Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

METEORI

28 odgovora na temu

#16 floki07

putnik

• Član
  • Poruka:126
  • ženski

Napisano: 16. May 2009 - 15:54

Pogledaj porukuNikola S. @ 15. 08. 2008 - 19:06

Mnogo lepa ladovina tamo u Tempiju. Gore ogromne krosnje a dole tekuca voda.
Obidjite sve manastire koji rade ,ali treba rano doci,zbog guzve,jedite u Kalampaki najbolji pileci giros i pijte Recinu ako volite I NARAVNO SLADOLED NA TRGU i obavezno u povratku svratite u manastir SV.PETKE U DOLINI..IMA TABLA ,NE MOZE DA SE PROMASI ,mnogo je lep manastir i priroda okolo.

Ovu poruku je izmenio floki07: 16. May 2009 - 21:19

#17 princess

backpacker

• Član
  • Poruka:44
  • ženski

Napisano: 22. May 2009 - 19:26

obavezno idite na meteore!!!!divno,interesantno,veliki dozivlja!!!!
P.S.obavezno u crkvi sv. petke napunite vodu.treba se sici u neku pecinu u dvoristu crkve...

#18 una09

backpacker

• Član
  • Poruka:22
  • ženski

Napisano: 30. Jul 2010 - 12:13

Da li je pametno usuditi se na posetu Meteorima sa malim detetom( 17 meseci) posto ne znam kako izlet izgleda ,da li organizuju agencije posetu istog ili ici u sopstvenoj reziji ...?  Svaki savet mi je dobrodosao   :D :D

#19 ballroomflick

backpacker

• Član
  • Poruka:8
  • muški

Napisano: 16. Jun 2011 - 21:04

Interesuje me da li je pametno iz Leptokarije kolima ici na jednodnevi izlet do Meteora. Koliko je daleko, kakav je put i slicno... Ili je bolje ici organizovano? Planiram da odem do Larise,da nastavim do Meteora, pa mislim da je bolje ici samostalno (ako je moguce sve obici u jednom danu?). Ako neko ima neka iskustva zamolio bih da napise ovde. Mozda bi jos nekome bilo interesantno. Pozdrav!

#20 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 16. Jun 2011 - 21:37

Već sam negde na forumu pominjao da su subotom otvorena sva 6 manastira (tako je bar bilo prošle godine). Ukoliko se rano dođe i ukoliko ste sa kolima moguće je svih 6 obići u jednom danu uz žešću jurnjavu. Ono što niko do sad nije pomenuo je to da se i u samoj Kalambaki nalazi jedna srednjevekovna bazilika, mislim da je posvećena Uspenju Bogorodice i da je iz 12. veka. U njoj se nalazi jedan ogroman mermerni amvon. Koga zanima može i to da poseti.

Ovu poruku je izmenio baki70: 16. Jun 2011 - 22:00

#21 jedna mala

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:481
  • ženski

Napisano: 18. Jun 2011 - 20:54

naravno da je bolja varijanta ici svojim kolima ja sam skoro bila al smo isli preko nase agencije i obisli smo samo jedan manastir tj. velike Meteore kako ih zovu inace je to Manastir Preobrazenja

u odlasku smo posetili i radionicu ikona u podnozju Metoera jako je zanimljivo
http://www.putovanja...a/galerija/7093
a u povratku ka Platamonu svratili smo u kanjonu Tempi do manastira Sv. Petke
http://www.putovanja...a/galerija/7094

inace od Platamona do Meteora ima 150 km vama ce put biti kraci od Leptokarije malo

#22 Zoran037

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 03. Jul 2011 - 23:45

27.juna sam sam kolima iz Leptokarije posao za Meteore , preko planine Olimp , a uz put posetio i Dion , fantasticno anticko arholosko nalaziste sa prelepim muzejom. Odabrao sam put kojim se redje ide da bih uzivao u predelima i lepotama Grcke , one koja se redje susrece pri odlascima na godisnje odmore...Prelazak preko Olimpa je pun uspona i krivina sto mi je predstavljalo posebno zadovoljstvo za voznju , a usputni predeli su zaista izuzetni...ali kad sam stigao do Meteora zanemeo sam...to mesto je zaista nesto posebno , izuzetno...Odmah sam shvatio da za jedan dan ne mogu nista od svega toga da vidim i upijem...ostao sam 4... i to mi je bilo malo...U naselju Kastraki iznad Kalambake sam nasao smestaj u hotelu i platio 100e za tri nocenja trokrevetnu sobu ( slobodna nagodba na recepciji hotela , ciji smo nas troje bili jedini gosti - sobe su zapravo 70e )...obisao sam svih sest manastira...i jedino sto mi je smetalo je previse turista...za pravi uzitak treba ici u septembru...

