Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Kikladi...chill out!

38 odgovora na temu

#1 Dalijaaa

backpacker

• Član
  • Poruka:3
  • ženski

Napisano: 17. Jul 2008 - 19:35

Ako ste bili na nekom od ovih ostrva, pisite...

#2 Ultralamb

putnik

• Član
  • Poruka:154
  • muški

Napisano: 01. Aug 2008 - 00:01

Pogledaj porukuDalijaaa @ 17. 07. 2008 - 19:35

Ako ste bili na nekom od ovih ostrva, pisite...
Drago mi je da se neko interesuje za kampove... Evo prosle 2007. godine bese ovako:
Prvo je pao Paros. Iz Pireja jutarnji highspeed zuuum za 50e. U Paros luci (kao i svim kikladskim lukama) klasicna sacekusa sa ponudama za smestaj, odabrali smo kamp, kao i obicno. Ne treba vam vas sator, tamo imate sve da uzmete u najam. Ne znam cene smestaja po apartmanima i sobama, bila je sredina avgusta i nije nam se svidela cena. Ovde sad treba da dodje recenica "Paros je fenomenalan". OK - Paros je fenomenalan. Veoma razudjena obala na severu, puno uvala, pescanih plaza, suuuuuurf... Kampova kolko oces... Vise nego na bilo kom ostrvu. Posetioci na Parosu su uglavnom francuzi, ali na Kikladima generalno borave ljudi sa svih kontinenata, srpski skoro da necete cuti (da uklonim ovo "skoro"? - nemojte mi sad pridikovati vi koji ste imali srecu da budete tamo)... Luka za trajekte je Parikia, to je i glavna varos (kazem varos, jer su sve to Chore - varosice ili sela; nema na Kikladima pravih velikih gradova). Ali je Naoussa taj biser koji treba posetiti, mirno ribarsko mesto, skroz autenticno. Neko je na forumu ovde napisao da mu je trajekt prispeo u Naoussi, ne bih bas rekao da je tako bilo...
Onda smo se posle pet dana uputili na Sifnos. Pegavo ostrvo, zbog onih tackica po stenovitim brdima. Tamo opet u kamp. Na Sifnosu ih ima dva, ali smo odabrali kamp Makis. Sa Parosa sam prethodno proverio kako stvari stoje sa mestima - tip iz suparnickog kampa mi je zvucao smoreno, dok je gazda iz Makisa pokazao da vodi racuna o gostima u svakom pogledu - od telefonskog razgovora, pa do poslednjeg dana naseg boravka tamo. Covek jednostavno sve vreme brine o svemu, sve je ciiisto, funkcionalno i fino. I nije bilo skupo, iako je bio avgust. Sifnos je deo (vidi mapu Grcke) zapadnih Kiklada i ... he he, neko je rekao Mikonos je skup? Suveniri su duplo skuplji nego na Mikonosu. Sve u Apoloniji (glavno mesto) je nekako nobles, taaaako tiho i romanticno, to je taj kikladski otrov koji dobrovoljno uzimaju samo ljubitelji. Pa ako ste ljubitelj... Apolonia je malo nezgodno postavljena, skoro na sredini ostrva, pa ako hocete na neki drugi deo ostrva koji je na, recimo, istoj strani ostrva gde je i vas smestaj (npr zapad), morate busom preko Apolonije. Postoji prelepo mesto koje je na istocnoj strani ostrva, zove se Kastro (tako se uostalom zovu u Grckoj sva mesta koja su na nekakvim ivicama), jako mi je zao sto ga nismo posetili, imam samo nekoliko fotki iz daljine. To mu dodje (sa moje tacke gledista) neki pandan Naoussi na Parosu. Plaze na Sifnosu - pa mislim... to su Kikladi. Samo tri dana nije dovoljno da se vidi sve na Sifnosu. Smrc, lepi Sifnos.
