E, ovako...Ja zivim na Kipru pa me slobodno mozete pitati sta vas zanima. Inace, grad u kome zivim je Larnaka, pa ako ima nekog mojih godina (znaci 20ak

) slobodno me kontaktirajte.

Ne znam kako stoje stvari sa poslom na crno, posto je nezaposlenost porasla (sada je oko 9%) a imaju puno Bugara i Rumuna koji legalno mogu da rade, a u poslednje vreme sam primetila da dolaze i Grci - primeti se po akcentu odakle su. Ne znam bas kako bi vam se isplatio dolazak zbog rada po kaficima i slicno, sve i da nadjete posao. Minimalna plata ne postoji (osim za odredjena zanimanja za koja je nekih 800-900e), ali racunajte da za poslove po restoranima i kaficima placaju 3.5-4.5e na sat. A troskovi su dosta visoki. Za pocetak, karta od Beograda je 300e. Sad cu da govorim o mom gradu, jer ne znam za cene smestaja u drugim (osim za Nikoziju-tamo je generalno najskuplje). Na gradski prevoz mozete da zaboravite.

Bukvalno je nepostojeci, imaju busevi koji voze do Aja Nape, Limasola, Pafosa, Nikozije itd, ali nisu bas pouzdani. I primeticete da se njima voze iskljucivo stranci i kiparska deca, koja idu u skolu. Kiprani sa 17-18 pocinju da voze kola (sa 17 valjda imaju neku probnu dozvolu) i cudno te gledaju ako kazes da nemas kola. Dakle,po gradu cete se kretati peske, eventualno biciklom

Mada sumnjam. Tako da treba da iznajmite stan od koga mozete peske do posla. Posla ima najvise u centru, a tu su stanovi skuplji, naravno. Recimo da od nekih 300e krecu cene najmanjih. Plus racuni, koji su VEOMA visoki za srpske uslove. Internet plus pretplata za telefon je mozda 100e mesecno. Grejanje je SKUUUUPO, najskuplje u Evropi. Bas je bilo u novinama pre neki dan, za jednostobne stanove bude nekoliko 200 i vise evra mesecno. Nemojte da vas zavara sto je Kipar topao leti i sto su i zimi maksimalne temperature uglavnom 17-18 stepeni. Stanovi su hladni, drugacije se grade, i tesko ih je zagrejati. Jako, jako je neophodno grejanje. Hrana je skuplja dosta nego u Beogradu, osim nekih stvari koje su u Bg luksuz

kao Ferrero Rocher i slicno. To je ovde jeftinije. Ali voce, povrce, meso-skupo. Ako nekog zanima, mogu konkretno da kazem cene namirnica, ali recimo da je u proseku duplo skuplje nego u Bg, ako ne i vise. Po marketima cesto imaju 'akcije' (odnosno snizenja), i tad je manje, ali tesko da cete moci peske da obilazite te markete, nema ih u uzem centru.
Odeca je u rangu Beograda, ne znam otkud ljudima ideja da je jeftinije?

Ove prodavnice poput Zare, Bershke itd, imaju potpuno iste cene, samo u evrima. Obuca je nekvalitetna, boze sacuvaj. Ali odecu cete lako naci.
Sto se tice cena po kaficima i restoranima, otprilike kao u restoranu slicne klase u Bg, puta 2.5. Znaci rucak za dvoje u malo boljem restoranu u Bg neka je 20e, ovde ce biti 50.
Zemlja je lepa, ljudi su opusteni, videcete kako ne sviraju uopste ako zastanete par sekundi duze na crvenom

Sto je meni veoma neobicno nakon Beograda. Mada cujem od Kiprana da je u Nikoziji drugacije. Pesaci su vrlo retki i samim tim niko ni ne vodi racuna o njima, nista neobicno da kola stanu na pesacki prelaz kad im je crveno. Toliko je malo pesaka (i to uglavnom stranci) da im ne padne na pamet da bi to nekom moglo da smeta. Inace su jako ljubazni na poslu, cak i ovi sto rade na pr. u posti. Jedino me nerviraju matori Kiprani koji su seljacine, ponekad kao da sam u arapskoj zemlji ili u nekom bugarskom selu

- trube na ulici kad vide zensko, pa neka je i do grla zakopcana, i to ne neke kamiondzije nego ljudi koji verovatno rade u nekoj banci ili slicnoj organizaciji. Verovatno zato sto Kipranke i ne idu peske nigde (to sam vec pomenula jedno 3 puta

) nego uglavnom stranci i strankinje, pa ih boli uvo.
Dosta njih ima po kucama sluzavke iz Azije, koje zive sa njima i koje su mizerno placene, ali ta mizerija im znaci jer salju porodicama koje zive na Filipinima, Sri Lanki itd...Bas tuzne price.
Zive uglavnom u kucama, van grada ili na periferiji. U stanovima zive stranci ili mladi bracni parovi koji tek treba da kupe kucu.
Stvarno ne znam sto je Kipar toliko zanimljiva destinacija, verovatno zbog klime. Leti je stvarno toplo i divno.

More je prelepo, kao i pesak. Cele godine pticice cvrkucu.

U sustini, celo ostrvo jeste lepo, kisa pada samo zimi, skoro cele godine moze da se bavi sportovima na otvorenom, na primer da se vozi bicikl, itd. Fina destinacija za odmor, mada dosta skuplja od Grcke.
Ah da, ne mogu da pricam o Kipru a da ne pomenem hranu.

To je ubedljivo najpozitivniji utisak.

Jeste da su cene visoke, ali stvarno imaju odlicnu hranu. Vidim da su ljudi pominjali halumi, sir koji kosta od 10e za kg, pa navise. Jede se i sirov i pecen-meni je najlepsi kada blago poresi u tiganju. Inace prilicno vole da jedu meso, suvlaki, giros, kleftiko (jagnjetina), ma svega ima i sve je dobro. Po marketima uvoze dosta hrane iz Nemacke, Britanije itd. Lidl je slican kao u Nemackoj. Moze da se kupi dosta polugotove hrane, recimo chicken nuggets, pileca krila u raznim marinadama, razne vrste krompira (recimo ima neki sto lici na pomfrit, ali je supalj

), sireva koliko hoces vrsta, ma sve sve sto je lepo. Osim tipicno srpskih specijaliteta. Mada mi se cini da sam videla cevapcice u Lidlu...
Eto, toliko od mene, znam da sam malo oduzila

Ako ima neko pitanja, slobodno posaljite privatnu poruku, ili pitajte ovde.
EDIT: Neko je pitao za Limasol... Iskreno, meni je taj grad ruzan, ima dosta bogatih Rusa i gradi se puno, ali je kic. Jedino lepo je setaliste pored mora, ali kad sam bila poslednji put tamo, unistili su ga, i tu je sad na velikom delu neko gradiliste.
A sto se sezone tice, vec sad ima pomalo turista, ali od aprila-maja (cak vise maja) krece sezona, koja se zavrsava krajem oktobra.
Ovu poruku je izmenio marshmallow: 20. Feb 2012 - 16:33