mirarbi

Kafić "TASOS - OSTRVO KOJE SE VOLI"

84027 poruka u ovoj temi

Da ne bude zabune, sadržaji koji slede su naknadno kopirani na ovih prvih par stranica naše glavne tasoske teme, kako bi onima, koji prvi put dolaze na ovaj forum i od početka kreću sa čitanjem "tasoskog štiva", bilo lakše da se snađu, tj. kako bi sve važne informacije o Tasosu imali "sažvakane" na jednom mestu. Zato ne gledajte datume kad je šta pisano (samo će vas zbuniti), već uživajte u tekstovima i fotografijama.

:srce:T A S O S :srce:

Thasos_Ivan25.jpg

Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog arhipelaga, smešteno veoma blizu istočne obale grčke oblasti Makedonija, udaljeno 6 nautičkih milja (oko 11 kilometara) od luke Keramoti, 12 nautičkih milja (oko 22 kilometra) od grada Kavale, 27 nautičkih milja (oko 50 kilometara) od Svete Gore (Atosa).

Geografski ostrvo pripada teritoriji zvanoj Trakija, prefekturi Kavala.

Površina Tasosa iznosi oko 390 km2, što ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke.

Od zapada prema istoku, ostrvo je široko 22 kilometra, a od severa prema jugu, dugačko je 26 kilometara, zahvaljujući čemu ima prilično pravilan, okruglast oblik.

Dužina tasoske obale, merena u krug, iznosi 93 km, što nam govori da je moguće obići ga za nepunih dva sata, vozeći se dobrim putem, većim delom tik uz more.

Glavnom ostrvu pripadaju još tri veoma mala ostrva: Tasopulo (na severnoj strani, preko puta Limenasa, glavnog grada ostrva), Kinira (na istočnoj strani, preko puta istoimenog antičkog gradića i čuvene Rajske plaže) i Panagija (na južnoj strani ostrva, blizu mesta Astris).

Na Tasosu postoje dva veća mesta (gradića, varošice), na samoj obali: Limenas (Thassos town) na severu ostrva, koji je najveći, a ujedno i glavni grad ostrva, i Limenarija na jugu ostrva. Pored njih postoji veći broj mesta srednje veličine ili sasvim malih mesta, takođe na obali, kao što su: Skala Rahoni, Skala Prinos, Skala Sotiros, Skala Kalirahis, Skala Maries, Pefkari, Potos, Astris, Kinira, Skala Potamia i Skala Panagija. U unutrašnjosti ostrva, nedaleko od pobrojanih mesta koja u svom nazivu sadrže dodatak „skala“, nalaze se istoimena mesta, samo bez ovog dodatka u nazivu, i to: Rahoni, Prinos, Sotiros, Kaliraki, Maries, Potamia i Panagija. Reč „skala“ znači „vrata“ ili „put“ ka selu u unutrašnjosti, a mogla bi da znači i „luka“, što će reći da svako od ovih mesta u unutrašnjosti ima svoj istureni, lučki deo na obali. Pored navedenih mesta, na ostrvu postoje i vrlo lepa i pre svega autentična planinska sela, kao što su: Teologos, Kastro i Kazaviti.

Prema popisu iz 2005. godine, na ostrvu živi oko 16.000 stanovnika, koje se pretežno bavi turizmom, ribolovom, stočarstvom, uzgojem i preradom maslina, voća i žitarica, proizvodnjom meda, vina i eksploatacijom čuvenog, belog tasoskog mermera.

Po sredini ostrva uzdiže se planinski venac Ipsarion, čiji je najviši vrh Ipsario, visine 1.127 metara iznad nivoa mora (prema nekim izvorima i oko 1.200 metara iznad nivoa mora ili nešto malo preko). Sledeći po visini je vrh Profitis Ilias, visine 1.108 metara iznad nivoa mora.

Zbog bujne vegetacije - mnoštva borova, kedrova, hrastova, nepreglednih plantaža maslina i najrazličitijih vrsta žbunja (tzv. makija), Tasos često nazivaju „Zeleno ostrvo“, „Šuma koja pliva“ ili „Smaragdno ostrvo“. Da ga pre dvadesetak godina (krajem osamdesetih) nije zahvatio veliki požar, ostrvo bi bilo još zelenije. U podacima stoji da je pre tog nemilog događaja šuma pokrivala čak 9/10 površine ostrva. Obzirom da je u požaru stradao južni deo ostrva, a na sreću ne i severni, danas se primećuje značajna razlika u gustini i vrsti vegetacije između ova dva ostrvska dela. Iz tog razloga na severu i dalje preovlađuju visoki četinari, a na jugu niže, žbunasto rastinje, maslinjaci i voćnjaci. Na Tasosu uspevaju i brojne vrste žitarica, voće, cveće i začinsko bilje (ruzmarin, origano, timijan i žalfija). Još iz antičkih vremena nadaleko je čuveno tasosko vino, zahvaljujući grožđu koje se uspešno gaji na ostrvu. Zabeleženo je da je egipatska kraljica Kleopatra jednom godišnje slala svoje brodove na Tasos po vino. Takođe, postoje priče da su bogovi sa Olimpa pili isključivo vino sa Tasosa. I danas, pored proizvodnje vina na samom ostrvu, vinarije širom Grčke otkupljuju tasosko grožđe i prerađuju ga u svojim pogonima.

Klima na Tasosu je zdrava i uravnotežena, o čemu je i sam Hipokrat, utemeljivač medicine kao nauke i najčuveniji grčki lekar, pisao tokom svog trogodišnjeg boravka na ostrvu, krajem 5. veka pre nove ere. Po mišljenju mnogih, Tasos je najlepši u kasno proleće i rano leto, zbog idealnih temperatura, bujne vegetacije i hiljada boja koje krase njegov krajolik.

Duž tasoske obale postoje brojni rtovi, kao isturene, izdignute tačke koje zalaze duboko u more (Pakis, Kefalas, Salonikos, Baburas, Diaporos, Gramvuza i drugi). Upravo zbog toga Tasos je poznat po velikom broju dostupnih vidikovaca, na koje nailazite pored puta krećući se u krug po ostrvu. Najčešće su vidikovci uređeni kao asfaltirana proširenja na putu, sa karakterističnom zidanom, kružnom kućicom, stolom i klupama za sedenje unutar nje i kantama za otpatke. Sa ovih tačaka pruža se pogled koji oduzima dah i koji prosto mami da bude ovekovečen objektivom fotoaparata ili kamere ili barem zabeležen duboko u riznici našeg sećanja.

Ubedljivo najlepsi pogled pruza se sa terase manastira Svetog Arhangela Mihaila, koji se nalazi na jugu ostrva, na stenovitim liticama iznad zaliva Livadi.

5215951346_7fcc6d4ef0_z.jpg

- manastir Svetog Arhangela Mihaila visoko na liticama

5866034465_c6dd3ca8a9_z.jpg

- pogled sa terase manastira Svetog Arhangela Mihaila na zaliv Livadi

U manastirskom kompleksu čuva se klin kojim je desna ruka Isusa Hrista bila prikovana za krst.

