Faliraki ili Rodos grad
Napisano: 09. Mar 2009 - 00:54
Napisano: 09. Mar 2009 - 02:15
Napisano: 10. Mar 2009 - 11:21
to je onda pravi izbor.jer na rodosu nikada nemoze da ti bude dosadno.ja za deset dana nisam uspela da obidjem ceo stari grad.a o ostalim delovima ni da nepricamo. i nemoj da te uplase cene.kada sam trebala da krenem na rodos svi su mi pricali da je skupo.tolko sam se uplasila,da smo ja i decko mislili da necemo smeti nigde da sednemo.ali naprotiv.u ostalom zamisli kad bi i ovde isla sva tri obroka u restorne i placala 3-4 kafe... i tako 10dana,koliko bi ti novaca trebalo ?
Napisano: 10. Mar 2009 - 11:26
nemoj pogresno da me shvatis .nisam snob koji ne zna sta ce sa parama.naprotiv.kao i svuda mozes da prodjes sa malo para,a mozes da potrosis brdo. a sve to zavisi od same tebe.u kom mesecu putujes?
Napisano: 12. Mar 2009 - 23:37
U toku su "pregovori", jos uvek nista nismo precizirali!
Ja planiram da to bude sredinom jula...
Napisano: 05. Oct 2009 - 22:13
Ono sto smo od plaza u Rodosu mi videli (doduse iz autobusa) je - katastrofa.
Vecina plaza je "siroka" 20 m koliko joj preostaje izmedju puta i mora, i pretrpane su lezaljkama i suncobranima...
Takodje, svi hoteli u Rodosu u koje su jadni ljudi koji su putovali sa nama isli, su oni sa vise stotina soba i bazencicem. I tako njih mnogo mnogo, svi jedan pored drugog, sa radoznalim bakicama koje sede (verovatno) po ceo dan za stolovima sa najboljim pogledom na ulicu.
Faliraki je meni (za odmor) daleko privlacniji. Mi smo bili od 13 - 23 septembra 2009, i vreme je bilo fenomenalno.
Bili smo u hotelu "Sofija" (apartmani) koji je sasvim pristojan, i udaljen je stvarno 50m od plaze.
Jedino sto se meni cini je da je letovanje u Falirakiju sigurno NEpodnosljivo u Julu i Avgustu, jer je i ovako bilo na ivici prenaseljenosti za moj pojam odmora, a i tada punom parom rade sve one diskoteke koje su bile zatvorene za vreme naseg boravka.
Iskreno, sto se plaza za sa malim detetom tice, Lindos je najbolje resenje na celom ostrvu, ali na zalost nije bilo aranzmanskih ponuda za isti kada smo mi isli, te smo se zadovoljili sa 2 izleta i bilo je sjajno.
"Tzambika" je plaza koja je meni najvise prirasla srcu, jedino sto na njoj nema smestaja (zato je valjda i najbolja) nego se do nje mora doci, i to jedino kolima ili mopedom (videli smo jednom prilikom i neki autobus, ali mi nismo stigli da pohvatamo odakle i kad krecu...).
Sve ovo iz perspektive bracnog para sa detetom, koje ne intersuju nikakvi nocni provodi vec samo plaza i sto veci - mir.
Napisano: 03. Jan 2010 - 18:51
Krenete li putem ldo Lindosa, nacicete posle plaze faliraki, Vadiko banju gde su izlozene sve fotografije filmova snimanih na Rodosu, pa plazu Entoni Kvina, gde je sniman cuveni film GRK ZORBA (i drzava je poklonla to zemljiste da glumac tu napravi hotel i decije odmaraliste -ali mu je oduzela jer nista nije sagradio) pa manastir Tambiko gde je cuvena slika Bogorodice koju su tri puta odnosili na Krit i opet se sama morem vracala...ma kazem vam na svakom koraku prica, legenda istotija, a ne samo jedan drevni kamen ili spomenik na lokalitetu i tu je sva znamenitost lokaliteta...uzivacete u istrazivanju...
Pa ako kasno ustanete, mrzi vas da idete na dalje plaze ostanite na gradskoj plazi i birajte....volite ti snazne talase celog dana budite na toj strani grada, dosadi li vam sve to samo prepesacite stotinak metara ( jer grad Rodos se nalazi na sammom spicu ostrva) i vi ste na gradskoj plazi gde je idealno mirni i kristalno cisto more celog dana...
A ne zna se da li je grad lepsi danju ili nocu onako kada je osvetljen diskretnom zutom svetloscu.To nije svetlost koja sljasti nametljivo, vec topla, romanticna svetlost koja daje svecanu gospodsku notu gradu. A tek nocni vetar....mmmm...celu noc pirka lagani letnji vetar koji prosto miluje dok setate gore dole Rodosom...i taj vetar nazvasmo FRIENDLY WIND jer je bas u jednoj takvoj divnoj noci na jednoj terasi restorana svirala poznata pesma Demisa Rusosa sa onim njegovim glasom sa zvukom vecitog proleca, pesma MY FRIENDLY WIND.
O istoriji i mitologiji Rodosa se moze do sutra pisati....kako je Helios zakasnio na podelu sveta i Posejdon je iz mora izronio Rodos da bi Helios imao cime da vlada...kako je to bilo ostrvo ruza...kako su zmije na ostrvu potamanili jeleni i kosute ( koji su novi simbol ostrva na mestu nekadasnjeg cuvenog Kolosa sa Rodosa u Mandraki luci)....
Dostupan je i renta car i autobuski prevoz do falirakija i ostalih plaza...
Pa i Onazis je boravio na Rodosu u cuvenom KAZINU RODOS, nekada hotelu GRAND ALBERT ROSES HOTEL...
I stvarno ceo grad odise nekom nenametljivim otmenoscu. Nije razvikan i skorojevicki poput nekih drugih ostrva. To je kao sto se u pocetku pricalo za HAJAT i METROPOL u BG, kad se pricalo da pravi beogradjani, gospoda odlaze u Metropol....E tako je i sa Rodosom...opustena atmosfera, grad sam po sebi lep-ne previse nafriziran, nasminkan-tek onoliko da bude vrlo udoban i nadasve elegantan.
Necu stavljati ovde slike sa Rodosa, ima ih u mojoj FT ( to mi je bila prva FT, pa sam stavio malo slika neznajuci kako i sta funkcionise)
Kupio sam tamo kisobran u AMBRELA STRET-po predanju ko tamo kupi kisobran vratice se na Rodos....i VRATICU SE( ne volim reprize putovanja, ali mastam o povratku na Rodos)

