Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Važno obaveštenje: Sajt Putovanja.info neće biti u funkciji u utorak, 28. aprila
Nova verzija sajta će biti dostupna u sredu i tada ćete opet moći da pristupite sajtu!
Ukoliko ste propustili, pogledajte šta će biti drugačije na novoj verziji sajta


Izlet u Srbiji (1dan)103 odgovora na temu

#31 Zoran GM67

  iskusni putnik

 • Član
 • Poruka:290
 • muški
 • Lokacija: Beograd

Napisano: 14. sep 2009 - 20:10

Da se ubacim na ovu temu i ispričam gde mi bismo u subotu. Planirana relacija Beograd - Požarevac - Petrovac - Krepoljin - Krupaja - Resavska pećina - Despotovac - Beograd.

Kašnjenje u startu, malo zbog nas a više zbog radova na putu Rakovica - Bubanj potok, izbegavati ovaj pravac! Svratili u Požarevac na doručak i kupovali med u Kamenovu. U pitanju je selo pčelara, nalazi se odmah ispred Petrovca na Mlavi, skoro svi se bave pčelarstvom. Sve to nas usporilo pa odustali da se zadržavamo u banji Ždrelo. Ždrelo se nalazi na oko 20 km od Petrovca, ispod planina Veliki i Mali Vukan. Sa desne strane puta (iz Petrovca) nalazi se kompleks bazena sa termalnom vodom, može da se kupa i zimi tako da smo to ostavili za decembar ili januar.
Tu odmah je i ulaz u Gornjačku klisuru. Sama klisura, koju pravi reka Mlava, je prelepa i vožnja kroz nju predstavlja poseban doživljaj. Zaustavili smo se na pored nekog izvora, ne znam da li je voda lekovita ali naroda je bilo sa puno flaša ili kanistera. Mlava prekrasno izgleda na tom mestu. Izvor je nepunih kilometar ispred manastira Gornjak, sledeća planirana stanica. Manastir je zadužbina kneza Lazara, vrlo lepo izgleda i na prelepom je mestu, nemojte ga zaobići.
Posle manastira put izlazi iz klisure i brzo stižemo do sela Krepoljin. Tu se put razdvaja, pravo se ide za Žagubicu a desno za Krupajsko vrelo, naš sledeći cilj. Do vrela put vodi kroz sela Sige i Milanovac. Vodite računa, vrelo se zove Krupajsko ali se ne nalazi u selu Krupaja već neposredno iza Milanovca (ako smo se mi vraćali...), sa leve strane puta. Od glavnog puta ima nekih 200-300m, možete prići kolima do ulaza u jedno dvorište. Unutra je vrlo interesantno, ima bazen za kupanje koji radi leti, vodenica i kafana. Iza vodenice nalazi se vrelo, zaista impresivno izgleda, vidite slike.
Već je bilo vreme za ručak pa smo se vratili u Milanovac, do restorana Zov Homolja. Restoran se ne nalazi na atraktivnoj lokaciji poput onih na Lisinama ali kvalitet usluge i hrane je prvoklasan, po vrlo prihvatljivim cenama. Već dva puta sam bio ove godine sa planinarima i utisci su uvek bili odlični. Nemojte ga zaobići i obavezno probajte vlaški kačamak.
Ovo je već bilo dovoljno za jednodnevni izlet ali Resavska pećina je bila planirana i zato dajem gas, put onemogućava brzu vožnju ali ipak stižemo pre zatvaranja. O samoj pećini ne treba trošiti reči. Iako je već počinjao sumrak morali smo da odemo do Lisina i vidimo vodopad Veliki buk. Tek da naslutimo lepote kraja koji ćemo posetiti verovatno na proleće (uvek na vodopade na proleće!).
Odatle vožnja bez zaustavljanja do Beograda, preko Despotovca i Svilajenca. Put je bio prilično loš, sve do autoputa a posle je bilo mnogo bolje.

Svođenje utisaka
Prešli smo ukupno 360km. Tura je prevelika za jedan dan. Ceo izlet smo planirali u dva dana, sa spavanjem negde oko Lisina ali onda smo sve prebacili u jedan dan. Preporučujem ili dvodnevni izlet ili dva jednodnevna: jedan do Krupajskog vrela i nazad i drugi do Despotovca (autoputem!) sa posetom Resavskoj pećini, Lisinama i manastirima u blizini. Mi ovaj drugi sveli na par brzih poseta, svejedno super se proveli.