Ulaz u manastir je slobodan, uz poštovanje kodeksa oblačenja (pokrivene noge, ruke i ramena; žene obavezno u suknjama ili haljinama, nikako u pantalonama;). Turisti koji se ne obuku adekvatno, na ulazu dobijaju potrebne komade odeće, široke, sa gumom u struku, kako bi svima bili taman.

Fotografisanje unutar manastirskog kompleksa nije dozvoljeno.

Prelepe tasoske pejzaže možete videti u mojoj foto-turi. Kliknite OVDE za ulazak u istu.

Tasos obiluje rekama, potocima i izvorima. U blizini sela Maries nalazi se predivno jezero Gena i mnoštvo manjih slapova i kaskada, a u blizini sela Kastro prelepi vodopad. Zahvaljujući ovom bogatstvu, na ostrvu nikad nema restrikcija vode, a ista se bez bojazni može piti na svakom mestu.

662998ad606154360023839b9959bb49.jpg

- jezero Gena u selu Maries

7bc3ed696b435457c0dc6e2e24ba0b81.jpg

- vodopad u selu Kastro

Prava tasoska atrakcija je i prirodni bazen u stenama nazvan Giola (čita se Jola), koga more dopunjava svežom vodom.

4648057013_4134e31124_z.jpg

- Giola

Obavezno posetite restorane u tasoskim planinskim selima u kojima se prvenstveno služi jagnjetina spremljena na tradicionalan način, kao i jogurt sa medom i orasima - originalni dezert sa Tasosa.

73221.jpg?640,480

- planinsko selo Panagia

Tasos je poznat i po fantastičnim zalascima Sunca, koji su naročito lepi i živopisni na jugu ostrva.

5058223028_4e589c8f0c_z.jpg

- zalazak Sunca na Tasosu

Iz mesta na jugu, u poslepodnevnim časovima ili tokom dana kada je nebo izuzetno vedro, na pučini se mogu videti ponosni i grandiozni obrisi Atosa (Svete Gore), a ako imate dvogled, tokom tih posebno vedrih dana, možete videti i manastire sa te strane Svete Gore, uključujući i srpski manastir Hilandar.

Obala Tasosa, gotovo celom dužinom, je izuzetno pitoma i pristupačna. Iz tog razloga na ostrvu postoji blizu 70 imenovanih, potpuno ili delimično uređenih plaža i još ko zna koliko malih, poludivljih ili divljih uvala. Zastupljeni su svi tipovi plaža, od onih sa sasvim sitnim, puderastim peskom zlatnožute, sivkaste ili čak bele boje, preko onih sa finim, sitno granuliranim šljunkom i onih sa nešto krupnijim šljunkom, oblutcima ili belim mermernim kamenčićima, do onih sa glatkim ili oštrijim stenama. Naravno, česte su i plaže koje predstavljaju kombinaciju navedenih tipova podloge, kako na obali, tako i u vodi. Češće su plaže bez prirodnog hlada, ali ima i onih sa debelom hladovinom, naročito na severnoj strani ostrva. Postoji i par plaža na kojima su talasi redovna pojava i koje su naročito omiljene kod mlađe populacije. Zaključak se sam nameće – svako će naći jednu ili više plaža po svom ukusu i bukvalno svakog dana svog letovanja će moći da uživa na potpuno različitim plažama, a kako pri prvoj poseti ostrvu neće stići da isproba ni deo njih, niti da otkrije sva blaga Tasosa, moraće da se vrati barem još nekoliko puta.

Najpoznatije imenovane plaže, krećući se od Limenasa prvo zapadnom stranom, te dalje ka jugu, a zatim u krug istočnom stranom nazad do Limenasa, su: Limanaki, Vurnelis, Tarzanas, Nisteri, Papalimani, Glikadi, Glifada, Glifoneri, Pahis, Rahoni, Skala Prinos/Dasilio, Skala Sotiros, Skala Kaliraki, Platanos (Beba), Skala Maries, Atspas (Šećerna plaža), Tripiti, Stelakis, Limenarija, Metalia, Pefkari, Potos, San Antonio, Rozo Gremos, Notos, Salonikios, Psiliamos, Astris, Kalami, Livadi, Timonia, Kekes, Aliki, Paradise beach, Kinira, Skala Potamia, Golden beach, Vati, Saliara ili Mermerna plaža, Makriamos i Karnagio.

Na svim plažama more je izuzetno čisto, bistro i prozirno do samog dna.

Prema najnovijim podacima, pravo da istaknu čuvenu Plavu zastavu, kao dokaz ispunjavanja strogih ekoloških i drugih standarda, na Tasosu imaju 4 plaže i to: Golden beach, Pefkari, Makriamos i gradska plaža u Limenasu, pored stare luke (tzv. Limanaki).

Fotografije plaža pronaćićete u okviru moje foto-ture "Najlepše plaže Tasosa". Za ulazak u turu kliknite OVDE.

Tasoske plaže lepo je prikazala i forumašica 123. KLIK OVDE za njenu foto-turu.

Fotografije najlepše plaže na ostrvu, po mišljenju forumaša, a i šire, koja je nepoznanica za većinu turista, pa čak i samih meštana, naćićete u okviru moje foto ture "PLAVA LAGUNA".

Prema izvorima čuvenog, antičkog istoričara Herodota, ostrvo je dobilo ime po Tasosu, sinu (ili unuku) feničanskog kralja Aginora, koji je predvodeći deo organizovane, spasilačke, brodske ekspedicije stigao na ostrvo tražeći svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs i tu se, obzirom da je nije pronašao, trajno nastanio, oduševljen klimatskim uslovima i bujnošću vegetacije, a i ne mogavši da se vrati kući bez nje.

Scena u kojoj Zevs, prerušen u bika, otima Evropu, prikazana je na spomen ploči u luci u Limenariji. Ista ova scena ovekovečena je i na grčkom izdanju novčića od jednog evra.

Prema drugoj teoriji, naziv Tasos etimološki je izveden od reči „drosos“ ili „svežina“, koju još od antičkih vremena „proizvodi“ bujna tasoska vegetacija.

Antički grčki pesnici su, zbog čistog vazduha i karakteristične svežine, ostrvo nazivali „Aeria“ („osvežavajući, letnji povetarac“) ili „Aethria“ („vedro nebo“), glorifikujući tako i samim nazivom njegove najistaknutije karakteristike.

Za ostrvo se vezuje i mit o sirenama koje su prema predanjima tu živele i svojim prelepim glasovima uspevale da omađijaju svakog muškarca koji bi ih čuo. Smatra se da su upravo te tasoske sirene začarale Odiseja na njegovom čuvenom putovanju i uspele da ga privole da na ostrvu zauvek ostane.

Kao i svi stari Grci i stanovnici Tasosa su verovali u 12 bogova sa Olimpa. Zaštitnik ostrva bio je bog Herakle, za kojeg se veruje da ne vodi poreklo od grčkog poluboga Herkula, što bi bilo očekivano, već od feničanskog boga Melkarta. Osim svom ktitoru Heraklu, stanovnici Tasosa su odavali posebne počasti i Posejdonu, bogu mora, i Artemidi, boginji lova.