NEŠTO OD NEKIH MESTA GDE SAM KROČIO I NEKE OD MOJIH FOTO TURA :
http://tripwow.tripa...5d-255e-e5c6?lb
http://www.putovanja...i-i-maste-9130/
ITD...ITD..ITD...
Napisano: 05. May 2010 - 01:16
Само мали додатак: Залив Е. Квина је, претпостављам, добио име јер су ту снимане сцене из филма "The Guns of Navarone" (1961), "Зорба" је сниман на Криту. Заинтересовало ме је одакле такво име залива, па погледах на ИМДБ.
Да ли је неко био на плажама југа и југозапада острва: Прасониси и Аполакиас?
Ovu poruku je izmenio Грд: 05. May 2010 - 01:17
Napisano: 05. May 2010 - 09:14
mnogi su filmovi i samo poneki kadrovi snimani na ostrvu Rodosu, sto se tice Holivudskih i ostalih filmskih kuca-te eto jos jedno veliko plus za Rodos-kad je pored ostalih i filmskim umetnicima ostrvo dalo toliko inspiracije mozete zamisliti kakao deluje na turiste u sjaju leta

ITD...ITD..ITD...
Napisano: 05. May 2010 - 09:37
i evo detalnijeg objasnjenja, a sve u slavu divnog, vecnog Rodosa, kako je plaza dobila ime ( u mom pisanju, odusevljenju Rodosom sam samo napomenuo). Naime, Antony Queen je mnogo voleo ovu plazu, da tu roni, uziva...i hteo je da tu o svom trosku sagradi i otvori prihvatiliste za decu te mu je drzava iz tog razloga i poklonila tu plazu, medjutim godine su prolazile a poznati glumac nije zapoceo sa radovima te mu je grcka drzava oduzela vlasnistvo nad plazom.

ITD...ITD..ITD...
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0