Prikljucila sam se ovom forumu bas zbog ove teme!Imala sam prilike da zivim u Veneciji i Trstu pa bih pored navedenih mesta na ovoj temi koje treba da se obidju u ovim gradovima dodala sledece:
Venecija: muzej Peggy Guggenheim,muzej savremene umetnosti u kome mozete videti dela Jacksona Pollocka,Picassa,Caldera,Max Ernsta,Dalija..Inace mali i jako sladak muzej sa terasom koja gleda na Canal Grande i most Accademia(zaista predivan pogled).Ovaj muzej je inace bio dom Peggy Guggenheim koja je bila necaka cuvenog Solomona Guggenheima koji je osnovao jedan od najpoznatijih muzeja Guggenheim(i fondaciju) u NY.Jos jedna stvar me je odusevila a to je da u muzeju rade studenti(staziraju) iz celog sveta i jako su prijatni i usluzni.
Ako imate vremena posetite i jevrejski geto u kome mozete videti 4 sinagoge(meni je ovo bilo jako zanimljivo posto nisam znala puno toga o sinagogama).
Zatim crkvu Santa Maria dei Frari koja je prelepa i koju je delimicno oslikao Ticijan.
Pored ovoga naravno treba obici i Duzdevu palatu i Santa Maria della Salute,mene licno nije odusevila crkva Svetog Marka i pre bih preporucila crkvu gore spomenutu.
Sto se tice klope(pizza meni licno nije neka u Veneciji i vise mi se svidja u Trstu) najbolja mi je bila u kineskom restoranu koji se nalazi kod Rialta i nije skup(2 pica,2 jela i 2 dezerta su odprilike 25 evra),ako zelite da popijete kafu to ucinite kod Rialta ili na Campo S. Margherita(koji inace vazi za studentski trg) jer je tamo znatno jeftinije nego na Trgu Svetog Marka ili u okolini.Jos jedna vazna stavka ukoliko idete u Veneciju OBAVEZNO probajte Spritz Aperol(neka vrsta koktela koji cine belo vino,aperol,kisela voda i narandzaste je boje)koji piju svi Italijani i jako je osvezavajuc.
Takodje Veneciju treba obici pesaka,mapu Venecije mozete naci besplatno u svakom muzeju,mada tamo svi uglavnom pricaju engleski a i znakovi su skoro na svim zgradama tako da se necete izgubiti.Mozete ici i vaporetom(neka vrsta morskog busa) koji je po meni skup.
Sto se tice sopinga ne preporucujem,jako je skupo i bolje idite do Trsta.
Trst: soping- imate H&M koji je pristupacan i ima kvalitetne stvari,mozete kupiti jeftine stvari u Redsu i malim prodavnicama u centru,mada moram napomenuti da je najbolje vreme za soping kada su rasprodaje koje traju od pocetka jula pa do kraja avgusta kada mozete kupiti stvari i do 70% jeftinije.
NAJBOLJI sladoled ali najbolji na svetu mozete kupiti kod Zampolija koji se nalazi blizu zeleznicke stanice(nekada su se tu kupovale farmerke kod Giovanija

) a najbolju pizzu mozete pojesti kod Fabrisa koji se nalazi 100 metara od gore pomenute poslasticarnice.
Ukoliko zelite da vidite neke znamenitosti preporucujem zamak Miramare koji ima prelep vrt(besplatan ulaz za ceo park i vrt),zatim San Giusto crkvu i naravno centar grada koji mi je prelep.
Nadam se da sam barem malo pomogla onima koji planiraju put u ova dva grada..
Pozz