Napomena: Tekst je moj, autorski, dok je većina fotografija preuzeta sa sajta http://www.flickr.com.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za ulazak u moj putopis "Drugi put na Tasosu (2006.)" kliknite OVDE.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za ulazak u moj putopis "Treći put na Tasosu (2007.)" kliknite OVDE.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

UPUTSTVO ZA DESETODNEVNO KONZUMIRANJE TASOSA

Na zahtev forumasa koji ce prvi put letovati na Tasosu, a kojima je za obilazak ostrva i svih njegovih gradica, seoca, plaza, znamenitosti... na raspolaganju samo desetak dana, sastavila sam desetodnevni plan, koji bih ja sprovodila kad bih sada, kao oni, prvi put isla na Tasos.

Naravno, redosled dana treba menjati i prilagodjavati tome gde ste na ostrvu odseli, koliko ste umorni od puta, koliko ste pripremljeni za izlaganje Suncu i vrucinama, kakvi su vam afiniteti i slicno. Konkretno, moj plan je pravljen za forumasa koji ce odsesti u Limenasu, ali je vrlo primenljiv i za sve ostale. Forumasi su ga prozvali "Uputstvo za desetodnevno konzumiranje Tasosa". Dakle idemo:

1. Podjimo od toga da cete prvog dana biti umorni od puta i da vam nece biti do neke velike voznje, pesacenja, penjanja i slicno. Zato mislim da je tog prvog dana najbolje da odete na neku organizovanu plazu u blizini Limenasa, do koje se lako stize. Moja preporuka za taj prvi dan bi bio Makriamos kompleks sa istoimenom plazom. Napomena, ulaz se placa oko 3 evra dnevno po osobi (do 19h).

1397462492_ce1b00c068_z.jpg?zz=1

- Makriamos

Fotografije Makriamosa potrazite OVDE, u Cmokinoj foto turi.

2. Sledeceg dana, odmorni i zeljni akcije, biste mogli da se popnete do amfiteatra na brdu iznad Limenasa, a zatim da se pored crkvice spustite do stenovite uvale pored kafica Karnagio i tu uzivate u kupanju, skakanju i ronjenju u extra cistoj vodi.

3176147235_e3cbbcffe4_z.jpg?zz=1

- amfiteatar na brdu iznad Limenasa

A zatim da se u poslepodnevnim casovima odvezete do sela Panagia, na jagnjetinu ili neki drugi lokalni specijalitet, u hvaljeni restoran ispod velikog platana, a onda spustite do Golden beach-a i tu kupate sve do veceri.

4961468037_bf644dab3f_z.jpg

- Golden beach

Kao što vidite, na Golden beach-u zna da bude velikih talasa, ali se "zalomi" i po neki dan kada je more mirno i ravno kao staklo.

3589497317_8bda4b42bb_z.jpg

- Golden beach u retko mirnom izdanju

3. Treceg dana biste mogli da se kupate i izlezavate u debeloj hladovini Pachis plaze i rucate u restoranu na obali, blizu drvene skakaonice (ili sta je vec).

4785349815_e4ec0992d3_z.jpg

- Pachis

4. Cetvrtog dana bih se na vasem mestu uputila ka Kiniri, na Paradise beach i tu uzivala celog dana.

6822453539_d1d6396d84_z.jpg

- Paradise beach

5. Petog dana bih krenula do Limenarije, prosetala kroz mestasce, kolima otisla malo dalje od Metalia plaze, videla skulpture od belog mermera sa uklesanim znacima Zodijaka, poredjane u krug, spustila se na Metalia plazu, okrepila u kaficu na plazi, koji put okupala, a zatim peske obisla kompleks i brdo i park iznad plaze, te se nesto kasnije odvezla nazad u pravcu Limenarije do fabrike i galerije nakita "Iris Gold", sa predivno uredjenim vrtom i vidikovcem iznad mora, a zatim i do Tripiti plaze i tu rucala u italijanskom restoranu "Maestral", a onda celo posle podne kupala na Tripiti plazi ili na divljim plazicama posle Skale Marion.

2796359386_a2e1c4d8e9_z.jpg

- "Iris Gold"

1490334916_f64f54e811_z.jpg

- Tripiti

6. Sestog dana bih pronasla Docinu plazu (Mermernu plazu ili Saliaru) sa belim, mermernim kamencicima, oko 4 km dalje od rampe na ulazu u Makriamos kompleks i tu uzivala celog dana (ponesite hranu i pice, jer u blizini te plaze nema nikakvih sadrzaja).

4836896449_7860729c38_z.jpg

- Docina plaza

Jos slika Docine plaze potrazite u mojoj foto turi: "Plava laguna"

Docino uputstvo kako doci do ove prelepe plaze: "Ovako cu da ti objasnim, od Limenasa izadjes na glavnu magistralu sto ide oko ostrva, ides levo prema mestima Panagia, Potamia..., posle kilometar skrenes sa magistrale levo, pa posle 500 m desno put vodi na Makryamos. To je kompleks bungalova sa plazom, ali na samom ulazu u taj kompleks ima rampa. E pre same rampe ima desno prasnjav put koji vodi tamo. Tim putem kamioni dovlace mermer, videces sa plaze gore u brdu kako crnci kopaju dok vi budete uzivali. Znaci, gledaj na kilometar sat u autu, 4,2 km, nizbrdica i sa leve strane plazica. Malo dalje ima jos jedna ali samo ako imate dzip. Ako bi isli jos napred 3-4 km izasli bi na Golden Beach, ali napominjem nikako putnickim autom, i ponesite nesto za pojesti i popiti i suncobrane. Verovatno cete biti sami na plazi, malo ljudi zna za ovo."

"Ceka vas zemljani put kojim kamioni prevoze beli mermer. Put je ravan i dobar, ali prasine.... Odmah da kazem, ako postoji mogucnost da izbegnete da idete svojim kolima na ovu plazu, vi je iskoristite. Da li se isplati ici na ovu plazu svojim kolima? Misljenja su podeljena. Vi cete sami presuditi na osnovu fotografija. Naravno, opet cete verovatno biti sami. Moja preporuka je da idete vikendom, mozda kamenolom tada ne radi, pa vam nece remetiti mir po koji kamion kada prodje putem iznad plaze. Da Vati plaze (sledece u nizu) nismo pokusavali da dodjemo."

Izbegavajte odlazak na ovu plažu radnim danima, jer tada kamenolom radi, pa tim, i onako lošim putem, prolaze kamioni natovareni mermerom i dižu prašinu.

7. Sedmog dana bih, da sam na vasem mestu, posetila manastir Svetog Arhangela Mihaila i Aliki (sve tri uvale (mirnu, vetrovitu i divlju), stenoviti spic i arheolosko nalaziste), kupala se u jednoj od uvala (najradije na divljoj) i rucala u restoranu na obali, u zaledju mirne uvale.

DSC00540.JPG

- manastir Svetog Arhangela Mihaila

Napomena: ulazak u manastirski kompleks nije dozvoljen u sortsevima, bermudama, kratkim suknjama, dekoltiranim majcama, majcama na bretele...zato ponesite duge pantalone ili dugacke suknje i majce sa rukavima ili marame za preko ramena (ko bas nema, dobije na ulazu, a po izlasku da vrati :biggrin: ).