Onda Milos. Od toga se pada u nesvest. Kikladsko ostrvo sa UBEDLJIVO najvise razlicitosti kada su plaze u pitanju. Neverovatne varijante; pa ja mislim da ih je Spilberg smisljao licno i personalno. Da, naravno, mislim pre svega na Sarakiniko plazu, koja je jedna verovatno najneverovatnijih pojava u poznatom delu svemira. Ona je uvala u steni od belog krecnjaka, mekog kao kreda, pa je i voda bela kao mleko. Nositi crne naocare obavezno, moze se oslepeti od stena. Na Milosu je samo jedan kamp, i taj je u centralnom delu Milos "kifle". Tu je i jedna od najvecih plaza, Achivadolimni. Glupo je da koristim suvisne reci kao sto su "pescana", "fenomenalna", itd - to se podrazumeva u daljem textu. Prelepa plaza Provatas na jugu – ispod nje nema vise nista, samo beskonacno more i posle nekoliko dana plivanja, Krit. Ko voli arheologiju – eto na Milosu amfiteatara, Venera i ostalog kamenja. Kamp je malo skuplji. Kao i na Sifnosu i Parosu, giros je oko 2 – 2,5e, a pivo - pojma nemam, to kupujem u radnji… evro valjda. Za celo ostrvo vazi obaveza da se uzme nesto na benzin i da se tako obilazi.
Na redu je Ios. Odmah da kazem da ne treba da vas brinu izvestaji o “celonocnim ludilima”, “alkoholnim hodocascima”, itd. Toga ima samo ako vi to hocete. Uvek mozete naci smestaj na mestu gde cete spavati kao beba. Na Iosu ima 3 kampa, najmirniji je onaj u luci. Mi smo bili u sobama, ne u kampu. Pa mislim – povoljnije cene, a mozda i zbog cinjenice da je bio pocetak septembra. Bilo je 25e za dvokrevetnu u luci. Sa najlepsim pogledom na ulaz u zaliv. I velikom terasom. A plaza 10m pod terasom. Sopstveno kupatilo i frizider za Bacardi Breezer se podrazumevaju. Klima i TV... tu su, ali kome to treba? Nego, tek da pomenem – plaza Manganari na jugu ostrva – velika, dvodelna, suludo kristalna, dostupna busom i brodicem, sa pogledom na Santorini u daljini. Posle nje savrsena Milopotas plaza vam izgleda kao deponija trulih Gremlina. I obavezna Agios Theodoti na istoku sa pogledom na Male Kiklade: Heraklia, Koufonisia, Schinoussa, Donoussa, Keros (naravno, ne vide se svih 5). Upadljivo velik broj posetilaca Iosa je iz Australije, bas dominiraju, iako ih ima i sa drugih kontinenata.
Santorini (Thira – stari naziv). Joj. Lepo, i to mnogo. Nema razloga da pricam o detaljima, svako vec sve zna. Ne bi bilo lose da pomenem da tamo nismo nocili vec smo napravili jednodnevni izlet sa Iosa, i tom prilikom videli usputna ostrva Sikinos i Folegandros. Poenta je doci na Santorini brodom (trajektom) i to najsporijim koji je dostupan. Dodjete li avionom ili high-speed gliserom (koji je zatvorenog tipa) necete doziveti osecaj prilaza necemu tako veeeelikom i mocnom koje vas gleda sa visine. To se moze doziveti samo sa palube najobicnijeg i najjeftinijeg trajekta. Tako i nastaju fotografije iz tog ugla, drugacije je nemoguce. Odmah po iskrcavanju sa plovila smo podelili kintu sa dve Korejanke za taxi, koji nas je odbacio do Thire (glavno mesto), a usput su napravljene sjajne fotke sa ultrastrmog cik-cak puta koji vodi uzbrdo uz stenu (kako se samo taxista mrstio i kolutao ocima dok smo Korejankama pricali o proslogodisnjim lepotama Mikonosa... konkurencija je cudo). Iz Thire odmah uzeti bus koji vodi u najdalje mesto Oia. Ono je superposeceno, superslikano, supercarobno. Nema sumnje da je prelepo. To je ono sto vidite na posterima turistickih agencija kada vam nude aranzmane za Paraliu, Nei Pori i ostale Polihronije. Pa sigurno nece da stave slike navedenih mesta, jer isti prizor moze da se vidi u Zarkovu, Sremcici... Ipak je Santorini turisticki simbol Grcke. Neverovatne kolicine prekookeanskih brodova dovoze (starije) ljude da ga vide, tako da nekom moze pomalo smetati ta pijacna atmosfera.
