Beba59 @ 15. Mar 2012 - 15:12
1. Pefkari, mnogo si mi pomogla da malo bolje razumem trenutne prilike u Rusiji.
Nekako sam se i nadala da će tako biti.
2. Ja sam bila pre 15-20 godina na duže vreme u unutrašnjosti Rusije, pa shvatila da neke stvari kod njih još funkcionišu kao pre 50 godina a u drugim stvarima su opet bili i tada ispred nas... Mislila sam da je u današnje vreme pa još u Moskvi sve drugačije, ali - ne.
3. Nisu se još vratili. Kad dođu imaću baš prave informacije.
4. Mislim da će sve ono što budu videli i doživeli u Moskvi, isprati "ukus" smeštaja, jer ipak su mladi, a sve to i kratko traje.
5. Čestitam vašoj kćeri, jer nije mala stvar naučiti jezik, studirati rame uz rame sa Rusima, prilagoditi se uslovima života koji samo liče na naše i uz to imati tako dobre rezultate kakve ona ima. Čestitam i vama roditeljima!
6. Još jednom hvala što ste svojim odgovorom potvrdili da nije u pitanju izuzetak, nego pravilo - loš smeštaj studenta i loš ili nikakav internet.
1. Draga Bebo, ako sam ista pomogla- jako mi je drago!
2. Nase dete je prvi put bilo turisticki 2005. god. sa profesorkom ruskog jezika iz svoje gimnazije.Toliko je bila odusevljena Moskvom, da je to odusevljenje prenela i na nas, a pod utiskom je bila bar pola godine posto se vratila odande....tada nam je bilo receno da ce joj 150 € biti dovoljno za hranu i suvenire, za 4 nedelje boravka....ispostavilo se da je to bilo toliko malo, da je dete gladovalo, preskakalo obroke, da bi mogla da plati ulaznice u muzeje, galerije i ostale izlete koje su pravili...bila sam ocajna kad se vratila i to mi ispricala...ispostavilo se da je tog trenutka Moskva bila mnogo skuplja za zivot nego 2 godine ranije, kada je njena profesorka bila tamo, pa im tako i savetovala koliko novca da ponesu...mi, iskreno, nismo imali pojma!

I tada je smestaj bio ocajan, ali smo se nadali da ce, kao student, ipak imati pristojno mesto za zivot (mi ne zivimo u luksuzu, pa nismo ni ocekivali ne znam sta, samo da je cisto, pristojno i da ima kupatilo uz sobu)...
3. Molim Vas da podelite sa nama ovde utiske dece kada se vrate i kada im se utisci slegnu!

Nadam se da ce njima osecaj biti kao nasoj ceri kad je bila prvi put! Moram da ponovim, kada je, 3 godine posle prvog boravka, ponovo bila u Moskvi, videla je da postoji velika razlika u odnosu prema strancima (bez obzira na slovensko poreklo!), da je grad postao "grandovski", moda u stilu "svakog trena mislim kako da upecam mladozenju- stranca", grad joj nije bio onako lep kao prvi put (kaze "kiceraj na sve strane" i, generalno, vise joj nije bilo tako "bajkovito"...
4. Sa ovim se slazem! Vec posle pola godine imala je sirok krug prijatelja sa svih kontinenata, funkcionisala je i sama, zavrsavala administraciju i ostalo sama...a tamo je imala na koga da se osloni...ali, verujte, posle prve nedelje i onoga sto smo od nje culi, jako sam se mislila da je vratimo kuci! Mislila sam da nece uspeti da se snadje i prezivi sve to!
5. Hvala na cestitkama!

Snasla se sa jezikom vrlo brzo jer joj jezici, inace, "leze"...a stipendiju je dobila upravo zahvaljujuci tome sto je kroz prethodno skolovanje solidno savladala jezik!
6. E, ovde vec ne znam sta da Vam kazem...ako se dobro secam, nije imala internet u sobi (u prvom semestru ili cak tokom cele prve godine), a njena drugarica (sobna) je taj problem resila brzo po dolasku (ne znam detalje i verovatno ih nikada i necu saznati!)...ali, secam se da je pricala da imaju neki prostor u kome se studenti okupljaju, gde se nalazi nesto kao internet-caffe...ali, njoj nije bilo prijatno da se odande javlja...