3255708001_41a350a197_z.jpg

- Aliki - mirna uvala

8. Osmog dana bih se odvezla do Pefkarija, u Albatros centru za sportove na vodi uplatila voznju skuterom, pedalinom, padobranom ili camcem sa staklenim dnom, jos malo brckala, a zatim uputila u planinsko selo Teologos na rucak (najpoznatije taverne su "Iatroy" (kod brkatog Koste) i "Augustos"), te posle rucka produzila do predivne plazice Notos, na poslepodnevni kupanjac.

Ukoliko budete imali viška vremena, obiđite i staru vodenicu u selu Teologos, koju je u svojoj foto turi predstavila naša Pefkari.

7163614028_ac1d345d17_z.jpg

- Teologos

Putnica: "Notos je jedna mala plaza koju smo otkrili pred kraj i na njoj se najvise kupali. Dakle tacno na 2,5 km od crkve u izgradnji u Potosu, 50m nakon skretanja za plazu Roso Gremos, nalazi se ova uvalica koja se vidi sa puta. Tu ima puno parkiranih kola pa necete pogresiti. Plaza mala, ima lezaljke i suncobrane i nista vise. Voda tirkizno smaragdna, pesak sitan, vidite skoljke i rakove u vodi, a preko puta velicanstveni Atos. U neko doba s brda sidje tip da naplati lezaljke i donose kukuruz i krofne. Drugih sadrzaja nema, ali plaza je super."

Da se nadovezem na Putnicino objasnjenje... Na Notosu postoje lezaljke i suncobrani za iznajmljivanje, ali ima dosta mesta za svoju opremu, kao i na svim ostalim tasoskim plazama.

- Notos

9. Devetog dana bih se kupala na Psiliamos plazi i u povratku obisla Potos i rucala u taverni "Poseydon" na obali.

DSCF1608.JPG

- Psiliamos

Psiliamos plaza se nalazi na nekih 5 km od Potosa u pravcu ka Alikiju. Ima, na obodima, stenoviti deo sa hladom, na sredini pescani deo, i gore, pored puta, zemljani prostor sa dosta mesta za parking i restoran.

Ovo je jedna od mojih najomiljenijih plaza na Tasosu. Pesak na dnu je toliko mekan i pruza neverovatan osecaj dok ga gazite - kao da hodate po velikom tepihu u sred mora.

10. Desetog dana bih se vratila na plazu koja mi se u prethodnih devet dana najvise svidela i na njoj uzivala ceo dan i punila baterije za putovanje koje mi predstoji.

Naravno, redosled predlozenih obilazaka po danima mozete da menjate i uskladjujete svojim interesovanjima, trenutnom raspolozenju, stepenu crvenila od Sunca i sl.

Ukoliko u nekom danu budete imali malo lufta, mozete na pola sata, sat, dva, obici i neke manje plazice (gradske plazice u Limenasu, Limenariji, Potosu, Skali Marion..., ili plaze u blizini Limenasa: Tarsanas, Nisteri, Glifoneri...), kao i mestasca i seoca, koja vam se nadju na putu. Interesantno bi bilo udenuti negde obilazak Giole (smaragdnog jezerca u steni koja se nadvija nad morem) (slikovito uputstvo za nalazenje Giole sam dala OVDE), jezera Maries u selu Maries i vodopada u selu Kastro...ukoliko budete imali snage i volje za to, kao i eventualni izlet brodicem (vidite sta plan izleta obuhvata, pa neki od dana u kojem je planirano ono sto se tokom izleta obilazi, mozete da zamenite izletom).

Napomena: Većina fotografija prikazanih gore preuzeta je sa sajta http://www.flickr.com.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Korisna stvarčica, TASOSKI DALJINOMER (neka vas ne zbune dva podatka, tj. dve kilometraže za razdaljinu između dva ista mesta - jedan podatak je za razdaljinu kada se krećete jednom, a drugi podatak je za razdaljinu kada se krećete drugom stranom ostrva):

chart.gif

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo Mirka legendo, idemo dalje...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pitala me je forumasica sa nickom "Putnica", koje su plaze najblize Limenarije za odlazak na brzaka. Evo odgovora:

Najblize su Tripiti beach i Metalia beach.

- Tripiti je na nekih 1,5 do 2 km peske od vile Konstantina, u kojoj planiras da odsednes, u pravcu ka Skali Marion. Plaza je peskovita, sa sitnim sljunkom u vodi. Drveca ima samo na obodu plaze, tako da bi bilo dobro imati svoj suncobran ili ga iznajmiti.

- 1km (vazdusnom linijom) na drugu stranu, ka Potosu, od luke u Limenariji, betonskim stepenicama do vrha brda na kojoj je Palataki (zuti dvorac iznad Limenarije), pa zatim dole stazom, pored napustenog rudnika, je plaza Metalia beach (iako izgleda da je blizu, odmah s' druge strane brda, niposto nije plaza za odlazak na brzaka - posteno cete se umoriti dok dodjete do brda, pa peske stotinak stepenika gore, pa onda opet stazom dole - jezik da isplazis). Do ove plaze se moze i kolima, prodjes crkvu na izlazu iz Limenarije i onda vozis pravo u pravcu ka Potosu i posle jedno 500m skrenes desno na zemljani pute i spustis se do Metalie. Pristojna je, voda je cista, ali su duz celog plicaka klizave kamene ploce, tako da je ulazak u vodu vrlo nezgodan, osim u krajnjem levom delu - ka Pefkariju. Drveca na plazi, koje bi zamenilo suncobran, nema.

Naravno imas i malu plazicu u centru Limenarije, do koje ti od vile Konstantina treba 5 minuta peske, ali mi ona nije bila nimalo privlacna i nijednom nisam pozelela da se tu okupam. To je kao mala uvalica, u produzetku setalista, pre luke. Ima tus, garderobu za presvlacenje, guzve nema, voda je mutna.

Najbolja plaza (relativno) blizu Limenarije, a po meni i najbolja plaza u tom juznom delu ostrva, je plaza Pefkari. Ona je nekoliko kilometara od Limenarije. Nezgodno je do nje ici peske (mada smo mi isli) jer moras da ides uzbrdo, nizbrdo, pa opet uzbrdo, nizbrdo...kroz maslinjake, kozjim stazama, tako da tih par kilometara za onog ko pesaci ispadne duplo vise. Moze se i putem, magistralom, ali tu nije bezbedno zbog kola i autobusa koji jure. Naravno, za vas koji odete tamo svojim kolima, to je 5 do 10 minuta voznje, bukvalno.

Dakle, u Pefkariju postoje dve velike uvale, jedna do druge. Na obali je sitan sljunak, pomesan sa peskom. Voda je kristalno cista. Po obodima uvala ima stenovitih delova za skakanje i ronjenje. Ima lezaljki i suncobrana za iznajmljivanje, ali uvek ima pregrst mesta za svoj peskir i svoj suncobran. Nadje se i po koje drvo, da ti pravi hlad. Tu je lociran i "Albatros" - centar za sportove na vodi (pedaline, banana, camac sa staklenim dnom, gliser koji vuce padobran, skuteri, ronilacka oprema i sl.).

Znaci, na tvom mestu bih na brzaka odlazila kolima u Pefkari - najbolja i najbrza solucija. A i Potos, ako vise volis pescanu plazu, nije daleko (1km od Pefkarija).

