SANTORINI
Napisano: 04. Jun 2008 - 13:23
Napisano: 04. Jun 2008 - 14:23
Napisano: 15. Apr 2009 - 14:16
Na Santoriniju sam letovao prosle (2008) godine, krajem jula, u Kamariju, sa agencijom Kalodoukas. Necu ni da ih hvalim, ni da ih kudim, sve je bilo onako kako sam ocekivao, oni su svoj deo posla odradili kako treba, odvezli nas, smestili nas i prodali nam izlete. Znaci, niti se vodic nesto cimao mnogo oko nas, niti nas je obilazio, niti sam ja to ocekivao od njega, imali smo broj njegovog moba u slucaju da nam zatreba i to je to...
E sad idemo redom
Kao sto sam pomenuo, bili smo smesteni u Kamariju - simpaticno malo turisticko mestasce, nista posebno, setaliste uz plazu, gomila restorana, kafica i taverni i plaza sa crnim peskom. Nemojte ocekivati zift-crnu boju, pesak/sljunak jeste crn, ali samo kad se opere
Nekoliko puta smo kolima navracali i do Perise. Moze da se stigne i brodicem iz Kamarija (postoji red voznje). Autobusom malo teze, posto mora da se preseda u Firi. Mada ako vam nije cim moze i tako, autobuska karta za jednu voznju je kostala 1,5e, tako da bi ukupna cena bila 3e. Ogromna lepa, takodje sa crnim peskom, plaza. Za razliku od Kamarija gde je plaza sljunkovita (s tim sto se sljunak usitnjava sto ste blize steni) u Perisi postoje i bas peskoviti delovi plaze. Po meni, plaza u Perisi i Perivolosu je lepsa od one u Kamariju. To je zapravo jedna plaza, a Perivolos se nastavlja na Perisu. Inace, moje misljenje je da je mnogo bolje odsesti u Kamariju iz nekoliko razloga - bolje je povezan sa Firom, ima formu gradica, dosta je organizovaniji i sredjeniji od Perise i Perivolosa (ja sam stekao utisak da su Peri-mesta gomila hotela i apartmana rastrkanih duz plaze). Cini mi se i da su cene u Perisi i Perivolosu nesto nize nego u Kamariju.
Osim plaza u Perisi i Perivolosu zaista vredi obici jos dve plaze - Vlihadu i Crvenu plazu. Crvena je crvena jer, je li, ima crveni pesak. Jako lep prizor, pazite da se ne izlomite dok ne stignete od parkinga do plaze, sama plaza je totalno bzvz, zadrzao sam se tamo pola sata i odmah uhvatio maglu. Skuceno, usko, klaustrofobicno, talasi stizu do polovine plaze, pa ima i gomile algi... Vredi da se poseti, baci pogled i fotografise.
Vlihada je vec mnogo prostranija, i takodje je prilicno interesantna, ali su talasi bas veliki, vetar je jak i nije za kupanje. Mozda smo mi uboli takav trenutak, ali nismo se tamo vracali. Postoji jos plaza, ali ih nismo obilazili, nije nam bilo nesto interesantno. I onako se na Santorini ne ide zbog plaza, vec zbog... Kaldere
E Kaldera je razlog zbog kojeg je Santorini tako poznat i poularan. Litica, litica, litica, polged, pogled, pogled... Ni jedna fotografija (pa cak ni one Meisove) ne mogu docarati taj prizor. Meni je bukvalno zastao dah kada sam probijajuci se kroz uske ulice Fire prvi put izbio na setaliste koje ide duz litice i sa kojeg puca pogled na vulkan. Posle toga sam samo jurio na liticu, i trudio se da sto vise vremena provodim na Kalderi, samo da se dokopam svog fiksa, kao narkoman...
