Sorento/da li je neko tamo letovao?
Napisano: 09. Jun 2009 - 15:08
Da li su u julu velike vrućine/gužve?
Napisano: 09. Jun 2009 - 15:39
Ovu poruku je izmenio DraganV: 26. Jan 2011 - 15:05
Ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
Napisano: 09. Jun 2009 - 21:49
Napisano: 10. Jun 2009 - 09:29
Napisano: 22. Jul 2009 - 16:41
Koliko sam gledala na netu u samom Sorrentu nema nekih plaza, osim dokova i stena. Da li neko zna kakve su plaze okolo, javne i do kojih moze peske ili lokalnim prevozom. Posto moze da se nadje jeftiniji smestaj nego u Amalfiju ili Pozitanu, verovatno cu da se stacioniram ovde a na kraju krajeva nije mi problem da svaki dan idem na drugu plazu i u drugi gradic.
Da li je neko bio na Vezuvu? Kako vam se to cini?
Koliko vremena otprilike treba da se obidje Pompei?
Napisano: 31. Jul 2009 - 22:17
Za Pompeje je potrebno najmanje 3 sata( brzog hoda i bez pauze).
Ekskurzije do vulkana koje italijani rade se krecu oko 100eura, nisam bila tako da ti ne mogu puno pomoci :(
Napisano: 31. Jul 2009 - 22:29
lutalica @ 22. 07. 2009 - 16:41
Koliko vremena otprilike treba da se obidje Pompei?
Napisano: 01. Aug 2009 - 16:49
Ne znam kakvi su to organizovani izleti, ali do vulkana se moze vozom tj busom, a ulaz u park je 6.5 evra, kako pise na zvanicnom sajtu nacionalnog parka Vezuv. Kazu da su lepo obelezene staze, ima ih 9, sve sa duzinama, vremenom i tezinom. Jos samo da izaberem koju cu
Napisano: 02. Aug 2009 - 22:53
A ako budes u obilasku vulkana po povratku pisi kako je bilo jer bih volela da odem tamo.
U svakom slucaju lep provod
Napisano: 07. Aug 2009 - 00:50
Napisano: 17. Sep 2009 - 14:48
Svako ima svoj ukus i stil putovanja, ali za mene je Napulj nesto sto obaveznotreba posetiti u Italiji. Fascinirao me je grad, cak i stari deo, iako prljav ismrdljiv neverovatno je autentican. To je smek Napulja. Kao kontrast imate drugu stranu grada sa modernim i velelepnim vilama pored mora. Nekoliko tvrdjava pruza prelepe poglede na ceo zaliv i Vezuv. Mislim da ne treba vise od 2 dana da se ceo grad obidje. Pod obavezno je probati picu u nekom od poznatih lokala. Ja sam cak otisla i do gradica koji se zove Caserta, tu je kraljevska palata u stilu Versaja, na pola sata od Napulja, sa lepim i velikim parkovima. Ponesite piknik korpu i planirajte dosta hodanja i skoro ceo dan da se sve obidje.
Odlazak na Vezuv je neverovatno lak, jer postoje autobusi iz Erkolana i iz Pompeje. Karta je nesto ispod 10 evra. Ne savetujem iz Erkolana jer su to autobusi koji krecu iz Pompeje i ne staju uvek u Erkolano, kako se vozacu cefne, to smo licno iskusili. Autobusa ima dosta, ujutru na svakih 30 min, a posle svaki sat. Krecu nedaleko od zeleznicke stanice u Pompeji, kad izadjete iz voza idete desno, prodjete ulaz u Pompeju i nastavite jos malo nizbrdo do zgrade koja je turisticki biro i ispred nje staje bus. Ide 70 min do gore, usput ce napraviti malu 20 min pauzu da upoznate starog Andreu De Gregorio kojiza sebe kaze da je cuvar Vezuva, a on ce vam vec ispricati celu pricu. Karta za ulaz u nacionalni park je 6.5 evra i kupuje se tu gde vas bus ostavi. Obujte udobnu obucu, jer je uspon strm i treba oko 30 minuta da se popnete do vrha, tj kratera.
Vezuv se lako moze iskombinovati sa Pompejom. U tom slucaju savetujem prvo Vezuv, a onda po povratku Pompeju. Racunajte da necete uspeti ceo grad da obidjete jer je ogroman, ali mislim da ako se isplanira sta zeli da se vidi 3 sata je dovoljno. Na ulazu cete naci detaljnu mapu i knjizicu sa objasnjenim detaljima svih objekata na mapi i gradu, na vise jezika. Audio vodic vam bukvalno prica sve sto vec pise u toj knjizi, pa se ne isplati.