Videli smo i taj zalazak sunca na Santoriniju. Bas je bucnulo u vodu. Drugacije je mozda samo ako se gleda u gradjevine i stene oko vas dok zalazi. Sve ostalo je isto kao i na bilo kom drugom ostrvu ili mestu na planeti. Mislim, da se ne lazemo: svako mesto u Sredozemlju, narocito Grckoj, a pogotovo na ostrvima, ima svoju pricu, legendu, podnaslov, moto. Neka ostrva cak ne mogu ni da se dogovore ko ce sta od mitova da prigrabi, pa ima duplikata, narocito kada su kiklopi u pitanju. Santorini, to svi znamo, "kazu, ima najlepsi zalazak sunca na svetu". Pa - kazu. To je ono sto pomaze da se prodaju aranzmani. Mozete videti ljude koji placaju ko zna koje cene onih sampanjaca da sa zakupljenih pozicija pogledaju zalazak. Mi smo ga isto pogledali. Fotografisali. Uz pivo od 1e. I na tom i na drugim ostrvima.
Jos jedan cesto pominjan detalj u vezi Santorinija jeste belina gradjevina na ostrvu. Prosetate li ulicama cak i same Oie, videcete koliko je crvenih, narandzastih, zutih, plavih, drap kuca. Belih i uopste svetlijih je svakako najvise, a zbog vizuelnog kontrasta koji postoji sa tamnim vulkanskim stenama na kojima su sagradjene najvise i upadaju u oci. Ali od svih Kikladskih ostrva na kojima smo bili ili ih videli sa brodova, najmanje ih je belo na Santoriniju. Na lestvici ispod je samo Siros.
Na kraju apsolutni sampion - Mikonos. I opet se potvrdilo da NEMA konkurenciju unutar Kiklada. Po kom pitanju? Svakom. Apsolutno svakom. Cetvrti put letujem tamo u zadnjih desetak godina. Ti ljudi nista ne prepustaju slucaju (secam se kada smo jedne veceri pre mnogo godina slucajno prosuli crveno vino po jednom belom zidicu na kom smo sedeli - sutradan smo prolazeci tuda videli kako ga krece!) Sta bi se tek pricalo o belini mikonoskih kuca da je ostrvo vulkanskog porekla kao Santorini? Sve (100%) su striktno bele, bez izuzetka, ciste, svaka sitnica na svom mestu. Skupo? Mozda... Zavisi od licnih potreba. Neke stvari se mogu uraditi na drugaciji nacin, neke eskivirati bez gubitka komfora. Nauci se to. Iznajmiti cetvorotockas na vise dana i obici zapadnu polovinu ostrva OBAVEZNO. Jedan dan nije dovoljan ni u ludilu. Plaze na Mikonosu su obavezno stivo koje citate kada ste u Grckoj. Ne znam koliko je smisleno da ih nabrajam. Sve su unikati. Na severu par komada (vise za jedrenje - surf), na zapadu Agios Stefanos ko voli bezbrizno da trci po pesku, poluostrvce Ornos nudi Agios Ioannis sa pogledom na susedni Delos, dok su one najbolje smestene na jugu Mikonosa: Psarou, Platys Gialos, najdraza Paraga, Paradise (glup naziv, ali nije glupa i plaza), Elia, Kalo Livadi. Postoje i dva kampa na Mikonosu, mirniji na Paraga plazi i dinamicniji na Paradise plazi koja je poznata po zurkama od pet popodne do kasno u noc. Standardi oba kampa su u skladu sa onim sto Mikonos predstavlja. Sem sto u njima nema gejeva, oni su u Chori.
Eto. Sve ukupno 27 dana na Kikladima... Bice jos!