Slike
Gornjačka klisura
Krupajsko vrelo
Resava, Lisine

 

#32 Infoputnik

  Samo putnik

 • Član
 • Poruka:9707
 • ženski

Napisano: 14. sep 2009 - 20:54

Interesantan izlet. Cudo al ovde nisam bila osim u Resavskoj pecini. Moglo bi na prolece.
Kefalonija Lefkada Krit, Albanija 2013
MFT: Kefalonija plaze Kefalonija Venecija Sarajevo Una Hvar Krit prvi put Ag.Nik
......................................................
Postavljena slika

#33 DraganSt

  turista

 • Član
 • Poruka:62
 • muški

Napisano: 15. sep 2009 - 09:54

Pogledaj porukustpavicevic @ 21. avg 2009 - 14:06

Pozdrav,

planiranda za ovaj vikend napravim jednodnevnu turu, islo bi se prvo doDespotovca, manastir Manasija, vodopadi Veliki Buk i resavska pecina, aonda bi produzili dalje do Topole da vidimo i obidjemo Oplenac iKaradjordjev grad.

Interesuje me da li je to moguce obici zajedan dan, bez da se juri da se stigne na sledece odrediste, negoonako lezerno? Da li je bolje do Topole preko autoputa ili je kraci putpreko Mladenovca?

Ovo je prevelika tura cak i za dva dana, a kamoli za jedan. Ako oceteda uzivate, a ne samo da vidite,treba vam 1 vikend za Despotovac, Buk,pecinu i okolinu i poseban vikend za Oplenac
Provereni recepti sa slikama

#34 Infoputnik

  Samo putnik

 • Član
 • Poruka:9707
 • ženski

Napisano: 10. dec 2009 - 01:23

Valjda postujem dobro...samo par slicica da vidite kako je lepa Beljanica...natrcah na njih, pa da ih podelim sa vama...

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika
Kefalonija Lefkada Krit, Albanija 2013
MFT: Kefalonija plaze Kefalonija Venecija Sarajevo Una Hvar Krit prvi put Ag.Nik
......................................................
Postavljena slika

#35 terenac

  backpacker

 • Član
 • Poruka:23
 • muški
 • Lokacija: PO

Napisano: 18. mar 2010 - 20:08

Planiram jednodnevni izlet za uranak.........hajde da cujem jos predloga! ;)

#36 smesko

  iskusni putnik

 • Član
 • Poruka:460
 • ženski

Napisano: 18. mar 2010 - 20:51

terenac,eto i ja sam ustoj dilemi-gde,mada je meni sada suzen izbor jer sam trenutno bez auta,ali i to nije problem kada se ima dobra volja,ja sam cula da palicu ume da bude dobro za praznik,trebalo bi da imaju neke manifestacije,pa od opcija imam belu crkvu,i mozda etno selo stanisici,cak i neke nase agencije rade tad izlete

#37 goca

  svetski putnik

 • Član
 • Poruka:510
 • ženski

Napisano: 18. mar 2010 - 22:51

Koja agencija organizuje jednodnevni izlet do Stanisica,isla bi moja drugarica sa deckom,ali trenutno nemaju prevoz pa moraju da se snalaze

#38 smesko

  iskusni putnik

 • Član
 • Poruka:460
 • ženski

Napisano: 18. mar 2010 - 23:12

goco odgovorila sam ti na pp,da ne ispadne da reklamiram agenciju,pa ce ti valjda nesto znaciti,a i da ne trosimo prostor u temi srbija Postavljena slika

#39 DraganSt

  turista

 • Član
 • Poruka:62
 • muški

Napisano: 09. apr 2010 - 08:05

Jedan dobar predlog za izlet bio bi Nacionalni park Đerdap. Ako se ide iz Beograda, 1 dan je malo, ali je vikend sasvim dovoljan za prijatan odmor.
Provereni recepti sa slikama