Veruj mi da ces imati sta da obilazis svih 15 dana (Pefkari, Potos, selo Teologos, manastir Svetog Arhangela Mihaila - na putu ka Alikiju, Aliki, Paradise beach, Skala Potamia, Golden beach, Makrijamos, Skala Rahoni, Limenas, Pachis beach, Tarsanas beach, Nisteri, Glifoneri, Livadi ...).

Nadam se da sam pomogla.

Pozdrav!!!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Forumas Ivan iz Backe Palanke je po sopstvenoj inicijativi "precesljao" celu temu o Tasosu, na ovom i drugim forumima i sakupio sve bitne informacije o plazama:

Limenas – gradska plaža

Gradska plaža je sasvim pristojna. Voda je čista i bistra, iako se nalazi u blizini luke. Na raspolaganju su vam ležaljke i suncobrani duž čitave plaže, koje možete da koristite ceo dan besplatno ukoliko naručite piće u nekom od obližnjih restorančića. Ako niste raspoloženi za plaćanje, možete da koristite brojne klupice u hladu drveća, kojeg ima na zadnjem delu plaže.

Kako stići? Nalazi se u Limenasu, uz staru luku.

Karnagio

Mala plaža ispod istoimenog kafića. Iznad plaže je plavo-belo okrečena crkvica i zemljani putić koji vodi ka borovoj šumi i arheološkim kompleksima. Ova plaža ima stenovitih delova, idealnih za skakanje i mnogo praznih uvalica, pogodnih za osamljeno sunčanje, brčkanje i ronjenje.

Kako stići? Desetak minuta hoda od gradske plaže u Limenasu u pravcu kafića „Karnagio“ na stenama.

Makriamos

Uređen kompleks uz plažu. Dobro za porodice sa malom decom. Ulaz u kompleks u sezoni se plaća 3 € po osobi do 19 h, a nakon toga je ulaz besplatan.

Kako stići? Od Limenasa je udaljena oko 2 km. Izađe se na glavnu magistralu koja ide oko ostrva, ide se levo prema mestima Panagia, Potamia..., posle 1 km se skrene sa magistrale levo, pa posle 500 m desno put vodi na Makriamos.

Mermerna (Saliara) & Vati

Obe plaže sa snežno-belim, mermernim šljunkom i tirkizno plavim morem.

Kako stići? Od Limenasa krenete ka kompleksu Makriamos. Na samom ulazu u taj kompleks postoji rampa. Pre same rampe videćete desno prašnjavi put koji vodi ka Saliari i Vati plaži. Krenite tim putem, kojim inače kamioni dovlače mermer. Gledajte na kilometar sat u autu, 3,5 km (neki kažu 4,4 km), nizbrdica i sa leve strane plažica. Put je loš, tako da je bolje ići motorčetom ili iznajmljenim kolima, ne svojim.

Do plaže Vati produžiti istim putem, proći uvalu gde se utovaraju brodovi i sledeća uvala je plaža Vati.

Vurnelis

Loša, šljunkovito-kamenito-peščana plaža, sa najčešće mutnim morem.

Kako stići? U Limenasu, iza nove luke u pravcu Tarsanas plaže.

Tarsanas

Tarsanas je jako mala plaža sa prirodnim hladom, preslatkim kafićem, tavernom, skakaonicom.

Kako stići? Od nove luke u Limenasu se krene glavnim putem u pravcu Skale Rahoni, Pahisa...Nakon desetak minuta pešačenja, na samom izlasku iz mesta, na blagom uzvišenju, nailazite na tablu na kojoj piše „Tarsanas beach“. Kroz cvetni luk, betoniranom stazicom pored bele vile sa lepim dvorištem, spuštate se ka plaži i kroz još jedan cvetni luk izlazite na istu.

Nisteri

Plaža sa dosta hlada i prostora.

Kako stići? Nalazi se oko 8 km od Limenasa prema Skali Prinos.

Papalimani

Peščana, uža plaža, sa dosta prirodnog hlada. Organizovana, sa restoranom u zaleđu.

Kako stići? Papalimani plaža se nalazi na oko 1,7 km od Nisteri plaže u pravcu iz Limenasa ka Limenariji. Postoji i tabla sa desne strane narandžaste boje sa nazivom „Papalimani“ - uočljiva je. Parking je pored magistrale, u hladu borova.

Four season

Plaža istoimenog hotela. Uža, peščana, sa prirodnim hladom, ležaljkama i suncobranima. Na ulazu u vodu je šljunak i po koji veći kamen i poprilično ježeva. Kada se taj deo prepliva, dolazi se do predivnog dela, sa mekim peskom pod nogama.

Kako stići? Prva uvala nakon plaže Papalimani, prekoputa magistrale u odnosu na hotel „Four season“. Oznake nema. Parking ne postoji.

Glikadi

Plaža hotela „Glikadi“. Simpatična, peščana, sa ležaljkama i suncobranima. Ulaz u vodu na nekim delovima dobar, na nekim sa krupnijim šljunkom.

Kako stići? 500 m od plaže Four season, prekoputa magistrale u odnosu na hotel „Glikadi“. Parking prostor postoji.

Glifada

Duga, široka, peščana plaža.

Kako stići? Od Limenasa se krene ka Pahisu i Skali Rahoni. Na nekih 8 km, kad se prođu sve pobrojane plaže (Tarsanas, Nisteri, Papalimani, Four season, Glikadi), nailazi se na ovu plažu.

Glifoneri

Mala plaža, ali nestvarno lepa, beo pesak, ima dosta hlada, ležaljke koje su besplatne i kafić u kome je Coca-Cola prošle godine bila samo 1 €.

Kako stići? Krenete od Limenasa ka zapadnoj obali i otprilike posle 10 km sa desne strane stoji tabla „Loulouadis hotel“, e tu skrenete desno, vozite se 100 – 200 metara putem na desno do kraja (još jedno 500 m) i izbijate direktno na plažu, koja se nikako ne vidi sa puta.

Pahis

Lepa plaža sa puno hlada i predivnim morem.

Kako stići? Iz Limenasa krenete magistralom ka Skali Prinos i nakon 10 – 11 km, pre Skale Rahoni, nailazite na ovu plažu. Postoji lepo obeleženo skretanje udesno, ka moru, tabla „Hotel Pachis Beach“.

Ako želite da izađete na deo plaže na kojem je ona drvena skakaonica, sa svih fotografija ove plaže, onda iz pravca Limenasa NE skrenete kod natpisa „Hotel Pachis Beach“, već 50 m posle. Videćete sa desne strane, pored puta, zemljani deo sa parkiranim kolima. Tu skrenete, parkirate kola i stazicom se spustite tačno na deo plaže sa pomenutom drvenom skakaonicom. Tu je znatno manja gužva nego na ostatku plaže, a ima i hlada. Skakaonicu ne preporučujem da probate, jer je vrlo trošna i rasklimana.

Skala Rahoni

Lepa i duga plaža sa hladovinom, ali često i sa dosta trave u vodi.

Kako stići? Skala Rahoni je manje mesto kad se krene zapadnom stranom od Limenasa na jug 12,5 km.