Od Kamarija do Fire se lako stize autobusom, 1,5e (vec pomenuh, to je inace cena autobuske karte za bilo koju relaciju), ili taksijem (10e, fiskna cena za bilo koje doba dana ili noci). Za one koji mogu da priuste, smestaj u Firi je nesto najbolje. Ali... samo ukoliko imate pogled na Vulkan. Smestaj u Firi, a da sa terase ne vidite vulkan je promasaj, nit imate pogled, nit imate plazu. To je barem moje misljenje. Ukoliko neko moze sebi da priusti smestaj sa terasom koja gleda na vulkan, neka se ne razmislja. Zasto bas Fira? Pa ne mora bas Fira, moze i Firostefani - ova dva sela su prakticno spojena
I dolazimo do skupoce... Ja necu da ulazim u to da li je nesto skupo ili nije, to zavisi od individue. Hocu samo reci da i ako nes kafa (oni to zovu frape ali to je nes sa mlekom) kada je ispijate na litici moze da kosta i do 9e vi nemate nikakav osecaj da vas neko potkrada, dok uzivate u pogledu, i usluga je na vrhunskom nivou, nije vam bitno sta i koliko vam naplacuju, pare su poslednje o cemu razmisljate. E to je profi turizam za razliku od nekih drugih mesta i drzava (necu ih imenovati) gde sve i da vam kafu naplate 20 centi vi se osecate pokradeno... Obrok za dve osobe koji ukljucuje predjelo, glavno jelo, salatu i flasu grckog vina, na litici staje oko 50e, plus-minus 5-10e. Ono sto me je iznenadilo je da su cene slicne i u Kamariju. Naravno, postoje i restorani, poput Ambrozije u Oia-i gde vecera za dve osobe ide i do 150, 200e. Za Ambroziju mora da se rezervise sto i do nekoliko dana unapred.
Oia je, kao sto sam pomenuo, zaista najlepse mesto na ostrvu. Zato? Pa nemam pojma, jednostavno je najlepse
Inace, autobusi idu samo do ponoci koliko se ja secam. Posle ponoci samo taxi, ili kola ukoliko ste ih iznajmili.
Nocni provod nije jaca strana Santorinija. Nije da ga nema, pristojan je, ali postoje mnoga druga mesta koja nude mnogo bolji nocni provod. Sve bitne diskoteke se nalaze u Firi. Postoje neki klubovi u Kamariju, ali njih treba preskociti, fus su
Za neku chill varijantu, bilo dnevnu, bilo nocnu preporucujem Cafe del Mar u Firi. Vrh je mesto, muzika za uzivanje, pogled fenomenalan. A i odatle mozete uzivati u zalasku Sunca, samo nece biti 3 hiljade ljudi sa fotoaparatima svuda oko vas.
Sto se turista tice, moze se reci da Santo posecuje neka kulturnija klijentela (to ne znaci da je sve sama elita - nije, cini mi se da ima dosta ljudi koji pripadaju nekom srednjem stalezu), nema klinaca, nema pijanih budala koje se bauljaju okolo, ima dosta Amerikanaca (dominiraju u Firi), Francuza (Oia, znaju ljudi sta valja), Italijana (njih ima bas dosta u Kamariju) i naravno Grka (turista). Srba jako malo, nas 20tak plus jos mozda negde zalutali primerak, ili oni koji rade po kaficima i restoranima (to je super jer vam nadju najbolje mesto).
E sad, Rent-a-car, preporucujem, mada stvarno nije neophodan, mozda da ga uzmete na par dana cisto da obidjete neke zabiti po Santoriniju i to je to. Taxi ce vam posluziti za sve sto vam treba. Ja sam uzeo rent-a-car preporucen od agencije, i kostalo je 40e na dan (VW Polo). Verovatno je moglo i jeftinije da se nadje, ali ovo je bila sigurica. Mnogo su tripozni sto se tice osiguranja, ne daju da se plati full osiguranje... Kao ne moze!? Pa se onda paranoisete jer sve do 450e (za Polo) placate vi, a ukoliko je steta veca, sve preko placa osiguranje.
Hint: Ukoliko vas one vijugave stepenice koje se spustaju od Fire do stare luke privlace da se spustite njima - NEMOJTE!!! Osim ako ne uzivate u gazenju po magarecem izmetu. A mnogo je duze nego sto izgleda. Ja sam se zeznuo... Moja preporuka je zicara, i da se spustite, a pogotovo da se vratite nazad. Kosta par evra u jednom smeru. I dobar je osecaj
Preporucujem i obilazak Drevne Tire (arheolosko nalaziste na steni Mesa Vouno), fenomenalan je pogled, a i ima sta da se vidi. I nikako ne preporucujem da se ide svojim kolima, "put" je uzasan (blago receno). Uzmite mini-bus.