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 01. Aug 2008 - 02:17

#3 suki

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:2395
  • ženski

Napisano: 01. Aug 2008 - 10:00

UF, blago vama! Jeste da ne preferiram kampove, ali 27 dana... :D

#4 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 01. Aug 2008 - 11:16

Paaa... znas kako je... Nikad ne radimo iskljucivo kampovanje, bude to malo kamp, malo studio - od ostrva do ostrva... Sto zbog finansija, sto zbog promene, druzenja... Nema tu mnogo filozofije - sebe ne mozemo da zamislimo 10 - 15 dana na moru! Zato ovog avgusta obaramo sopstveni rekord - veceras krecemo i ostajemo ceo mesec. Dvoumimo se sa kojim ostrvom da pocnemo - Naxos, Antiparos ili Milos... Milos nam je proslogodisnji najmomenat. :)

#5 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 03. Sep 2008 - 23:44

Samo brzo da se javim - stigli nakjuce.
Bilans: 31 dan - Milos, Ios, Naxos, Koufonisi (1 dan), Amorgos, Antiparos, Paros.
Kasno je, mora da se lega, uskoro koja rec vise.

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 03. Sep 2008 - 23:44

#6 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 04. Sep 2008 - 00:00

Bravo,cekamo koju rec vise,posebno me interesuje :D
......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#7 Vesna Ks

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1533
  • ženski

Napisano: 04. Sep 2008 - 00:13

Evo jos zainteresovanih..pisi o kampovima i cenama malo vise.Da li u tim kampovima mogu da se iznajme samo satori ili i prikolice?

#8 jele

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:492
  • ženski

Napisano: 04. Sep 2008 - 12:08

Bas sam uzivala u tvom putopisu, Ultralamb. Vrlo je avanturisticki, toliko toga ste obisli i videli, ima tu i dosta cimanja - pakovanja, raspakivanja, transfera do drugih ostrva, trazenja smestaja na licu mesta - a opet to kod tebe to zvuci tako lako, svaka cast. Vredi svaku paru, ali pretpostavljam da ovakav vid letovanja zahteva malo dublji dzep, ili gresim? Mislim zbog silnih transfera i trajekata, iznajmljivanja dvo- i cetvorotockasa na svakom ostrvu, ... Jel' mozes malo detaljnije o cenama (kamp, transferi, itd.)? Bas mi se svidja ovaj tvoj 'itinerary', zato me i interesuje!
Putopis: Krf

#9 dejzi99

svetski putnik

• Član
  • Poruka:508

Napisano: 04. Sep 2008 - 16:59

Dobrodošao Ultralamb, očekivali smo te sa nestrpljenjem :P ! Par puta sam te pomenula na novootvorenoj temi o ostrvu Milos (posle brzog porasta interesovanja, usledio je još brži pad - nažalost, jer gotovo da nema ljudi koji su letovali tamo i koji bi nam mogli preneti svoja iskustva). Tako smo sad svi mi, budući posetioci, a trenutno samo zaljubljenici izdaleka, u iščekivanju tvog novog putopisa sa fresh ovogodišnjim impresijama.
Molim te, ne dozvoli da te svakodnevne obaveze odvuku predaleko od ovog foruma, pa da nesrećni čekamo do sledeće godine :bez-zuba: !
I ne usteži se: slobodno budi vrlo detaljan, vrlo iscrpan, ne deli stvari na manje i više važne, nego piši o svemu! Znači, ne plaši se da ćeš nas smoriti, gladni smo novih informacija :D :D :D !

#10 Ultralamb

putnik

• Član
  • muški

Napisano: 04. Sep 2008 - 21:38

Ja sam uzasno lenj kada se nesto mora, a vredan kada se treba potruditi za zadovoljstvo. Hm, bas originalno. A kod koga nije tako? Hocu reci, jos nisam sve stvari raspakovao od puta, pune su peska i soli. Pre tacno nedelju dana smo na Parosu pravili oprostajno vece sa internacionalnom ekipom, uz cevape i pivo.
Pa ja se osecam tako mutavo sada, onakav text kao onaj gore ne bih sada mogao da ponovo napisem. Nisam, uzgred, ni pogledao sve svoje slike sa putovanja, to cemo sutra uvece.
@ dejzi99: Pogledao sam tu temu za Milos, vidim da su ljudi bas zainteresovani. I treba da budu. Ajde da odmah otklonim par nedoumica ovako na brzaka (u vezi te teme o Milosu):

- Ne bojte se, javni prevoz na Milosu sasvim normalno funkcionise, busevi idu svuda po ostrvu tacno na vreme
- Santorini i Milos su vulkanskog porekla
- Mali avion od Atine do Milosa je jeftiniji od Speedrunnera (karta u jednom smeru), ali je veoma limitiran sto se kapaciteta tice i karte su rasprodate petnaestak dana unapred, zato ako znatno ranije ne znate tacan datum dolaska u Atinu, tj Milos - zaboravite na njega (znate ono - da li cu dobiti vizu, da li cu kasniti itd)
- Ne moze se tacno reci "Pesak na plazama na Milosu je beo ili ove ili one boje" - Milos ima unikatnu odliku da su mu sve plaze razlicite (koje sam ja video, a imate i greeka com)

Slike one nemice za koje ste dali link su fantasticne. Primetio sam da vecina tih fotografa dolazi na prolece da fotografise Kiklade, posledica toga su lepsi pejzazi zbog to malo zelenila koje se pojavi na kratko i potpuna posvecenost, jer nema turista i gubljenja vremena na besmisleno brckanje u moru i jurcanje po plazama i glupavo ronjenje... :) Salim se, naravno, za ovo poslednje. Zavidim tim ljudima jer sam uvek u rascepu izmedju potrebe da radim te stvari i da napravim istovremeno sto bolje fotke, to obicno ne ide jedno sa drugim.
Evo ni ne primetih da sam se zapricao...
Molim za pauzu od par dana da bar pogledam slike pa da se inspirisem i podsetim. Znam samo da sam bio u raju. Takodje ne znam puno o parama, moja devojka ce mi reci tacan iznos, znam samo da je cetvorocifren. Oko 1200 po osobi.