...ovde bih bila oprezna sa ocenama..mozda nije htela da je neko cuje o cemu prica sa roditeljima...ni danas nije mnogo bolje, sto se nje i interneta tice-cesto je losa veza, pa je, najcesce, zovemo na mobilni sa skypa-najpovoljnija varijanta...i najpouzdaniji nacin da cemo je naci!
Sakicaa @ 15. Mar 2012 - 21:03
Poštovana Pefkari,
Pročitala sam sve postove na ovu temu, od prvog do poslednjeg.
Idem u treći razred srednje skole i već sam počela da se raspitujem o raznim fakultetima u inostranstvu i jako bih volela da studiram u Rusiji.
Pa da li bi mogli da mi odgovorite na neka pitanja u vezi sa tim?
1. Koliko sam shvatila da je Vaša ćerka dobila stipendiju, pa mi nije jasno zašto ste na kraju morali toliko da plaćate.
2.Da li biste mogli da mi napisete koliko su otprilike godišnji troškovi za studiranje u Rusiji (stan, hrana, skolarina, osiguranje, ...). Ne morate sve posebno nego ukupno otprilike na godišnjem nivou.
3. Koliko dugo otprilike treba da se nauci ruski jezik toliko da se može pratiti nastava?
4. Da li se nekako može konkurisati za te fakultete i gde?
Hvala Vam unapred!

Sakice, pozdrav i tebi!

Raduje me sto ima dece koja su zainteresovana kao i ti, sve sto znam cu ti reci...mada ne znam mnogo!
1. Ovako...dobila je stipendiju koja je podrazumevala "osnovni smestaj", citaj- jako lose higijenske i stambene uslove i to ne bi placala...medjutim, ono gde su ih odveli je bilo katastrofa i trazile su nacin da se smeste u nesto pristojno...da bi zivela pristojno, prebacila se u "bolji smestaj" koji placa 100 $ mesecno, tokom cele godine (i kada je na raspustima), jer bi u suprotnom moglo da se desi da ubace nekog drugog u njenu sobu...receno je da je nase da platimo godisnje osiguranje (oko 250 $), 2 povratne karte godisnje (jedna kosta izmedju 250 i 320 €, cena varira), hranu i dzeparac...
2. Skolarina je besplatna, kao i knjige, a ostali troskovi iznose oko 5000 € godisnje, plus 2 povratne karte...u tih 5000 ulazi stan, internet, godisnje osiguranje, hrana, izlasci, garderoba-SVE, osim avionskih karata.
3. Rekoh vec da je ona otisla sa predznanjem, dobila je stipendiju na osnovu znanja ruskog jezika, onog "skolskog", naravno...tek kada je bila tamo, shvatila je da ima malo konkretno upotrebljivog znanja...uspela je da tokom prvog semestra savlada dovoljno da moze da prati nastavu (ona je ucila ruski jezik, pre toga, u skoli, 10 godina)...ali, za studente koji se prvi put susrecu sa ruskim jezikom, postoji nesto sto oni zovu "podfak", tj. "pripremna godina", vreme za koje uce jezik, pa tek sledece godine krecu na "prave studije"...
4. Moze, naravno, ali za to moras da se raspitas, ne znam uslove...dobro je da si na vreme pocela da se raspitujes...mi nismo znali, a nismo ni razmisljali ranije o tome, dok nije dobila ponudu za Rusiju, da je mogla da konkurise za bilo koji Univerzitet...na osnovu sjajnog uspeha u gimnaziji...zato se dobro raspitaj...zelim ti puno uspeha i da ostvaris svoju veliki zelju!

Nema potebe da se bilo ko zahvaljuje, jer ja sam ovu temu otvorila u trenutku kada sam bila uplasena kako ce to sve izgledati i kada nisam imala pojma o tome sta je Moskva i kako se tamo zivi...sve sto znam, znam otkako mi je dete tamo ( i jos gomila nase dece)....
Drago mi je da je nasa Sunascee sa teme tamo i da se njih dve , eto, zahvaljujuci Forumu, poznaju i lepo druze!

Pitam se sta je sa Anjom...da li se upisala negde, sta radi...ne javlja se...
Ovu poruku je izmenio pefkari: 16. Mar 2012 - 02:07