Ovog leta sam
treći put posetila Kruševo.
Memorijalni centar, izgrađen Tošetu u čast, je
pravo razočarenje. Toliko su
komercijalizovali Tošetov lik i delo, potpuno suprotno njegovim životnim načelima i zalaganjima, da je to
strašno. Kao
prvo, ulaznice naplaćuju različito za Makedonce i one koji to nisu. Sramota. Toše je sve svoje obožavatelje tretirao jednako. Zašto sada u žaljenju za njim nismo jednaki? Kao
drugo, cena ulaznice nigde nije istaknuta, niti stoji napomena da je niža za Makedonce, a viša za ostale, a uz sve to iznos koji su odredili nije primeren tom mestu. Zar treba "odrati" obožavatelje kako bi se što više zaradilo? To je
eksploatisanje tuge onih koji još uvek žale za Tošetom. Kao
treće, fotografisanje u samom Memorijalnom centru nije dozvoljeno. Za svrhu poštovanja te zabrane su angažovali po jednog čuvara na svakih metar ili dva. Potpuno suludo. Navodni razlog je želja da svaki posetilac ima lični doživljaj svega što je izloženo, tj. sprečavanje da pre dolaska tamo vidi slike na netu ili kod rođaka, prijatelja... Naravno, to je obrazloženje za naivne. Pravi razlog je nastojanje da što više ljudi dođe lično i plati tu nerealno visoku cenu ulaznice. Dakle, opet besramna komercijalizacija Tošetovog lika i dela. Kao
četvrto, voštane figure koje su izložili u Memorijalnom centru, a koje navodno predstavljaju Tošeta, nemaju blage veze sa njim i meni lično deluju zastrašujuće (kao da su nekom namrštenom Vijetnamcu obukli Tošetovu garderobu

). Ne samo da nisu uspeli da uhvate onu njegovu čuvenu energiju, izraz lica i osmeh, već nisu postigli ni najmanju sličnost sa njim. Razočaravajuće potpuno.
Kako sam čula i čitala u štampi, ako je to sve uopšte tačno, Tošetovi roditelji i sestra nisu uključeni u celu tu priču sa Memorijalnim centrom, čak nisu nikada ni kročili unutra, jer je to za njih prebolno, te je
"glavnokomandujući" Tošetov zet, koji je rešio maksimalno da zaradi, dok se još može i dok su rane kod svih Tošetovih poštovalaca sveže. Moguće je da su tog zeta zli jezici lažno optužili, ali obično gde ima dima ima i vatre. Vreme će pokazati šta je prava istina.
Na ulazu u samo mesto više nema onog bilborda sa velikom Tošetovom fotografijom na kojoj se milo smeje, kao i uvek, i širi ruke u znak dobrodošlice. Da li su uklonili bilbord da bi postavili novi, ili ga tu na ulazu u mesto više neće biti, ne znam.
Grob i okolina izgledaju kao i prethodnih godina, posetilaca još uvek ima,
manastir Preobraženje se i dalje radi i nije se mnogo odmaklo sa radovima, ali je zato
završen put od manastira ka brdu na kojem je krst, a i
veliki krst je postavljen, a pogled odozgo na celo Kruševo i Pelagoniju je fantastičan.