#23 dejan11

backpacker

• Član
  • Poruka:9
  • muški

Napisano: 11. Aug 2011 - 04:17

Preporuka svakome - OBAVEZNO posetite Meteore!
Iskustvo i doživljaj su apsolutno nezaboravni i toliko intenzivni da to ne možete ni da poverujete.
I obavezno posetite crkvu Sv.Petke sa malim, neobičnim izvorom u pećini (kao i sama crkva) u kanjonu Tempi.

I još nešto - NIKAKO, ali, ponavljam, NIKAKO ne kupujte ikone u radionici ikona u podnožju MEteora jer je to čist marketning (pre svega u saradnji sa turističkim agencijama) jer su cene BEZOBRAZNO visoke! Primera radi, ja sam ikonu "Bogorodice sedmostrele" vrlo malu, navodno II klase platio 24 evra sa, zamislite sad ovo, popustom od 30%! Istu tu ikonu, tj isti kvalitet samo u troduplo većem formatu, sam pronašao u Manastiru Veliki Meteor (ili Preobraženjski manastir)za koliko se sećam 6 ili 7 evra.

Postavljena slika

#24 malta06

backpacker

• Član
  • Poruka:13

Napisano: 24. Oct 2011 - 12:22

Ове године смо били на летовању у Лептокрију, са једном намером да одемо и обиђемо Метеоре. У питању је породични обилазак, да буде јасније двоје мале деце од 2,5 и 4,5 године, наравно стигли см у Грчку личним аутом. Још у Београду сам планирао тај одлазак и одлучио да одемо на Метеоре и тамо преспавамо као би нам пут био што пријатни и да стигнемо што више манастир да обиђемо. Многи узимају по један дан од боравка у већ уплаћеним апартманима и покушавају да све виде и обиђу у том једном дану, мени се то није свидело. На интернету сам пронашао преноћиште, које се може резервисати и преко сајта Букинг, али ја сам звао и све лепо заказао трокреветну собу са доручком за 60е. Не изгледа јефтино али сам тражио иоле пристојан и чист смештај.
Из Лептокарија смо кренули последњег дана боравка око 10h, после отприлике сат времена стигли смо до манастира Св. Патка који успут и већ га је неко га помињао у предходним чланцима. Вреди стати и мало се одморити, видети светињу и предивну природу. Наставили смо пут, који сам још у Београду добро простудирао а имао слам и навигацију као испомоћ.
Око 15h стигли смо у Калмабаку, мето испод Метеора, сместили се у кућу Митос, у којој се изнајмљују апартмани или собе. Кућа је стара градња али је у потпуности реновирана, са одличним креветима, ни слични онима на којима спавамо по летовалиштима, удобни екстра, за прави одмор, чисто и уредно. Купатило модерно и опремљено са свим потребним стварима, пешкири, сапуни, хидромасажни туш, итд. Мала тераса са погледом на Метеоре. Напомињем да је ово уствари соба без кухињице те смо се морали хранити у ресторану. Домаћин је изузетно љубазан и предусретљив. дао нам је упутства и објасни као да дођемо до ког манастира, звог радног времена. Таг дна смо успели да обиђемо смао манастир Св. Стефана, који не треба заобићи јер по мени једини манастир који је сачувао душу манастира и једини где смо видели и монахиње што би било и логично.
Повратком у Каламбаку отишли смо на вечеру и ту сам непријатно изненађен. Мало има пристојних таверни и ресторана, и када смо помислили да смо наши једну таверну и онако јели стигао је рачун чини ми се око 40 и нешто евра, оброк није био вредан тих пара, али шта је ту је, јели и платили.
Сутрадан смо обишли још три манастира, рачунајући В. Метеоре који су туристички најбоље претстављени. У већини манастира се углавном наплаћује улаз. Још једном напомињем да смо ишли са малом децом и да ни они ни ми нисмо могли више да обиђемо а да нам то заиста прија.
Другим путем смо отишли из Каламбаке према Солуну. Када смо све сабрали ово нам је било једно од лепших летовања, а неколико последњих година смо у Грчкој.