#40 krf 2010 sd

  backpacker

 • Član
 • Poruka:23
 • muški

Napisano: 11. apr 2010 - 16:12

Dakle, da se umešam u ovo i ja. Prekjuče sam bio na jednodnevnom izletu i obišao sam Despotovac i okolinu. Po meni to je maksimum koji se može obići za jedan dan. Kako sam iz Smedereva dopustio sam sebi da krenem u 10 prepodne i kući sam bio oko 20 časova.
Smederevo - Markovac ( autoput ) čista klasika, stiže se bez problema.
Markovac - Svilajnac - Despotovac ( manastir Manasija 2km od Despotovca ), put prosečan prolazi se kroz par sela ništa posebno.Meni je trebalo sat i po od Smedereva.
Manasija je lepo sređena, mada su još neki radovi u toku, okolina manstira je ok, s tim da se vide tragovi civilizacije ( kese, flaše itd...).
Mansija - vodopad Veliki buk ( Lisine ) otprilike 30 - 45 minuta vožnje jer je put prilično loš. Dobar je samo deo od skretanja za Resavicu do sela
Strmosten, kao i deo kojim se ide do Resavske pećine.
Lisine su po meni praktično zaselak i sam dolazak može biti malo komplikovan ( nije baš sve najsretnije obeleženo 9 jer postoji restoran s leve strane koji ima svoj parking, pa odatle do vodopada ima oko 1 km. Ko produži napred 50 - 100 metara, postoji putokaz, skreće se levo i može se kolima do vodopada. Postoji uređen parking, restoran i tri bungalova. Mislim da je restoran preskup.
Sam vodopad je veoma lep, prilaz je u redu i definitivno je proleće vreme kada tamo treba ići.
Veliki buk - Resavska pećina 15 - 20 minuta vožnje dobrim putem.
Oko ulaza u pećinu je sve lepo uređeno i čisto. U samu pećinu se ulazi u organizovanim grupama na svakih 45 minuta i vredi svaki dinar koji se plati za ulazak. Obavezno poneti jaknu jer je temperatura 7 stepeni kada se uđe u pećinu. Obilazak uz vodiča traje 45 - 50 minuta.
Resavska pećina - Sisevac oko 45 minuta vožnje putem preko Resavice. poligona Pasuljanske livade i Senjskog rudnika. Put do Resavice je sasvim u redu ali dalje prema Senjskom rudniku i još dalje prema Sisevcu je prava katastrofa jer ga na pojedinim delovima i nema ( vozi se po podlozi od nečeg što je bio asfalt nekada ).
Samo skretanje za Sisevac je jako loše obeleženo i vrlo lako se može promašiti. Kada se prođe tih 6 km najkatastrofalnijeg puta kroz šumu stiže se u Sisevac. Sam manastir je lepo sređen, ali ni izdaleka ne ostavlja utisak kao naši najpoznatiji manastiri. Restoran "Potočara", okolina i bazen s termalnom vodom su prelepo sređeni. Kome je bitno i želi da se odmori treba da zna da u Sisevcu nema signala mobilne telefonije.
Sisevac - manastir Ravanica 30 minuta vožnje dobrim putem ne računajući onih 6 km izlaska iz Sisevca.
Na Ravanicu ne treba trošiti reči već treba otići i videti. Ne znam šta mi se više svidelo: konak, crkva ili okolina manastira. Sve je tako lepo sređeno, čisto i uredno. Manastir je otvoren od 6 ujutro do 18 časova.
Jedino što je tabla koja označava skretanje za manastir malo čudno postavljena i kasno se vidi ( srećom manastir se vidi s puta ).
Ravanica - Smederevo autoputem ( izlaz kod Ćuprije ) 70 - 80 minuta vožnje.
Sve u svemu 305 - 310 km puta i sve se može videti za jedan dan. Sva ova mesta su na 20 - tak kilometara jedno od drugog ali zbog kvaliteta puta premeštanje od jednog do drugog traje. Prolazite kroz lep kraj, ali kad i gde se najmanje naletite na dokaz da ste u Srbiji ( kese itd ... ).
Posebno je zanimljivo videti Resavicu i Senjski rudnik koji izgledaju kao da je vreme stalo pre 50 godina ( sve podseća na film "Petrijin venac")
Pozdrav!#41 Danijelams

  backpacker

 • Član
 • Poruka:26
 • ženski
 • Lokacija: BGD

Napisano: 16. apr 2010 - 09:54

Sutra idemo na Kosmaj u country club "Babe" sa klincem od 2 godine. Znam da imaju igraonicu sa osobljem koje pazi i animira klince, a imaju i spoljne aktivnosti za njih...javicu o utiscima kad se vratimo...poz svima

