Zašto ne biste iskoristili slobodne dane koji vas sleduju i otputovali do nekog evropskog grada ili možda otišli na skijanje?
U zavisnosti od toga da li želite da uzmete jedan slobodan dan od vašeg godišnjeg odmora, ili tri , Putovanja.info za vas izdvaja najzanimljivije ponude. :)
Najidealnije letovalishte u Bugarskoj Zasto je bas to mesto optimalni izbor?
Napisano: 01. jul 2008 - 13:05
Napisano: 14. jul 2008 - 16:32
Napisano: 15. jul 2008 - 15:16
Sozopol se nalazi 30-ak kilometara juzno od Burgasa. Gradic je jako lep, nalik starom Nesebaru, sa starim kucama koje su pod zastitom drzave, kaldrmom, igradjen na steni, ali za razliku od Nesebara koji je kao stari grad izdvojen i nema plazu, u ovom gradicu jedna plaza nalazi se u samom centru, dok je druga zajedno sa novim delom grada juznije. Sozopol vazi medj Bugarima za umetnicki grad i elitnije letovaliste. Osim sto se pominje kao Apolonija jos u vreme anticke Grcke, grad ima dusu i sadrzaj. Mene jako podseca na Ohrid.
U starom delu grada postoje dva muzeja, ostaci bazilike, tvrdjava, marina, bioskop pod vedrim nebom, i luksuznija mesta za izlaske, restorani, kafici i poslasticarnice, jako lep dzez bar, s tim sto se nocni zivot u tom delu zavrsava do 24.00, pa je idealan za porodice, a u novom delu grada, osim ogromne plaze sa mnostvom kafica na njoj, dnevnih sadrzaja za decu kao sto su tobogani, ljuljaske i sl., i novih hotela i apartmana, nocni zivot traje do jutarnjih casova u velikim diskotekama. Tako da razlicite generacije mogu da letuju u ovom mestu. U novom delu Sozopola ima jeftinijih restorana, osim sto ih ima i vise, veliki market, puno prodavnica odece, obuce, suvenira, pa je jeftiniji kao baza. Medjutim, nije daleko ni prosetati uvece iz starog dela u novi. Ja sam praktikovala da ponekad odem tamo na rucak i sacekam da prodje najjace sunce uz pice, ako nisma ostala u svom kaficu na plazi u starom delu, gde su domacini sa vrlo dobrim pamcenjem, pa kad su me videli sledece godine odmah su me oslovili po imenu.
Vecina turista su Poljaci, Cesi, Nemci, ima i Francuza i Rumuna, a ja sam srela i neke Engleskinje i Slovence. I svi oni godinama dolaze u Sozopol. Od severnih gradova, kako i sami Bugari kazu, razlika je u toploti vode. Varna je hladna. Plaza u starom delu je dobra za decu, jer plicak ima dobru duzinu, i posto je kao u nekoj uvali, nema puno vetra. Cesto na nju dolaze i gosti koji su smestajem u novom delu grada. Plaze se uredjuju svake noci, ravnaju se, skuplja se smece. Ima i delova sa suncobranima i lezaljkama, ali i delova na kojima ne mora da se ista placa. Iznad plaze je ulicica gde ima kioska sa brzom hranom, ali i restorana.
Letovala sam dve godine u Sozopolu. Nekoliko dana sam bila i u Burgasu, a imala sam i jednodnevni izlet u Nesebar. Nesebar mi se nije dopao - grad, beton i ulice kao Novi Beograd, a do starog grada, koji je dusa, tacno da se odvalis od pesacenja. Sozopol sam prve godine izabrala tako sto nisam ni znala kuda idem, samo sam usla u voz, i od Sofije se u vozu raspitala, kod Bugara, da mi preporuce neko mesto. Posto je vecina u kupeu rekla da je Sozopol najlepsi gradic, tako sam i ja tamo zavrsila. Smestaj sam pronasla na ulici, pola sata po dolasku u Sozopol, u starom delu grada. Sledece godine sam letovala kod iste devojke. Ako nekog zanima, mogu da mu prosledim kontakt sa njom. Smestaj je dobar, renovirana kuca, i podeljen po spratovima na sobe sa klimom, bez klime, sa zajednickom kuhinjom, sa i bez terase i sl. Cene se krecu od 5Euro po krevetu do 10Euro, u zavisnosti sta zelite. Osim sto je u starom gradu, samo jednu ulicu nize od glavnog vecernjeg setalista, blizu je plaze i prolazi se pored manjih prodavnica hrane, restorana u centru gde se moze uplatiti meni, jutarnje brze hrane. Kod te devojke uglavnom letuju mladje osobe, bez dece, pa je prilicno mirno.