I naravno, izlet do vulkana i Tirasie (malo ostrvo sa druge strane vulkana, nekada je sve to bilo deo jednog ostrva). Vredi.
Sve u svemu, ostrvo je fantazija, veci deo vremena imate utisak da ste na nekoj kic razglednici. Mogao bih jos mnogo toga da pisem ali i onako sam vec ponovio dosta toga sto je ranije napisano.Od mene sve preporuke, a i nadam ste da ce neko u ovoj gomili teksta pronaci i poneku korisnu informaciju
Ako neko ima neko pitanje, ja cu odgovoriti (ukoliko znam odgovor)
Napisano: 16. Apr 2009 - 19:02
ja idem 07.07 u Kamari.puno si mi pomogao,e sad,zanimaju me neke sitnice,npr cene leželjki u kamariju,i da li si možda išao na izlet do mikonosa ili do iosa,a ako nisi da li si možda čuo koliko to košta.nemogu sad svega da se setim šta bi te pitao tako da je ovo za početak
Napisano: 19. Apr 2009 - 21:04
ja idem 07.07 u Kamari.puno si mi pomogao,e sad,zanimaju me neke sitnice,npr cene leželjki u kamariju,i da li si možda išao na izlet do mikonosa ili do iosa,a ako nisi da li si možda čuo koliko to košta.nemogu sad svega da se setim šta bi te pitao tako da je ovo za početak
Jos jedna stvar, po mom mislenju, najbolje vreme da se poseti Santorini je bas Jul. Jer posle je dan sve kraci, a sto je dan kraci, manje vremena imate da uzivate u pogledu sa kaldere
Ovu poruku je izmenio Jabucilo: 19. Apr 2009 - 21:06
Napisano: 12. May 2009 - 18:07
Ovu poruku je izmenio gile81: 12. May 2009 - 18:09
Napisano: 16. May 2009 - 16:33
Napisano: 18. May 2009 - 14:58
@Jav: Ima sigurno, samo ga se ja ne secam
Napisano: 01. Jun 2009 - 13:52
Napisano: 04. Jun 2009 - 12:40
U najuzem izboru za ovo leto mi je Santorini, mesto Megalochori, Artemis studio.
Da li je neko mozda bio tamo?
Znacila bi mi svaka preporuka, iskustvo, bilo sta?
Isla bi u drugoj polovini jula, smestaj sam nasla preko neta, a uplatila bih charter preko agencije.
Hvala unapred!
Napisano: 05. Jun 2009 - 16:05
aquariusbg011 @ 1. 06. 2009 - 13:52
Druga varijanta je da uzmes vezane letove - od Beograda do Atine, pa od Atine do Santorinija (ovo radi Olympic Airways). Ali to ce te izaci dosta skuplje (mozes da proveris expedia-i).
Napisano: 05. Jun 2009 - 18:46
Napisano: 06. Jun 2009 - 05:57
Jel` imas preporuku za neka jeftinija mesta
A Kamari valjda nece biti problem ?
Za ostale hint
Cekirajte kalodukasove fortuna aranzmane
285€ polovinom meseca je ponuda koja mi je skratila muke oko izbora za ovo leto.
Jos samo da skupim tricavih 2000 za kafu i mythos
Napisano: 08. Jun 2009 - 13:08
aquariusbg011 @ 1. 06. 2009 - 13:52
Moze da se uzme samo karta za charter let u Filip travelu.
Opravo sam ih zvala i danas idem da uzmem karte, a smestaj sam rezervisala preko neta.
Cena je 190e povratna karta plus takse, sto znaci ukupno 270e za jednu osobu.
Napisano: 09. Jun 2009 - 12:14
Jel` imas preporuku za neka jeftinija mesta
A Kamari valjda nece biti problem ?
Hehe, rekao sam da "moze da kosta i do 9e"
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0