Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Ostrog

• Ne možete pisati na ovoj temi
22 odgovora na temu

#16 M&N

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:367
  • nije upisan

Napisano: 03. Aug 2011 - 23:53

Mislim da je presudno za doyivljaj Ostroga ono sto osecate u sebi i namera sa kojom ste dosli!Pozitivnu energiju i pozitivne misli ne treba da vam narusi neko ko je tu slucajno zalutao.OSTROG I CETINJE

Ovu poruku je izmenio M&N: 03. Aug 2011 - 23:57

#17 baki70

svetski putnik

• Član
  • Poruka:628
  • muški

Napisano: 04. Aug 2011 - 12:30

Crkve i manastiri veoma često nisu samo verski objekti, već predstavljaju i kulturno istorijske spomenike. Svako ih obilazi iz svojih pobuda, neki zbog svoje vere, neko tamo traži duhovni mir itd. Ja u njima pre svega vidim spomenik kulture. Posetio sam do sada na stotine srednjevekovnih crkava i manastira i to sam činio iz istih razloga zašto sam obilazio i antičke hramove, sinagoge, dzamije itd.

#18 balto

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1064
  • ženski

Napisano: 04. Aug 2011 - 18:54

31. jula bila sam sa porodicom mislim dvanaesti put pod Ostrogom. Volim tamo da odem da osetim taj mir i spokoj kad se nadjem pored mostiju velikog sveca, ali ove godine imala sam i neki cudan osecaj da sve sto se desava van odaja Svetog Vasilija vise nije isto. Prodavnice suvenira su sada i tamo gde ih nikada nije bilo i gde u stvari nikada i ne bi trebalo da budu, razapeti satori kao na nekom vasaru, sve je komercijalizovano kao da ste dosli u neki turisticki centar, a ne u tako za mene veliku svetinju. Zao mi je sto je to tako, jer dobro se secam kako nam je baka moga supruga pricala da je ona sa primorja isla tamo i nazad peske i to bosa. A sada, najveci biznis prave na tome kako ce vam taksisti naplatiti da vas prevezu od donjeg do gornjeg manastira. Ovo je ipak samo moje misljenje, i pored svega volim da odem tamo, i mogu reci onima koji nisu bili da ipak vredi otici gore.

Postavljena slikaPostavljena slika

Postavljena slika

#19 spas

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:263
  • ženski

Napisano: 05. Aug 2011 - 18:43

eh to i ja pricam, sve to lici na jedan veliki vasar, da se razumemo, nemam ja nista ni protiv vasara, ali nisam ga ocekivala, ocekivala sam svetinju i kulturu, a zatekla trgovce, prosjake i razne profitere...
sad ne znam da li sam ja zalutala ili taj vasar, ali nije ni bitno...
a to sto rece @baki isla sam iz istih razloga kao i u Keruansku dzamiju, a tamo sam stekla utisak necega "velikog" i lepog...

#20 ada

turista

• Član
  • Poruka:60
  • ženski

Napisano: 09. Aug 2011 - 10:37

ove godine sam imala priliku da posetim manastir ostrog.moram da priznam da je na mene i kao vernika ali i kao osobu koja voli da obilazi razlicite istorijske spomenike kulture,ostavio veliki utisak.Smatram da je zaista gradjevina iako ne velelepna i bogata i nakicena jedno zaista cudo i nesto sto vredi videti iako niste vernik, a jako je zanimljiva i sama prica vezana za manastir,verujem i onima koji nisu vernici,mada svakako da za vernike ima drugaciji dojam i osecaj je poseban kada se udje u svetinju.Ako vas interesuje obilazak same gradjevine,bez verskih pobuda,mislim da se necete pokajati,meni je sam polozaj manastira fasinantan i visina na kojoj se nalazi,predivan pogled sa vrha,sve je zapravo jako skromno,ali smatram da vredi videti.Mi smo isli peske do gornjeg manastira,a sto se tice vasara mislim da toga svuda ima,imala sam prilike da obilazim i razlicite spomenike,manastire i katolicke i drugih vera i u drugim drzavama svugde je sada iskomercijalizovano sve,i mislim da svaka roba nadje svog kupca ,a profitera svuda ima pa nazalost i pored velikih svetinja samo je na nama da odlucimo hocemo li da koristimo njihove usluge ili ne

#21 sloba

putnik

• Član
  • Poruka:191

Napisano: 14. Aug 2011 - 23:13

Pogledaj porukuspas @ 05. Aug 2011 - 18:43

eh to i ja pricam, sve to lici na jedan veliki vasar, da se razumemo, nemam ja nista ni protiv vasara, ali nisam ga ocekivala, ocekivala sam svetinju i kulturu, a zatekla trgovce, prosjake i razne profitere...
sad ne znam da li sam ja zalutala ili taj vasar, ali nije ni bitno...
a to sto rece @baki isla sam iz istih razloga kao i u Keruansku dzamiju, a tamo sam stekla utisak necega "velikog" i lepog...

Jednog leta kada je pokojni patrijarh Pavle trebao da dodje u crkvu Svetog Djordja na Banovom Brdu, neko iz Patrijarsije je hteo da ga odveze kolima do tamo ali Patrijarh je insistirao da ide autobusom kao sto je to uvek i cinio. Tada mu taj neko rece da nije primereno jer u letnje vreme ima puno razgolicenog zenskog sveta u autobusima, koje idu na Adu na kupanje, pa da on ne bi morao to da gleda. Patrijarh mu kaza: "Svako vidi ono sto zeli da vidi". Ili ti- ono sto ti je u srcu, to i vidis.

#22 spas

iskusni putnik

• Član
  • Poruka:263
  • ženski

Napisano: 15. Aug 2011 - 22:41

:predaja: Nije ni vazno ja sam pokusala pomoci turistima, a ne objasnjavati vernicima :pop: da tamo nema nista, to je neka druga prica za neki drugi forum, totalno nebitna ovde.
Ako nekog turistu zanima put do Ostroga i sta tamo ima, rado cu odgovoriti na PP :cvetic:
Odoh odavde :vestica:

#23 Lela 002

backpacker

• Član
  • Poruka:47
  • ženski

Napisano: 19. Aug 2011 - 00:01

Први пут сам била на Острогу пре двадесетак дана, и стварно сам фасцинирана.
Прво, сам пејзаж, околина, долина Зете, пут до доњег манастира су невероватни, као и податак да се на оном уском и кривудавом путу тик уз провалију никада није догодила никаква несрећа.
Затим, пут од доњег до горњег манастира, може се ићи пешке стазом кроз шуму, може и таксијем, а манастирски комби вози бесплатно групе које се пријаве.
Сам боравак у горњем манастиру, посета светитељу, ноћење под отвореним небом, свитање су незаборавни.

Сад, не знам како је било раније, али мени ништа од виђеног није ни претерано, ни комерцијализовано.
Онај шатор стоји испред конака да у случају лошег времена људи могу да преноће, трпезарија може да прими тридесетак људи да се окрепе, има довољно ћебади и јастука за све који желе да спавају ту, не знам шта вас је саблазнило толико? Можда продавница сувенира?

Све у свему, прелепо је, и Боже здравља, опет ћу ићи.

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0