Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Andaluzija,Sevilja/Kordoba

7 odgovora na temu

#1 Jellena25

backpacker

• Član
  • Poruka:46
  • ženski

Napisano: 14. Apr 2008 - 11:41

:D Cao svima!
Ove godine bih da ispunim svoju zelju i da letujem u Spaniji.
Interesuje me Sevilja,Kordoba ili Palma De Majorka.Molim sve one koji znaju vise o plazama u Sevilji i Kordobi i o tome da li je bolje tamo otici na letovanje ili ipak samo provesti par dana, da ostave svoj komentar.
Unapred hvala!

#2 twixy

svetski putnik

• Član
  • Poruka:554
  • ženski

Napisano: 14. Apr 2008 - 12:00

Sevilja i Kordoba nisu na moru, vec u centru Andaluzije, tj. Sevilja je povezana rekom sa morem. Tako da ako hoces da ides na more odaberi Palmu

#3 S_BG

turista

• Član
  • Poruka:90

Napisano: 01. May 2008 - 18:10

Ako hoces da uzivas u Spaniji izaberi Costa Blancu... gradic Altea recimo.

#4 neeerma

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 07. Aug 2008 - 12:44

Cao svima.

Planiram putovanje u Spaniju (Andaluzija) negdje pocetkom oktobra u vlastitom aranzmanu.
Do Spanije mislim otici avionom, a onda rentanje auta...
Da li mi neko moze dati neki savjet za prevoz (neka niskotarifna kompanija)? U obzir dolaze svi aerodromi u regionu BiH, Srbija i Hrvatska.
Sljedece pitanje je sta jos vrijedi obici osim onih glavnih atrakcija u Sevilji, Cordobi, Granadi?
Interesuje me vase misljenje.

#5 twixy

svetski putnik

• Član
  • Poruka:554
  • ženski

Napisano: 08. Aug 2008 - 11:15

Bila sam na proputovanju po Spaniji u maju mesecu, a Andaluzija je bila glavna destinacija. Zbog komplikovanosti avio prevoza, preskupog rentiranja vozila, isli smo nasim autom.

Posto ti je glavni grad Sevilja (i u saobracajnom smislu) najlakse ti je da planiras putovanje do tamo. Ako ides redovnim linijama menjas tri aviona (poslednje presedanje u Madridu ili Barseloni). Karta je bila oko 800 evra, kontam za Njujork mozes da nadjes povoljnije.

Drugu iole povoljniju varijantu (da nema voznje do Budimpeste i sl.) sam nasla preko German Wingsa za Nemacku, pa preko Air Berlina za Sevilju, s tim sto je neophodno nocenje u Nemackoj. Karta je bila jeftinija, i posto sam je trazila 6 meseci ranije sa svim taksama je izasla na nekih 250 evra po osobi. Posto je i to sa presedanjima i nocenjima tri dana jahanja, odlucili smo se za auto na kraju.

Sigurno postoji jos varijanti. Ono sto ti mogu preporuciti je putovanje brzim vozom (tgv - samo sto se tako ne zove u spaniji) na relaciji madrid - sevilja. putovanje traje oko 2 sata i ides od centra grada do centra grada.

Sto se obilaska Andaluzije tice, pored toga sto si ti navela, preporucila bih ti da posetis i Carmonu. To je gradic na nekih pola sata voznje od Sevilje na putu ka Kordobi. Vrlo je autentican i dovoljno ti je pola dana za njegov obilazak.

Ne znam koliko dana planiras da se zadrzis na putu, ali mogla bi da posetis i Cadiz, Malagu, Marbelju. Kazu da je Haen lep. Ali cela Andaluzija ti je na istu foru. Kad vidis Sevilju i Granadu, to ti je to. Ista prica, periodi, istorija.

Ako imas zeludac za to obavezno poseti koridu. Borbe su nedeljom. Mi smo pukli pare za ulaznice a ja sam napustila "sou" posle pola sata, dok je muz nastavio da "uziva". Ali ako nisi za to, onda obavezno poseti Muzej koride u Sevilji.