Da predjemo na more
Sorrento je sladak vrlo turisticki gradic, na liticama, sa lepim pogledima i uzanim ulicicama prepunim raznih ponuda za turiste. Plaza nema u samom gradu, tj ima nesto nalik na plazu ali je prljavo i skoro se niko tamo ne kupa. Medjutim, Sorrento je odlicno povezan sa svime sto vas interesuje u ovom regionu i odlicna je baza. Greota je doci do Sorrenta a ne otici na Amalfi obalu. Postoje autobusi na svakih 30 minuta i dnevna karta kosta 6 evra. To je super povoljno jer vazi 24 sata, a samo povratna za Amalfi ce vas izaci vise od 6 evra. Polaze sa zeleznicke stanice. Voznja je spektakularna!!! Do Amalfija treba oko 1.5 sat, posto su gradovi u planinama, tako je i put, pa je voznja mozda neprijatna, ali pogledi sve to nadomeste. Mozete uzeti i brod, postoji tzv MetroMare, kosta 11 evra od Sorenta do Amalfija. Preporucjem da se proba i bus i brod jer su pogledi drugaciji, a u oba slucaja zaista predivni. Iz Amalfija imate bus na svakih 15 min za slatki Ravello, grad u planinama koji ima dve poznate vile, i predivne poglede na ceo zaliv. Voznja traje svega oko 20 minuta. Takodje ima buseva koji nastavljaju ka Salernu. Nedaleko od Amalfija ka Salernu nalazi se Maiori koji ima najvecu plazu i verovatno ce se najvise svideti onima koji vole klasicne plaze i tu vrstu odmora. Plaze u ovom delu su male, sljunkovite i kamenite, ali priroda je prelepa i voda cista. Positano je malo blizi Sorentu, na nekih 50 minuta istim busom, znaci bus usput ima stanice po potrebi, a u Pozitanu staje sigurno na dve. Savetujem drugu kada se dolazi iz Sorenta, lakse se silazi do grada i posle vraca do autobusa. Amalfi i Positano su drugaciji, preporucujem da se obidju oba ako ste vec tamo. Plaza u Pozitanu je ok, mada tu staju i brodovi. Ja sam se kupala na plazi pored (Fornillo), krene se od gradske plaze puticem uz liticu, (nesto nalik Mogrenu u Budvi), malo uzbrdo pa onda nizbrdo, u pravcu Sorenta, i iza nekoliko krivina pojavice se lepa uvala sa puno mesta za kupanje. Trebalo bi obratiti paznju sa koje strane plaze ste, jer na nekim delovima sunce jako rano zalazi.
Jedan dan sam otisla i na Capri i zasta sam se odusevila i toplo ga preporucujem, iako taj izlet ne moze biti jefin. Povratna karta od Sorenta je 20 evra. Imate dnevnu bus kartu od 8 evra jer po ostrvu ne mozete bas peske. Jedna voznja je 1.40 pa izracunajte. Prvo cete se popeti busom ili funikularom u Capri grad, koji je jako lep i raskosan. Uzmite kartu i prosetajte do nekih naznacenih vidikovaca. Usput cete proci najlepsim ulicama, pored kafica, ekskluzivnih vila, sve uz puno cveca i zelenila, i naravno sa lepim pogledima. Busem se moze do drugog grada na ostrvu, Anacapri. Grad je manje ekskluzivan, ali isto sladak. Odatle imate jos jedan bus koji vas vozi do cuvene plave pecine. Nazalost bila je zatvorena kada sam ja bila tamo, ali sam iskoristila priliku da se kupam u njenoj blizini. Voda je neverovatno plava!!! Jos jedna stvar koju vam od srca preporucujem je da se popnete zicarom na Monte Solaro. To je drveni jednosed koji vas vozi 12 minuta do najvise tacke na ostrvu. Njim se posle i vracate dole. Kosta 8 evra. Ne treba da pricam kakvi su spektakularni pogledi na sve strane, na Napuljski zaliv, na Amalfi obalu, na ostrvo Ischia, na Vezuv, a mozda najlepse od svega su pogledi na plaze oko samog ostrva i razne nijanse plave boje mora. Odatle cete odlicno videti i cuvene stene na ostvru, zvane Faraglioni.
Napisano: 12. Jan 2010 - 02:28
Priloženi fajlovi
Broj korisnika koji čitaju temu: 1
Članovi: 0, gosti: 1, skriveni članovi: 0