Skala Prinos i Dasilio

Skala Prinos je okružena sa nekoliko dugih, peščanih plaža, na kojima je voda najčešće mirna i izuzetno čista.

Na samo 1 km udaljenosti nalazi se mala oblast Dasilio, koja je dobila naziv po borovima, koji su tu naročito zastupljeni („dosos“ znači šuma). U Dasiliu postoji jako lepa peščana plaža, uz koju je smešteno nekoliko lepih i veoma luksuznih hotela.

Kako stići? U samoj Skali Prinos i 1 km dalje.

Skala Sotiros

Svako jutro je voda fenomenalna, kristalno čista, ma to treba videti. Svako popodne - veče javljaju se talasi, koji nose malo trave (stvarno malo) po površini vode, ali i tada je voda O.K.

Kako stići? Gradska plaža u Skali Sotiros.

Skala Kalirahis

Tipične plaže jednog malog mesta na ostrvu. Nisu urbane. Nema gužve. Peskovite. Voda mirna, čista.

Kako stići? Centar i oko centra Skale Kalirahis.

Skala Maries

U centru Skale Maries nalazi se mala šljunkovita plaža sa kristalno čistom vodom, na kojoj nikada nema gužve. Pored plaže postoji više restorana, koji imaju odlične riblje specijalitete.

Kako stići? Centar Skale Maries.

Platanas

Pesak na njoj je toliko sitan, da liči na mulj. Zbog toga i voda nije bistra, već gotovo uvek zamućena.

Kako stići? Na ulazu u Skalu Maries iz pravca Skale Prinos i ostalih skala.

Atspas (Šećerna plaža)

Ova plažica je jako lepa, ukoliko na njoj nema gužve, što je slučaj u junu i septembru. Tokom jula i avgusta je prepuna kupača, koji za sobom ostavljaju mnogobrojno smeće. More je ovde inače kristalno čisto, a plićak jako dug. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke za iznajmljivanje. Iza njih je postavljena mreža za odbojku, a automobili se parkiraju tik uz plažu. S’obzirom da je na ovoj plaži nekako uvek prijatna atmosfera, ljudi lako dođu u kontakt jedni s drugima, te se dobro društvo za odbojku brzo nađe. Plaža je karakteristična po tome što na okolnim stenama ima hobotnica, a u vodi možete naći morske zvezde.

Kako stići? Na izlazu iz Skale Maries, u pravcu Limenarije, sa desne strane, ispod magistrale, nalazi se Atspas plaža (tzv. Šećerna plaža).

Divlje uvale posle Skale Maries

Dugačka, gotovo pusta, peščana plaža, sastavljena iz više uvala.

Kako stići? Kada se dolazi iz pravca Limenasa, posle Skale Maries, skreće se kod putokaza za „Ancient pottery factory“, i kada se tim putem dođe do kapije jednog dvorišta (sa gomilom krša i nekih burića...), i kada se misli da nema puta dalje, slobodno priđite i sa leve strane će vam se ukazati put između ograde i nekog šipražja, kojim se obiđe to imanje i posle par stotina metara naiđe na samu „Ancient pottery factory“. I oko nje se obiđe sa donje strane (ima jedan malo strmiji deo), tu ostavite auto i uz samu ogradu se spustite do stena, koje se blago spuštaju ka moru, preko kojih dođete do uvale - plaže.

Tripiti

Plaža je peskovita, sa sitnim šljunkom u vodi. Ulaz u vodu je sa desne strane odličan, a sa leve strane prilično kamenit. Tuševa nema. Ima školjkica u vodi i na plaži. U zaleđu plaže je veliki hotel sa bazenom i još manjih hotela, restorana i veliki parking. Na plaži, desno, postoji betonski mol – skakaonica. Takođe, postoji velika šuplja stena sa prolazom po sredini. Ko ispliva kroz taj prolaz, nailazi na malu, lepu uvalu koja se spolja, sa kopna, ne vidi.

Kako stići? Ova plaža se nalazi na 1,5 km pre Limenarije, kad se dolazi iz pravca Skale Maries. Skrene se desno sa magistrale na uži put, koji vodi sve do velikog parkinga i plaže.

Stelakis

Peščana plaža u Limenariji, od Tripitija do centra, duga nekoliko kilometara. Na nekim delovima O.K. za kupanje, na nekim sa puno mulja, kamenja i ježeva u vodi. More najčešće zamućeno.

Kako stići? U Limenariji, od ulaza u mesto, do samog centra.

Limenarija – gradska plaža

Mala, u samom centru, između šetališta i luke. Peščana. Voda najčešće mutna. Nikada nije gužva. Ima suncobrana, ležaljki, kabina za presvlačenje i tuševa. Loša, al' može da posluži.

Kako stići? Centar Limenarije.

Metalia

Pristojna, voda čista, ali su duž celog plićaka klizave kamene ploče, tako da je ulazak u vodu vrlo nezgodan, osim u krajnjem levom delu – ka Pefkariju. Drveća na plaži, koje bi zamenilo suncobran, nema. Postoji jedan mali kafić i frižider za sladoled.

Kako stići? 1 km (vazdušnom linijom) ka Potosu, od luke u Limenariji, betonskim stepenicama do vrha brda na kojoj je Palataki (žuti dvorac iznad Limenarije), pa zatim dole stazom, pored napuštenog rudnika, je plaža Metalia beach (iako izgleda da je blizu, odmah s druge strane brda, nipošto nije plaža za odlazak na brzaka - pošteno ćete se umoriti dok dođete do brda, pa peške stotinak stepenika gore, pa onda opet stazom dole).

Kolima se dolazi tako što se krene glavnim putem iz Limenarije u pravcu Potosa. Prođe se crkva na izlazu iz Limenarije, ostavi u daljini sa desne strane Palataki, vozi dalje još nekih 600 metara, a zatim desno ugleda skretanje, uži putić koji se spušta ka Metalia plaži. Tim puteljkom se zapravo ukoso vraća nazad u pravcu Limenarije, i na kraju spusti dole do zaleđa same plaže. Tu u zaleđu je čistina, crvenkasti pesak, ispred napuštenih zgrada starog rudnika, gde se svi motorizovani posetioci parkiraju.

Pefkari

Prva uvala – nosilac plave zastavice u sezoni 2006. Duga oko 200 m. Bliže hotelima je jedan širi deo od sitnog belog peska, koji postepeno prelazi u šljunak. Šljunak je i u vodi, duž celog plićaka, sa po kojom većom pločastom stenom. Voda je uvek čista i prozirna, upravo zbog toga što u plićaku nema peska, koga bi talasi podigli i zamutili je. Od ulaska u vodu, dubina se postepeno povećava. Na nekoliko metara od obale dubina je već preko dva metra, tako da nema onog dosadnog pešačenja po plićaku do dubine pogodne za plivanje. Na obodima uvale su stenoviti delovi, istina sa po kojim ježom, tako da savetujem oprez. U zaleđu ove plaže su restorani i hoteli, tuševi, a postoje i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, kao i ronilački centar i „Albatros“ – centar za sportove na vodi.

