Viza za Svedsku
Napisano: 27. Jul 2008 - 22:12
Elem, verenik mi zivi u Svedskoj i kod njega u poseti sam bila 6 puta, a u poslednjih 6 meseci 2 puta, i u tom periodu provela ukupno 106 dana, s tim sto sam oba puta produzavala vizu, odnosno dobila produzeni boravak. Dakle, ne radi se o Sengen vizi nego o dozvoli za boravak samo na teritoriji Svedske. Od tada nisam ulazila u drzave sa Sengen rezimom mesec ipo dana i pre nedelju dana odem u ambasadu Svedske da podnesem zahtev za Sengen, i kazu mi da sam ispucala dane i da sam provela na teritoriji Sengena i duze nego sto je dozvoljeno (za period od 180 dana je dozvoljeno 90, a ja sam provela 106). Potom me naravno na licu mesta odbiju za Sengen i kazu mi da cu opet moci da zahtevam sredinom septembra, kada naravno necu moci jer je tada ispitni period. Onda mi sluzbenica kaze da sada jedino mogu da popunim zahtev za boravisnu dozvolu, i ja to uradim, platim 8.900 din, i sada sam na cekanju do ne znam ni ja kada.
E sada, sta meni nije jasno! Kako su u Svedskom migracionom mogli da mi produze boravak i prekorace tih 90 dana? Jos nesto, to produzenje u Svedskoj se placa 1.000 svedskih kruna, sto mu dodje nesto vise od 100 evra, skoro onoliko koliko sam platila i za boravisnu dozvolu. Da li je moguce da je ta boravisna dozvola isto ono sto se dobija kada ti produze Sengen? Ako jeste, onda se sluzbenica u ambasadi presla jer nije trebala da mi racuna i te dane koje sam provela u Svedskoj, ne sa Sengen vizom vec sa tom produzenom dozvolom za boravak.
E sad malo da uprostim pitanje. Da li je za period od 180 dana dozvoljena SENGEN VIZA na 90 dana ili BORAVAK na teritoriji Sengena koji ne sme biti duzi od 90 dana, nezavisno od tipa vize, odnosno boravisne dozvole???
Dakle, po mojoj nekoj logici, Zakon o Sengenu nema nikakve veze sa tom dozvolom za boravak u nekoj zemlji jer je to SAMO tip vize za tu zemlju, a samim tim se onda ni dani provedeni sa tom dozvolom ne racunaju... ili mozda gresim?
Ovo sve deluje jako konfuzno, ali molim osobe koje su kompetentne da mi pomognu!
Hvala unapred!
Napisano: 28. Jul 2008 - 07:13
Raspitacu se...
Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. May 2012 - 16:18
obrisan citat
Napisano: 29. Jul 2008 - 15:43
ti dani koje si dobila kao produzetak nisu boravisna viza i ona se ne dobija tako lako...
ja mislim da je za tebe najlaksi put do boravisne da se udas za njega pa kao supruga da trazis boravak...to ljudi masovno rade
Napisano: 30. Jul 2008 - 01:03
Moram da te ispravim. Po zakonu, na 180 dana, odnosno 6 meseci, ima se pravo boravka na Sengen teritoriji 90 dana, odnosno 3 meseca.
Ono sto sam ja dobila u Svedskoj kao produzenje vize jeste njihova boravisna dozvola, koja se, neces mi verovati, jako lako dobija, ali pod uslovom da je trazis u Svedskoj, i platis naravno 100 e. Retko koga odbiju. Odavde to ide mnogo teze i dosta je komplikovano.
Sto se tice mog prethodnog posta, kontaktirala sam svedsku ambasadorku i rekla mi je da Sengen vizu mogu dobiti samo ako sam bila 90 dana van Sengen teritorije, a ako je moj put za Svedsku neophodan, jedino mogu aplicirati za tu boravisnu dozvolu, koja naravno ukljucuje samo boravak u Svedskoj.
To sto kazes za udaju, znam da to ljudi masovno rade, ali ja cekam do godine da zavrsim fakultet pa cu onda. Neverovatno je cega sve ima gore, milione nelegalnih brakova, stranaca vise nego Svedjana, zato im zemlja polako i propada, zato i ima toliko kriminala!
Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. May 2012 - 16:18
obrisan citat
Napisano: 31. Jul 2008 - 22:29
Ja znam za shengen vizu da su mi rekli da viza bez obzira koliki joj je period vazenja, ne moze da odobrava vise od 90 dana boravka. Ne po godini nego po vizi. Samo u ovoj godini sam u tri vize dobio 120 dana (30 + 30 + 60).
Napisano: 03. Aug 2008 - 13:29
Da li je tesko dobiti prvu svedsku vizu. Imam u pasosu holadsku, grcku. Zelim da idem kod decka u svedsku,poslace mi garantno pismo i sve sto treba, imacu povratnu kartu. Samo me zanima sta je najbolje staviti kao razlog posete. Nije mi namera da ostajem tamo, da se ne uplase toga. Studiram ovde u bgd-u.
Hvala Unapred
Pozzz
Napisano: 03. Aug 2008 - 13:36
dintel011 @ 31. 07. 2008 - 22:29
Ja znam za shengen vizu da su mi rekli da viza bez obzira koliki joj je period vazenja, ne moze da odobrava vise od 90 dana boravka. Ne po godini nego po vizi. Samo u ovoj godini sam u tri vize dobio 120 dana (30 + 30 + 60).
koliko ja znam ti za 6 meseci mozes da provedes 3 meseca u sengenskim drzavama...nebitno da li si to uradio sa 1 vizom ili sa 3
Napisano: 05. Aug 2008 - 00:48
Obzirom da si student i da si vec boravila na Sengen teritoriji, ne bi trebalo da ti prave probleme! Njima je najbitnije od svega da ti imas nesto sto te vezuje za tvoju drzavu, neki dokaz da ces se vratiti, a to je u ovom slucaju fakultet.
Nista posebno ne upisujes kao razlog, samo "poseta decku", i ako ste malo zajedno, slobodno na intervju-u dodaj jos par meseci :-)
Napisano: 05. Aug 2008 - 14:15
Hvala puno
Dragana
Ovu poruku je izmenio DraganV: 21. May 2012 - 16:19
Napisano: 21. Nov 2008 - 22:22
Napisano: 27. Nov 2008 - 12:24
Napisano: 21. Aug 2010 - 21:58
ako neko zna kako se zove ili ima broj bio bi mi od velike pomoci...hvala
Ovu poruku je izmenio SnekiMaki: 21. Aug 2010 - 22:43
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0