Ovu poruku je izmenio maslacak: 15. jul 2008 - 17:29
Napisano: 15. jul 2008 - 15:44
Prosle godine sam po odlasku iz Sozopola, provela 4 dana u Burgasu. Htela sam da grad upoznam duze od pola sata. Smestaj sam nasla na zeleznickoj stanici. Bugari cekaju turiste sa nekim malim transparentima, da ih tako nazovem. Ja sam pronasla sobu kod jedne fine gospodje, u blizini plaze. Osim sto sam nasla jeftin smestaj, Burgas je po svemu jeftiniji jer je veci grad, stan te gospodje je bio izuzetno cist i malo luksuznije opremljen od onog sto se izdaje od privatnog smestaja. Medjutim, to su zgrade i soliteri. Meni nije smetalo za tako kratko vreme, jer sam citav dan, kao i inace, bila van.
Plaza u Burgasu je ogromna, ima dobru duzinu, a nije ni uska. Spasioci su vrlo azurni i ima ih prilicno. Pored plaze je gradska gradina skoro celom duzinom plaze, iliti park, lepo sredjen, omiljeno setaliste mestanima, i sa nekoliko vecih kafica za nocne izlaske, a posle jedne prometnije ulice nalaze se stambeni blokovi duz tog parka, pa i plaze. Ruzni, sivi, betonski, kao i u svakom vecem gradu. Da biste bili blize plazi, ne znam za drugaciji smestaj. Samo jezgro grada je izdvojeno i udaljeno od plaze, i jedna ulica koja je setaliste i uvece ziva, od centra, izlazi na gradsku gradinu i plazu. To je prilicna udaljenost i otprilike 5-6 autobuskih stanica u jednom pravcu. Ja sam pesacila, autobus sam koristila samo u odlasku na zeleznicku stanicu, ali nije za svakodnevne odlaske na plazu bas uzivancija, narocito za one sa decom.
Plaza je od nekog crnog peska, za koji su mi Bugari rekli da ima nekog metala, pa su i izbegavali taj grad kao letovaliste. Taj tako crni pesak nenormalno privlaci sunceve zrake i toplotu. Mozete se opeci za tili cas. Ima, naravno, i lezaljki i suncobrana za iznajmljivanje. More je otvoreno, to jeste lepo, ali non-stop duva vetar i ima talasa, za razliku od Sozopola gde je jedna plaza u uvali i prijatnija je, plaza u Burgasu je i nesto dublja. To je dobro za neke sportove na vodi, koje sam videla da praktikuju tamo. U blizini je i velika luka u Burgasu, pa se cesto vide veliki teretni brodovi koji su se zaputili ko zna gde. Nisam primetila da je voda nesto posebno pljavija zbog blizine luke. Sa boravkom na plazi treba zavrsiti vec oko 17.00-18.00 casova, jer je posle hladno. Ja sam ostajala i duze, ali u odeci, i vetar je znao dobro da me produva. Tako je slicno na plazi u novom delu Sozopola, koja je vise sa otvorenim morem.
Na samoj plazi ima restorancica, diskoteka, nacickanih duzinom plaze. Moze da se napravi predah od jakog sunca u nekom hladu koji oni nude. Uvece tu ima mladog sveta, jer rade diskoteke, ali meni nije bilo nesto posebno zanimljivo, narocito ne muzika, a preko dana moze da se obeduje. Hrana je vec sumnjiva i treba birati lokal. Ja sam zapamtila neke girice. Nocni zivot je skoncentrisan u samom gradu, i ima jedna ulica koja je uvece puna ljudi, sto u restoranima, sto na samom setalistu koje vodi ka gradskom parku. Od ostalih letovalista je sigurno jeftiniji grad u svakom obliku.
Burgas kao grad je onako kao i svaki veci grad, lepo je sredjen centar. Ima hotela u centru, galerija, bioskopa, pozoriste, jeftinih restorana, puno prodavnica obuce i odece, marketa, menjacnica koje su postenije. Meni bas i nije bio neki uzitak za letovanje. Nisam osetila atmosferu i intimnost koju mi je pruzio Sozopol, iako sam dosta vremena provodila na plazi i u setnjama. Plaze nisu preterano krcate, jer ima malo turista. Uglavnom ima Bugara, jer im je tu jeftinije ili imaju nekog od rodbine. Kad sam svom prijatelju, Bugarinu, rekla da cu posle Sozopola da budem i nekoliko dana u Burgasu, on je rekao da nisam normalna.
Ovu poruku je izmenio maslacak: 15. jul 2008 - 17:18
Napisano: 16. jul 2008 - 08:55
У задњих десетак година дошло је до експлозије изградње хотела, и свакаквих разно-разних "пратећих објеката" около њих.