Druga uvala - Uz drugu uvalu, u pravcu prema Potosu, smešten je internacionalni kamp i u produžetku hotel „Alexandra beach“. Prvi deo plaže, ispred kampa je lep, sa prozirnom vodom. Kako idete dalje ka Potosu, ka pomenutom hotelu „Alexandra beach“, plaža postaje sve lošija, a voda sve mutnija. Ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje, kao ni tuševa i kabina za presvlačenje (osim ispred hotela „Alexandra beach“), u ovom delu nema.

Kako stići? Iz pravca Limenarije, 800 m pre Potosa.

Potos – gradska plaža

Bolja od limenarijske gradske plaže. Dugačka nekih 300 m. Najčešće ima gužve, naročito u sezoni. Puna ležaljki i suncobrana iz kafića u zaleđu (ne naplaćuju se, već se naruči piće). Voda nekad prozirna, nekad ne, nekad mirna, nekad sa talasićima.

Kako stići? Centar Potosa – kafić zona.

San Antonio (Breeze)

Peščana plaža. Dugački plićak. Isto kao u Potosu, ali manja gužva.

Kako stići? Plaža je u produžetku Potos plaže u pravcu ka Alikiju, odmah pošto se pregazi potočić koji se uliva u more.

Roso Gremos

Ima lepu hladovinu. Nema gužve na njoj. Ima hlada, ispod borova, ima stenja, ali i klasičnog peščanog dela sa ležaljkama.

Kako stići? Plaža na 2 km od Potosa istočnom stranom. Nalazi se neposredno pre Notos plaže, i može se preko stena preći na Notos plažu. Tu je skoro izgrađen veliki hotelski kompleks „Royal Paradise“ sa 5 zvezdica.

Notos (South beach)

Plaža mala, lepa, ima ležaljke i suncobrane, koji se plaćaju i ništa više. Voda tirkizno plava, pesak sitan, vidite školjke i rakove u vodi, a preko mora veličanstveni Atos. U neko doba, sa brda siđe tip da naplati ležaljke i suncobrane, i donosi kukuruz, krofne i hladno piće. Često se krije iza borića na vrhu brda (k’o policajac u filmu „Mrtav, ‘ladan“), i snima ko koristi njegove ležaljke i suncobrane, što i nije fer, jer nigde nije istakao cene ili makar obaveštenje da se taj plažni mobilijar plaća, te ljudi koji prvi put dođu na ovu plažu, mogu da se razbaškare misleći da je sve džabe.

Drugih sadržaja nema, ali je plaža super.

Kako stići? Na 2,5 km od crkve u izgradnji u Potosu, 50 m nakon skretanja za plažu Roso Gremos, nalazi se ova uvalica koja se vidi sa puta. Tu ima puno parkiranih kola, a i znak sa natpisom „Notos – South beach“, pa nećete pogrešiti. Put niz brdo do same plaže je jako loš, strm, zemljani i sa mnogo kamenja. Budite pažljivi!

Psiliamos

Plaža sa sitnim peskom. Ima hlada, ispod borova, ima stenja, ali i klasičnog peščanog dela sa ležaljkama. Kažu da je voda hladnija, jer ima slatkih izvora. U zaleđu postoji odličan kafić, tuš i parking.

Kako stići? Plaža na 7 km od Potosa, u pravcu Alikija. Ima dovoljno mesta za parkiranje automobila, na velikom zemljanom proširenju i duž puta.

Livadi

Sastoji se iz tri plaže (plažice ili uvale). Najuočljivija i najveća je plaža koja se vidi sa vidikovca kod manastira. Na plaži postoji kafić, koji najčešće ne radi i ležaljke koje najčešće nema ko da naplati. Na obali je šljunak, a u vodi kamenje jednim delom, a posle pesak. Plaža nije uvek najčistija, ali more najčešće jeste. Plaža i more lepše izgledaju odozgo sa puta.

Kako stići? Posle poslednje krivine pred uspon za manastir, skrene se sa puta desno, pa nizbrdo (kočnice na kolima moraju biti u top formi, inače...). Put je jako strm i loš. Ako ste sanjali da vozite Camel Trophy, put do ove plaže će vam biti lagana priprema. Kada silazite već na ovu plažu, nekih 200 metara pre plaže, imate skretanje levo za još jednu divlju uvalu, koju obilaze brodovi za krstarenja (zato što je to plaža do koje se, po mišljenju vodiča, može doći samo brodom). Nemojte se uzrujavati zbog brodića koji vam remete mir i samoću na toj plaži, oni se tu zadržavaju pola sata. Možete doći i kolima do nje, ali ne skroz, nego do dve napuštene kućice, pa peške između njih. Videćete u nastavku stazu kroz šumicu da bi stigli do plaže. Sve ukupno 10 minuta (500 m kolima + 70 m peške) od silaska sa glavnog puta.

Kekes

Plaža je stenovita. U vodu vode metalne stepenice. Ima dosta hlada.

Kako stići? Ova plaža se nalazi pre Alikija iz pravca Potosa, i ima ubedljivo najbolji zemljani put koji vodi do nje.

Aliki

Plaža iz snova, koji se naglo ruše posle 13 h. Dakle, prekrasna plaža, sa opojnim morem, predivnih nijansi plave i tirkizne, ali popodne nastaje velika gužva, nestaje hlad, a more se znatno zaprlja. Obavezno treba prepešačiti levim rtom do arheoloških nalazišta, jer je nagrada za naporno pešačenje i uspon po vrelom suncu – fascinantan prizor.

Mirna uvala - Jako lepa plaža, predivna za kupanje, ima lepih mesta za ronjenje, šetnju, izležavanje. Ima dosta restorana za okrepljenje.

Vetrovita uvala - Druga manja plaža, kada se kaldrmom spuštate dole sa magistrale skrećete levo. Sasvim je O.K., ali samo leva strana te plaže. Sa desne strane je nekakvo blato, i niko se u tom desnom delu ne kupa. Ako plivate između obale i stene koja se vidi na toj plaži, doćićete do sledeće plaže, do koje se dolazi ili čamcem ili nekom stazom pešaka.

Kako stići? Od Potosa krenuti istočnom obalom i voziti 19,4 km.

Što se tiče parkiranja automobila, najviše njih se parkira pored magistralnog puta, sa obe strane, a ima i onih koji se kaldrmom spuste do kampa uz vetrovitu uvalu, i tu ostave auto.

Gledano iz pravca Potosa, prvo nailazite na mirnu uvalu.

Divlja uvala posle Alikija

Lepa peščana plaža. U stilu Alikija, samo mirnija.

Kako stići? Kad dođete do Alikija, ne siđete dole na Aliki plažu, već produžite putem dalje ka Kiniri. Prođete jedno dve-tri krivine i gore, sa leve strane puta ugledate veliki motel (zove se nešto na S, da li Skorpion, ili tako nekako). Preko puta tog motela je proširenje na putu sa bedemom. Stanete na to proširenje, i dole ugledate tu uvalu. Pri završetku bedema se nalazi neugledna staza do dole, ima metalne rukohvate.

Kad krenete iz pravca Limenarije, Pefkarija i Potosa ka Alikiju, divlja uvala je poslednja u nizu.