Још нешто о путу на Метеоре можете да прочитате путопис једне породице на сајту Клуппутника : http://www.klubputni...vom-i-medj-snom

Свако добро путницима!!

#25 boxi

putnik

• Član
  • Poruka:103
  • ženski

Napisano: 30. Oct 2011 - 08:16

Da li je neko posetio Meteore tokom Uskršnjih praznika (prolećnog raspusta) - da li su otvoreni na Veliki petak ili baš na Uskrs?
Sledeće godine to je sredinom aprila - kakvo je vreme tada za obilaske?

#26 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 30. Oct 2011 - 12:11

Valjda su otvoreni i pored sve komercijale, ipak su to živi manastiri. Ja sam bio prošle godine u vreme Uskršnjih praznika, tačnije u subotu (između Velikog petka i Uskrsa). Subotom su i inače sva šest manastira otvorena, pretpostavljam da su na dan Uskrsa otvoreni za posetioce i oni koji su obično zatvoreni tog dana. To je samo moja pretpostavka, ali nisam siguran. Takođe pretpostavljam da je u to vreme gužva po manastirima, zbog liturgija itd. Inače tokom mog boravka baš se osećala praznična atmosfera, transparenti, zastave, litije. Ujutru na dan Uskrsa, kada sam napuštao Kalabaku, bukvalno ispred svake kuće izneli su nešto kao uzdužno presečeno bure u šta je založena vatra, a iznad su se okretala jagnjad.

PS. Što se tiče tvojih pitanja za hotel u Solunu, preporučio bi ti kao i mnogi forumaši Emporikon (u centru i nedaleko od njega je garaža, sa kojom su ovi u šemi). Što se tiče parkinga u Atini, ja sam parkirao mal te ne u samoj Plaki, na ulici i nije se plaćalo. Verovatno sam imao sreću u pronalaženju slobodnog mesta. Tu mi je auto stajao 4 dana, jedinošto me je neki auto malo ogrebao, što je u tim malim uličicama uobičajeno. Moja ti je preporuka da zbog ovih demonstracija, koje su česte u poslednje vreme po Atini izbegavaš da parkiraš auto na ulici u blizini Omonije (ukoliko slučajno tamo odsedaš).

Još jedna informacija, za prošlogodišnji Veliki petak, sam obilazio lokalitet Olimpija. Muzej i lokalitet su bili kasnije otvoreni (u 10 h), jer su zaposleni bili slobodni da bi mogli tog jutra da prisustvuju službi. Dobra stvar u tome je što je taj dan bio besplatan ulaz na celom lokalitetu. Ne znam da li je takva praksa na svim lokalitetima, ali ukoliko ide više vas eto male uštede.

Ovu poruku je izmenio baki70: 30. Oct 2011 - 12:17

#27 malta06

backpacker

• Član
  • Poruka:13

Napisano: 10. Nov 2011 - 16:27

Pogledaj porukuboxi @ 30. Oct 2011 - 08:16

Da li je neko posetio Meteore tokom Uskršnjih praznika (prolećnog raspusta) - da li su otvoreni na Veliki petak ili baš na Uskrs?
Sledeće godine to je sredinom aprila - kakvo je vreme tada za obilaske?

Ја сам био тамо за време годишњег одмора, дакле преко лета и у соби где сам имао преноћиште видео сам ценовник за боравак у соби. Преко целе године је иста цена само за време Васкшњих праѕника и чини ми се Божића, је дупло скупље, што наводи на закључак да је тад повећан број потражње за преноћиштем,а што би рекли, то даље имплицира да су тад манастири отворени и вероватно се одржавају службе.
Надам се да је ово од помоћи!!!

#28 maric.kdm

backpacker

• Član
  • Poruka:27
  • muški

Napisano: 20. May 2012 - 17:44

Hvala malta06 na ovolim korisnim informacijama !
Miroslaw

#29 maric.kdm

backpacker

• Član
  • Poruka:27
  • muški

Napisano: 20. May 2012 - 17:56

''ovim''
Miroslaw

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0