Ako planiras da ides u Alhambru u Granadi, ulaznice moras rezervisati unapred preko web-a i odmah ih platiti. Preuzimanje se vrsi na kapiji. Odredjeni broj ulaznica se prodaje i na ulazu ali su redovi ogromni. Cela frka je oko ulaska u Nasrid palatu koja je zasticena unescom i dozvoljen je ulazak samo 300 ljudi na sat vremena. Ulaznice se brzo rasprodaju, tako da smo mi izvisili nekih 15-ak dana ranije. Na kraju smo isli preko lokalne agencije sa vodicem (koji se takodje mora rezervisati i platiti unapred) i umesto 12 evra smo placali 49. U svakom slucaju vredno je tih para.

Na svim turistickim mestima imas opciju da rentiras audio guide za nekih 2- 5 evra.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla, a ako te interesuje jos nesto slobodno pitaj.

#6 lutalica

putnik

• Član
  • Poruka:118
  • ženski

Napisano: 08. Aug 2008 - 16:03

Meni su se jako dopala "pueblos blancos", bela sela na jugo zapadu, na putu od Sevilje ka Kadizu. Posto ces imati auto to će ti biti jednostavno. Ronda, Jerez i Arcos, recimo. Ja sam sve to obisla autobusom za par dana. Sela su mala, a autobuske linije po Andaluziji su odlicne i jeftine.
Malaga mi je bila previše turistička i komercijalna. Nedaleko od Malage postoji mesto koje se zove Nerja, poznato po najlepšim plažama u tom kraju, a ima i jednu lepu pećinu.

Putovala sam brzim vozom iz Madrida, ali on ti je skup kao avion, mada je izuzetno komfortan.
Ima i jeftinih (low cost) avio kompanija koje voze u Sevilju ili Malagu, iz nekih evropskih gradova.
Postoji i spanska vrlo dobra low cost kompanija http://www.vueling.com/, koja leti i van Spanije.

U Sevilji bih ti preporucila da obavezno pogledas flamenco, ali ne u nekom velikom turističkom ambijentu. Recimo, http://www.tablaolosgallos.com/ ima odličan manji show. Nisu jeftini, ali nisu ni najskuplji, a vredi svaki cent. Besplatni show možeš da uhvatiš u La Carbonería, ako imaš sreće. Tamo se okupljaju amateri i obično iza ponoći spontano počinje flamenco. Inače je mesto interesantno za videti.

Ako imaš još pitanja za Andaluziju i naročito Sevilju, rado ću ti pomoći.

#7 Clara

putnik

• Član
  • Poruka:127
  • nije upisan

Napisano: 09. Aug 2008 - 14:47

Meni je Malaga bila totalni smor. Iskidala sam se od smeha kad sam nedavno u "Caprice's Travels" gledala reportazu, uz njen komentar otprilike: "Grdno se varate ako na plazama ocekujete lepe i preplanule ljude, provod i zabavu, ovde je sasvim suprotno!". Dobro je, znaci nisam ja jedina koja tako misli! Ucmalo, mestu nekako manjka zivahnosti, iako ste na Costa del Sol. Turisti sve sami Rusi. S druge strane, cene i za nas vrlo pristupacne. Kad smo mi bili potrefili smo bas vraske rasprodaje, u "El Corte Ingles" tamosnjem sam se nakupovala vise nego u svim spanskim gradovima zajedno.
Drugo razocaranje - Marbelja. Ali tome su doprinela moja prevelika ocekivanja, jer sam ocekivala glamur na svakom koraku, i wow, pa na kvadrat mondensko letovaliste.
Za Cadiz sam cula da je prelep (nisam bila), za ostale gorepomenute preporuke se slazem, Sevilja sigurno ne moze da "omane", mada mi je ostalo u secanju da je po ulicama jako mnogo pasa lutalica.

#8 neeerma

backpacker

• Član
  • Poruka:3

Napisano: 12. Aug 2008 - 08:37

Sjajno...
Hvala velika. Puno ste mi pomogli. Uvijek je lijepo cuti komentare ljudi koji iz svog ugla vide kako stvari stoje (bez uljepsavanja).

Broj korisnika koji čitaju temu: 1

Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0