Divlja plaža kod Alikija (Agios Ioannis)

Plaža je šljunkovita, a u vodi kombinacija šljunka i peska. More je čisto. Sama uvala, kada se posmatra, je prelepa, plaža divlja, većim delom peščana, voda smaragdno zelena sa sitnijim i krupnijim kamenjem. Ima malo hladovine. Oni koji vole da rone, imaće dodatno zadovoljstvo. Iza same plaže nalazi se istoimeno arheološko nalazište.

Kako stići? Krenete od Alikija prema Kiniri. To vam je jedna od poslednjih uvala na jugu, pre nego što nastavite gore na istok. Postoji znak koji ukazuje da je dole arheološko nalazište 300 m, dole prema plaži. Arheološko nalazište se zove „Ancient site of Agyios Ioannis Loukas“. Imate parking za kola, i to u hladu. Nemojte ni pokušavati da siđete dole kolima, osim ako nemate neki džip. Znači 300 m peške. Zvanično se zove Agios Ioannis.

Paradise

Izuzetno okruženje, divan pesak, rajsko more, nema gužve, plićak u kome svi uživaju. Dugo, dugo idete kroz plićak, da biste stigli do dubine dovoljne za plivanje. Zato je idealna za malu decu. Stalno ima talasa.

Kako stići? Od Potosa, istočnom stranom, vozite magistralom 30-tak km. Od magistrale do plaže vodi loš i strm zemljani put. Ako idete peške, 7 - 8 minuta hoda; ako idete kolima, jako je nezgodno mimoilaženje i kola se prilično oštećuju po tom putu, ali mesta za parkiranje, u zaleđu plaže, kad se spustite do dole, ima koliko hoćete. Oni koji čuvaju svoj automobil, isti ostavljaju gore uz magistralu (ne garantujem da će uvek biti mesta) i peške se spuštaju dole do plaže.

Skala Potamia i Golden beach

Ogromna, 3 km duga, urbana, peščana plaža, sa kristalno čistim morem, izuzetno dugim plićakom i najčešće velikim talasima. Ima malo hlada.

Nije celom dužinom jednakog kvaliteta. Ponegde ima kamenja u vodi, mulja, i samim tim i zamućene vode.

U zaleđu su restorani, kafići, marketi, vile…, jer se mesta Skala Potamia i Skala Panagia nalaze uz plažu.

Kako stići? Od Potosa krenuti istočnom obalom, i voziti magistralom nekih 40 km. Od ulaza u Skalu Potamia, pa sve do kraja 3 km duge uvale, celom dužinom se prostire plaža.

Zahvaljujem se Ivanu iz Bačke Palanke, koji se potrudio i sakupio informacije za ovaj tekst!

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jos korisnih informacija koje je sakupio forumas Ivan iz Backe Palanke:

G I O L A

4840935446_6f401ec14e_z.jpg

Opis:

Prirodno udubljenje u steni na samoj obali. Fenomenalno.

Kako stici: KLIK OVDE.

Unutrasnjost Tasosa

Mi smo obisli ceo Tasos gde smo mogli kolima. Nismo isli tamo gde su losi putevi, npr. Kastro, za to vam treba dzip ili iznajmljen auto. Obisli smo Kalirachi, Sotiras, Prinos, Rahoni, mesta u brdu koja su autenticna i imaju svoju dusu. Postoji Mikro i Megalo Prinos sto je drugo ime za Kazavitze i tamo smo rucali u divnoj taverni ispod platana u hladu. Guzva je bila velika, svi Grci dolaze tu na jagnjetinu. U restoranu radi Bugarka pa se prica srpski kao i svuda na ostrvu.

Selo Panagia je takodje autenticno, sa divnom crkvom i izvorom vode, prepuno djackih ekskurzija, veoma autenticno. I tu smo rucali savrsenu jagnjetinu, konobar je opet simpaticni Bugarin sa savrsenim znanjem srpskog.

Maries je manje mesto, mirno, zatekli smo coveka koji na terasi svira buzuki za svoju dusu, a pored njega zenica i beba u kolicima. Cista porodicna idila.

O Teologosu je vec puno receno, zaista divno mesto, sa mnogo lepih kucica i detalja i naravno cuveni restoran kod Koste ("Iatroy" je pravi naziv tog restorana). Kosta ima malo smek Zorana Radmilovica, kad prolazite kolima svira u zvizdaljku i zaustavlja vas. Veseo tip, slika se sa svima, nigde se ne reklamira, nije mu ni potrebno.

Manastiri

Na putu prema Alikiju se nalazi najveci manastir Arhangela Mihaila. Na zalost trenutno se renovira i ne mozete uci u njega, moze se setati po dvoristu odakle se pruza divan pogled na more. Pri ulasku u crkvu bicete posluzeni ratlukom.

Kada se krene u Maries postoji skretanje za manastir Uspenja Bogorodice. Manastir je jako lep, miran, mi smo bili sami kad smo dosli, ima jedan svestenik i jedan decko koji prica engleski. Takodje smo bili posluzeni ratlukom i fino smo se ispricali sa tim deckom.

Imali smo jako veliku zelju da stignemo i do manastira Sv.Pantelejmon. Do njega se stize iz Sotirasa nesto duzim i boljim zemljanim putem i iz Kazavita kracim i losijim putem. Mi smo krenuli iz Sotirasa ali smo se posle 1km vratili jer je to bilo previse za nasa kola. Jako los put, vododerine, puno rupa. Znaci bez dzipa ili iznajmljenih kola ne pokusavajte.

I jos nesto, kad krenete u manastire pristojno se obucite, jako su uvredjeni kad im dodju polugoli turisti jer to pokazuje nepostovanje prema svetinji. Imaju oni svoje kecelje i pantalone koje daju, ali nije to poenta. Postujte mesto na koje ste dosli i gledace vas drugim ocima. Nama su na primer dozvolili da slikamo i snimamo iako je u svim manastirima strogo zabranjeno.

Obavezno obici i crkvu Paraskeva u kojoj se nalazi (bar kada smo mi bili) klin kojim je Isus prikovan za krst. Tamo je i izvor svete, lekovite vode do koga se moze doci samo oko 7h ujutru kada je oseka (prava avantura).

Iris Gold - fabrika i prodajna galerija nakita, u Limenariji

Ovo je fabrika zlata i prodajna galerija nakita (zlatnog, srebrnog, kvalitetne bizuterije, satova, porcelanskih lutki...) koja se nalazi pre Tripiti plaze kad se krene iz Limenarije. Kompleks je jako lep, ima divan sredjen park i zaista ga vredi posetiti cak i bez namere da nesto kupujete. Imaju nepregledne police sa robom. Rade svaki dan do 22.30 uvece, tako da to moze biti veoma prijatna poseta.

__________________________________________________________________________________________

Više informacija o Tasosu i puno lepih fotografija i video materijala, naćićete u okviru izdvojene teme "Tasos - putopisi, opisi, fotografije...". KLIK OVDE za ulazak u tu temu.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovde volim da legnem, zapalim cigar, a talasi mi zapljuskuju..... tabane

dscf0588sp8.jpg

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sto "volEm" kad ljudi znaju da uzivaju.

Doco, daj jos neku fotku tvoje plaze sa belim kamencicima. :smajl:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
Guest
Tema je sada zaključana za dalju diskusiju.

 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  23208
  Ukupno tema
  708337
  Ukupno poruka