju engleski, tj. omladina. Ali covek svasta moze da cuje. Ne verujem u nista dok ne vidim svojim ocima.
Vidi se da vlada mrtvilo ali je ocuvana prirodna lepota, da se turizam tek razvija. Dvoumim se da li da idem u Valonu, ona mi je lepsa, ili u Sarandu jer je kazu cistija. Zelim savet od onih koji su vec bili tamo. Iz Srbije nijedna agencija ne radi Albaniju osim Draca i Beruta a do ovih juznih mesta nema nikakvog prevoza tako da zelim savet i za put do tamo. Pozdrav i hvala unapred.

#13 dragana64

backpacker

• Član
  • Poruka:10
  • ženski

Napisano: 07. Jun 2009 - 12:41

Pozdrav svima.

Pre nekoliko dana sam zvala albansku ambasadu u Beogradu, i dobila informaciju da nam je potrebna viza (35 evra) kao i pozivno pismo za Albaniju.
Na moje pitanje moze li vaucer od hotela, sluzbenik mi je odgovorio da ne izdaju turisticke vize vec samo poslovne.

Ima li neko jos informacija o vizama za Albaniju, jer mi je ovaj sluzbenik koji se javio delovao krajnje nepouzdano.
Javite se i hvala vam.

#14 Lilica

putnik

• Član
  • Poruka:148
  • ženski

Napisano: 07. Jun 2009 - 22:54

Prosle godine krajem maja sam isla u Ohrid, preko Albanije, i nije bila potrebna viza. Sto se puteva tice, bolji su nego nasi (isla sam preko Draca jer nismo smeli da se usudimo kroz Tiranu da ne bi zalutali negde). Posle sam videla da bismo se snasli. Drac - ocaj. Engleski ne zna niko (lazem - natucao je jedan momak u jednoj radnji u Dracu ponesto, ali jedva sam razabrala za neku cenu - eto koliko je sastavio). Ljudi na ulici ljubazni prilicno, iako su tablice bile CG, iako ne znaju engleski, ali otvoris mapu, pokazes grad koji hoces i upute te i to se bas upiru da objasne. Ni jedna jedina kuca nema one zidine kao na Kosovu, vec, ili imaju onu malu normalnu ogradu oko kuca, ili je nemaju nikako. Zenu i devojku u marami i dimijama nisam videla dok ne dodjoh u Ohrid, verovali ili ne, a prolazili smo i kroz sela i kroz gradove. Zemlja kao zemlja pusta - posledica zatvorenosti svih ovih godina. Juznije je bolje normalno. Vozimo preko 120km/h tamo gde je dozvoljeno 50. Zaustavlja nas policajac, jedva ukocismo. Ja sam nas vec videla u nekoj rupi od zatvora, vec iscenirala u glavi niko ne zna engleski, ne mozemo se sporazumeti, ma uzas, uzas, otkinula sam se. Covek trazi isprave, damo, pogleda, ja nesto spetljah na talijanskom da nam je prvi put tuda i sl. (talijanskog nesto i vata engleskog ni zere). COvek vrati ona dokumenta i samo rukom pokaze da malo usporimo. Mi od cuda zinuli, znaci nisam mogla da verujem, mislila sam da ce se predomisliti i pojuriti nas :) Nas policajac bi u istoj situaciji toliko dobro izmaltretirao coveka, pa bi pokusao da ga opeljesi ispod ruke (bez prijave), pa ako ne bi uspeo onda bi pisao prijavu, pa bi ga dodatno izmaltretirao....svi vec znamo, da ne pricam dalje....znaci odradio bi to tako dobro, da se coveku smuci i godisnji i sve ostalo, da ne pozeli nikada vise da dodje.
Ako ne rekoh, juznije je malo naprednije. U Ohridu su mi neki ljudi rekli da je na jugu prilicno jeftino za letovanje, da je dobra hrana, smestaj, more, kao i kafici i sl, da su to uglavnom Albanci katolicke veroispovesti, i da je totalno drugacije nego na severu. Granicnici na Albansko-Makedonskoj granici vrlo ljubazni, pitaju gde idemo i sl, u povratku kako nam se svideo Ohrid....nemam reci. Ali zato, granicnici na granici sa CG, e pa daleko im lepa kuca. Znaci gleda te, a pojeo bi te, uzas jedan. A pri tom verujte nista bolji nisu bili ni Crnogorski granicnici na granici sa Albanijom....otprilike s kim si takav si.....
p.s. Ne znam zasto bi oni i kako trazili 35 eura, pa nisu u EU. Proveri dobro, to sigurno nije istina.

eto toliko

#15 Nikola S.

• Moderator
  • Poruka:15405
  • muški

Napisano: 07. Jun 2009 - 23:06

Pogledaj porukuLilica @ 7. 06. 2009 - 21:54

Mi od cuda zinuli, znaci nisam mogla da verujem, mislila sam da ce se predomisliti i pojuriti nas :) Nas policajac bi u istoj situaciji toliko dobro izmaltretirao coveka, pa bi pokusao da ga opeljesi ispod ruke (bez prijave), pa ako ne bi uspeo onda bi pisao prijavu, pa bi ga dodatno izmaltretirao....svi vec znamo, da ne pricam dalje....znaci odradio bi to tako dobro, da se coveku smuci i godisnji i sve ostalo, da ne pozeli nikada vise da dodje.

Svako zlo ima svoje dobro.

Naviknuti na torturu po našim putevima (nekad i trotoarima) osetimo ovakve nalete oduševljenja kad se nadjemo u stranoj zemlji.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0