Ovu poruku je izmenio Ultralamb: 04. Sep 2008 - 21:46

#11 dejzi99

svetski putnik

• Član
  • Poruka:508

Napisano: 04. Sep 2008 - 22:46

Pogledaj porukuUltralamb @ 4. 09. 2008 - 21:38

Molim za pauzu od par dana da bar pogledam slike pa da se inspirisem i podsetim. Znam samo da sam bio u raju.
Ovo se može nazvati "početak koji obećava" :D :D :D .
Vidiš kako je lako zapričati se (čak se i kad se počne sa pričom tek "po dužnosti")?
E, sad ćemo biti strpljivi i dozvoliti ti da se raspakuješ :bez-zuba: .
Nemoj samo predugo, počećemo opet da gnjavimo. Nema tu pomoći, tako iskustvo iz raja deluje na obične smrtnike :P ...

#12 Infoputnik

Putolov

• Moderator
  • Poruka:9422
  • ženski

Napisano: 04. Sep 2008 - 22:50

Pogledaj porukudejzi99 @ 4. 09. 2008 - 22:46

Ovo se može nazvati "početak koji obećava" :D :D :D .
Vidiš kako je lako zapričati se (čak se i kad se počne sa pričom tek "po dužnosti")?
E, sad ćemo biti strpljivi i dozvoliti ti da se raspakuješ :bez-zuba: .
Nemoj samo predugo, počećemo opet da gnjavimo. Nema tu pomoći, tako iskustvo iz raja deluje na obične smrtnike :P ...

Slazem se s tobom dejzi99 :D :D
......................................................
Postavljena slika Postavljena slika

#13 Putnica

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1544
  • ženski

Napisano: 05. Sep 2008 - 09:55

Pogledaj porukuUltralamb @ 4. 09. 2008 - 21:38

Takodje ne znam puno o parama, moja devojka ce mi reci tacan iznos, znam samo da je cetvorocifren. Oko 1200 po osobi.

Samo ???? Za mesec dana??? To nije mnogo uzimajuci u obzir silne transfere, smestaje i ostalo... Da se nisi nesto preracunao? Mada bih volela da nisi :D
Postavljena slikaMoj blog: http://putnica.mojblog.rs

Moje MFT: http://www.putovanja...retraga/putnica

Evia, Peloponez, Hidra, Spetses, Zante, Olimpija, Metsovo, Kefalonija, Skijatos, Pelion, Lefkada

#14 Dragan

svetski putnik

• Član
  • Poruka:987

Napisano: 05. Sep 2008 - 11:47

Pogledaj porukuPutnica @ 5. 09. 2008 - 09:55

Samo ???? Za mesec dana??? To nije mnogo uzimajuci u obzir silne transfere, smestaje i ostalo... Da se nisi nesto preracunao? Mada bih volela da nisi :D

Da, zaista u pravu si, krajnje neverovatna cena za toliko putesestvije.

#15 jele

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:492
  • ženski

Napisano: 05. Sep 2008 - 12:53

I mene je cifra prilicno iznenadila, mislila sam da ce biti vise s obzirom da se radi o mesec dana i to u avgustu, pa jos sa sve raznoraznim menjanjima lokacija. Ali da mi ipak sacekamo da zena sastavi krajnju racunicu, ha? ;) Salim se apropo izjave mog muza kada su ga pitali koliko smo potrosili za letovanje, a on 'zaboravio' da doda jos nekih 500 EUR... :rolleyes:

Veoma mi se svidja ta ideja o obilasku nekoliko ostrva u toku jednog letovanja. Ja sam za sledecu godinu mislila da spojim Lefkadu i Kefaloniju sa izletom na Itaku (jedno duze letovanje)... Kod vecih ostrva imam zelju da ih u potpunosti upoznam pre nego sto ih napustim, tako da ne bih kombinovala vise 'vecih' ostrva. Ali kombinacija vise manjih ostrva mi je super ideja.
Putopis: Krf

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0