Гарантујем да је тренутно у Сунчевом Брегу и Златним Пјасцима много већи број тезги, киоска и осталог него дрвећа и зеленила.
Некада су на овој обали постојала китна, интересантна села за истински одмор и уживање, но, то време је заувек отишло.
Остао је неуништив известан шарм Созопола (као што правилно каже Маслачак) и Несебра, где се још може пронаћи мало душе.
Бугарско приморје је постало истинска "Мека" алкохолног, а у одређеном степену, и сексуалног туризма сиромашних западних, ол инклузив туриста.
Верујем да ће млађи туристи из наше земље остати задовољни могућностима за забаву свих врста, а и ценама и смештајем.
Породичним људима, чистог срца, једино могу да препоручим Албену, која је једина унапредила своју понуду у овим смутним временима.Албена је била и остала изтинска зелена оаза, на широкој рајској плажи, без гужве, камиона, багера и са минималним и довољним бројем тезги.
Бугари последњих година, као место за своје летовање најчешће бирају Грчку, иако је значајно скупља.
Иначе Бугарску би тренутно упоредио са једном злобном, крадљивом женом, кривих и покварених зуба, грозне и запуштене фризуре у изношеној старој, смрдљивој одећи, прљавог лица, заогрнуту кичозним, бљештавим огртачем - поклон од Европске Уније.
А та жена је у ствари, и лако може бити један прелепи, блистави лабуд, згодна и загонетна, културна и атрактивна - само мало треба да се потруди.
Срећан Пут !
Napisano: 20. jul 2008 - 11:14
U svakom slucaju Sozopol preporucujem.
Ovu poruku je izmenio mikap: 20. jul 2008 - 11:21
Napisano: 21. jul 2008 - 20:13
no, ja se ipak ove godine odluchih da mi drugo ovogodishnje letovanje bude u Sunchevom bregu, da li shto sam nekako doshao u fazu da mi nije bitno gde sam vec iskljuchivo s kim sam, da li zbog onoga shto se pricha o bugarskim letovalishtima, a ja bih da istrazim neki novi predeo, iako se, verovatno necu nikad tamo vratiti po drugi put, opet, ne znam, chudno se osecam, nekad govorih sebi da nikad necu letovati medj' kukuruzom kupajuci se u "jezeru", sada me neshto povuklo u te krajeve, mozda i shto sam veliki broj prethodnih letovanja proveo u Grchkoj pa mi je dojadilo da slusham "Yasou" i "Efharisto"... ko zna, nisam pametan, valja otkriti i videti neshto novo, zato ipak sobom nosim trachak nade da ce taj "aktivan odmor" na kraju izaci na neko dobro...
Napisano: 23. jul 2008 - 16:28
Поздрав!
Ovu poruku je izmenio DraganV: 06. jan 2011 - 11:13
Razlog promene: nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
Napisano: 30. jul 2008 - 01:13
Ovu poruku je izmenio maho shojo: 30. jul 2008 - 01:14
Napisano: 12. avg 2008 - 00:01
Ovu poruku je izmenio DraganV: 06. jan 2011 - 11:13
Razlog promene: nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
Napisano: 14. avg 2008 - 20:53
Napisano: 01. jul 2009 - 19:35
Napisano: 09. jul 2009 - 15:17
Savrseno mesto, mirno, tiho, na 15 minuta od Zlatnih pjasca, a dosta jeftinije (moze i skuplje, ako se zapucas u restoran na strafti), za porodice sa malom decom idealan izbor. ne ulazim u to da li se nekome svidja more ili ne crno more je svuda isto i sa Ruske strane. U hotelu smo [latili 5 evra za parking mesto \za 12 dana, i 10 za veliki sef. Imali smo dorucak koji je stvarno bio sjajan, u hotelu sa 2* nismo imali ni jednu zamerku, uvek sve cisto i oribano, a i tako smo stalno bili negde. Hoteli koji su malo dalje imaju svoje vozice do plaze. Uglavnom je sve sredjeno, zeleno, mirisno, sa sve restoranom u gusarskom brodu. Mi smo bili autom i setkali smo se svuda, do Nesebara, i Burgasa, i jedino bih opet otisla u Varnu, ostalo mi nije bas tako zanimljivo.
Steta sto nema avionskog prevoza Beograd - Varna jer znam gde bih letovala sledece godine.
Napisano: 11. jul 2009 - 20:36
Napisano: 15. jul 2009 - 07:58
Steta sto nema avionskog prevoza Beograd - Varna jer znam gde bih letovala sledece godine.
Kontiki radi carter letove za Bugarsku, tj. Beograd - Varna. Tako da postoji mogucnost da idete avionom
Ovu poruku je izmenio DraganV: 06. jan 2011 - 11:15
Razlog promene: skracen citat

Citiraj
Odgovori na ovo