Ове године смо били на летовању у Лептокрију, са једном намером да одемо и обиђемо Метеоре. У питању је породични обилазак, да буде јасније двоје мале деце од 2,5 и 4,5 године, наравно стигли см у Грчку личним аутом. Још у Београду сам планирао тај одлазак и одлучио да одемо на Метеоре и тамо преспавамо као би нам пут био што пријатни и да стигнемо што више манастир да обиђемо. Многи узимају по један дан од боравка у већ уплаћеним апартманима и покушавају да све виде и обиђу у том једном дану, мени се то није свидело. На интернету сам пронашао преноћиште, које се може резервисати и преко сајта Букинг, али ја сам звао и све лепо заказао трокреветну собу са доручком за 60е. Не изгледа јефтино али сам тражио иоле пристојан и чист смештај.
Из Лептокарија смо кренули последњег дана боравка око 10h, после отприлике сат времена стигли смо до манастира Св. Патка који успут и већ га је неко га помињао у предходним чланцима. Вреди стати и мало се одморити, видети светињу и предивну природу. Наставили смо пут, који сам још у Београду добро простудирао а имао слам и навигацију као испомоћ.
Око 15h стигли смо у Калмабаку, мето испод Метеора, сместили се у кућу Митос, у којој се изнајмљују апартмани или собе. Кућа је стара градња али је у потпуности реновирана, са одличним креветима, ни слични онима на којима спавамо по летовалиштима, удобни екстра, за прави одмор, чисто и уредно. Купатило модерно и опремљено са свим потребним стварима, пешкири, сапуни, хидромасажни туш, итд. Мала тераса са погледом на Метеоре. Напомињем да је ово уствари соба без кухињице те смо се морали хранити у ресторану. Домаћин је изузетно љубазан и предусретљив. дао нам је упутства и објасни као да дођемо до ког манастира, звог радног времена. Таг дна смо успели да обиђемо смао манастир Св. Стефана, који не треба заобићи јер по мени једини манастир који је сачувао душу манастира и једини где смо видели и монахиње што би било и логично.
Повратком у Каламбаку отишли смо на вечеру и ту сам непријатно изненађен. Мало има пристојних таверни и ресторана, и када смо помислили да смо наши једну таверну и онако јели стигао је рачун чини ми се око 40 и нешто евра, оброк није био вредан тих пара, али шта је ту је, јели и платили.
Сутрадан смо обишли још три манастира, рачунајући В. Метеоре који су туристички најбоље претстављени. У већини манастира се углавном наплаћује улаз. Још једном напомињем да смо ишли са малом децом и да ни они ни ми нисмо могли више да обиђемо а да нам то заиста прија.
Другим путем смо отишли из Каламбаке према Солуну. Када смо све сабрали ово нам је било једно од лепших летовања, а неколико последњих година смо у Грчкој.
Још нешто о путу на Метеоре можете да прочитате путопис једне породице на сајту Клуппутника :
http://www.klubputni...vom-i-medj-snom
Свако добро путницима!!