Ћао!
Моја велика љубав је Мокра Гора, поведи их тамо, обиђи Дрвенград ( Кустурица је саградио горе, на ски стази и мини дрвени хотел), провозај их Шарганом, преспавај обавезно у Дрвенграду ( мени је гушта да ујутру устанем и да ми "пукне" поглед на околна шумовита брда, која нису наружена ни са једном неприкладном зградом ( ја то увек алудирам на Златибор, који не подносим))...
Е, онда их мало провозај до Вишеграда, покажи им мост, објасни да је он мотив за ремек дело које је почаствовано са Нобеловом наградом... седните у добар, али не и скуп ресторан крај самог моста, и уживајте у добром јелу и фантастичном погледу...
У повратку свратите до Таре, можеш и до манастира Рача, а не знам за кућу Тарабића, мислим да је и њу могуће обићи ( видећеш знак на главном путу од Мокре Горе до Калуђерских Бара за скретање).
Ако би им показивао манастире ја увек препоручујем Манасију ( са тим старим утврђењем стварно делује ванвременски) и Раваницу ( обавезно недељом када откривају мошти цара Лазара), у комбинацији са Ресавском пећином ( као природним феноменом)...
А онда, ако су чули за Ђавољу Варош, па би тамо... па да!... свакако, а туру допуни тако што ћеш им успут показати и манастир Неупара ( најлепше розете моравске школе налазе се управо на њему), као и цркву Брвнару, где је цар Лазар по предању причестио војску пре боја, и где се већ стотинама година, по предању од туге за страдалом војском, стабла шљива увијају око своје осе ( само и једино на том месту!)..
А ако би само мало да одете негде и лепо презалогајите у фином аутентичном окружењу, онда у обзир узми салаш 137, а ту је и Фрушка Гора, па у повратку можете и обићи неки од мноштва манастира.
Умало заборавих да су тада и дани вина, па... куд ти воља!
Да ли ћеш у Вршац на грожђебал, који је последњег викенда у септембру, или ти се више свиђа варијанта рајачких пимница, где би смештај могао да пронађеш, рецимо у селу Црнајка ( изузетно добар смештај у домаћој радиности)... свеједно је... провод је и на једном и на другом месту у то време и више него добар и аутентичан.
А има још небројено могућности, питај можда, мало конкретније.... ( градови, равница, брда, манастири, искључиво природа....?)
Ovu poruku je izmenio Margarita: 10. Sep 2008 - 23:18