#42 goca

  svetski putnik

 • Član
 • Poruka:510
 • ženski

Napisano: 16. apr 2010 - 14:15

I ja za 1 maj idem u babe,ali ne u country club vec kod strica u vikendicu.Samo me zanima da li se moze svratiti u restoran i koristiti nesto od onoga sto klub nudi(tipa jahanje konja),i ako niste njihov gost.Lep provod vam zelim

#43 Danijelams

  backpacker

 • Član
 • Poruka:26
 • ženski
 • Lokacija: BGD

Napisano: 19. apr 2010 - 08:44

Kao sto sam i obecala evo utisaka iz Baba....mir i tisina, super priroda, osoblje je ljubazno. Sve ostalo i nije na nekom nivou. Sobe su solidne, potrebno im je krecenje i fugovanje u kupatilu jer ima budji, grejanje nije radilo ali su nam zbog malog dete doneli uljani radijator.
Igraonica za klince u hotelu ima razne strunjace, jedan tobogan, lopte i raspale igracke ipak to je bilo dovoljno meni da ja zabavim klinca nekih sat vremena ( jer animatori rade sa decom tek od 12h), napolju imaju stari tobogan, raspali drveni voz, raspale klackalice i ljuljaske...stvarno bruka s'obzirom koliko su skupi.
Rucak ili vecera za nas 2 (dete je jelo nase porcije jer ima 20meseci) iznosi od 2500 / 3000din sto je preterano skupo, jeste da je hrana stvarno ukusno spremljena ali je cena potpuno nerealna, spa centar moze da se koristi besplatno ako ste gost hotela, a ako niste onda se placa. Nismo mogli na jahanje jer nije bilo u ponudi.
Ono sto je nama najvise smetalo je satnica rada restorana, pre 8 ujutru nista ne radi i nema gde da se popije kafa (za nas koji se budimo pre 7 to je uzas), rucak je tek u 13h sto je jako daleko za malo dete kad se uzme u obzir da je doruckovalo u 8h, a nema nigde nista da se kupi, molila sam ih makar da mi naprave sendvic za dete, istina, napravili su ga ali i doooobroooo naplatili.
Sve u svemu, ne bih preporucila da se ide sa malom decom jer za taj novac ima puno drugih i boljih mesta. Konkretno, mi smo platili 1 nocenje za dve osobe sa vecerom, doruckom i ruckom 16.000,00 din. Eto toliko....poz#44 medvedicibgd

  backpacker

 • Član
 • Poruka:7

Napisano: 20. apr 2010 - 10:40

Stvarno sramota!Ipak mislim da za te pare moze mnogo bolje da se prodje na Mecavniku!Pozdrav

#45 Danijelams

  backpacker

 • Član
 • Poruka:26
 • ženski
 • Lokacija: BGD

Napisano: 20. apr 2010 - 12:38

Znam da moze, cesto idemo u Mecavnik, ma za taj novac moze ceo vikend da se provede u Opatiji npr., no, bili, videli, i vise NIKAD!!!!
Cula sam od kolege da ponovo radi hotel na Avali, kao i da ima i jos jedan restoran sa super terasom i klopom, planiram da vodim klinca za vikend ako bude lepo vreme :)

Broj korisnika koji čitaju temu: 2

Članovi: 0, gosti: 2, skriveni članovi: 0


Sajt Putovanja.info je deo Infostud grupe:
 poslovi.infostud.com mojtim.com kursevi.com najstudent.com prijemni.infostud.com polovniautomobili.com internet-prodaja-guma.com Gear5
Prijatelji sajta: 4zida.rs - nekretnine Beograd, Osiguranik.com, GdeIzaci.com - splavovi u Beogradu

copyright © Putovanja Info d.o.o. Beograd (2004-2014)